Egyező tartalom

» » » » Sütőtökös tócsni lapcsánka recept képekkel

Sütőtökös tócsni lapcsánka recept képekkel

 
Sütőtökös tócsni recept képekkel egyszerűen és olcsón!

A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a sütőtökös tócsni vagy más néven sütőtökös lapcsánka recept képekkel illusztrált változatát. Számomra a lapcsánka, tócsni egy örök klasszikus. Nagyon finomak ezek a krumplis ételek. Mivel számtalan változata van, képtelenség megunni. Most a sütőtökös változatát fogom elkészíteni és szeretném Önökkel ezt a tócsni receptet megosztani.


Hozzávalók 4 személyre:

Tócsni recept hozzávalói


  • 500 g burgonya, krumpli (a burgonyákat hámozzuk meg, majd reszeljük le a kisebb lyukú reszelőn. A tócsni akkor lesz igazán finom, ha sárga krumplit használunk)


  • 250 g sütőtök (a 250 g a tiszta súlya legyen, tehát hámozzuk meg a sütőtököt, szedjük ki a magvát és ugyan azon a reszelőn reszeljük le, mint a burgonyát)


  • 3-4 gerezd fokhagyma (a fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, majd szintén reszeljük le)


  • 1 db tojás (lehetőleg házi tojás, vagy tanyasi tojás)


  • 3 púpozott evőkanál búza finomliszt BL-55 (ha esetleg a burgonya több, vagy kevesebb lisztet venne fel, akkor ez a mennyiség módosítható. A burgonya fajtája miatt változhat a lisztfelvevő képessége.)


  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 csapott teáskanál
  • 1 csapott teáskanál őrölt bors


  • tetszőleges mennyiségű napraforgó olaj a sütéshez (bő olajban kell kisütni, akinek van olajsütője, abban is kisütheti a lapcsánkát, tócsnit)


A tócsni, lapcsánka elkészítése:


1. A sütőtök előkészítésével kezdjük. A sütőtök héját vágjuk le (figyelem, ez nem egy egyszerű feladat, vigyázzunk az újunk nem kell a tócsniba! :-) Tehát nem része a tócsni receptnek. ) Majd vágjuk ketté a sütőtököt és egy kanál (vagy kés) segítségével távolítsuk el a magokat.

Tisztítsuk meg a sütőtököt és reszeljük le


2. Majd vegyünk elő egy reszelőt és reszeljük le a legkisebbiken. (Itt is ügyeljünk az ujjunkra, az nem része a lapcsánka receptnek!)

A reszelt sütőtököt helyezzük egy keverőtálba


3. A tócsi lapcsánka recept következő hozzávalója a burgonya azaz krumpli. Hámozzuk meg a burgonyát, majd ugyan úgy, mint a sütőtököt, reszeljük le. Érdemes gyorsan dolgozni, mert a reszelt krumpli hamar megbarnul.

Adjuk a reszelt krumplit a reszelt sütőtökhöz


4. A lapcsánka azaz krumplis lepény következő alkotóeleme a fokhagyma. 3-4 gerezd megtisztított fokhagymát reszeljünk a reszelt tökhöz és a reszelt krumplihoz. Tehát az összetevők, mind reszelve vannak, lehetőleg ugyan azon a reszelőn.

Reszeljük hozzá a fokhagymát is


5. Most pedig ízesítsük a tócsnit, lapcsánkát őrölt fekete borssal és sóval. Mindkettőből egy csapott teáskanálnyira lesz szükség.

Sózzuk és borsozzuk a tócsnit


6. Az ízesítést tovább folytatjuk egy kis ételízesítővel, melyből egy teáskanálnyi mennyiségre lesz szükség a sütőtökös tócsni recept szerint.

Következzen az ételízesítő


7. Majd ezután egy alaposan megmosott (lehetőleg házi) tojást üssünk ki egy kis tányérkába, majd mehet a tócsni masszához.

Adjunk hozzá egy házi tojást


8. A tócsni recept most 3-4 evőkanál lisztet ír elő. Nos, mint ahogy azt írtam, ez a mennyiség változhat, annak függvényében, hogy mennyire nedves a reszelt krumpli és a tök. Akkor lesz jó a tócsni massza, ha lágy, de nem folyós. 

Adjuk hozzá a búzalisztet is


9. Ezek után nem maradt más hátra, mint hogy ezeket a tócsni, lapcsánka alapanyagokat alaposan összedolgozzuk. Figyeljünk arra, hogy a búzaliszt miatt ne legyen csomós. Vegyük a fáradságot és keverjük el alaposan, legyen homogén a tócsni massza. A sütőtöktől gyönyörű lesz a színe!

Hogyan kell kisütni a tócsnit, lapcsánkát?


1. Ez egy igazán egyszerű folyamat. Egy mélyebb serpenyőben (vagy fritőzben) olajat hevítünk. Jó sok olajat, hogy bőven ellepje majd a lapcsánkát, tócsnit. Amikor már kellően meleg, ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy a tócsni masszából egy kiskanálnyi mennyiséget beledobunk és ha erőteljesen kezd sülni, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy az olaj kellően forró. Nos ebben az esetben elkészíthetjük a tócsnikat a következő módszerrel. Egy nagyobb evőkanál segítségével egy adag tócsni masszát beleteszünk a forró olajba és kissé kilapítjuk. Amikor az egyik oldala megpirul (nem kell feketére sütni), akkor megfordítjuk.

Pár perc alatt megsül a tócsni


2. Ha mindkét oldala megsült, itassuk le róla a fölösleges sütőolajat, majd melegen lehet tálalni.

Papírtörlő, vagy szalvéta segítségével itassuk le róla a sütőolajat


Hogyan kell tálalni a sütőtökös tócsnit, sütőtökös lapcsánkát?


A klasszikus megoldás, mikor a tócsnit, lapcsánkát tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk. Szerintem ez a legfinomabb és leggusztusosabb tálalási módja a tócsninak.

Tócsni tálalása


Jó étvágyat a tócsnihoz, lapcsánkához!

Kissé hiányérzetem van, hogy a tócsni, lapcsánka receptben, csak ezt a két kifejezést használtam, hogy tócsni és lapcsánka. Nem szeretném a többi tájegységben élőket megbántani, ezért megpróbáltam a teljesség igénye nélkül összegyűjteni, hogy hogyan is nevezik ezt az isteni étket. (Ha esetleg valamelyik elnevezését kihagynám, kérem azt hozzászólás formájában pótolják a kedves olvasók! Köszönöm!)

Nos, akkor nézzük az elnevezéseket:


Bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, Kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsánka, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús.

Továbbá egy kis kedvcsináló ahhoz, ahogy el lehet még készíteni a tócsnit. Tócsni receptek.




  • A másik nagy közkedvelt tócsni recept a sütőtökös tócsni, amit most készítettünk el


  • Normál főző tökkel készül a tökös tócsni, vagy tökös lapcsánka


  • Káposzta hozzáadásával készül a káposztás tócsni, vagy káposztás lapcsánka


  • Savanyú káposztával, savanyú káposztás tócsni


  • Cukkini hozzáadásával készül a cukkinis tócsni


  • Ha darált hús kerül a reszelt krumplihoz, akkor húsos tócsni lesz belőle


  • Ha kolbászhúst adunk hozzá, akkor kolbászos tócsni


  • Tovább cifrázva, kolbász húst és hagymát, ez lesz a kolbászos hagymás tócsni


  • Hal hússal, halas tócsni


  • Reszelt karalábéval karalábés tócsni


  • Reszelt sárgarépával, répás tócsni


  • Vörös céklával, céklás tócsni


  • Reszelt alma hozzáadásával, almás tócsni, vagy almás röszti



És szinte végtelen a felsorolás. Továbbá ezeket az összetevőket ha kombináljuk, akkor újabb tócsni recept születik. Igazából, csak a képzeletünk tud határt szabni ennek a csodálatos krumplis ételnek. Aki egyszer kipróbálta, biztos nem ragad le egy tócsni receptnél, hanem tovább fog kísérletezni.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply