Egyező tartalom

» » » Grillezett paprika saláta recept képekkel

Grillezett paprika saláta recept képekkel

 
Grillezett paprika saláta recept képekkel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja, hogyan készül a grillezett paprika saláta recept, vagy sült paprika saláta recept képekkel illusztrálva. Nyáron ezt a receptet szabad tűzön, grillezve készítem el, úgy az igazi, ha kap egy kis füstös ízt. De hogyan grillezzünk télen? Nos, két megoldás van, vagy iszunk egy kis forralt bort (ha kíváncsi a forralt bor receptre, itt megtekintheti  ), majd kimegy a hidegbe grillezni, vagy elkészíti bent. Nos, én utóbbit ajánlanám. Grillezni télen, a konyhában, nem olyan nagy feeling, viszont szükségállapot. Így a paprika grillezésére 2 lehetőségünk van, vagy szabad lángon pirítjuk meg a paprikát, vagy grillserpenyőben, vagy a kettőt kombinálva. Én utóbbit tettem. De nézzük is meg lépésről lépésre, hogyan készül ez a grillezett paprika (csípős paprika):

Hozzávalók 4 személyre:

Grillezett paprika saláta hozzávalói


  • 2-4 nagyobb hegyes erős paprika (igazából ez egy olyan recept, amit nyáron, szinte minden héten elkészítek, télen viszont nem túl gyakran, éppen azért mert a konyhában való grillezés, nem olyan túl izgalmas dolog. Ebből kifolyólag megveszek egy nagy adag hegyes erős paprikát és amikor észreveszem, hogy valamikor 2 hete vásároltam őket, addigra már szépen bepirosodnak. A végeredményt illetően sokkal szebb és sokkal ízletesebb az érett hegyes erős paprika, majd meglátják a végeredményt.) Ez a grillezett paprika elkészíthető nem csípős paprikából is.


  • 3-4 evőkanál ecet (borecet, vörösborecet, fehérborecet, almaecet, ételecet, bármi jó lesz. Csak vegyék figyelembe az ecet töménységét! Nem ugyan annyi kell egy borecetből, mint egy 20%-os ételecetből!)


  • 2-3 evőkanál olaj (erre a salátára, mint ahogy azt a saláta receptek többnyire előírják az olíva olaj, vagy extra szűz olíva olaj a jó választás, karakteres íze miatt, de ha nem rendelkezünk ilyennel, megteszi a napraforgó olaj, vagy egyéb étolaj is)


  • 2 evőkanál cukor (lehet kristálycukor is, de megfelelő a porcukor is, aki esetleg érzékeny a cukorra, ők tehetnek bele édesítőszert is)


  • 3-4 evőkanál víz (csapvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz)


  • Ízesítéshez: 1 csapott teáskanál , fél csapott teáskanál őrölt bors


Hogyan készül házilag a grillezett paprika?


Nos, a bevezetőben írtam a lehetőségekről, hogy hogyan lehet grillezni télen, ezért nézzük ezt a receptet képekkel illusztrálva, megmutatom a recept elkészítésének lépéseit.

  1. Nyílt láng fölött grillezzük meg a paprikákat, vagy ha nem vagyunk ennyire bátrak használjunk grillserpenyőt. Vagy kombináljuk a két módszert. (A grillserpenyőbe nem kell olajat önteni)

Grillezzük meg a paprikát szabad lángon, vagy grillserpenyőben



2. Ha szépen megpirult a hegyes erős paprika külseje, akkor tegyük addig félre egy pár percre, hogy valamelyest kihűljön, majd szeleteljük fel. Míg kisebb a paprika átmérője, addig csak körszeleteket vágjunk, majd középen metszünk bele és így folytassuk a szeletelést, ennek köszönhetően fél karikák lesznek. (Ha túl vastag az erős paprikánk, akár több bemetszést is tehetünk így még kisebb darabokra fogjuk felszeletelni)

Apró darabokra szeleteljük fel a meggrillezett paprikát


3. Ha nagyon erős a csípős paprikánk, akkor érdemes minél kisebb darabokra vágni, mert nem lesz élvezhető a nagyobb darabok elfogyasztása. Ha összevágtuk a paprikákat, ilyen szép színes lesz (persze, ha színes csípős paprikákat választottunk)

Ha zölden vásároljuk a hegyes erős paprikát egy idő után magától bepirossodik, érdemes várni


4. Most következik a grillezett paprikánk fűszerezése. Első körben használjunk őrölt fekete borsot (frissen is őrölhetjük, de ha lusták vagyunk, akkor vegyünk őrölt borsot). Tegyünk rá egy fél csapott teáskanál őrölt borsot.

Borsozzuk meg a grillezett paprika salátát


5. Következő lépés a . Tegyünk rá 1 csapott teáskanál sót. (Nagyon jó megoldás a tengeri só alkalmazása is)

Sózzuk meg a grillezett paprika salátát


6. Most egy kicsit édesíteni fogjuk, ezért tegyünk rá 2 evőkanál cukrot (ugye említettem, hogy megfelelő a kristálycukor is, de használhatunk porcukrot, barnacukrot, de akár édesítőszert is)

Tegyünk a salátára cukrot, hogy majd ellensúlyozzuk a savanyúságot


7. Most az édes ízeket fogjuk ellensúlyozni egy kis savanyúval. Receptünk következő alkotóeleme az ecet. Tegyünk rá 3-4 evőkanál vörösbor ecetet. (Amint azt már írtam, más fajta ecet is megfelelő a recepthez, de akkor vegyük figyelembe az ecet töménységét. Például nem ugyan olyan savanyú 1 evőkanál borecet, mint 1 evőkanál 20%-os háztartási ecet)

Tegyünk rá ecetet, így kiegyensúlyozzuk az ízeket


8. Most következzen az olaj. 2-3 evőkanál olíva olajat adjunk a grillezett paprikához. (Ha nincs olíva olajunk, használhatunk más étolajat is, természetesen, akkor nem tökéletesen azt az ízt fogjuk kapni, mint amit ennél a receptnél én elértem!)

Az olíva olajtól selymesebb lesz a grillezett paprika saláta és jobban közvetíti az ízeket


9. És hozzátevők tekintetében az utolsóként a sorban a víz következik. Adjunk hozzá 3-4 evőkanál vizet. (Lehet csapvíz, de ha a szénsavmentes ásványvizet preferáljuk, akkor legyen az).

Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy ellepje a grillezett paprika salátát


10. És a recept utolsó mozzanata: Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, majd tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek. Ha hűtőben tartjuk, nagyon sokáig fogyasztható lesz ez a grillezett paprika (akár több hétig is), mivel nagyon sok olyan tartósító anyag van benne, mely nem engedi megromolni (ecet, só, olaj, stb.)

Az elkészült grillezett paprika saláta így fest


Mihez lehet fogyasztani a grillezett paprika salátát?


A grillezett paprika saláta nagyszerű társa a különböző grillezett húsoknak, sült húsoknak, főzelékeknek, én nagyon szeretem gyros-hoz. De szinte mindenhez megy, mint savanyúság, vagy saláta. Aki szereti az édes savanyú és csípős íz kombinációt, számukra ez az étel nagyon favorit lesz és függővé vállnak. Alig fogják várni, hogy ezt a receptet újra és újra elkészítsék! Remélem sikerült mindenkinek a leírás alapján elkészíteni ezt a receptet és ízlett is mindenkinek.

Jó étvágyat az elkészült sült paprika saláta azaz, grillezett paprikához.


Hogyan lehet sült paprika krémet készíteni?


Ugyan ezt az eljárást követve az állagán lehet változtatni, mégpedig úgy, hogy leturmixoljuk és sült paprika krémet kapunk. A sült paprika krém ezután kis üvegekben sokáig tárolható és mártogatósként is tudjuk alkalmazni.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply