Wokban sült hús chilivel recept kínai ételeket kedvelőknek
 |
Kínai étel kínai recept |
A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja a kínai ételeket kedvelők számára a wokban sült fokhagymás chilis hús receptjét. A fokhagymás chilis sült hús wokban hihetetlenül gyorsan elkészül és bármilyen kedvelt körettel fogyasztható. Ha szeretjük a kínai ételeket, akkor ez a recept biztos elnyeri a tetszését.
Nézzük, hogyan készül ez a villámgyors és olcsó étel:
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez:
Az adagokat tekintve azért írtam 1 adagot, mert ez egy annyira finom étel, hogy egy normál adaggal nem fogjuk beérni, ezért ha 4 személyre szeretnénk ezt a kínai receptet elkészíteni, akkor négyszerezzük meg az itt előírt mennyiségeket.
 |
Kínai édes csípős sült hús hozzávalói |
- 25 dkg sertéshús (természetesen ez az étel készülhet csirkemellből, pulykamellből, marhahúsból, tulajdonképpen mindenféle húsból, de mivel nekem otthon egy szép karaj ált a rendelkezésemre, így én ebből készítettem el. Már többször elkészítettem ezt a kínai sült hús receptet, a csirkecomb filé és a csirkemell filé is nagyon finom, ha így készítjük el.)
- 1 púpozott evőkanál barnacukor (használhatunk mézet is, vagy normál kristálycukrot, de a tökéletes íz érdekében inkább barnacukrot, vagy mézet)
- 3 evőkanál olaj (lehetőleg olíva olajat használjunk)
- 1 teáskanál chili krém (Erős Pista), vagy chili pehely, vagy nyers chili paprika felkockázva
- 2 evőkanál sós szójaszósz (mint azt már több receptemben is említettem a TESCO akció keretein belül kapható sós szójaszósz, jó választás lehet, mert olcsó és igazán ízletes. Az ilyen hozzávalók segítenek abban, hogy spóroljunk, és olcsó recepteket tudjunk készíteni)
- 4-5 gerezd fokhagyma (pucoljuk meg és a fokhagyma nyomós segítségével préseljük le, vagy a kés lapjával csapjunk rá, lapítsuk ki és szeleteljük fel apróra)
- Ízesítéshez: só, bors, ízlés szerint (ha jól választunk szójaszószt, akkor ez a két fűszer elhagyható)
Hogyan kell elkészíteni a kínai sült chilis édes húst?
Előkészületek, pácolás:
1. Ha Ön is sertés karajt használ, akkor vágja centi vastag szeletekre. (Ha más fajta húst használ, akkor az eljárás a következő: próbáljunk a húsból szeleteket vágni, majd azt centi vastag csíkokra felvágni)
 |
Szeletelje fel a húst |
2. Ha sikerült a húsból szeleteket készíteni, akkor vágjuk kb. 1 cm-es csíkokra. (A hús csíkok kialakításánál próbáljuk úgy vágni, hogy a hús rostjaira merőlegesen ejtsük a bemetszést. Így porhanyós és kevésbé rágós húscsíkokat fogunk kapni)
 |
Vágjuk csíkokra a húst |
3. A húscsíkokat halmozzuk egy tányérra, mely segítségünkre lesz a hús pácolásánál.
 |
Készítsük elő a húst pácolásra |
4. A fokhagymát zúzzuk szét, majd tegyük a húsra. (Én szeretem, ha jó fokhagymás a hús)
 |
Tegyük a húsra a fokhagymát |
5. Locsoljuk meg 2 evőkanál sós szójaszósszal. A szójaszósztól nagyon finom lesz a hús és tapasztalatom szerint a pácolás következtében meg is puhul és finom szaftos lesz.
 |
Ízesítsük szójaszósszal |
6. Most a chili paprika következik. Ha nincs kéznél friss chili paprika, használjunk bátran Erős Pistát, az is megteszi. Egy teáskanálnyi mennyiség fog kelleni.
 |
Ízesítsük csilivel |
7. Majd az édes és karamellizált íz érdekében adjunk a húshoz 1 evőkanál barnacukrot, vagy ugyanennyi mennyiségű mézet. (A kínai büfék ezt az ételt mézes kínai csirke névvel illetik. Másik változata, mikor a hús egy bundát kap)
 |
Adjunk hozzá barnacukrot, vagy mézet |
8. Majd ezt az egészet alaposan keverjük össze és pácoljuk a hűtőben minimum 1 órát. Ha tovább pácoljuk az sem probléma, csak finomabb lesz.
 |
Pácoljuk a húst a hűtőben |
Hogyan kell wokban sütni?
A wokban sütésnek több szabálya is van. Első és legfontosabb a megfelelő hőmérséklet elérése. A wokban többnyire mindig nagyon nagy hőfokon és rövid ideig sütünk, főzünk. A megfelelő wok kiválasztása is fontos szempont.
Melyik a jó wok?
A jó wok ismérve, hogy nem túl könnyű, nem hűl le olyan gyorsan. Én nem részesítem előnyben a teflonos wok használatát. Nézzünk körül a kínai büfékben és amit ott használnak az az igazi wok.
Az étel elkészítése:
1. A wokot kezdjük el hevíteni és közben adjuk hozzá a kb. 3 evőkanál olajat. Egy vastagabb öntvény wok felmelegítése akár bő 5 percig is eltarthat. Használjuk a maximális hőfokot. Honnan tudjuk, hogy elég meleg az olaj? Nos, amikor már kezd füstölni a wok széle, akkor már az olaj és a wok hőfoka megfelelő lesz. Készítsük a kezünk közelébe a bepácolt húst és egy keverőlapátot.
 |
Hevítsük fel a wokot és az olajat |
2. A bepácolt húst egy hírtelen mozdulattal öntsük a wokba, ügyeljünk arra, hogy az olaj ne fröccsenjen ránk! Majd woktól és hőfoktól függően süssük 2-5 percig. Közben folyamatosan kevergessük a húst.
 |
Süssük meg a húst |
3. Figyeljünk arra is, hogy a fokhagyma és a chili paprika ne égjen a wok szélére. Ennek érdekében mindig toljuk a húsra a fokhagymát és a chili paprikát.
 |
Ne égessük meg a fokhagymát, mert keserű lesz az étel |
Ígéretemhez híven ennyi volt az egész! Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó recept!
 |
Frissen forrón fogyasszuk! |
Jó szórakozást a recepthez és jó étvágyat az elkészült édes csípős kínai húshoz.
Jó tanács!
Hogyan kell a wokot tisztán tartani?
Több helyen olvastam, hogy a wok miután kihűlt mosószerrel elmossák. Nos, én ezt egy nagy hülyeségnek tartom. Sokkal egyszerűbb és kemikáliáktól mentes, ha a wokban sütés – főzés után a wokból kiszedjük a készített ételt, majd vizet öntünk bele és elkezdjük forralni. Ha felforr, csak öntsük ki belőle a vizet és töröljük át egy konyhakendővel, vagy papírtörlővel. Frissen minden kijön belőle. Aztán mehet vissza a tűzhelyre és melegítsük addig, míg az összes víz elpárolog belőle. (Természetesen ez az eljárás az öntöttvas és/vagy vastag lemezből készített igazi kínai wokra értendő, nem a multikban kapható teflonos játékszerekre!)
Kínai ételek, kínai receptek:
Nincsenek megjegyzések: