» » » » Tócsni lapcsánka recept

Tócsni, lapcsánka recept

Lapcsánka, Tócsni recept Zita Mama módra


A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az ezer névvel illetett finomságot, a lapcsánkát, avagy a tócsnit. A tócsni az egyik legfinomabb magyar étel, amelyet az ország különböző pontjain más és más néven ismerik. A teljesség igénye nélkül a következőképpen nevezik ezt a finom ételt: 

• Tócsi
• Tócsni
• Lapcsánka
• Kremzli
• Röszti
• Macok
• Berét
• Burgonyaropogós
• Bhaji
• Harula
• Cicege
• Platzki

És még nagyon sok elnevezéssel illetik. Egy a lényeg, ezek a nevek mögött, egy étel áll. Ami nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető és igen ízletes. Egy mellékhatása ismert, ha elkezdjük enni, nem bírjuk abbahagyni! :-)

Nézzük a hozzávalókat:

Reszelt burgonya


Hozzávalók 4 személyre:


• 4-5 db burgonya megpucolva és lereszelve kislyukú reszelőn

• 1 tojás lehetőleg házi

• 3-4 db gerezd fokhagyma. Megpucoljuk és lereszeljük, vagy fokhagyma zúzón jól átpréseljük. A lelkét képezi a burgonya (krumpli) mellett. 

• Búzaliszt 5-6 evőkanál. Figyelni kell az arányra, mert függ a burgonya víztartalmától.

• Fűszerek: frissen őrölt színes bors, vagy normál őrölt feketebors, só, némi ételízesítő

• Olaj a sütéshez (edénytől függően, de ez akár fél liter is lehet)

Hogyan kell elkészíteni a tócsnit, lapcsánkát?

Mint, ahogy azt már említettem a tócsni, lapcsánka recept a világ egyik legegyszerűbb receptje, elrontani igen nehéz! Aki, még sohasem sütött, főzött, ezt az a receptet bátran kipróbálhatja. Garantált a siker! A biztonság kedvéért azért nézzük az elkészítés lépéseit:

1. Meghámozzuk a krumplit és a fokhagymát. A nyers burgonyát lereszeljük (kislyukú reszelőn) és a fokhagymát is. 
Kislyukú reszelőn lereszeljük a burgonyát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát.


2. Hozzáadjuk a tojást. 
A lereszelt burgonyára ütünk egy tojást


3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. 
Fűszerezzük a lereszelt burgonyát


4. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy jó masszát kapjunk. 
Hozzáadjuk a búzalisztet


5. Ezeket alaposan összekeverjük. Ügyelni kell az arányokra, ha vizesebb a burgonya több lisztet is felvehet. 
A kész massza


6. Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogósra sütjük.  
A masszát felhevített olajba helyezzük


7. Tálalhatjuk tejföllel és reszelt sajttal, de fogyaszthatjuk önmagában is.
Tejföllel, sajttal tálalva

Az elkészült tócsni, lapcsánka így fest


Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez!


Ugye nem volt bonyolult a tócsni, lapcsánka recept? És elkészíteni sem nehéz? Ha hirtelen nincs semmi vacsorának, vagy reggelire való, ezt pik-pakk maximum 10 perc alatt elkészíthetjük és frissen fogyaszthatjuk. Ez egy igazán olcsó-, és egyszerű recept.

Milyen fajtái vannak a tócsninak, lapcsánkának?

Ahogy az elnevezésében is nagy a változatosság, az elkészítésében, hozzávalókban is igen gazdag a választék. Tócsnit készítenek:

• Cukkiniból
• Adhatnak hozzá darált húst
• Létezik édes lapcsánka
• Töktócsnit is készítenek
• Karalábés lapcsánka
• Kolbászos tócsni
• Kolbászos – hagymás tócsni
• Medvehagymás tócsni
• Medvehagymás baconos tócsni
• Sárgarépás tócsni
• Savanyú káposztás tócsni
• Sütőtökös, céklás tócsni
Természetesen a sor itt még nem ér véget! Az összetevőknek, csak a képzelet szab határt. Egy összetevő többnyire állandó, az pedig a burgonya!

A burgonya jótékony hatásai, avagy mire jó a burgonya (krumpli)?

Burgonya jótékony hatásai


A burgonya nem ma kezdte a pályafutását. Sok-sok évvel ezelőtt a hajósok skorbutban szenvedtek, az egyoldalú táplálkozás és a C-vitamin mellőzése miatt. Amikor a hajókra vittek magukkal burgonyát, a skorbutban megbetegedők száma nagyon minimálisra csökkent. Ebből az következik, hogy a burgonyában nagyon sok a C-vitamin. Olcsón és egyszerűen hozzá lehet férni. Sok recept alapja és az emberek nagyon szeretik. Az újkrumpi, újburgonya tartalmazza a legtöbb C-vitamint, ami tavasszal a szervezetnek igen jó szolgálatot tesz. 

A burgonyának salaktalanító és lúgosító hatása is van, így regeneráló kúrák esetén egy jó társ lehet. (A fogyni vágyók nagy örömére!)

Külsőleg is nagyon hasznos a népi gyógyászatban.
Nyersen, megtisztítva, lereszelve a gyulladt sebre teszik, így csökkentik a gyulladást. Nagyon sok bőrproblémára, reumára gyógyír! 

Migrénes fejfájás esetén a nyers burgonyát megtisztítva szeletekre vágjuk, és a fejünkre helyezzük. Ugyan ezzel a módszerrel a lázat is csillapítja. 

Emésztési probléma, savtúltengés ellen nagyszerű megoldás a burgonya nyers kifacsart leve, naponta 1 dl fogyasztható belőle.

Ugye nem gondolták volna, hogy ez az egyszerű zöldség ilyen sok mindenre jó? És még számos nyavalyára jó hatással van a burgonya!

Főzzünk olcsón, együnk finomat és legyünk egészségesek! Jó egészséget kívánok Mindenkinek!

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply