A bográcsozás (vagy bográcsolás) alapszabályai!
Amikor tavasszal meghalljuk a madarak csiripelését és meglátjuk az első kis ibolyát, rögtön elkap minket a bográcsozás heve, viszont nem árt, ha tisztában vagyunk a bográcsozás alapszabályaival. Nagyon finom és nagyon ízletes a bográcsban készült ételek, viszont, ha nem tartjuk be az alapszabályokat, könnyen felsülhetünk! Néhány pontba összegyűjtöm Önöknek, mire érdemes odafigyelni:
1. A bográcsozás mindig azzal kezdődik, hogy kiválasztjuk azt az ételt, melyet könnyedén el tudunk készíteni bográcsban. Felsorolok, néhány olyan ételt, mellyel könnyű dolgunk lesz. Bográcsban készült ételek:
- Chilis bab bográcsban: a receptért kattintson ide!
- Hagymás bab
- Pacal pörkölt bográcsban
- Paprikás krumpli bográcsban
- Krumpli gulyás bográcsban kolbásszal
- Babgulyás bográcsban
- Halászlé bográcsban
- Bográcsban készült pörköltök (sertéspörkölt, marhapörkölt, csirkepörkölt, vadhúsok)
- Káposztás ételek (káposztás paszuly, avagy káposztás bableves, székelykáposzta, töltött káposzta)
- Slambuc (öhöm, vagy krumplis tészta)
- Lecsó (natúr lecsó, tojásos lecsó, különféle zöldségekkel készült lecsó)
- Gomba pörkölt
2. Ha sikerült kiválasztanunk az elkészítendő ételt, akkor az alapanyagokat készítsük elő és helyezzük a kezünk ügyébe. Érdemes az alapanyagok mellé egy konyhakendőt (vagy kesztyűt is előkészíteni), illetve egy hosszabb nyelű fakanalat is. Akármilyen ételt készítünk is, egy edénybe mindig legyen nálunk ivóvíz, ha nem másért azért, hogy az esetleges tűzvészt megfékezzük.
3. Az ételhez illően válasszunk bográcsot. Ismeretes a hagyományos bogrács, a halászlé főző bogrács, és ne hagyjuk figyelmen kívül az üstöt sem. A bográcsoknak ezen belül is számtalan fajtája létezik, a teljesség igénye nélkül:
- Natúr vas bogrács
- Öntöttvas bogrács
- Zománcozott öntöttvas bogrács
- Réz bogrács
- Rozsdamentes gulyásbogrács
- Rozsdamentes halfőző bogrács
- Zománcozott gulyásbogrács
- Zománcozott halfőző bogrács
- Rozsdamentes üst
- Zománcozott kúpos üst
Néhány gondolat a bográcsok kiválasztásához.
Zománcozott bogrács:
A zománcozott bográcsot igen könnyű tisztántartani, hasonlóan funkcionál, mint a konyhában használatos zománcozott edény. Ami egyik oldalon előny, a másik oldalon hátrány. A zománc réteg elég sérülékeny, ezért figyelni kell rá. Nem szabad hirtelen letenni kemény felületre (mint például a beton), nem szabad ész nélkül hevíteni, mert akkor lepattan róla a zománcréteg.
Vas bogrács:
A vas bogrács nagy előnye, hogy nincs rajta zománc, így arra nem kell figyelnünk. Nagy hátránya, hogy a boltban vásárolt vas bográcsot első használat előtt alaposan ki kell súrolni, alaposan ki kell égetni, hogy eltávolítsuk a korróziót gátló anyagot. További hátránya, hogy ha hosszú ideig nem használjuk, berozsdásodhat, ezért használat után érdemes egy kis szalonnazsírral átkenni. Mivel a vas bogrács sokkal vastagabb, mint a zománcozott bográcsok, így hőátadása és hőtárolása is sokkal jobb.
Rozsdamentes bogrács:
Az imént felsorolt két bográcstípus előnyös tulajdonságait hordozza magában. Könnyű tisztántartani, nem rozsdásodik, könnyen kezelhető.
Réz bogrács:
Megkülönbözetünk anyagában teljes vörösréz, vagy sárgaréz bográcsot. Ezek többnyire már nehezen beszerezhetőek. Nagy előnyük, hogy a hőt egyenletesen oszlatják el, így a benne készült étel nagyon nehezen ég le (kap le). Nagy hátránya, hogy nagyon könnyen oxidálódik, így akkor is gondoznunk kell, ha nem használjuk.
Ezért manapság már inkább réz ötvözet bográcsokat készítenek. Melyek ellenállóbak a korróziónak.
4. Ha sikerült kiválasztanunk a bográcsozni kívánt ételt és a bográcsot is, akkor nem marad más hátra, mint kiválasszuk a tűzrakás helyét. Érdemes olyan helyre tüzet rakni (ahol lehet – engedélyezett) és nincs a közelben nagy fa, illetve magas aljnövényzet. Egy tiszta, sima terepet válasszunk ki. Távolítsunk el a tűzrakó helyről mindent, érdemes a talaj felső rétegét (5-10 cm-t) eltávolítani. Majd a tűzrakó helyet körberakni kővel, téglával. Így elkerülhetjük, azt, hogy a szél a parazsat, vagy pernyét elfújja. A tűzrakásnak is megvan a maga szabálya és rendje. Néhány gondolat.
Tűzrakás:
Négy nagyobb fahasábot helyezzünk el négyzet alakba. A közepére tegyünk újságpapírt. Majd rácsosan véknyabb ágakat. Az így készített rakás biztosan meggyullad és folyamatosan ég.
Mindig kis tűzzel kezdjük a bográcsozást, mert a nagy tűznél hamar leéghet az étel!
Nagyon fontos, hogy a tűz ne érje a bográcsot, főleg ne az oldalát, mert akkor az oldalán lévő alapanyagok hamar odaégnek (ami a bográcsos ételek többségében a hagyma és a fűszerek). Ezért sokkal jobb, ha inkább parázson főzünk.
5. A bogrács kiválasztásánál fontos tényező a megfelelő bogrács állvány is. Jó választás lehet, az állítható bogrács állvány. Ezzel könnyedén tudjuk szabályozni a hőfokot. Ha magasabbra emeljük a bográcsot, a hőfok csökken. Jó választás lehet a forgatható bográcsállvány is, azzal könnyedén le tudjuk emelni a tűzről a bográcsot.
Ezek után már nem is kívánhatok mást, csak jó bográcsozást!
Nincsenek megjegyzések: