Egyező tartalom

» » » Sárgaborsó főzelék a gyerekek kedvence

Sárgaborsó főzelék a gyerekek kedvence

 
Sárgaborsó főzelék gyerekeknek recept kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja a sárgaborsó főzelék receptjét gyerekszemmel. A sárgaborsó főzelék gyerekkorunk egyik kedvelt, vagy nagyon utált ételei közé tartozott. A gyerekek körében nem annyira hódít, pedig számos fontos alkotóeleme van, mely a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen. Most megmutatom, hogyan tehetjük gyermekeink számára is vonzóvá ezt a hétköznapi ételt. Ez egy nagyon olcsó recept lesz, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. Túl sok odafigyelést nem igényel. Nézzük, hogyan készül a gyermekbarát borsófőzelék:


Sárgaborsó főzelék hozzávalói 4 személyre:

 
Sárgaborsó főzelék hozzávalói
  • 10 dkg sült húscsík (A sült húscsíkok elkészítésének receptjét itt találja. Kattintson a szövegre!)  
  • 1 tasak sárgaborsó 500g (szárított sárgaborsó, hántolt egész szemű, vagy feles)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (a fokhagymát pucoljuk meg, majd a kés lapjával roppantsuk meg és szeleteljük kockára)
  • 2-3 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat, sokkal finomabb lesz tőle a sárgaborsó főzelék)
  • Ízesítéshez: (lehetőleg tengeri só), frissen őrölt feketebors, ételízesítő
  • Rántáshoz: 2 púpozott evőkanál búzaliszt 
  • Dekorációhoz: 2 fél fő lilahagyma 


Hogyan kell elkészíteni a sárgaborsó főzeléket?


Nos, ez egy annyira egyszerű és könnyen elkészíthető étel, hogy nem véletlen, hogy a magyar konyha egyik oszlopos ételévé vált. A leleményes magyar háziasszonyok a sárgaborsó főzelék készítésekor többnyire sárgaborsó levest is készítenek, így egy folyamat alatt két ételt is tudnak készíteni. A sárgaborsó leves receptje annyira egyszerű, hogy azt néhány mondatban le is tudom írni. Tehát miközben készítjük a sárgaborsó főzeléket a leves is elkészül. Tehát a megfőtt sárgaborsóból egy merőkanál segítségével lemerünk annyi mennyiséget, amennyire szükségünk van, hozzá öntünk annyi alaplevet, amennyit szeretnénk, majd tetszés szerint tehetünk bele egy vékony rántást (de ez el is hagyható), majd szaggatunk bele néhány nokedlit. Utóízesítjük és készen is van a sárgaborsó leves. De most nézzük, hogyan kell elkészíteni a sárgaborsó főzeléket?

1. A sárgaborsót nézzük át, hogy ne tartalmazzon szennyeződést, majd tegyük egy tálba, több léről mossuk meg.

Tegyük egy tálba a megtisztított sárgaborsót


2. Majd hagyjuk rajta a vizet és áztassuk legalább 1 óráig. Az sem probléma, ha egy egész éjszakára beáztatjuk a sárgaborsót, mert akkor sokkal hamarabb fog megfőni. Ha áztatás nélkül akarjuk megfőzni a sárgaborsót, akkor a borsó főzési ideje akár egy fél órával is hosszabb lehet.

Áztassuk be a sárgaborsót


3. Készítsünk elő egy jó nagy edényt, melyben kényelmesen elfér majd a sárgaborsó főzelék. Az sem baj, ha egy kicsivel nagyobb edényt választunk, mert főzés közben a sárgaborsó habzik és néha hajlamos arra, hogy kifusson. Majd tegyük bele a beáztatott sárgaborsót és öntsünk rá minimum 2 liter vizet. (A víz mennyiségét mindig pótolni kell, majd a végén elforraljuk a felesleget és azután fogjuk sűríteni)

Kezdjük főzni a sárgaborsót


4. A fokhagymát pucoljuk meg, majd egy fokhagymanyomó segítségével préseljük át, vagy csak egyszerűen lapítsuk ki a kés lapjával, majd kockázzuk fel. Majd készítsük elő egy kis tányérkába.

Készítsük elő a fokhagymát


5. Ha a sárgaborsó már kezd főni, akkor adjuk hozzá a fokhagymát. A fokhagyma egy fontos alkotóeleme a sárgaborsó főzeléknek, így bátran használhatunk belőle többet is, nem lesz túl karakteres az íze, mivel sokáig fogjuk főzni. Ha azt szeretnénk, hogy a fokhagyma íze jobban domináljon, akkor a főzés utolsó fázisában adhatunk hozzá egy teáskanálnyi fokhagyma krémet.

Ízesítsük fokhagymával a sárgaborsó főzeléket


6. A sárgaborsó főzelék recept most egy kis sót ír elő. Nos, a só mennyiségének a meghatározása, nem kimondottan egyszerű feladat, több minden befolyásolja. Én azt javaslom, hogy most adjunk hozzá 1 púpozott teáskanálnyi sót, majd még úgyis fogjuk ízesíteni, illetve majd a végén lesz lehetőségünk beállítani a végleges ízeket.

Sózzuk meg


7. A további ízesítés céljából adjunk hozzá 1 teáskanálnyi ételízesítőt (én a Delikátot ajánlom, mert nincs túlcukrozva és egész sok szárított zöldséget is tartalmaz) Ha csapvíz helyett alaplével öntjük fel a sárgaborsót, akkor ezt a fázist elhagyhatjuk. 

Ízesítsük ételízesítővel


8. Most egy hosszú 1,5 – 2 órás főzési folyamat következik. (A sárgaborsó főzési ideje függ attól is, hogy be volt előtte áztatva a sárgaborsó, vagy sem! Ezt vegyük figyelembe.) A sárgaborsót 10-15 percenként keverjük át, illetve ha szükséges pótoljuk az elfőtt folyadék mennyiséget. Amikor már a borsó megfő, akkor már ne pótoljuk a folyadék mennyiséget, viszont akkor már gyakrabban kell kevergetni. Ha a sárgaborsó megfő, akkor hasonlóan fest, mint ami a képen látható:

A megfőtt sárgaborsó így néz ki


9. Akár már így is fogyaszthatnánk a sárgaborsó főzeléket, de egy kis gyenge rántással még krémesebbé fogjuk tenni a sárgaborsó főzeléket. 

Hogyan készül a rántás?


Egy nagyon egyszerű rántást fogunk készíteni, elrontani nem lehet, ha követjük a recept lépéseit! Tehát egy kisebb edénybe hevítsünk kb. 3 evőkanál olajat (nem szükséges túlhevíteni), majd adjuk hozzá a két púpozott evőkanál búzalisztet.

Az olajon enyhén pirítsuk meg a lisztet, közben folyamatosan keverjük


10. Folyamatos keverés mellett 1 percig pirítjuk közepes hőfokon, majd 1,5 dl csapvízzel felöntjük, majd csomómentesre keverjük. Ehhez használhatunk akár egy habverőt is, de ha a leírás alapján járunk el, akkor biztos csomómentes lesz a rántásunk. Én nem teszek bele semmilyen fűszert (őrölt pirospaprika, bors) sem hagymát, mivel ebbe nem szükséges. Aki, szeretne egy nagyon kevés sót tehet bele, de igazából az is lényegtelen. Ezzel el is készült ez az egyszerű rántás.

Egyszerű rántás


11. Az így elkészült rántást, öntsük a megfőtt sárgaborsóhoz és keverjük alaposan össze.

Öntsük a rántást a sárgaborsóhoz és főzzük össze


12. Főzzük így kb. 5 percig. Mint ahogy azt már a recept elején is említettem, ebben a fázisban van lehetőségünk a további ízesítésre. Kóstoljuk meg, és ha szükséges fűszerezzük sóval. Aki szereti a domináns fokhagyma ízt, akkor most tehet bele egy kis fokhagyma krémet is. Továbbá van, aki szereti, ha a borsófőzelék babérlevéllel készül, akkor az elején beletett babérleveleket ilyenkor kell kiszedni. Tehát ahány ház annyi szokás és annyi sárgaborsó főzelék recept.

Az elkészült sárgaborsó főzelék


Hogyan lesz ez a sárgaborsó főzelék a gyerekek kedvence?


A gyerekek nem igazán szeretik a főzelékeket. De ha kreatívak vagyunk, akkor egy kis fondorlatossággal ínycsiklandozóvá tehetjük ezt a hétköznapi és olcsó ételt. Készítsünk belőle egy arcot.  

Sárgaborsó főzelék gyerekeknek


Jó étvágyat az elkészült ételhez és jó szórakozást a sárgaborsó főzelék recepthez!

Hogyan lehet még kínálni a sárgaborsó főzeléket?


Önmagában ez a főzelék nem a legizgalmasabb ételek közé tartozik. Viszont, ha a sárgaborsó főzelék tejföllel van kombinálva, akkor máris egy gazdagabb ételt kapunk. Ha még tovább akarjuk cifrázni, akkor süthetünk hozzá jó húsos szalonnát, kolbászt, de akár egy jó szaftos pörköltöt is. 

Továbbá ezt a tovább lehet fokozni, mert még süthetünk rá tükörtojást is. Ezek a sárgaborsó főzelék feltétei az ízlésünkhöz igazíthatóak. Mert van, aki kevésbé szereti a sárgaborsó főzelékhez a sült kolbászt, inkább a sült virslit preferálja, akkor süthet hozzá virslit is. Aki a zsírosabb ételeket kedveli, süthet hozzá füstölt húst, füstölt sonkát, füstölt szalonnát, stb. Legyünk bátrak és kísérletezzünk. Ne hagyjuk ki ezt az egyszerű és olcsó receptet! Jó szórakozást Mindenkinek.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply