Egyező tartalom

» » » Hogyan készítsek csipetkét (gombódát) házilag? Olcsó levesbetét egyszerűen

Hogyan készítsek csipetkét (gombódát) házilag? Olcsó levesbetét egyszerűen

 
Hogyan készül a házi csipetke tészta?

A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a házi csipetke, vagy más néven gombóda tészta készítésének receptjét, technikáját. Ez egy igazán közkedvelt levesbetét, mivel nagyon olcsó és nagyon gyorsan elkészíthető. Ez egy olyan levestészta, amely akár a gluténérzékenyek számára is fogyasztható (ha gluténmentes lisztből készítik). Nézzük, hogyan készül ez az egyszerű, de mégis laktató levesbetét:

Hozzávalók:

 
A csipetke, gombóda tészta hozzávalói

  • 1 db tojás (a házi tojást ajánlom, mert sokkal egészségesebb és gyönyörű sárga a színe)
  • 6 – 10 evőkanál búzaliszt (durum liszt, vagy gluténmentes liszt) 
  • 1 csapott kávéskanál só (lehet tengeri só is)


Hogyan kell elkészíteni a csipetke (gombóda) tésztát házilag?


A recept képekkel segíti az elkészítést. Egyszerű, olcsó és könnyen kivitelezhető recept!

Elkészítés:


1. A tojást egy villa segítségével elkeverjük, majd hozzáadjuk a t. Egy nagyobb tálba beleöntjük az elkevert és ízesített tojást, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzalisztet. Amikor már villával nehezen tudjuk keverni a tésztát, akkor váltsunk kézi erőre. :-) Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy egy kemény és nem ragadós tésztát kapjunk. A tészta a többlet lisztet úgy sem fogja felvenni. Készítsünk belőle egy gombócot, majd pihentessük pár percig.

A tészta jó kemény legyen, ne ragadjon hozzá a kezünkhöz!


2. Ha már pihent 5-10 percet, akkor gyúrjuk át újra egy meglisztezett deszkán, majd tépjünk ki belőle kisebb gombócokat és azt hengergessük ki. Majd egy kés segítségével szeleteljük fel kb. 2-3 mm-es darabokra.

Ügyeljünk arra, hogy a csipetkék, gombódák egyformák legyenek


3. A kis csipetkéket (gombódákat) egy lisztezett tálcára helyezzük és minden szeletelés után átforgatjuk a lisztben.

Ügyeljünk arra, hogy kellően lisztes legyen, így nem fog összeragadni a csipetke


4. A tálcán szárítjuk 2-3 órát száraz helyen, de akár rögtön fel is használhatjuk. A csipetke el is készült.

A liszt száradás után lepereg a csipetkéről, így megakadályozza az összeragadást


Hogyan lehet még elkészíteni a csipetkét, gombódát?


  • A házi csipetke (vagy más nevén csipkedett) gombóda elkészítésének számos módja ismert. Tehát a tészta elkészítése azonos, az általam leírtakkal, viszont a kivitelezésben van eltérés. Ugye a nevéből is adódóan a csipetke, csipkedett, tehát nem késsel vágják, hanem csipkedik. Ez sokkal időigényesebb eljárás, sokkal rusztikusabb és tradicionális, viszont én azért nem részesítem előnyben, mert ha nem egyforma darabokat csipkedünk, akkor a nagyobb darabok nem egyszerre fognak megfőni, így kemény maradhat. Természetesen a hagyományos csipetke az kézzel csipkedett.


  • A másik módszernél a tészta az szintén ugyan az, viszont az elkészítésén van egy kis csavar. Ez inkább nem a csipetkére, hanem a klasszikus házi gombódára jellemző. Az elkészített tésztát, nem vágják, nem csipkedik, hanem egy reszelőn lereszelik. Ez inkább már kissé tarhonyaszerű, de sokkal gyorsabb eljárás, mint amiket eddig leírtam. 


  • Továbbá létezik egy másik módszer is, ami egy fúziós módszer a késsel vágás és az azonnali felhasználás ötvözete. Tehát a tésztát egy nagyobb darabra szétnyújtják és egy vágódeszka és egy kés segítségével a tészta darabokat egyenesen a levesbe vagdalják. Ez is igazán praktikus, de ezt csak gyakorlott „szakácsoknak” ajánlom, mert itt nagyon gyorsan kell a tésztát elkészíteni, mert mire a végére érünk, az elején szaggatott tészta már megfő. Nem lehet lassan dolgozni.


Milyen ételek készülnek csipetkével?


A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat, amelybe nagyon ízletes a csipetke, gombóda tészta.

  • Gulyás leves csipetkével
  • Babgulyás csipetkével
  • Jókai bableves csipetkével
  • Csipkedli paszuly leves (egy jellegzetes Szabolcsi étel)
  • Gombóda leves (paradicsom alapú leves)
  • Minestrone leves csipetkével
  • Legényfogó leves lebbenccsel, vagy csipetkével
  • Zöldség leves csipetkével
  • Paradicsom leves betűtésztával, vagy csipetkével
  • Sárgaborsó leves szaggatott nokedlivel, vagy csipetkével
  • Becsinált leves szaggatott nokedlivel, vagy csipetkével
  • Csirkeragu leves szaggatott nokedlivel, vagy csipetkével


És még folytathatnám a sort. Ez egy igazán olcsó, gyors és egyszerű levesbetét. Ne féljünk kísérletezni vele, próbáljuk ki több levesben. Így nem csak magunk készíthetjük el levesbetétünket, de igen sok pénzt tudunk vele spórolni. Csak tojás, liszt és kell hozzá és persze 10 perc a drága időnkből. De az íz és az élmény kárpótol! 
Jó étvágyat a csipetkéhez, gombódához és sok sikert az elkészítéséhez!


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply