Egyező tartalom

» » » Gyros recept képekkel, csirke gyros pitában

Gyros recept képekkel, csirke gyros pitában

 
Gyros pitában házilag recept képekkel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az igazi görög és török gyros recept képekkel illusztrált változatát. A gyros pitába lesz töltve, hozzá házi majonéz, házi tartármártás, caciki (tzatziki), grillezett paprika, lilahagyma és paradicsom. A gyros (vagy magyarosan írva gírosz, illetve girosz) egy nagyon népszerű étel a gyorsbüfék palettáján. Viszont sokan félnek házilag gyrost készíteni. Mindenkit arra bátorítok, hogy próbálja ki ezt az eredeti gyros receptet, mert nagyon könnyű elkészíteni és ez egy viszonylag olcsó gyros recept. De nézzük is, hogy mi kell a gyrosba?

Hozzávalók 8 személyre:

Milyen összetevők kellenek a gíroszba?

  • 8 db pita (török laposkenyér), vagy 8db gyros kifli
  • 500 – 800 g gyros hús (aki nagyon sok hússal szereti a gyrost, akkor több fog kelleni)
  • 500 g caciki (tzatziki) görög fokhagymás uborkasaláta
  • 500g házi majonéz vagy házi tartár mártás
  • 150g grillezett csípős paprika saláta
  • 1 nagy fej lilahagyma (vöröshagymával is lehet helyettesíteni, de a lilahagyma passzol a legjobban a gyrosba)
  • 2 nagyobb paradicsom, illetve uborka is, aki szereti, és reszeltsajt


Az összetevőket tekintve, sokan megkérdezhetik, hogy honnan szerezzek én most gyros húst, vagy házi majonézt, házi tartármártást, cacikit, esetleg pitát és grillezett paprikát. A kérdése teljesen jogos. Nos az oldalon megtalálja ezeket a recepteket, de címszavakban írni is fogok róla. A teljes recepteket képekkel az alábbi linkekről fogja elérni:











A receptek alapján el tudják készíteni az összetevőket. Ha az összetevőkhöz sült krumplit is készítenek, akkor nem csak gyros pitában lesz a menü, hanem gyros tál is. 

Most nézzük, hogyan készül a csirke gyros pitában házilag:


1. A gyros recept első lépése, a csirkemell, vagy csirkecomb bepácolása görög fűszerrel. A görög gyros fűszer elkészítéséhez is a fenti linken talál segítséget. A húst pácoljuk a hűtőben lehetőleg egy egész éjszakán keresztül. Ha nincs annyi időnk néhány óra (esetleg minimum fél óra is) csodákra lesz képes. A csirkét sütőben lassan süssük meg. Majd miután a csirkehús kihűlt filézzük ki, szeleteljük fel, majd pirítsuk meg wok-ban vagy serpenyőben. A gyros hús el is készült. (A gyros hús elkészítésének receptjét és annak minden mozzanatára kiterjedő információit a fenti linken érheti el!) 

Gyros hús készítése házilag olcsón és egyszerűen


2. Párhuzamosan is haladhatunk a fázisokkal. Például, míg pácolódik a hús, addig elkészíthetjük a pitát. Míg sül a hús, vagy a pita, elkészíthetjük a cacikit, vagy a tartármártást, vagy a csípős mártást. Tehát úgy gazdálkodjunk az időnkkel, hogy kb. egyszerre legyen kész a gyros alapanyagok. A mártások hamarabb is elkészülhetnek, mert azok a hűtőben érlelődnek addig, csak finomabb lesz tőle a gyros. Ennek tükrében készítsük el a cacikit.
A caciki elkészítése nem nagy mesterség. A görög ételek egyik jellegzetes és mindenki számára ismert görög salátája a caciki. A caciki egy görög fokhagymás uborka saláta. Nem kell hozzá más, csak reszelt fokhagyma, olíva olaj, ecet, uborka, görög joghurt és tejföl. Ezeket az összetevőket összekeverjük és ilyen egyszerű volt ez a görög saláta recept. (a részletes caciki recept képekkel illusztrálva a fenti linken elérhető!)

A caciki a gyros egyik fontos eleme. Klasszikus görög saláta


3. Ha a caciki elkészült, akkor készítsük el a házi majonézt, illetve a klasszikus tartármártást. A tartármártás nélkülözhetetlen kelléke a gyrosnak. A tartármártás hozzávalói: majonéz, tejföl, ízesítéshez só, bors, citromlé és porcukor. Kb. ilyen egyszerű a klasszikus tartármártás recept. (A tartármártás recept képekkel illusztrált változatát szintén a fenti linken érheti el!)

A legegyszerűbb klasszikus tartármártás


4. Következzen egy szintén görög saláta recept a grillezett hegyes erős paprika. A következő hozzávalókra van szükség: hegyes erős paprika (ha nem szeretnénk, hogy csípős legyen, akkor normál kaliforniai paprika is jó lesz), olíva olaj, ecet, cukor, só és bors. A paprikát szabad lángon megpirítjuk, ilyenkor a paprikának le fog jönni a külső héja és megpuhul a paprika húsa. Összevágjuk és a leírt hozzávalókat összekeverve el is készült a grillezett paprikasalátánk. (A grillezett paprika saláta recept képekkel illusztrált változatát a fenti linken érheti el!)

Grillezett paprika, igazi görög saláta csemege. Figyelem csípős!


5. És ahogy említettem, osszuk be az időnket. A legtöbb idő a pitának kell, persze sokat nem kell fele foglalkozni, csak a bizonyos összetevőket sokáig kell pihentetni. Tehát a gyros hús pácolása és a pita kovász készítése történhet egyszerre. 

Hogyan készül a házi pita kenyér? 

Tehát első lépésként elkészítjük a pita kenyér kovászt. Ezt 1-1,5 óráig pihentetjük, addig készíthetjük a görög salátákat, illetve készülhet a gyros öntet is a tartármártás. Szóval, ha a pita kovász elkészült, után a pita tészta dagasztása következik. Ha a pita tészta dagasztása megtörtént ismételten 1 – 1,5 órát pihentetjük, addig akár a gyros húst is elkészíthetjük. Majd a megkelt pita tésztát kinyújtjuk és korongokat készítünk belőle, majd nagyon meleg sütőben 5-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó a pita, ha felemelkedik és szépen megpirul. (A házi pita kenyér recept képekkel illusztrált változatát a fenti linken keresztül érheti el!)

Házi pita, ami a legjobban illik a gyroshoz!


6. Ha a fontosabb összetevők már készen vannak, gyros hús, pita, gyros öntet, caciki és csípős mártás, akkor mossuk meg és vágjuk szeletekre a paradicsomot és a lilahagymát. Természetesen kerülhet a gyrosba reszelt sajt is, de az a pitába töltésnek nem feltétele.

Az elengedhetetlen lilahagyma és paradicsom


Az elkészült gyros alapanyagokat tegyük az asztalra és meg is tölthetjük a pitákat, de sokkal izgalmasabb, ha mindenki saját magának készíti el a gyrosát.

Gyros pitában hozzávalói


Hogyan kell megtölteni a gyros pitát?


Nos a pita töltése igen izgalmas, fontos a sorrend és a technika. Az egyenletes elosztáson van a hangsúly. De nézzük, hogyan kell a pitát megtölteni?

1. A pita végét vágjuk le. (Van aki csak bemetszést készít, így nem vész kárba semmi a pitából)

Vágjuk le, vagy metszük be a pita szélét (oldalát)


2. Majd ebben a fekvő pozícióban kenjük meg a pita belső (alsó) részét cacikival, majd tegyünk rá gyros húst, ezt követi a csípős mártás (aki szereti), majd jöhet a tartármártás, majd végül a zöldségek. A gyros húst egyenletesen töltsük a pitába, hogy minden falathoz jusson gyros hús.

Jó étvágyat az elkészült gyroshoz!


Hogyan készül a gyros tál, gyros tál recept?


A gyros tál ugyan így készül, csak nem pitába van töltve, sőt egyáltalán nincs töltve, hanem sült burgonya ágyra helyezik az összetevőket. A gyros tál esetében a sajt egy fontos elemét képezi az ételnek. A gyros tál felépítése: sült szalmaburgonya (szalma krumpli), gyros hús, gyros mártások (caciki, tartármártás), zöldségek (hagyma, paradicsom, paprika, uborka), majd végül a reszelt sajt. Igazából a hangsúly a gyros húson van, azon belül is a hús fajtáján (tehát lehet gyros húst készíteni csirkemellből, csirkecombból, sertésből, bárányból, stb.). Továbbá nagyon meghatározó a gyros fűszer

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply