Egyező tartalom

» » » » » » Hamburger készítés házilag, recept kezdőknek

Hamburger készítés házilag, recept kezdőknek

 
Házi hamburger készítése kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az óriás hamburger receptjét házilag, főként kezdő hamburgerkészítők számára. Amikor elmegyünk egy gyorsbüfé, vagy McDonald’s (megdonálc, meki) mellett és meglegyinti az orrunkat a frissen sült hamburger illata, akkor elhatározzuk, hogy hazamegyünk és készítünk egyet. De, amikor elkészül a hamburgerünk, mégsem olyan, mint amilyen a Mekiben készült. Mi ennek az oka? Nos, ennek számos oka van. Most egy olyan hamburger receptet fogok Önöknek bemutatni, ami nagyon ízletes és űbereli nagy társait. Nézzük, hogyan készül a házi hamburger:

Hozzávalók 4 személyre:

 
Mi kell a hamburgerhez?

  • 4 db hamburgerhús (mivel ez a hamburger recept kezdőknek szól, így előre elkészített hamburger húst, vagy hamburger pogácsát fogok használni, de leírom, hogy hogyan készíthetünk házilag hamburgerhús pogácsát.)
  • 4 db hamburger zsömle (ha nem óriás hamburgert akarunk készíteni, akkor megfelelő lesz a kisméretű szezámmagos hamburger zsemle)
  • 2 nagy fej lilahagyma (ha nem lenne lilahagymánk, megteszi a sima vöröshagyma is)
  • 2 db érett piros paradicsom
  • 1 db Tv paprika
  • 1 db hegyes erős paprika (ha nem szeretnénk csípős hamburgert, akkor ezt ki is hagyhatjuk)
  • rengeteg reszelt sajt (vagy lapkasajt)
  • Sütéshez: étolaj (sima napraforgó étolaj)
  • Ízlés szerint: mustár, majonéz, ketchup
  • Ha McDonald’s (mekis) hamburgert akarunk készíteni, akkor szükségünk lesz salátalevélre és savanyú uborkára is



Hogyan készül a hagyományos, otthon elkészíthető hamburger?


Mint, ahogy említettem ez a hamburger recept kezdőknek szól, így előre elkészített (boltban megvásárolható) hamburgerhúsból készült. Ha szeretnék tudni, hogyan kell hamburger húst, hamburgerhús pogácsát készíteni házilag, akkor leírom. (Akit ez a rész nem érdekel, nyugodtan lapozza tovább!)

Hamburgerhús recept házilag 4 személyre:


A legfinomabb hamburgerhús pogácsához marhahúst kell használni. Elterjedt gyakorlat, hogy a darált marhahúst, más hússal, például sertéshússal keverik. De úgy gondolom az eredeti hamburgerhús pogácsa, csak marhahúsból készül. Tehát 4 db hamburgerhús pogácsához kb. fél kg durvára darált marhahúsra lesz szükség, melynek zsírtartalma ideális esetben 20% felett van. Ez azt jelenti, hogy a húsban szemmel látható fehér zsírpöttyök láthatóak. A hamburgerhús szaftosságát és ízletességét a marhahúsban lévő zsiradék fogja biztosítani.

Tehát a hozzávalók:

  • 0,5 kg 20% zsírtartalmú darált marhahús
  • 1 db egész tojás (lehetőleg házi, vagy tanyasi tojás)
  • 1 fél fej reszelt vöröshagyma (a levét ne tegyük bele)
  • 2-3 evőkanálnyi zsemlemorzsa
  • Ízesítéshez: ízlés szerint , őrölt bors, őrölt koriander


Hogyan készül a házi hamburger húspogácsa?


A hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze, majd formáljunk belőle 4 egyenlő nagyságú korongot. (Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy bevizezzük a kezünket és úgy formáljuk a hamburgerhús pogácsákat).

Ha elkészültek a hamburger húspogácsák, akkor helyezzük fél órára hűtőbe, így könnyebb lesz megsütni, nem fog szétesni.

Hogyan készül a házi hamburger?


Tehát, ha nem akarunk vesződni a hamburgerhús pogácsák készítésével, vagy netalán, lenne előzőleg elkészített és lefagyasztott hamburgerhúsunk, vagy boltban vásároltunk hamburgerhúst, akkor folytathatjuk az elkészítés menetét. 

1. Egy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat. (A serpenyő méretei miatt nem tudok pontos mennyiséget leírni. Az a lényeg, hogy annyi olaj legyen a serpenyőben, hogy az majd a hamburgerhús pogácsákat ellepje).

Ha házi hamburgerhús pogácsákat akar sütni és rendelkezésére áll grillserpenyő, akkor azt abban is megsütheti. (A mirelit hamburgerhúst ne süsse grillserpenyőben!)

Figyelem! Ha gyorsfagyasztott hamburgerhúst akar sütni, akkor ne hevítse túl forróra az olajat, illetve vigyázzon a hamburgerhús behelyezésével, mert fröcskölni fog, és súlyos égési sérüléseket fog okozni a forró olaj!

Süssük mega  hamburgerhús pogácsákat


2. Mindkét oldalát jól süssük meg. Ez kb. 5-10 percet fog igénybe venni. (A sütési idő sok mindentől függ! A sütési hőmérséklettől, az olaj hőmérsékletétől, illetve, hogy mennyire hagytuk a mirelit hamburgerhúst kiolvadni. Én mindig fagyosan teszem az olajba!)

Mindkét oldalát laposan süssük meg!


3. Míg a hamburgerhús pogácsák sülnek, addig készítsük elő a zöldségeket. Mossuk meg és szeleteljük karikára a TV paprikát (tölteni való paprika). Természetesen más fajta paprikát is használhatunk a hamburgerhez, nagyon ízletes a piros kaliforniai paprika is.

Szeleteljük fel a paprikát


4. Pucoljuk meg a lilahagymát, és vékony karikákat szeleteljünk belőle. Kb. 2-3 mm vastag legyen. Ha ettől vastagabb, akkor nagyon dominálni fog a hagyma íze.

Szeleteljük fel a lilahagymát


5. Majd a paradicsom következik. Mossuk meg alaposan és szeleteljük ezt is karikára. Érdemes nagyon éles kést használni, ha nem szeretnénk paradicsom pürét kapni.

Szeleteljük fel a paradicsomot is


6. Majd végül következhet a hegyes erős paprika. Aki nem szereti a csípős paprikát, ezt a komponenst ki is hagyhatja. Szintén karikákra vágjuk.

Szeleteljük fel a csípős paprikát


7. Ha ügyesek vagyunk, akkor ennyi idő alatt éppen meg is sül a hamburger húspogácsa, így gyorsan szedjük ki a forró olajból, egy szalvétán, vagy papírtörlőn itassuk le róla az olajat.

Az elkészült hamburger húsokat tegyük egy tányérra


8. Következzen a hamburger zsemle előkészítése. A tűzhelyre helyezzünk egy grillserpenyőt. (Ha nincs grillserpenyőnk, akkor hagyományos serpenyő is megteszi.). Figyelem! Semmilyen zsiradék nem szükséges a hamburger zsemle pirításához!

Hevítsük fel a grillserpenyőt


9. Vágjuk ketté a hamburger zsemléket. Ehhez a folyamathoz is elengedhetetlen egy nagyon éles kés, vagy speciális kenyérszeletelő fogas kés (hullámos pengéjű kés). 

Vágjuk ketté a hamburgerzsemlét


10. A vágott részükkel lefelé helyezzük a grillserpenyőbe a hamburger zsemléket és pirítsunk rá szép grillcsíkokat.

Grillezzük meg a hamburger zsemlét


11. Az elkészült (megpirított és átmelegített) hamburgerzsemléket helyezzük egy tányérra és kezdetét veheti a házi hamburger összeállítása.

Grillezett hamburger zsemle


Hogyan kell összeállítani a házi hamburgert?


A teljes siker érdekében, nagyon részletesen leírom, hogy én hogyan készítem a legfinomabb hamburgert.

1. Helyezzük a hamburger zsemle alsó részét egy tányérra.

Készítsük elő a zsemlét


2. A hamburger zsemle közepére tegyünk egy pötty ketchupot. (Körkörösen fogunk haladni, hogy mindenhova jusson a hamburger szósz.)

Tegyünk rá ketchupot


3. A ketchup köré tegyünk mustárt. Aki szereti a csípős mustárt, azt is tehet rá, vagy akár dijoni mustárt.

Következhet a mustár


4. A következő hamburger szósz a majonéz lesz.

Tegyünk bele majonézt


5. Majd végezetül egy újabb adag ketchup következik. 

Újból ketchup következik


6. Erre az alapra helyezzük rá a hamburger húspogácsát.

Helyezzük rá a húspogácsát


7. Ezt követően a hamburgerhús pogácsára mehet a reszelt sajt, vagy a lapkasajt. Ha lapkasajtot használunk, azt érdemes ráolvasztani a hamburger húsra.

Tegyünk rá sajtot


8. Majd jöhetnek a zöldségek. Tegyünk rá egy karika lilahagymát.

Tegyük rá a lilahagyma karikát


9. A lilahagyma után következik a paradicsom szelet.

Tegyük rá a paradicsomot is.


10. Majd tegyük rá a TV paprikát, vagy kaliforniai pirospaprikát.

Tegyünk rá paprikát


11. Ha csípősen szeretjük a hamburgert, akkor tegyünk rá 1-2 karika csípős paprikát, vagy jalapeno paprikát.

Tegyünk rá csípős paprikát


12. Végezetül tegyük rá a hamburger zsemle tetejét és így el is készült a házi hamburgerünk.

Elkészült a házi hamburger


Ha inkább a mekis sajtburgert szeretnénk elkészíteni, akkor a következő a sorrend:

  • Pirított hamburger zsemle
  • Salátalevél
  • Hamburgerhús pogácsa
  • Ráolvasztva 1-2 szelet lapkasajt
  • Savanyú uborka szeletek 
  • Paradicsom szelet
  • Hagyma szelet
  • (Bizonyos esetekben káposztasalátát is tartalmaz)


Ha egy olcsó vacsora a cél, akkor ezzel a hamburger recepttel biztos sikert arat.

Jó étvágyat kívánok a házi hamburgerhez, és jó szórakozást ehhez a hamburger recepthez!

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply