Rakott krumpli besamel mártással recept haladóknak
 |
Rakott krumpli besamel mártással recept haladóknak |
A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja: rakott krumpli grillezett csirkével és besamel mártással recept haladók részére. A francia rakott krumpli és a hagyományos rakott krumpli keresztezése, grillezett csirkecomb barbecue szósszal és besamel mártás felhasználásával. Nem kimondottan egyszerű az elkészítése, de nagyon finom és viszonylag olcsó receptről van szó. Nézzük, hogyan készül ez a besameles rakott krumpli.
Rakott krumpli hozzávalók 4 személyre:
 |
Besameles rakott krumpli hozzávalói |
- 1 kg krumpli (kb. 5-6 db egyforma nagyságú krumplit válasszunk a rakott krumplihoz, mivel előfőzzük a krumplit és a különböző méretű krumplik főzési ideje nem lesz azonos!)
- 4 db grillezett csirkecomb barbecue mártással
- 1 tányérka besamel mártás
- 3-4 nagyobb tojás (lehetőleg házi tojást használjunk)
- 1-2 evőkanál olaj (lehetőleg olíva olaj)
- Ízesítéshez: só (ízlés szerint), bors (ízlés szerint), ételízesítő (opcionális, nem szükséges)
- 10-15 dkg reszelt sajt
Előkészületek:
1. Ha van megmaradt sült csirkehús (csirkemell, csirkecomb), akkor daraboljuk fel apró kockákra. Ha nincs, akkor készítsünk grillezett csirkecombot.
2. Készítsünk besamel mártást. A besamel mártás elkészítése egy nagyon egyszerű folyamat, de ha rosszul csináljuk, akkor nem biztos, hogy élvezhető lesz a végeredmény.
3. Készítsünk elő egy nagyobb edényt, amibe kényelmesen belefér a krumpli (nagy edény legyen, mert a krumpli főzés közben erőteljesen zubog). Tegyük bele az alaposan megmosott krumplikat, adjunk hozzá egy púpozott evőkanál sót és alaposan öntsük fel szobahőmérsékletű vízzel. A krumplit héjában fogjuk megfőzni. Tehát a rakott krumpli oszlopos összetevője a héjában főtt krumpli lesz. A krumpli főzési ideje kb. 1 óra.
 |
Sós vízben főzzük meg a krumplit |
4. Ha megfőtt a krumpli, öntsük le róla a vizet és eresszünk rá hideg vizet. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd öntsük le róla a vizet és egyszerűen pucoljuk meg a krumplit. A héjában főtt krumpli pucolása igen egyszerű, szimplán csak le kell húzni a héját és kivágni belőle a sérüléseket.
 |
Pucoljuk meg a krumplit |
5. A krumpli felszeletelése következik. Kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk fel a krumplit. Törekedjünk arra, hogy egyforma vastagságú krumpli szeleteket kapjunk.
 |
Szeleteljük fel a krumplit |
Majd a krumpli szeleteket tegyük egy tányérra, és készítsük kezünk ügyébe.
 |
A krumplit tegyük egy tányérra |
6. A krumpli főzéssel egy időben megfőzzük a tojásokat is. Ismételten készítsünk elő egy megfelelő edényt, melyben a tojások kényelmesen elférnek. Helyezzük a tojásokat az edénybe, adjunk hozzá 2 teáskanálnyi sót és öntsük fel alaposan vízzel. A tojás főzési ideje kb. fél óra. Ha a tojás megfőtt, öntsük le róla a meleg vizet és hideg vizet öntsünk rá. Pihentessük 5-10 percig, majd öntsük le róla a vizet és pucoljuk meg a tojásokat.
 |
Sós vízben főzzük meg a tojásokat |
Ha megpucoltuk a tojásokat, akkor vágjuk fel szeletekre. Kb. fél centis szeletekre szeleteljük fel a főtt tojást.
 |
Szeleteljük fel a tojásokat |
7. Ha megsült a grillezett csirkemell, vagy csirkecomb, akkor azokat apró darabokra vágjuk fel. A csirkecomb azon túlmenően, hogy olcsó, sokkal szaftosabb is, mint a csirkemell, ezért én azt javasolnám, hogy csirkemell sütése helyett a csirkecomb mellett döntsenek Önök is.
 |
Szeleteljük fel a húst |
Hogyan kell rakott krumplit készíteni?
A rakott krumpli összeállítása, nem egy bonyolult folyamat, ha követjük a recept leírását. Érdemes a kezünk ügyébe előkészíteni a különféle komponenseket.
A rakott krumpli összeállítása:
1. Készítsünk elő egy nagyobb jénai tálat. (Ha nincs jénai tálunk, akkor egy nagyon magas oldalú tepsi is megteszi.) Majd egy evőkanálnyi olajjal kenjük ki alaposan a jénai tál belsejét. Így nem fog odaragadni sütés közben a rakott krumpli.
 |
Olajozzuk ki a jénait |
2. A rakott krumpli recept egyik legfontosabb mozzanata az alapanyagok megfelelő rétegezése. Nézzük, hogyan kell a rakott krumplit rétegezni? Az alsó sort rakjuk ki krumplival. Próbáljuk minél szorosabban kirakni az alját.
 |
Kezdjük a rétegezést krumplival |
3. Igaz, hogy a krumpli sós vízben főtt, ennek ellenére sótlan lenne, ha most nem sóznánk meg, ezért én az igazi rakott krumpli recept szerint megsózom a krumplit.
 |
Sózzuk meg a krumplit |
4. Majd meg is borsozom. Frissen őrölt színes borsot használok a rakott krumpli fűszerezéséhez. Ebben a fázisban egy kis ételízesítőt is lehet rá szórni, bár az már nem fontos.
 |
Borsozzuk |
5. A rakott krumpli recept szerint most a sült hús következik. A kockára, vagy csíkokra vágott sült húst halmozzuk a krumplira. Ha nem szeretjük ilyen darabokban a sült húst, használhatunk darált húst is.
 |
A következő réteg a sűlt hús. |
6. Ha ebben a fázisban a sült húsra reszelt sajtot teszünk, akkor a hús nagyon finom szaftos és ízes lesz, ezért a következő réteg a reszelt sajt. Jó bőven tegyünk rá.
 |
Reszeljünk rá sajtot |
7. A következő réteg a rakott krumpli recept szerint a főtt tojás szeletek. Én ezt a réteget szoktam inkább tojás szeletekkel megrakni, a következő rétegre kevesebbet hagyok, ott inkább már a besamel mártásé lesz a főszerep. Tehát erre a rétegre szenteljük a tojás szeletek kb. 70%-át.
 |
Tegyük rá a főtt tojást |
8. És most jön a lényeg, ahogy az a címben is szerepel: rakott krumpli besamel mártással, következzen a besamel mártás. Annyi besamel mártást tegyünk rá, hogy befedje mindenhol ezt a réteget. Ettől lesz igazi besameles rakott krumpli.
 |
Tegyünk rá besamel mártást |
9. A következőkben a rétegek hasonlóképen ismétlődnek majd és a rakott krumpli fűszerezés is az előzőekben leírtak szerint történik. Ismétlés végett. Következzen egy újabb sor héjában főtt krumpli. Jó szorosan.
 |
Újabb réteg krumpli |
10. A következő réteg a sült hús lesz. Ha még izgalmasabb rakott krumplit szeretnénk készíteni, akkor úgy is variálhatjuk ezt a rakott krumpli receptet, hogy ezt a réteget egy másfajta sült hússal töltjük fel. Például grillezett csirkemell, vagy sült sertéshús, esetleg valami könnyű pörkölt is lehet.
 |
Tegyünk rá egy újabb réteg sült húst. |
11. Most a reszelt sajt kimarad, mivel az majd a tetejére fog kerülni. Így a következő réteg kerül rá, ami nem más, mint a főtt tojás szeletek. Mint ahogy azt már mondtam, ebbe a rétegbe kevesebb tojás fog kerülni.
 |
Újabb réteg főtt tojás |
12. A rakott krumpli recept egyik jellegzetes hozzávalója a besamel mártás következik. A maradék besamel mártást tegyük a rakott krumplira. Most ügyeljünk arra, hogy a besamel mártás mindent kitöltsön.
 |
Alaposan borítsuk be besamel mártással |
13. És most következik a reszelt sajt. A rakottkrumpli tetejét szórjuk meg jó alaposan reszelt sajttal. A reszelt sajt szépen rápirul a rakott krumpli és a besamelmártás tetejére. Nagyon gusztusos és finom is lesz.
 |
Reszeljünk a tetejére sajtot |
14. Az így elkészített besameles rakott krumplit tegyük előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük kb. 1 órát. A rakott krumpli sütési ideje nem előre meghatározott, mivel az összes hozzávalója hő kezelve volt, így arra kell figyelni, hogy a sajt a tetején megpiruljon. Túlsütni nem szabad!
 |
Az elkészült rakott krumpli frissen |
Hogyan kell tálalni a rakott krumplit?
A legegyszerűbb módja, ha melegen egy tányérra halmozzuk. Tehetünk mellé tányérdekorációt is. Én sárgarépa szeletekből készítettem hozzá virágot. Nem csak díszíti a tányért, hanem ízletes csemege is, a gyerekek nagyon szeretik.
 |
Rakott krumpli besamel mártással és barbecues grillezett csirkecombbal |
Jó étvágyat az elkészült ételhez, és jó szórakozást a besameles rakott krumpli recepthez!
Nincsenek megjegyzések: