Egyező tartalom

» » » Rizseshús gombával, azaz Rizottó vargányával és sertéshússal

Rizseshús gombával, azaz Rizottó vargányával és sertéshússal

 
Rizses hús gombával recept, vagyis vargányás rizottó sertéshússal recept

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a kissé modern rizseshús receptjét gombával. A rizottó vargánya gombával és sertés hússal, egy igazán egyszerű étel, mellyel biztos sikert aratunk a vendégeink körében. A recept egy sertés pörkölttel indul, majd hozzáadjuk a gombát, majd a rizottó rizst. Ha szeretné tudni, hogyan készül ez a gombás rizottó recept, akkor tartsanak velem. A recept képekkel van illusztrálva, így az összes munkafázist nyomon tudja követni.

A rizseshús receptünk egyik legfontosabb alkotóeleme a minőségi rizottó rizs. Elkészíthető más rizsfajtából is, de azzal nem ugyan az lesz a végeredmény. Ha szeretné tudni, hogy mi a különbség a különböző rizstípusok között, akkor olvassa el, ide vonatkozó írásomat. Rizs főzése, rizottó rizs.  

Rizseshús, rizottó hozzávalói 4 személyre:

  
Rizses hús recept hozzávalói

  • kb. 500g csont nélküli sertés karaj (akik szeretik a zsírosabb falatokat, ők használhatnak sertés combot, vagy lapockát is, a diétázók, vagy fogyókúrázók pedig csirkemellet)
  • 150g vargánya gomba megpucolva és szeletelve (az erdei gombák, nagyon feldobják a hétköznapi ételeket, viszont ha nem tudunk vargányát beszerezni, akkor használhatunk helyette csiperkét, vagy laskagombát is)
  • 2 db nagyobb fej vöröshagyma (megpucolva és nagyon apró kockára vágva)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (szintén megpucolva és apró kockákra vágva, vagy fokhagymanyomón átnyomva, sokan nem használnak a rizottóhoz hagymát és fokhagymát, de mivel ez inkább egy gombás rizses hús recept, így bátran tehetünk bele)
  • 2-3 db paradicsom (lehetőleg házi termesztésű paradicsomot használjunk, szabadítsuk meg a héjától, majd vágjuk apró kockákra)
  • 300g rizottó rizs (Minden multi értékesít risotto, rizotto, rizottó felirat alatt keressük. A rizottó rizs ára kb. duplája a normál minőségi rizs árának, de nagyon kiadós és teljesen más az íze, mint például egy indica rizsnek)
  • 2 db pörköltszaft kocka az ízesítéshez (jelen esetben a Knorr pörköltízesítő kockát használtam)
  • 1-2 evőkanál édes nemes őrölt pirospaprika 
  • 2-3 evőkanál napraforgó étolaj
  • Ízesítéshez: 1 csapott evőkanál ételízesítő, ízlés szerint és fekete őrölt bors


Előkészületek

Ha sikeresen kiválasztottuk a megfelelő alapanyagokat és sikerült beszerezni a rizottó rizst is, akkor következzen a zöldségek és a hús előkészítése.

1. A paradicsomokat szabadítsuk meg a héjuktól. Egy nagyon jó praktika: A paradicsom azon végét, ahol egykoron a száron lógott, vágjuk be „x” alakba, nem túl mélyen. Tegyünk fel egy edénybe vizet forrni. Mikor már forr a víz, dobjuk bele a bevagdosott paradicsomokat 10-15 másodpercre. Majd azonnal tegyük jéghideg vízbe. A paradicsomok héja (ha érett a paradicsom és nem multiban vásárolt „valami”) azonnal felkunkorodik és egy kés segítségével csak le kell húzni a paradicsomról. Sokkal egyszerűbb, mint körbevágni.

Paradicsom héjának leszedése


Szóval, ha sikerült a paradicsom héját eltávolítani, akkor vágjuk fel apró kockákra. Vágjuk apró kockákra a vöröshagymát is és a fokhagymát is. A fokhagyma és a vöröshagyma mehet egy tányérkába, mert egyszerre fogjuk őket megpirítani.

Hagyma, fokhagyma, paradicsom felkockázva


2. A sertéshúst mossuk meg alaposan, csöpögtessük le, majd ha szükséges a felesleges hártyát szedjük le róla. Majd 1,5cm x 1,5 cm-es kockákra vágjuk fel a sertéshúst. Minél kisebb a húskocka, annál hamarabb fog megsülni – megfőni. 

Kockázzuk fel a húst


Ezzel végéhez is értünk a rizses hús recept előkészítési részének. Most következzen az étel elkészítése lépésről – lépésre.

Hogyan készül a rizseshús?


A rizseshús egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept, de nagyon fontos, hogy betartsuk a lépéseket. Illetve egy percre sem szabad megfeledkeznünk az ételről. Az elkészítési ideje elég hosszadalmas, igaz közben akármit csinálhatunk, de a fél szemünket mindig tartsuk rajta.

Rizses hús recept elkészítése:


1. A rizses hushoz használjunk nagy edényt, mert majd azzal könnyebb lesz dolgozni. Én ennél a recept elkészítésénél egy 5 literes edényt használtam, természetesen ennek a fele is elég lehet, de akkor jobban kell figyelnünk.

Szóval helyezzük a tűzhelyre az edényt és hevítsünk rajta étolajat. Mikor már meleg, mehet bele a fokhagyma és a vöröshagyma. Pirítsuk kb. 1-2 percig, közben folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen.

Pirítsuk meg a hagymát


2. Majd a meghámozott és kockára vágott paradicsomé lesz a főszerep. Itt nincs szükség filézgetni a paradicsomot és csak a húsát használni! A lényeg, hogy a héja ne legyen benne (bár van, akit az sem zavar, én speciel utálom a paradicsom héját). Tegyük a hagymára és szintén pirítsuk őket együtt 1-2 percig. Közben kavargassuk meg néha.

A paradicsomot is pirítsuk meg kissé


3. Ha látjuk, hogy a paradicsom már kezd kissé szétesni, akkor következhet a kockára vágott sertéshús. Azt is laza eleganciával dobjuk a hagymás – fokhagymás – paradicsomos alapra és némi kérget süssünk rá. 

Adjuk hozzá a húst is


4. Tehát eddig van egy lecsós pörkölt alapunk, most kissé megfűszerezzük, hogy íze is legyen. (A hagymapirítás közben is adhatunk hozzá egy kevés sót, hamarabb megpirul a hagyma. Én ezt meg is tettem, csak a fázisfotóból hiányzik, de még egy kis sót így is kíván). Sózzuk ízlés szerint.

Sózzuk meg


5. Túl sokféle fűszer nem fog a gombás rizses húsra kerülni, mivel a fő íz világot az erdei gomba fogja adni. Ennek ellenére minden étel barátja a bors, így tegyünk mi is rá egy kis őrölt feketeborsot. Frissen őrölve még finomabb.

Borsozzuk meg


6. Néha engedek a csábításnak és becsempészek a konyhába némi újdonságot. Így most pörköltszaft kockát is adok az ételhez. Ettől teltebb, sűrűbb lesz az étel. 

Adjunk hozzá 2 db pörköltszaft kockát


7. Mint ahogy azt már említettem, ennél a rizottó receptnél Knorr pörköltízesítő-kockát használtam, 2 db-ot.

Knorr pörköltízesítő-kocka


8. A paradicsom és a pörköltszaft kocka is kölcsönöz az ételnek egy szép piros színt, de ha tutira akarunk menni, még egy kis őrölt nemes pirospaprikával hintsük meg az ételt. Mennyiségét tekintve szintén ízlés kérdése.

Adjunk hozzá pirospaprikát


9. Majd végezetül véglegesítsük az ízeket egy kis ételízesítővel. Mindegyik ételízesítő szinte ugyan azt tudja, szárított zöldségek só és cukor, ennek ellenére én előnybe részesítem a klasszikus Delikátot, de természetesen, akármilyen bevált ételízesítő megfelel. Mennyiségét tekintve, kóstolás alapján használjuk. Ha nem vittünk túlzásba semmit, akkor akár egy egész csapott evőkanál ételízesítőt is elbír.

Adjunk hozzá ételízesítőt


10. Természetesen közben többször fel kell önteni vízzel. Fedjük le egy fedővel és főzzük legalább 2 órán keresztül a húst. 5 percenként keverjük meg, és kb. 15 percenként öntsük fel 1-1 dl vízzel. Közben persze lehet kóstolgatni, de nem jól lakni! :-)

Ha a sertéshús már megpuhult, jöhet a következő fontos alkotóelem a vargánya gomba. Nagyon finomak ezek a gombás ételek, de csak akkor, ha betartjuk a mértéket és jó alapanyagokat, finom erdei gombákat használunk.

Vargánya gomba, az erdei gombák legjobbja


11. Most mérjük ki a 300 g rizottó rizst. Két módszer közül választhatunk, illetve kombinálhatjuk is a két módszert. Az egyik, hogy többnyire a rizottó rizs csomagolásán van egy mérce, mivel könnyedén kimérhető a 300g. Ha nem lenne bemércézve, akkor megsaccolhatjuk szemre is a tasak kb. harmada. 
Ha van egy ügyes segítőnk, egy mérő edény (multikban párszáz forintért kapható például a TESCO-ban is), akkor azzal simán kimérhetjük a 300g-ot. Keressük a rizs feliratot és töltsük addig, míg el nem érjük a kívánt mennyiséget.

Rizottó rizs kimérése


12. Ha sikerült kimérnünk a rizottó rizst, akkor öntsük a pörkölt alapunkhoz. Arra figyeljünk, hogy a pörkölt alapunk az kb. olyan 1-1,5 liter legyen összesen. Ha mércés edényt használunk, akkor ezt könnyen tudjuk ellenőrizni. 

Ne ijedjünk meg attól, ha beleöntjük a rizottó rizst és túl sok leve lenne az ételnek, míg fő a rizs (rizottó rizs főzési ideje 16-20 perc), addig az összes levet fel fogja szívni. Sőt, helyezzünk magunk mellé egy edényt melyben alaplé, vagy víz van és kis adagokban pótoljuk a folyadékot, közben megállás nélkül kavargassuk az ételt.

Adjuk hozzá a rizottó rizst


13. A rizottó rizs főzése nem egyszerű feladat. Eddig csak néha kellett az ételre ránézni, viszont mikor már a rizottó rizs az ételben van, nem tudunk mellőle elmenni. Folyamatosan kevergetni kell, közben ha sűrűsödik, pótolni kell a folyadékot. (Amúgy a rizottó alaprecept is így készül, csak ott sem pörkölt alap, sem gomba, csak hús alaplé szükséges. De az eljárás ugyan ez.)

Tehát folyamatosan kevergessük és ha eltelt a 16-20 perc, akkor kóstoljuk meg a rizottó rizst, ha már puha, akkor elkészült az étel.

Rizottó készítése


Hogyan kell tálalni a rizottót?


A rizottó nagy barátja a sajt, ha nem használtam volna vargányát a rizses húshoz, akkor biztos reszeltem volna bele készítéskor egy kis parmezánt, így viszont csak a tálalásnál reszelek rá egy keveset. 
A bácskai rizses hús recepttől annyira tér el, hogy itt erdei gombát és rizottó rizst használunk. Ennek köszönhetően az étel sokkal krémesebb.

Rizottó tálalása


Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez és jó szórakozást ehhez a rizottó recepthez!

Vargányás rizottó sertés hússal


Ha kedvet kapott ehhez az ízletes rizottó recept elkészítéséhez, akkor olvassa el, a rizs kiválasztásához szükséges instrukciókat. Rizs főzés egyszerűen címmel, itt található.  

A rizses húshoz, rizottóhoz vargánya gombát használtam, nézzük, hogy milyen gomba ez a vargánya?

Erdei gombák: vargánya


Vargánya gomba (Boletus edulis) a tinórugomba-alakúak és a tinórufélék családjába tartozó faj. Nagy népszerűségnek örvend idehaza, de a határon túl is. Erdélyben hiriba névvel illetik. Kishazánkban úrigomba, vagy medveorrú gomba néven ismert ez az erdei gomba

Nagyon szapora és hosszan szedhető fajta gomba, mivel május végétől egész október közepéig előfordul. Nagyon ízletes és az ételeknek ad egy központi erdei gomba ízt.

A vargánya azért is népszerű, mert szinte minden erdőfajtában előfordul, leggyakrabban a tölgyerdőkben, gyertyánerdőkben, szelídgesztenyésben. 

Nagyon kiadós gomba, nem ritka a 25-30 cm kalapátmérőjű példány sem. További előnye, hogy tönkje is igen ízletes, így az a gombás ételekhez szintén felhasználható. 

Ha bővebb információra lenne szüksége, olvassa el a wikipédia vargánya gomba című bejegyzését.  

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply