Tócsni, lapcsánka recept
Lapcsánka, Tócsni recept Zita Mama módra |
A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az ezer névvel illetett finomságot, a lapcsánkát, avagy a tócsnit. A tócsni az egyik legfinomabb magyar étel, amelyet az ország különböző pontjain más és más néven ismerik. A teljesség igénye nélkül a következőképpen nevezik ezt a finom ételt:
• Tócsi
• Tócsni
• Lapcsánka
• Kremzli
• Röszti
• Macok
• Berét
• Burgonyaropogós
• Bhaji
• Harula
• Cicege
• Platzki
És még nagyon sok elnevezéssel illetik. Egy a lényeg, ezek a nevek mögött, egy étel áll. Ami nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető és igen ízletes. Egy mellékhatása ismert, ha elkezdjük enni, nem bírjuk abbahagyni! :-)
Nézzük a hozzávalókat:
Reszelt burgonya |
Hozzávalók 4 személyre:
• 4-5 db burgonya megpucolva és lereszelve kislyukú reszelőn
• 1 tojás lehetőleg házi
• 3-4 db gerezd fokhagyma. Megpucoljuk és lereszeljük, vagy fokhagyma zúzón jól átpréseljük. A lelkét képezi a burgonya (krumpli) mellett.
• Búzaliszt 5-6 evőkanál. Figyelni kell az arányra, mert függ a burgonya víztartalmától.
• Fűszerek: frissen őrölt színes bors, vagy normál őrölt feketebors, só, némi ételízesítő
• Olaj a sütéshez (edénytől függően, de ez akár fél liter is lehet)
Hogyan kell elkészíteni a tócsnit, lapcsánkát?
Mint, ahogy azt már említettem a tócsni, lapcsánka recept a világ egyik legegyszerűbb receptje, elrontani igen nehéz! Aki, még sohasem sütött, főzött, ezt az a receptet bátran kipróbálhatja. Garantált a siker! A biztonság kedvéért azért nézzük az elkészítés lépéseit:
1. Meghámozzuk a krumplit és a fokhagymát. A nyers burgonyát lereszeljük (kislyukú reszelőn) és a fokhagymát is.
Kislyukú reszelőn lereszeljük a burgonyát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát. |
2. Hozzáadjuk a tojást.
A lereszelt burgonyára ütünk egy tojást |
3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
Fűszerezzük a lereszelt burgonyát |
4. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy jó masszát kapjunk.
Hozzáadjuk a búzalisztet |
5. Ezeket alaposan összekeverjük. Ügyelni kell az arányokra, ha vizesebb a burgonya több lisztet is felvehet.
A kész massza |
6. Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogósra sütjük.
A masszát felhevített olajba helyezzük |
7. Tálalhatjuk tejföllel és reszelt sajttal, de fogyaszthatjuk önmagában is.
Tejföllel, sajttal tálalva |
Az elkészült tócsni, lapcsánka így fest |
Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez!
Ugye nem volt bonyolult a tócsni, lapcsánka recept? És elkészíteni sem nehéz? Ha hirtelen nincs semmi vacsorának, vagy reggelire való, ezt pik-pakk maximum 10 perc alatt elkészíthetjük és frissen fogyaszthatjuk. Ez egy igazán olcsó-, és egyszerű recept.
Milyen fajtái vannak a tócsninak, lapcsánkának?
Ahogy az elnevezésében is nagy a változatosság, az elkészítésében, hozzávalókban is igen gazdag a választék. Tócsnit készítenek:
• Cukkiniból
• Adhatnak hozzá darált húst
• Létezik édes lapcsánka
• Töktócsnit is készítenek
• Karalábés lapcsánka
• Kolbászos tócsni
• Kolbászos – hagymás tócsni
• Medvehagymás tócsni
• Medvehagymás baconos tócsni
• Sárgarépás tócsni
• Savanyú káposztás tócsni
• Sütőtökös, céklás tócsni
Természetesen a sor itt még nem ér véget! Az összetevőknek, csak a képzelet szab határt. Egy összetevő többnyire állandó, az pedig a burgonya!
A burgonya jótékony hatásai, avagy mire jó a burgonya (krumpli)?
Burgonya jótékony hatásai |
A burgonya nem ma kezdte a pályafutását. Sok-sok évvel ezelőtt a hajósok skorbutban szenvedtek, az egyoldalú táplálkozás és a C-vitamin mellőzése miatt. Amikor a hajókra vittek magukkal burgonyát, a skorbutban megbetegedők száma nagyon minimálisra csökkent. Ebből az következik, hogy a burgonyában nagyon sok a C-vitamin. Olcsón és egyszerűen hozzá lehet férni. Sok recept alapja és az emberek nagyon szeretik. Az újkrumpi, újburgonya tartalmazza a legtöbb C-vitamint, ami tavasszal a szervezetnek igen jó szolgálatot tesz.
A burgonyának salaktalanító és lúgosító hatása is van, így regeneráló kúrák esetén egy jó társ lehet. (A fogyni vágyók nagy örömére!)
Külsőleg is nagyon hasznos a népi gyógyászatban.
Nyersen, megtisztítva, lereszelve a gyulladt sebre teszik, így csökkentik a gyulladást. Nagyon sok bőrproblémára, reumára gyógyír!
Migrénes fejfájás esetén a nyers burgonyát megtisztítva szeletekre vágjuk, és a fejünkre helyezzük. Ugyan ezzel a módszerrel a lázat is csillapítja.
Emésztési probléma, savtúltengés ellen nagyszerű megoldás a burgonya nyers kifacsart leve, naponta 1 dl fogyasztható belőle.
Ugye nem gondolták volna, hogy ez az egyszerű zöldség ilyen sok mindenre jó? És még számos nyavalyára jó hatással van a burgonya!
Főzzünk olcsón, együnk finomat és legyünk egészségesek! Jó egészséget kívánok Mindenkinek!
A tojást el lehet hagyni !
VálaszTörlés