Sajtos pogácsa recept képekkel kezdőknek
 |
Sajtos pogácsa recept kezdőknek |
A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja az egyszerű sajtos pogácsa receptjét. Sok-sok pogácsa recept kering az interneten, ezért nehéz kiválasztani, hogy melyiket is készítsük el. A mi sajtos pogácsa receptünk könnyen és gyorsan elkészíthető, így bátran ajánljuk kezdőknek is. Amikor a vendégsereg már úton van és nincs túl sok időnk, akkor ez a gyors pogácsa recept aranyat ér. Tartsanak velem és készítsük el együtt.
Sajtos pogácsa hozzávalók 8 főre:
 |
Sajtos pogácsa hozzávalói |
- 50 dkg liszt (lehetőleg teljes kiőrlésű lisztet használjuk, de megteszi a finom fehér liszt is)
- 25 dkg margarin (természetesen sütő margarin, a márka itt nem annyira lényeges, mivel majdnem minden margarin ugyan úgy készül, ha biztosra akarunk menni, használhatunk valamilyen bevált márkát)
- 25 dkg reszelt sajt (ha lehetséges, akkor trappista sajtot használjunk a sajtos pogácsa receptünkhöz)
- 1 csomag szalakáli (ajánlani tudom a Dr. Oetker márkát, nagyon megbízható)
- 1 kis doboz tejföl (lehetőleg 20%-os, vagy attól magasabb zsírtartalmú)
- 2 db tojás (házi tojást, vagy tanyasi tojást használjunk a sajtos pogácsa recepthez) 1 db tojás a tejfölös sajtos pogácsa tésztájához, míg egy tojás sárgája a pogácsa tetejének lekenéséhez fog kelleni
- sót ízlés szerint (ha szeretjük a tengeri sót, akkor használjuk azt)
- borsot ízlés szerint (a normál feketebors is megteszi, de ha nem szeretnénk, hogy a pogácsa tésztája elszíneződjön, akkor használhatunk fehérborsot is.)
- őrölt köménymagot ízlés szerint
Hogyan kell elkészíteni a sajtos pogácsát lépésről-lépésre?
1. Az 50 dkg lisztet (jelen esetben finom fehér lisztet használunk) bele szitáljuk egy nagy tálba. Ez egy fontos lépés nem szabad kihagyni, mert csomós lehet a sajtospogácsa tésztája.
 |
Szitáljuk a lisztet egy tálba |
2. Kockázzuk a sütő margarint a liszthez. Könnyebb dolgunk lesz, ha az elkészítés előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből a margarint.
 |
Adjuk hozzá a sütőmargarint |
3. A kezünkkel dolgozzuk össze a lisztet és a margarint. A képen is látható, hogy nem kell teljesen simára összedolgozni, mert a margarin gyúrás közben úgy is elvegyül pogácsában.
 |
Morzsoljuk össze |
4. Ezután a legfontosabba alapanyagot adjuk hozzá, ami nem más, mint a reszelt sajt. Mivel sajtos pogácsa receptet készítünk.
 |
Adjuk hozzá a reszelt sajtot |
5. Most következzen a sajtos pogácsa ízesítése, ízlés szerint sóval
 |
Sózzuk meg a pogácsa tésztát |
6. Adjunk hozzá, szintén ízlés szerint borsot. Ahogy, azt már az elején is említettem, használhatunk őrölt feketeborsot, de fehérborsot is. Az őrölt fehérbors, nem fogja annyira elszínezni a pogácsa tésztáját.
 |
Fűszerezzük borssal a pogácsát |
7. Majd az ízesítő anyagok utolsó eleme az őrölt kömény. Nagyon kellemes ízt kölcsönöz a tejfölös sajtos pogácsának az őrölt kömény. Ebből is ízlés szerint használjunk.
 |
Fűszerezzük őrölt köménnyel |
8. Következő lépésként adjuk hozzá a friss házi tojást, majd tegyük egy kicsit félre.
 |
Üssünk hozzá egy tojást |
9. Vegyünk elő egy kis tálat. Mérjük ki bele a tejfölt és adjuk hozzá a szalakálit. Alaposan keverjük össze.
 |
Tejföl és szalakáli |
10. Ezt a szalakális tejfölös keveréket öntsük rá a tojásra. (Tehát ez egy élesztő nélküli pogácsa lesz, mivel szalakálit használunk, hogy puha pogácsa tésztát kapjunk)
 |
Öntsük rá a tejfölös szalakális keveréket |
11. Most pedig össze kell dolgozni jól az alapanyagokat. Ez a művelet maximum 5 percet vesz igénybe. Nagyon alaposak legyünk, legyen homogén a pogácsa tészta.
 |
Első fázis, még nincs kész a pogácsa tészta |
12. Ezután pedig a tészta gyúrását tovább a gyúródeszkán folytassuk. Alaposan gyúrjuk át a sajtos pogácsa tésztáját, addig, amíg el nem érjük a kívánt eredményt.
 |
Készen van a sajtos pogácsa tésztája |
13. Majd tegyük félre egy tálba és pihentessük 2 órán át a pogácsa tésztáját letakarva egy konyharuhával. A pihentetési idővel nem szabad spórolni, mivel a szalakálinak dolgoznia kell.
 |
Tegyük egy tálba és kissé lisztezzük meg a pogácsa tészta tetejét |
14. Ha letelt a pihentetési idő. Akkor kinyújtjuk a pogácsa tésztáját fél cm vastagra.
 |
Nyújtsuk ki a pogácsa tésztát |
15. Majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a kerek pogácsákat. Ha nincs szaggatónk, akkor használhatunk egy kispoharat is, melynek éles a szája. Nagyon fontos hogy szaggatás közben lisztezzük be a szaggatót így nem fog a pogácsa tészta hozzá ragadni.
 |
Pogácsa szaggatás |
16. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit. Helyezzük bele a pogácsákat. Ezután kenjük meg minden pogácsa tetejét tojással (használhatjuk az egész tojást is, de ha csak a sárgáját használjuk, szebb színe lesz).
 |
Kenjük le a pogácsákat tojással |
17. Majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ha ez kész, már mehet is az előmelegített sütőbe sülni. A reszelt sajttól lesz igazán finom a sajtos pogácsa. (A köménymagos pogácsa tetejét pedig egész köménymaggal szórjuk meg.)
 |
Sajtos pogácsák |
18. 180 fokon vagy gázsütőben 3-as fokozaton süssük 30 percig. A pogácsák akkor készültek el, ha a sajt már szépen megsült a tetején és a pogácsák kissé megemelkedtek.
 |
Elkészült a sajtos tejfölös pogácsa |
Ugye, milyen egyszerű és gyors ez a sajtos pogi recept? Fogyasszák egészséggel és jó szórakozást kívánok ehhez a gyors pogácsa recepthez.
Mi az a szalakáli?
A szalakáli olyan kémiai vegyület, amely sütés közben ammóniára, vízre és szén-dioxidra bomlik le. Ez egy állományjavító és térfogatnövelő szer. Ezért lesz porhanyósabb a sajtos pogacsa tésztája. (Pogácsa sütéséhez használhatunk sütőport is, akkor sütőporos pogácsát kapunk). Sütés közben szúrós ammónia szagot áraszt. Ezért gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről, amíg sütünk. A kész sajtos pogácsában már nem érezhető ez a kellemetlen szag. Ezért bátran fogyaszthatjuk.
Honnan származik a pogácsa? A pogácsa eredete.
A latin „focus” tűz szó képzett alakjából származik olasz nyelvi közvetítéssel. Olaszországban ma is kedvelt étel lapos kenyérféleként. Melynek elnevezése „focaccia” (fokaccca). Franciáknál „fougasse” , spanyoloknál „bogazza”. A magyar népmesében is fontos szerepet kap a pogácsa. Még pedig a hamuban sült pogácsaként. E mesékben az édesanya süti a pogácsát vándorútra induló fiának. Ezért innen ered, hogy a ballagó diákok tarisznyájába egy-egy pogácsát tesznek, hogy szerencsés útjuk legyen a további életükben.
Pogácsa angolul: scone, patty, cake
Igazából egyik elnevezés sem fedi a klasszikus magyar pogácsát teljes egészében.
Mennyi a pogácsa kalória tartalma?
Sajtos pogácsa kalória 100 gr pogácsában: 459 kcal
Pogácsa recept ötletek
- sajtos pogácsa, vagy sajtkrémes pogácsa (a sajtkrémes pogácsa kissé puhább, mint a normál sajtos pogácsa)
- krumplis pogácsa
- burgonyás pogácsa
- tepertős pogácsa, vagy töpörtyűs pogácsa
- tejfölös pogácsa
- leveles pogácsa
- sütőporos pogácsa
- hájas pogácsa
- túrós sajtos pogácsa
- hajtogatott pogácsa
- omlós pogácsa
Nincsenek megjegyzések: