Egyező tartalom

» » » » » Édes savanyú csípős kínai leves recept képekkel

Édes savanyú csípős kínai leves recept képekkel

 
Olcsó kínai receptek egyszerűen. Kínai édes savanyú csípős leves

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legfinomabb házi készítésű édes savanyú csípős kínai leves receptet képekkel illusztrálva. Akik szeretik a kínai ételeket, körükben a kínai levesek biztos ismerősek. Az állaga nem hasonlít a magyar ízlésvilághoz, ezért azt gondolnánk, hogy otthon képtelenség ilyen kínai csípős levest készíteni. Nos, ez nem így van. Ez egy nagyon egyszerű és olcsó kínai leves recept. Nézzük, hogyan kell ezt a receptet elkészíteni otthon:

Hozzávalók 4 személyre:

Kínai kaja hozzávalói.


  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj (lehetőleg olíva olaj, de a napraforgó olaj is megfelelő)
  • 1 db tojás (lehetőleg házi tojás, vagy tanyasi tojás)
  • 1 teáskanál chili paprika (vagy Erős Pista)
  • 1 teáskanál osztriga szósz (TESCO-ban, vagy nagyobb bevásárló központokban kapható, ha van a közelben kínai abc ott biztos beszerezhető) Ha nem tudja beszerezni, elhagyható!
  • 1 teáskanál halszósz (TESCO-ban, vagy nagyobb bevásárló központokban kapható, ha van a közelben kínai abc ott biztos beszerezhető) Ha nem tudja beszerezni, elhagyható!
  • 1 teáskanál sötét édes szójaszósz (TESCO-ban, vagy nagyobb bevásárló központokban kapható, ha van a közelben kínai abc ott biztos beszerezhető)
  • 3 teáskanál sós szójaszósz (TESCO-ban, vagy nagyobb bevásárló központokban kapható, ha van a közelben kínai abc ott biztos beszerezhető)
  • 2 teáskanál ecet (ha lehetőség van rá akkor almaecet, vagy borecet, vagy rizsecet)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 negyed teáskanál frissen őrölt feketebors, vagy színes bors
  • 1 negyed teáskanál (lehetőleg tengeri só)
  • 1 púpozott evőkanál kristálycukor


Ezen kívül tehet még bele:

  • 10 dkg tofut
  • 10 dkg fafülgombát
  • 10 dkg bambuszrügyet
  • 10 dkg káposztát


Hogyan készül a kínai édes savanyú csípős leves?


A kínai levesek nagyon egyszerűek, viszont nagyon nagy hőmérsékleten kell elkészíteni, ennek köszönhetően gyorsan elkészülnek és magas marad a felhasznált hozzávalók vitamintartalma. Készítsünk elő egy wokkot, vagy egy nagyobb edényt és kezdetét veheti a kínai leves elkészítése.

A kínai leves elkészítése:


1. Készítsük elő a hozzávalókat. Első lépés a sárgarépa megtisztítása, majd feldarabolása. Először vágjuk fel a sárgarépát 4 egyenlő részre. 

A sárgarépát vágjuk 4 egyenlő részre


2. Majd a darabokat vágjuk hosszában ketté és kis vékony lapkákra szeleteljük.

Szeleteljük fel így!


3. Az elkészült sárgarépa szeleteket helyezzük kis tányérkába. Mivel nagy hőmérsékleten fogunk főzni, mindent előre el kell készíteni és a kezünk ügyébe kell tenni.

A felvágott sárgarépa így néz ki


4. Tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket, majd a kés lapjával préseljük szét és aprítsuk fel apró kockákra. Vagy fokhagymanyomón préseljük át, illetve reszeljük le. Amelyik szimpatikus.

Készítsünk elő sok fokhagymát. A kínai ételek alapja a fokhagyma.


5. Hevítsünk a wokkban olajat, 1 evőkanálnyi elegendő. Az olajat addig hevítsük, míg az olaj enyhén füstölni nem kezd. Majd a fokhagymát kb. 10 – 15 másodperc alatt pirítsuk meg. Közben folyamatosan kevergessük. Rázva keverjük.

Pár másodperc alatt süssük meg a fokhagymát


6. A csípős íz most kerül a kínai levesbe. Így adjunk hozzá 1 teáskanálnyi chili pasztát, vagy Erős Pistát. Aki csípősebben szereti, többet is adhat hozzá.

Adjunk hozzá chili krémet, vagy Erős Pistát


7. Ezután a répa pirítása következik. Kb. 1 perc elég neki, közben rázogassuk, kevergessük folyamatosan.

Pirítsuk meg a sárgarépát.


8. Öntsünk hozzá 1,5 – 2 liter vizet, majd készítsük kezünk ügyébe a fűszereket, mert gyorsan kell dolgoznunk.

Öntsük fel vízzel


9. Őröljünk bele feketeborsot, vagy színes borsot.

A színesbors jobban illik a kínai levesbe


10. Adjuk hozzá az egy teáskanálnyi osztriga szószt. Ha nem tudunk beszerezni osztriga szószt, akkor ezt a lépést ki is hagyhatjuk.

Adjunk hozzá osztrigaszószt


11. Öntsünk hozzá egy teáskanálnyi halszószt. Hasonlóan, mint az osztriga szósznál, ha nem tudjuk beszerezni, ez a lépés is elhagyható. Bár kínai boltokban ezek a kínai fűszerek már olcsón és egyszerűen beszerezhetőek, de akár nagyobb bevásárlóközpontokban is.

Adjuk hozzá a halszószt


12. Most következik az egy teáskanálnyi sötét édes szójaszósz. Ez a sós szójaszószok mellett eléggé elterjedt kínai, ázsiai ízesítő, így a beszerzése nem annyira bonyolult. 

Sötét szójaszósz


13. Majd ezt követi a 3 teáskanálnyi sós szójaszósz. Nos, ez „made in TESCO”, tökéletesen megfelelő, finom és olcsó szójaszósz

Sós szójaszósz


14. Majd ezt követi a két teáskanálnyi ecet. Én vörösbor ecetet használtam, de nagyon finom az almaecet, fehérborecet, akinek van rizsecet, az a legjobb választás. 

Adjunk hozzá ecetet. Ettől lesz savanyú leves.


15. A savanyú íz ellensúlyozására pedig adjunk hozzá egy púpozott evőkanál kristálycukrot, vagy porcukrot.

Adjunk hozzá cukrot


16. Gyorsan készítsük elő a keményítőt. Egy kis tálkába tegyük bele a két evőkanálnyi étkezési keményítőt.

A keményítőt szórjuk egy tálkába


17. Kb. 1 deciliter szobahőmérsékletű (langyos) vízzel keverjük csomómentesre a keményítőt.

Keverjük csomómentesre a keményítőt


18. Közben üssünk egy tojást egy kis tányérkába és egy villa segítségével keverjük össze a sárgáját és a fehérjét.

Keverjünk össze egy tojást


19. Egy fél teáskanálnyi szójaszószt adjunk a tojáshoz és ismét keverjük össze.

Adjunk hozzá szójaszószt


20. És most jön a lényeg! Most nagyon gyorsan fogunk dolgozni. A keményítőt hírtelen öntsük a kínai leveshez, közben gyorsan keverjük össze. 

A keményítőt öntsük a kínai leveshez.


21. Majd az összekevert tojást nagyon vékony sugárban csurgassuk a kínai leveshez, közben vadul kevergessük.

Öntsük vékony sugárban a tojást a kínai leveshez


És mire felocsúdnánk, el is készül az ízletes édes savanyú csípős kínai levesünk. Az egész kb. 15 – 20 percig tartott, de mivel közben folyamatosan ügyködtünk valamivel az idő elrepül. Az elkészült levest egy mély tálkában tálaljuk.

Kínai édes savanyú csípős leves


Jó szórakozást a recepthez és jó étvágyat az elkészült édes savanyú csípős kínai leveshez.

Felejtsük el a kínai ételrendelést és a kínai zacskós levest, helyette készítsük el magunk, házilag.

Hogyan lehet még szervírozni a kínai levest?


  • Ez a leves kínai tészta hozzáadásával igazán fenséges eledelt képez. A kínai rizs tészta, vagy üvegtészta nagyon finom a levesbe, vagy leves mellé. Egy pálcika (vagy villa) segítségével a leves mellé szervírozott tésztát meg kell mártani a levesben, majd úgy fogyasztani. Az is nagyon ízletes, ha a kínai tésztát a levesbe tesszük fogyasztás előtt.


  • Nagyon jól mutat a levesen az apróra szeletelt újhagyma, zöldjével együtt.


  • Továbbá nagyon finom, ha főtt csirkehúst, marhahúst, vagy sertéshúst is teszünk a kínai levesbe.


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply