Vörösboros marhapörkölt kuszkusszal recept
Zita Mama vörösboros marhapörköltje kuszkusszal |
A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a vörösboros marhapörkölt receptjét, köretként kuszkuszt használva. A pörköltek királya a marhapörkölt. A pörkölt (angolul stew, németül Eintopf, szlovákul maďarský perkelt, románul tocană). A marhapörkölt igen régi magyar étel, melynek egyik legismertebb változata a Vörösboros marhapörkölt. A hozzáadott vörösbor segíti az emésztést és a jó minőségű száraz vörösbor különleges ízt ad a marhapörköltnek. De nézzük, hogyan is készül ez a mennyei étek?
Hozzávalók 4 személyre:
• 60-80 dkg marhahús (válasszunk minőségi húst, a pörkölthöz a legideálisabb a nyak rész, a lapocka, vagy a marhalábszár)
• 1 nagy fej vöröshagyma (tisztítva és apró kockákra vágva)
• 4 gerezd fokhagyma (megtisztítva és fokhagymanyomón átzúzva, vagy apró kockákra vágva)
• 2 dl vörösbor (a legideálisabb vörösbor kiválasztáshoz a recept végénél talál segítséget)
• 4 evőkanál étolaj
• 5 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
• Ízesítéshez: őrölt bors, ételízesítő, só, csipet majoránna
Körethez:
• 1 csomag kuszkusz
• húsleveskocka (vagy húsleves alaplé)
• vaj
Hogyan kell elkészíteni a vörösboros marhapörköltet?
A vörösboros marhapörkölt elkészítése a legfinomabb bográcsban, viszont, ha nincs lehetőségünk bográcsban elkészíteni, akkor marad a klasszikus megoldás. Nézzük a receptet lépésről lépésre.
Elkészítés:
A hús vásárlása során figyeljünk arra, hogy olyan részt válasszunk, ami kicsit zsírosabb, attól lesz igazán szaftos az étel. Fontos a jó minőség. Ha nyitott szemmel járunk, kifoghatunk nagyon jó és olcsó marhahúst.
1. A húst hártyáitól megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk.
3. Felforrósítjuk, az olajat, ezután üvegesre pároljuk a hagymát.
Üvegesre pároljuk a hagymát |
4. A lábast levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és a húst hozzáadva pár percig sütjük.
Hozzáadjuk a marhahúst és a fűszerpaprikát |
5. Adjuk hozzá a fokhagymát, ízesítsük borssal, sóval, egy kis ételízesítő keverékkel és egy csipet majoránnával. Annyi vizet öntsünk alá, hogy ellepje.
Ízesítjük fűszerekkel, majd felöntjük |
6. Csendesen, közepes lángon pároljuk. Ha elfőtte a levét pótoljuk, míg teljesen puhára nem fő.
7. Amikor már megfelelőre puhult a hús, adjuk hozzá a vörösbort - fontos, hogy tényleg csak a főzés legvégén kerüljön bele.
8. Végül zsírjára sütjük, és a szükséges mennyiségű vízzel felöntjük, pár percig forraljuk, amíg jó szaftos nem lesz.
A kész vörösboros marhapörkölt kuszkusszal tálalva |
Kuszkusz (couscous) elkészítése:
Kuszkusz |
A kuszkusz egy nagyon egészséges köret, ennek ellenére nagyon egészséges is. A kuszkusz elkészítése nem kíván nagy szakértelmet, sőt! Így némi változatosságot hozhatunk a hétköznapokba és az agyoncsépelt burgonya és rizs köretet tudjuk ezzel helyettesíteni. Ha kuszkuszt használunk köretnek, egy új dimenzióba emelhetjük a vörösboros marhapörköltünket. De nézzük, hogyan kell elkészíteni a kuszkuszt?
1. A csomag kuszkuszt beleöntjük egy tálba, ezután egy kanál vajat teszünk hozzá.
Kuszkusz és a vaj találkozása |
2. Eközben a gáztűzhelyen készítsük el az alaplevet, ehhez húsleves kocka szükséges. Természetesen a legjobb megoldás, ha csontból főzünk egy kis alaplevet sok zöldséggel, de az erőleves vagy egyéb alapkocka is megteszi.
Készítsünk húsalaplevet, vagy erőleves alaplevet |
3. A meleg alaplevet öntsük rá a kuszkuszra.
A kuszkuszra öntsük rá a forró alaplevet |
4. Fedjük le hermetikusan, hogy minél jobban magába szívja a kuszkusz a levet.15-20 percig félretesszük pihentetni.
Lefedve pihentessük, míg készre nem puhul |
5. Ha a kuszkusz szemek magukba szívták az összes folyadékot, kanállal átkeverjük, és kész is az egyszerű és finom köret.
Az elkészült kuszkusz |
Tehát a kuszkuszt nem főzzük, nem sütjük, nem pároljuk, csupán forrázzuk. Így az összes vitamin, aroma és íz bennmarad a kuszkuszban. Ugye nem is volt bonyolult ezt elkészíteni? A kuszkusz nem egy rízs köret, amit főzni kell és figyelni, hogy a rizsszemek ne ragadjanak össze, vagy ne főjön teljesen szét, nem egy burgonya köret, ahol a burgonyát pucolgatni kell, majd főzögetni és teljesen elveszíti vitamin tartalmát. Természetesen ezek a klasszikus köretek nem mellőzendőek a magyar konyhából! De, nem árt a változatosság. Mindenkit biztatok arra, hogy legalább egyszer próbálja ki ezt a kuszkusz receptet.
Most pedig vegyük górcső alá a kuszkuszt.
Mi teszi a kuszkuszt ilyen egészségessé?
Az értékes antioxidánsok, a jó minőségű tápanyagok:
• Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
• Segíti az egészséges szívműködést
• Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
• Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
• Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget
Milyen bort válasszuk a marhapörkölt mellé?
A megfelelő bor kiválasztásán állhat, vagy bukhat a receptünk. A marhapörkölthöz a legjobb választás a testes vörösbor. Ilyen például a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Bikavér, stb. A marhapörkölthöz ugyan azt a bort használjuk, amit majd hozzá szervírozunk. Itt is figyeljünk a minőségre, ne használjunk akármilyen olcsó és nagyon rossz minőségű bort, mert az az ételünket tönkreteheti. Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő bort, nézzük meg a címkén, hogy hány fokon ajánlják a fogyasztását, mert az a bor élvezeti értékénél sokat számít.
A pörkölthöz ne öntsünk ész nélkül sok bort, mert attól a marhapörköltünk túlzottan savassá válik, ami nem javítja, hanem rontja az összhatást.
A vörösbor pozitív hatásai, avagy, mire gyógyír a vörösbor?
A minőségi vörösbor mértékletes fogyasztása (napi 1-2 deciliter) számos panaszra gyógyír.
• Kiváló antioxidáns
• Védi a szívet és az érrendszert. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felére csökkenti a napi rendszerességgel fogyasztott minőségi vörösbor. A benne található szaponin megakadályozza az erek sérülését, így a káros koleszterin nem tud megtapadni az érfalon, és gyulladást okozni.
• Gyulladáscsökkentő hatású
Nincsenek megjegyzések: