Egyező tartalom

» » » » Avokádókrém (Guacamole) receptje

Avokádókrém (Guacamole) receptje

Avokádókrém (Guacamole - Gvákámóle) visszatöltve saját héjába! 


A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Guacamole (Gvákámole) azaz avokádókrém receptjét, egyenesen Mexikóból. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni ezt az avokádókrém receptet, így kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálhatják. És ugye ami nem elhanyagolható, hogy pár száz forintba kerül, viszont egy nagyon ízletes, egészséges reggelit, vagy vacsorát kapunk cserébe. Nézzük, hogyan kell elkészíteni a guacamole-t?! 

Hozzávalók 4 személyre:


  • 2 érett avokádó
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez: só, bors, koriander, chili paprika (csili pehely)


Hogyan kell elkészíteni az avokádó krémet, guacamole-t?


Még mielőtt akárki megijedne, hogy ez egy bonyolult recept lesz, megnyugtatok mindenkit, hogy több idő elfogyasztani, mint elkészíteni. Nézzük a receptet lépésről – lépésre, képekkel illusztrálva.

Elkészítése:


  1. A puha avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magot. 

Ha nehezen menne bele a kés, vagy kemény az avokádó tapintása, akkor éretlen!

Hogyan kell kiszedni, eltávolítani az avokádó magját?

Az avokádó magját a legegyszerűbben úgy tudjuk kiszedni, hogy kettévágjuk az avokádót, majd a nagy méretű magjára a kés élével rácsapunk, majd kissé megtekerjük. (Mellesleg, ha nem vágjuk meg nagyon a magot, el is lehet ültetni, kis időn belül kihajt!)

2. Majd a héjából kikanalazzuk a húsát.

Az avokádó héját ne sértsük meg, mert jó lesz majd tálalásnál.

Ha megfelelően érett példányt választunk, nem lesz bonyolult ez a feladat.

3. Facsarjuk hozzá a citrom levét. 

 
A frissen facsart citrom levét hozzáüntjük az avokádó darabokhoz.

A citrom tökéletesen illik ehhez az ételhez, az ínyencebbek használhatnak lime-ot (zöldcitromot) is. 

4. Reszeljük bele a fokhagymát. (De az is tökéletes, ha fokhagymanyomón átpréseljük, vagy apróra feldaraboljuk). 
Ízlés szerint borsozzuk és sózzuk. Ezután egy kicsit törjük össze villával. 

 
Csak azért kell összetörni, hogy a botturmix munkáját megkönnyítsük.

Az eredeti mexikói guacamole recept felhasznál még friss koriandert, illetve csilipaprikát. A chilitől igazán pikánssá válik ez az avokádókrém, így csak azok tegyenek bele chilit, akik szeretik a csípőset. (A chili jótékony hatásairól itt olvashat!

5. Bot-mixer segítségével összedolgozzuk az egészet.

 
Pépesítsük az avokádót. 

Az állagát tekintve ízlés kérdése, valaki nagyobb darabokat is hagy benne, így rusztikusabb az étel és van, aki teljesen pépesíti, így lesz igazán guacamole az avokádókrém. Az eredeti mexikói avokádókrém recept is így készül.

Az eredeti Mexikói guacamole, avokádó krém, így néz ki.


6. Picit pihentetjük a hűtőben tálalás előtt, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ezután bátran fogyasztható.

 
Friss kenyérrel szervírozott avokádókrém

Fogyasszuk friss kenyérrel, pirítóssal (crouton), tortilla csipsszel, de igazából nagyon széles a skála, amihez illik. 

Hogyan kell tálalni az avokádókrémet, guacamole-t?


 
Avokádókrém, guacamole tálalási ötletek

Ha mártogatósként akarjuk használni, akkor mély kistányérba, de nagyon ötletes megoldás, ha visszatöltjük az avokádó héjába. Ha pedig pirítóssal (crouton), vagy friss házi kenyérrel fogyasztjuk, akkor rákenve. A friss zöldfűszert (koriander) és chili pelyhet, vagy friss chilit ekkor is rá lehet szórni. 


Miért egészséges az avokádó?


 
Miért jó avokádót fogyasztani?

Az avokádókrém nem csak egészséges, hanem igen ízletes is. Egyszerűen főzés nélkül érdemes elkészíteni, így a benne lévő értékes tápanyagok nem vésznek kárba. Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-, D-, és E-vitamint. Ennek köszönthetően szerveztünk megerősödhet, könnyebben felveszi a harcot egyes fertőzésekkel szemben. Ásványi anyagokban is kimondottan gazdag. Főleg kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A rendszeres avokádófogyasztás csökkenti a magas koleszterin szintet. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően természetes ellenszer lehet rák, csontízületi gyulladás esetén. Javítja az agyműködést, mivel magas az omega-3 tartalma. Az avokádó magas folsavtartalma biztosítja az ajánlott folsavmennyiséget a terhes nőknek. Csillapítják az éhséget és eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Szabályozza a vércukrot. Az avokádóban található telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát. A mexikóiak igazi csodaszerként tekintenek rá.


Az avokádó semleges íze miatt számtalan módon fűszerezhető, sósan és édesen is fogyasztható. 

Könnyen beszerezhető, bár boltokban gyakran még éretlenek az avokádók. A puhaságát ujjnyomással ellenőrizzük le. Ha kemény, akkor csomagoljuk újságpapírba és tegyük a gyümölcskosárba a többi gyümölcs közé. Így 2-3 nap múlva elkészíthető lesz. Túlérlelni sem jó, akkor megbarnul és így nem finom.

Jó étvágyat Mindenkinek!

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply