Olcsó pita recept
 |
A legfinomabb és legolcsóbb pita recept képpel! |
A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az olcsó pita receptjét házilag. Biztos sokan ettünk már gyorsbüfében finom gyrost pitában. Olyankor felvetődik bennünk a kérdés, hogy hogyan kell pitát, lapos kenyeret készíteni házilag? Majd gyorsan el is vetjünk magunkban a pita készítést, gondolván, hogy az egy bonyolult procedúra. Elárulom a nagy titkot! A pita készítés házilag, egy nagyon egyszerű folyamat. DE! És igen fontos a de szó, akkor egyszerű, ha megfelelő pita receptet választunk. Számos buktatója létezik. Ezért én most megosztom a legegyszerűbb és legfinomabb pita receptet képpel illusztrálva. Nézzük, hogyan készül a pita házilag?
A pita két fázisban készül:
1. Első fázis a pita kovász készítése.
2. Második fázis a legfinomabb pita tészta elkészítése. Majd végül a pita sütés.
Most nézzük, hogyan készül a pita kovásza?
Pita kovász hozzávalói 8 személyre:
 |
Pita kovász olcsó hozzávalói. |
- A pita kovászához szükségünk lesz normál búzalisztre 10 dkg
- 1 csomag instant élesztő (vagy 6g normál élesztő)
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 késhegynyi só (elhagyható ebben a fázisban!)
A pita kovász elkészítése:
1. Vegyünk egy tálat, melyben az imént felsoroltak kényelmesen elférnek, plusz számoljunk azzal is, hogy az élesztő miatt a kovász akár a kétszeresére is feljön. Így érdemes egy magas oldalú edényt választani. Öntsük bele a csomag instant élesztőt.
 |
Az instant élesztővel nincs annyi macera, én jobban szeretem |
2. Az élesztőhöz adjuk hozzá a langyos csapvizet. Majd kissé keverjük el. Ne legyen forró a víz!!!
 |
Adjuk az élesztőhöz a langyos vizet. Ne legyen forró a víz, mert az elintézi az élesztőt! |
3. Szórjunk rá egy kávéskanálnyi porcukrot és ismételten keverjük össze az így kapott elegyünket.
 |
A cukor szükséges az élesztő megfelelő működéséhez |
4. Majd adjunk hozzá 10dkg normál búzalisztet, jó alaposan keverjük össze, fedjük le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel és tegyünk huzatmentes meleg helyre. 1,5 órát pihentessük, míg a kovászunkban az élesztő kifejti hatását.
 |
Normál búzafinomlisztet használjunk a pita kovász készítésénél. |
Másfél óra elteltével a pita kovászunk kétszeresére, de akár háromszorosára is feljöhet. Ha hasonló a kinézete, akkor jó pita kovászt készítettünk:
 |
A megfelelően megkelt kovász így néz ki |
Hogyan készül a pita tészta? Nézzük a legolcsóbb és leggyorsabb pita receptet.
Pita tészta hozzávalók 8 személyre:
 |
Pita tészta olcsó hozzávalók |
- A pita tésztához szükségünk lesz az előzőleg elkészített pita kovászra
- 3,5 dl langyos víz
- 20 dkg rétes liszt
- 25 dkg normál búza finomliszt (ugyan az, amit a pita kovászhoz használtunk)
- 4 dkg porcukor
- 7 g só (1 teáskanálnyi kb.)
Hogyan kell elkészíteni a pita tésztát?
Pita tészta készítés:
1. Készítsünk elő egy sokkal nagyobb tálat, mint amit a pita kovászhoz használtunk, majd öntsük bele a pita kovászt.
 |
A pita kovászt öntsük egy nagy keverőtálba |
2. A pita kovászhoz hozzáadunk kb. 3,5 dl langyos vizet. A vizet beoszthatjuk, lassan adagolva, mert a liszt nedvességtartalma is befolyásolja a vízfelvételt. Így elsőre ne öntsük a pita kovászhoz az összes vizet.
 |
Adjuk hozzá a langyos víz 2/3 -át majd a maradék vizet hagyjuk arra az esetre, ha túl száraz lenne a tészta |
 |
Így fog kinézni, ha a pita kovászhoz hozzáadjuk a vizet |
3. Adjuk hozzá a 20 dkg réteslisztet, az arányokat pontosan tartsuk be, különben nem lesz jó a pita.
 |
Tartsuk be az arányokat és pontosan mérjük ki az adagokat |
4. Majd a pita recept következő állomása a 25 dkg búza finomliszt hozzáadása. (Ugyan azt a finomlisztet használjuk, mint amit a pita kovásznál használtunk).
 |
Adjunk hozzá finomlisztet. Tartsuk be a pita recept minden lépését |
5. A pita recept következő állomása a porcukor. Adjunk hozzá 4 dkg porcukrot. (A képen a felirat fejjel lefelé van, mert fordítva bontottam ki a porcukros zacskót :-) ).
 |
A pita tésztához adjunk porcukrot |
6. Az összetevők tárháza a só hozzáadásával zárul. Tehát adjunk hozzá 7g sót, ami kb. egy teáskanálnyinak felel meg.
 |
Adjunk hozzá sót! A legfinomabb a tengeri só |
7. Most pedig jöhet a pita tészta dagasztása. Aki még nem dagasztott soha, néhány alap trükköt elárulok. Először a pita tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, normál keveréssel. Majd a pita tésztát, mintha pofozgatnánk kezdjük el levegővel feltölteni. Csapjunk a tészta alá, emelgessük, nyomogassuk az ujjainkkal. A dagasztás eltér a tészta gyúrástól! Amikor már nem ragad a kezünkhöz a pita tészta, akkor már jó lesz. Ha túl sok vizet adtunk volna hozzá és azért ragad a pita tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés búzalisztet. A dagasztás után a pita tészta így néz ki:
 |
Pihentessük a pita tésztát legalább 1 órán keresztül |
Kissé lisztezzük meg a pita tészta tetejét, majd ismételten, mint a pita kovász esetében, takarjuk le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel, majd huzatmentes meleg helyre tegyük. 1 óra kelesztés után óriásira nő.
Hogyan készül a pita?
Eddig a pita kovász és a pita tészta készítésével foglalkoztunk, most következzen a pita kiszaggatása, és kinyújtás.
1. Ha megkelt a pita tésztánk egy lisztezett deszkára helyezzük át. Majd következhet a pita formázása. Kissé gyúrjuk át a megkelt tésztát, de ne nyomorgassuk túl, mert akkor összeeshet a pitatészta.
 |
Ne nyomjuk ki belőle az élesztő által termelt gázt! |
2. A pita tésztát vágjuk ketté, majd addig ismételjük a vágást, míg 8 egyenlő pita tészta darabot nem kapunk.
 |
Szép hólyagos a pita tészta ebből látszik, hogy megkelt |
3. A tészta darabokból készítsünk kis pita gombócokat, úgy, hogy a pita tésztát a gombóc aljához tapasztjuk. Kb. akkora lesz egy gombóc, mint egy teniszlabda. Ezt 10 percig ismételten pihentessük, meleg huzatmentes helyen.
 |
A pita tésztából gyúrjunk egyforma gombócokat |
4. Lisztezzük le a pita gombócokat, majd nyújtsuk ki, de ne nyújtsuk túl vékonyra! A tészta vastagsága kb. 1 cm legyen.
 |
Ne nyújstsuk túl vékonyra fél cent és egy centi között kell lennie |
5. Tegyük ezt mind a nyolc gombóccal, közben a sütőt melegítsük 200 – 230 fokra.
 |
Ha készen vannak a kinyújtott piták, akkor melegíthetjük a sütőt |
Hogyan kell megsütni a pita tésztát, pitát, hogy kettéváljon?
A pita készítés sarkalatos pontja a sütés. Ez egy olyan pita recept, ami akkor is elkészíthető, ha nincs hiperszuper légkeveréses sütőnk. Ha nem tudjuk a sütőt 200 – 230 Celsius fokra beállítani, akkor azt javasolom, hogy tekerjük a sütőt a legmagasabb fokozatra, és legyünk éberek. A pita sütési ideje, hőfoktól függően 5 -15 perc lesz. Akkor készült el a pita, ha szépen felpuffad és szép aranybarna lesz. De nézzük ezt a receptet képekkel, ahogy eddig.
A pita sütése:
Melegítsük fel a sütőt 200 – 230 Celsius fokra (vagy állítsuk a legmagasabb fokozatra), majd helyezzünk bele egy alacsony peremű tepsit és melegítsük azt is fel. Kb. 1-2 perc alatt felmelegszik a tepsi. Majd szórjunk rá egy kevés lisztet (én réteslisztet használtam). Majd tegyük a tepsire a pitát. Egyszerre maximum 2-3 darabot süssünk. Így kényelmesen el fognak férni egymás mellett.
 |
Addig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, míg fel nem puffadt a pita tészta |
Ebben a fázisban már szépen feljöttek a piták, de még kell neki néhány perc, hogy szépen megpiruljon. Tehát hőfoktól függően kb. 5 – 15 perc a sütési idő. Amíg nem jön fel a pita (nem válik ketté a tészta), addig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta és akkor mehet a kukába. Az elkészült pita így néz ki:
 |
Így néz ki az elkészült pita |
Az elkészült pitákat azonnal lehet fogyasztani (a gyros igazán finom pitával). A pita végét vágd le és már lehet is tölteni, mindenféle finomsággal.
 |
A pita kívül ropogós, belül nagyon puha, olyan, mint a friss kenyér |
Jó étvágyat az elkészült pitához!
Hogyan lehet a pitát tárolni?
A frissen megsült pitát egy tálba, vagy kosárba kell helyezni és egy konyharuhával le kell takarni.
Ha nem fogyasztjuk el 24 órán belül, akkor érdemes a pitát egy jól záródó dobozba beletenni, majd mélyhűtőbe lefagyasztani. Amikor kivesszük a fagyasztóból, mikrózás után, olyan lesz, mintha frissen sütöttük volna.
Ez a módszer akkor jöhet jól, ha egy nagyobb társaság érkezik hozzánk és szeretnénk őket gyros pitával elkápráztatni. A pitába való gyros hús, házi majonéz, vagy házi tartármártás és csípős szósz, pillanatok alatt elkészül.
Honnan származik a pita?
A pita egy tradicionális török lapos kenyér, törökül pide, tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértésztát).
Nincsenek megjegyzések: