Kínai pirított tészta zöldségekkel recept
 |
Kínai pirított sült tészta zöldségekkel recept |
A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a kínai pirított tészta zöldségekkel receptet. Sokan ismerhetik ezt az ételt a kínai büfék kínálatából, sült tészta és pirított tészta név alatt fut. Az elkészítése nem túl bonyolult és ez egy igazán olcsó recept. Egy olyan módszert alkalmazok a tészta készítésénél, ami meghatározza az igazi kínai íz világot. Nézzük, hogyan is készül ez az igazi kínai pirított, sült tészta zöldségekkel:
Hozzávalók 8 személyre:
 |
A kínai pirított sült tészta hozzávalói |
- 1 csomag spagetti (érdemes minőségi spagettit választani, mert a jó spagetti nem ragad össze)
- 4-5 evőkanál olaj (nagyon kellemes íze van a szezámolajnak, az oliva olajnak, de a napraforgó olaj is megteszi)
- 1 fél fej káposzta (válasszunk finom zsenge káposztát és a külső leveleit szedjük le)
- 1 brokkoli (kb. 200g) nagyon apró rózsáira szedjük (a brokkoli fagyasztott is lehet)
- 2-3 darab sárgarépa (megtisztítva, az enyém fagyasztott volt, de a friss répát ajánlom)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma (a lilahagyma is jó választás, illetve vegyesen kiegészítve újhagymával)
- 5-6 gerezd fokhagyma (a kínai konyha egyik nélkülözhetetlen eleme a chili paprika mellett)
- chili paprika és / vagy darált csípős paprika (Erős Pista)
- Ízesítéshez: só, bors, ételízesítő, édes sötét szójaszósz, sós szójaszósz, osztriga szósz (vagy halszósz)
- 2-3 evőkanál kristálycukor (vagy méz)
- 1 evőkanál étkezési ecet, vagy borecet
Előkészületek:
1. Mielőtt nekiállunk a zöldségeket megtisztítani és feldarabolni, addig egy magas falú edényben megpirítjuk a tésztát.
Tehát az edényben 2-3 evőkanál olajat hevítünk, majd a középen kettétört spagettit beletesszük az edénybe.
 |
A spagetti tésztát megpirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg |
2. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítjuk a tésztát. Így nagyon szép színe és nagyon finom (pörkölt) íze lesz. Akkor jó, ha így néz ki:
 |
Fontos az időzítés, mert ha sokáig pirítjuk, megéghet és megkeseredik a tészta |
3. Majd vízzel, vagy hús alaplével felöntjük. Ha vízzel öntjük fel, akkor ételízesítővel, sóval, borssal ízesítsük. Annyi folyadékot öntsünk rá, hogy bőven ellepje a tésztát.
 |
Húsalaplével, vagy vízzel önstük fel és ízesítsük! |
4. Főzzük addig, míg a spagetti meg nem puhul, illetve a főzőlevet fel nem szívja. Tehát a főzőlé nem kerül leszűrésre, minden íz a tésztában marad. Ez a titka az igazi kínai sült tésztának.
 |
Finom szaftos lesz a tészta. Pihentessük, míg elkészítjük a zöldségeket |
Akik nem vállalják ezt a procedúrát, simán meg is főzhetik a tésztát. Ha kíváncsi arra, hogy hogyan főzze meg a tésztát úgy, hogy ne ragadjon össze, olvassa el az alábbi receptet:
Most következhet a zöldségek előkészítése:
Nem kell megijedni a recept képekkel lesz ellátva, így minden fázis könnyen követhető lesz!
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd a következő módszerrel feldaraboljuk:
 |
A kínai ételekben ilyen módon van aprítva a vöröshagyma |
Először a rostokra merőlegesen egy vágás, majd nagyobb szeletekre vágjuk, így:
 |
Nagyobb darabokra szeleteljük a vöröshagymát. |
2. A sárgarépa darabolás következik. Hosszában kettévágjuk, majd az egyenes részével a vágódeszkára fektetjük és szeleteket vágunk belőle, így:
 |
2-3 cm hosszú 2-3 mm vastag |
3. Majd ezt követi a fokhagyma. Itt semmi extra nem történik, simán megtisztítjuk, a késsel szétnyomjuk, majd felkockázzuk. De fokhagyma nyomón is átnyomhatjuk, vagy le is reszelhetjük. Én nagyobb darabokba szeretem hagyni úgy sokkal rusztikusabb.
4. És végül a káposzta következik. Kettévágjuk, úgy, hogy a torzsa része is ketté legyen vágva, majd a torzsát egy „V” alakú bemetszéssel kivágjuk, így:
 |
Kivágjuk a káposzta torzsáját. |
Az egyenes felével a vágó deszkára fektetjük, négybe vágjuk és felszeleteljük. A lényeg, hogy kb. 2-4 centiméteres darabok legyenek belőle. Valahogy így:
 |
A káposzta is nélkülözhetetlen eleme a kínai ételeknek. |
Hogyan kell elkészíteni a kínai sült, pirított tésztát zöldségekkel?
Következzen az elkészítés:
1. Ehhez az ételhez érdemes beszerezni egy wokot. Ha nincs, akkor egy nagyon magas falú sütésre is alkalmas serpenyő, vagy lábas is megteszi. Tehát hevítsünk 2-3 evőkanálnyi olajat a wokban, majd tegyük bele a fokhagymát, majd pár másodperc múlva a hagymát. Figyelem! Nagyon nagy hőmérsékleten dolgozunk, gyorsan kell kevergetni, rázogatni az ételt, hogy le ne égjen!
 |
A wok jó szolgálatot tesz a kínai ételek elkészítésénél |
2. Kb. 1 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Nem az a célunk, hogy pirított hagymát kapjunk, csak üvegesre pároljuk. Majd hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát.
 |
A sárgarépát is nagy hőfokon pirítjuk |
3. A pirítási idő ebben az esetben is további 1 perc, közben rázogatjuk, kevergetjük, mert hamar lekaphat a wok oldalára és az aljára is. Majd jön a következő hozzávaló a brokkoli rózsák.
 |
A brokkoli ne legyen túl nagy darabokban, mert nem fog egyszerre megsülni a többi zöldséggel |
4. További 1 percig pirítjuk, figyelve arra, hogy a brokkoli rózsákat ne törjük nagyon össze. Majd hozzáadjuk a felszeletelt káposztát.
 |
A káposztának kicsivel több időre lesz szüksége, de vigyázzunk, hogy le ne égjen! |
5. Ebben a fázisban már 2-3 percig is sütjük. Kevergetjük, rázogatjuk. Ha kissé összeesett a káposzta, akkor jöhet az ízesítés. 1 evőkanál édes szója szósz, 1 evőkanál sós szója szósz, 1 evőkanál osztriga szósz, vagy halszósz. És az elmaradhatatlan chili paprika pehely, vagy Erős Pista.
 |
Ízesítsünk. Kihagyhatatlan a Chili paprika! |
6. Összekeverjük, és mehet rá a 2-3 evőkanál kristálycukor, vagy méz.
 |
A kristálycukorral, vagy mézzel kiegyensúlyozzuk az ízeket |
7. Ismételten összekeverjük, kicsit karamellizáljuk a cukrot, majd mehet rá 1 evőkanálnyi ételecet, vagy borecet.
 |
Az ecettel ellensúlyozzuk a cukor édességét és harmóniát teremtünk az ételben |
8. 1-2 percig nagy lángon beforraljuk. Ekkor van lehetőségünk a további ízesítésre. Mivel nem egyformák a szójaszószok íz intenzitása, így érdemes utána ízesíteni és kóstolni. Mivel a spagetti tésztánk is már be van ízesítve, így ne essünk túlzásba. Ha csak simán vízben főztük ki hozzá a spagettit, akkor a zöldséges alapot intenzívebben kell ízesíteni. Ha az ízesítéssel készen vagyunk, hozzáadjuk a már megfőtt spagetti tésztát.
 |
Alaposan összeforgatjuk a zöldségeket a pirított tésztával |
9. Alaposan összeforgatjuk és továbbra is nagy lángon kb. 2-3 percig pirítjuk. Így alaposan összeérnek az ízek. Ízesítésre még itt is van lehetőség.
 |
A kínai ételkészítésünk utolsó fázisa a készre pirítás. |
A kínai pirított tészta zöldségekkel ételünk ezennel elkészült. Tálalása nem kíván semmilyen fortélyt, ez önmagában is egy laktató főétel. Csak simán egy tálba halmozzuk.
Jó étvágyat Mindenkinek!
 |
Az elkészült étel így fest! Kínai pirított sült tészta zöldségekkel |
Nincsenek megjegyzések: