Egyező tartalom

» » » » » » Túrógombóc recept kezdőknek

Túrógombóc recept kezdőknek

 
Klasszikus túrógombóc recept kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a habkönnyű túrógombóc elkészítésének receptjét. A túrógombóc egy olyan étel, melyet szívesen fogyasztunk egy nehezebb főétel után, de akkor sem leszünk szomorúak, ha desszertként kerül az asztalra. Nincs ünnephez kötve, nemcsak Karácsonykor, vagy Húsvétkor találkozunk vele, hanem a hét minden napján fogyasztható. Számos túrógombóc recept ismert, most Önöknek a legegyszerűbb változatát fogom bemutatni képekkel illusztrálva, így kezdők is könnyedén elkészíthetik. Tartsanak velem!

Túrógombóc hozzávalói 4 személyre:

 
Túrógombóc hozzávalói

  • 2 csomag (2x250g=500g) félzsíros tehéntúró (Én az oké! tehéntúrót szeretem használni, de akinek van bevált és kedvelt túró márkája, bátran használja azt)


  • 120 g étkezési búzadara (ha gluténmentes túrógombóc a cél, akkor búzadara, gríz helyett használjunk gluténmentes zabkorpát, így zabkorpás túrógombócot kapunk, melyet gluténérzékenyek is fogyaszthatnak)


  • 70 g kristálycukor a túrógombócba és ízlés szerint porcukor, vagy kristálycukor a tetejére (ahogy az a képen is látszik én TESCO kristálycukrot használtam, igazából nincs jelentősége, hogy Koronás, vagy TESCO-s, lényeg, hogy tiszta és csomómentes legyen.)




  • 20 – 30 g növényi margarin, vagy teavaj (a vaj, vagy margarin járul ahhoz hozzá, hogy habkönnyű túrógombóc legyen a végeredmény)


  • étolaj a túrógombóc főzővizébe kb. 1 evőkanálnyi, és a zsemlemorzsa pirításához 2-3 evőkanálnyi


  • 1 csomag zsemlemorzsa (ízlés függő, ki mennyire szereti zsemlemorzsásan, így pontos adagot nem tudok leírni)


  • tálaláshoz tejföl (szintén ízlés függő, ki mennyi tejföllel szereti a túrógombócot)


  • Ízesítéshez , ízlés kérdése. Van, aki nagyon sósan szereti a túrógombócot és van, aki alig tesz bele sót. Mindenképpen szükséges egy kevéske só, mert úgy érvényesül a túrógombóc íze.


Előkészületek:

Mielőtt nagy hévvel nekilátunk a túrógombóc recept feldolgozásához, egy nagyobb edényt helyezzünk a tűzhelyre, melynek befogadó képessége legalább 3-5 liter és kezdjünk vizet forralni. A főzővízbe tegyünk egy csipet sót is.

Túrógombóc főzése


Hogy a túrógombócok ne ragadjanak össze, a főzővízbe tegyünk kb. egy evőkanálnyi étolajat is.

Adjunk a főzővízhez étolajat


Hogyan készül a túrógombóc?


Míg a víz forr, addig készítsük el ezt a gyors túrógombóc alapmasszát. 

Túrógombóc massza elkészítése:

1. Készítsünk elő egy nagyobb keverőtálat, melyben az összes hozzávaló alaposan el fog férni és kényelmesen át tudjuk majd dolgozni. Majd bontsuk ki a félzsíros tehéntúrót és mind a két db 250g-os csomagot helyezzük a keverőtálba.

Tegyük a tehéntúrót a keverőtálba


2. Egy villa segítségével törjük össze a túrót. Erre azért van szükség, mert a további hozzávalókat jobban fel fogja venni a tehéntúró.

Törjük össze a túrót


3. Az összetört túróhoz adjuk hozzá az előre kimért kristálycukrot. Ha diétás túrógombóc a célunk, akkor a cukrot hagyjuk ki a receptből (használhatunk helyette édesítőszert is). Továbbá, ha diétás túrógombócot akarunk készíteni, akkor teljesen zsírszegény tehéntúrót használjunk.

Cukrozzuk meg


4. Az édes íz ellensúlyozása érdekében és az ízek kiemelése képen, adjunk a túrógombóc masszához egy csipetnyi sót. Ha szeretjük a tengeri sót, akkor használjuk azt.

Sózzuk meg


5. A túrógombóc recept következő fontos összetevője a tojás. Én a tojásokat egyenként ütöm bele egy kis tányérkába, alaposan átnézem, hogy ne maradjon benne a tojás héja. Továbbá ennek a módszernek köszönhetően a nem házi, vásárolt tojások frissesége is könnyen ellenőrizhető.

Tegyünk a turogomboc masszához 3 egész tojást. (Van olyan módszer is, hogy a tojások sárgáját adják a túrógombóc masszához, majd a tojások fehérjéjéből habot vernek és úgy adják a masszához. Úgy gondolom, hogy így is tökéletes túrógombóc lesz).

Adjuk a masszához a tojásokat


6. Most pedig a túrógombóc recept egyik fontos hozzávalója következik, ami a növényi margarin, vagy teavaj. A hozzáadott margarin, illetve vaj felelős azért, hogy könnyű túrógombóc kerüljön az asztalra. 
Adjuk hozzá az előre kimért margarint, vagy vajat.

Adjuk hozzá a margarint


7. A következő lépésben válaszút elé állunk. Használhatjuk a klasszikus túrógombóc recept alapanyagát a búzadarát, de kissé reformabbá is tehetjük, ha zabkorpát használunk. Én a klasszikus túrógombóc receptet preferálom, így grizet (búzadarát) használok ehhez a recepthez. 

Adjuk a keverékhez az előre kimért búzadarát. Figyelem! A búzadara arányával tudunk a túrógombóc szerkezetén változtatni. Ha kevés búzadara kerül a túrógombóc masszába, akkor lágy túrógombóc lesz a végeredmény, ha több búzadara kerül a masszába, akkor keményebb túrógombócot kapunk. Mindenki ízlése szerint járjon el. Ha habkönnyű túrógombóc a cél, akkor tartsuk be a recept leírását. 

Adjuk hozzá a búzadarát


8. Most pedig kezdjük el összedolgozni a túrógombóc masszáját. Használjunk továbbra is egy villát, szerintem azzal a legegyszerűbb összedolgozni a masszát.

Dolgozzuk össze az alapanyagokat


9. Ebben a fázisban van lehetőségünk beállítani a túrógombóc massza sűrűségét. Az a jó keverék, melyből könnyedén tudunk golyókat formázni. Érdemes ezt a masszát egy kis időre a hűtőbe tenni, a búzadara egy 5 – 10 perc alatt magába szívja a nedvességet és a hideg masszát egyszerűbb lesz formázni is. Ne legyünk türelmetlenek túrógombóc készítés közben, így várjuk ki a pihentetési időt.

Elkészült túrógombóc massza


Ezzel el is készült a túrógombóc alapanyagunk. Míg a víz felforr és a masszánk pihen, addig készítsük el a pirított zsemlemorzsát, vagy ahogy azt vidéken mondják, következzék a prézli készítés.

Hogyan kell megpirítani a zsemlemorzsát?


A zsemlemorzsa pirítására két módszer létezik. Mind a kettőt leírom, előnyeivel, hátrányaival.

1. Zsiradékon történő prézli készítés

Egy serpenyőbe hevítsünk étolajat. Ne essünk túlzásokba, de túl kevés olaj sem lesz megfelelő. 

Hevítsünk olajat


Ne hevítsük túl forróra az étolajat, mert akkor a zsemlemorzsa megég. Ha már melegedett kb. fél – egy percet, akkor szórjuk bele a zsemlemorzsát. 

Adjuk hozzá a zsemlemorzsát


Sűrű kevergetés mellett kb. 5 perc alatt pirítsuk meg közepes hőfokon. Arra figyeljünk, hogy a zsemlemorzsa ne égjen meg, mert különben kellemetlen keserű íze lesz, így tönkreteheti az egész túrógombóc desszertet. 

Pirított zsemlemorzsa


Valahogy így kell, hogy kinézzen a pirított zsemlemorzsa. Ezt tegyük félre, majd a túrógombócokat ebben a pirított zsemlemorzsában fogjuk meghempergetni.


Most pedig essen szó a második prézli készítési módszerről.

2. Szárazon pirítás

Ennél a módszernél a zsemlemorzsát zsiradék nélkül kezdjük pirítani. Mikor elnyeri a végleges színét, akkor adjuk hozzá az étolajat. Előnye, hogy egyenletesebben pirul a prézli és elméletileg nehezebb megégetni. Ha odafigyelünk, akkor mind a két módszer nagyon egyszerű.

Hogyan kell kiformázni a túrógombócot?


A túrógombóc formázása egy nagyon egyszerű folyamat, ha tudjuk a módszert. 

  • Első lépésként, vegyük ki a hűtőből a túrógombóc masszát, majd alaposan keverjük át. 


  • Készítsünk elő egy tányért, melyre a gombócokat helyezni fogjuk (ha ügyesek vagyunk és elég nagy rutinnal rendelkezünk, akkor egyenesen a főzővízbe is helyezhetjük a gombócokat. De mivel ez egy túrógombóc recept kezdőknek, így az első készítésnél használjunk egy kis tároló tányért)


  • Majd egy kis edénykébe helyezzünk hideg vizet, melybe belefér mindkét kezünk.


1. Vizezzük be a kezünket és kb. egy evőkanálnyi mennyiségű túrógombóc masszát helyezzünk a tenyerünkbe. Majd körkörös mozdulatokkal (mintha dörzsölnénk a tenyerünket) formázzunk egyenletes kis golyókat, gombócokat a masszából. A búzadara főzés közben dagadni fog, így számoljunk azzal, hogy a gombócok 10-20%-al nagyobbak lesznek majd, ha megfőnek. Így érdemesebb kisebb gombócokat készíteni.

Túrógombóc formázása


2. Az elkészült gombócokat egy tányérra helyezzük, majd innen fogjuk a lobogó vízbe dobálni. Mint ahogy azt már említettem, ha elég rutinosak vagyunk, akkor az elkészült gombócokat azonnal a forrásban lévő vízbe dobhatjuk. Arra viszont figyeljünk, hogy az első és utolsó gombóc között ne teljen el túl sok idő, mert akkor előfordulhat az, hogy egyes gombócok nem egyszerre főnek meg.

Elkészült túrógombócok


Hogyan kell megfőzni a túrógombócot? Mennyi a túrógombóc főzési ideje?


Ha a főzővíz, már lobogva forr, akkor a gombócokat egyenként tegyük bele. Túl sok gombócot ne rakjunk a főzővízbe, mert az visszahűti a főzővizet, illetve a gombócok összeragadhatnak.

A túrógombóc főzési ideje változó. Mérettől, hőfoktól és alapanyagtól függ. Egy fontos irányelv van. Ha már feljöttek a víz tetejére, onnantól számítva 2 – 3 percen belül elkészültek. A biztonság kedvéért az első kiszedett gombócot egy késsel vágjuk ketté és ellenőrizzük le, hogy alaposan megfőttek –e.

Túrógombóc főzése


Egy szűrőkanál segítségével szedjük ki a főzővízből a túrógombócokat és azonnal helyezzük a pirított zsemlemorzsába. Forgassuk meg alaposan a prézliben. A legegyszerűbb módszer, ha a serpenyőt átmozgatjuk a gombócokkal.

Helyezzük a túrógombócokat a pirított zsemlemorzsába


Hogyan tálaljuk a túrógombócokat?


A túrógombóc tálalásának számtalan verziója ismert. Van, aki a tejfölt kikeveri kristálycukorral, vagy porcukorral, majd úgy halmozza a túrógombóc tetejére. Van, aki a tejfölt teszi a túrógombóc tetejére, majd úgy szórja meg kristálycukorral, vagy porcukorral. Én az utóbbit preferálom.

Túrógombóc tejföllel


Így készül tehát ez a gyors túrógombóc recept. Míg felforr a főzővíz, addig elkészítjük a túrógombóc masszát, kifőzzük és már fogyaszthatjuk is. Ha mindent beleszámolok, akkor ez a túrógombóc 20 perc alatt elkészíthető.

Jó étvágyat kívánok az elkészült finomsághoz és jó szórakozást ehhez az egyszerű és olcsó túrógombóc recepthez.

Túrógombóc receptek


Nézzük, hogy milyen túrógombóc receptek fordulnak elő a nagyvilágban, de legalábbis kishazánkban biztos:
  • diétás túrógombóc
  • hamis túrógombóc
  • habkönnyű túrógombóc
  • túrógombóc zabpehellyel
  • sült túrógombóc
  • túrógombóc főzés nélkül (ez a főzés nélküli túrógombóc nem tartalmaz nyers hozzávalókat)
  • gluténmentes túrógombóc
  • túrógombóc kukoricadarával
  • túrógombóc sütőben
  • túrógombóc torta
  • túrógombóc tojás nélkül
  • paleo túrógombóc
  • zabkorpás túrógombóc (erről már írtam a receptben)


Ha esetleg külföldön vannak és szeretnék megkóstolni ezt a csodálatos magyar ételt, akkor angolul így keressék a túrógombócot, hogy curd dumplings. Túrógombóc németül: Topfenknödel

Milyen túrógombóc öntet készíthető ehhez az ételhez?


A klasszikus túrógombóc öntet a tejfölös öntet. A tejfölt lehet tovább ízesíteni porcukorral, vagy kristálycukorral, adhatunk hozzá őrölt fahéjat, vaníliát. De nagyon finom különféle lekvárokkal, dzsemekkel. Kiválóan alkalmas a vanília sodó, vagy csoki sodó is a túrógombóchoz. Illetve kóstoltam már karamell mártással is, az is nagyon finom.

Túrógombóc babáknak


Adhatunk túrógombócot babáknak, gyerekeknek? 


1 éves kor után, készíthetünk túrógombócot gyerekeknek, babáknak is. Viszont arra figyeljünk, hogy mindenből nagyon friss és minőségi alapanyagokat válasszunk. Továbbá vagy hagyjuk ki teljesen a tojást a túrógombócból (tojás nélküli túrógombóc), vagy csak a sárgáját tegyük bele. 

Villával törjük át a gombócokat és úgy kínáljuk a gyerekeknek.


Túrógombóc története

A túrógombóc mindenki számára ismert és közkedvelt étel. Körbenéztem az interneten, háta találok valami utalást a túrógombóc története kapcsán. Érdekes meglepetésben volt részem. A wikipédia nem említ semmit a túrógombócról, illetve semmi érdemi információt nem találtam a témáról. Ez nagyon meglepett, pedig biztos vagyok benne, hogy a túrógombóc recept, mely szájról szájra, majd könyvről könyvre terjedt, nem mai találmány. 

Aztán úgy gondolnánk, hogy a túrógombóc egy ősi magyar étel! Nos, ez sem teljesen biztos, mivel az őse az Osztrák sógoroknál hódított a XVI. század előtt. Az osztrákoknál a túrógombócot Topfenknödel névvel illették és alapanyagait tekintve is kissé eltér a mi nagy kedvencünktől a magyar túrógombóctól. 

A Topfenknödel nem búzadarával készül, hanem zsemlemorzsával. Igaz a magyar túrógombóc recept is tartalmaz zsemlemorzsát, de az csak, mint „bevonat” van jelen, míg a Topfenknödel esetében a belsejében van. Tehát a különbség nem lényeges. 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply