Egyező tartalom

» » » » » » Tésztasaláta: tonhalas tészta recept a gyors vacsora

Tésztasaláta: tonhalas tészta recept a gyors vacsora

 
Tonhalas tészta recept. Gyors vacsora receptek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Tonhalas majonézes tésztasaláta receptet. Mikor nincs idő órákat tölteni a konyhában, de szeretnénk valami finomat és egészségeset enni, akkor lesz jó választás ez a Tonhalas tészta recept. Tehát, ha egy gyors vacsora a cél, vagy csak ki szeretnének próbálni valami újdonságot, akkor készítsék el ezt az olcsó receptet. Hogyan kezdjenek hozzá? Nos, tartsanak velem én mindent megmutatok.

Tonhalas tésztasaláta hozzávalói 4 főre:

 
Tonhalas tésztasaláta hozzávalói

  • 2db tonhal konzerv (az egyszerű sós lében lévő darabolt tonhal is megteszi. Én a TESCO tonhalkonzervét használtam, az igazság az, hogy az INTERSPAR tonhal konzerve sokkal finomabb. Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy olcsó receptet készítsünk, akkor egy RIO MARE tonhalkonzerv lesz a legjobb választás)


  • 250g szélesmetélt száraztészta (az olasz tészták a legjobbak ehhez az ételhez, isteni a tonhalas penne)




  • 2 púpozott evőkanál tejföl (használjunk minél nagyobb zsírtartalmú tejfölt, de minimum 20%-osat. Mivel ez nem egy tejszínes tészta saláta lesz, ezért kompenzálnunk kell a zsírtartalmat a tejföl zsírtartalmával.)


  • 1 evőkanál citromlé (a legfinomabb, ha friss citromot használunk ehhez a tonhalas tésztasaláta recepthez, de mivel nekem nem volt itthon friss citromom, így citromlevet használtam.)


  • Ízesítéshez: só (itt nem tudok pontos mennyiséget írni, mert lényeges, hogy a tonhal konzerv miben volt tartósítva, ha sima olajba, akkor több só fog kelleni a tonhalas tésztához, viszont, ha sós lében volt tartósítva, akkor evidens, hogy kevesebb sót fog felvenni az étel, meg kell kóstolni), illetve őrölt fekete bors (a legfinomabb a frissen őrölt színes bors)


Hogyan készül a tonhalas tésztasaláta?


Mint említettem ez egy gyors vacsora recept, így 10 perc alatt elkészül. A tészta főzési ideje fogja meghatározni az étel elkészülésének az időtartamát. Ha a tésztát aldentére (kissé roppanósra) főzzük, akkor ez az idő még tovább csökken.

1. Az első lépés, hogy készítsünk elő egy nagyobb edényt, melybe kényelmesen meg tudjuk főzni a száraztésztát. Én egy 8 tojásos Boglyas szélesmetélt tésztát használtam, ha jól emlékszem az ALDI-ban vettem, és nagyon finom.
Tehát egy nagyobb edénybe tegyünk legalább 2-3 liter vizet és maximális hőfokon kezdjük el melegíteni.

Tegyünk fel vizet forrni


2. A tésztasaláta, akkor lesz igazán finom, ha a tészta főzővizébe sót teszünk. Nagyon kontrasztos, ha a tészta sótlan és a rajta lévő mártás pedig túlízesített. Ezért 2-3 liter főzővízhez bátran tegyünk 2-3 kávéskanálnyi sót.

Sózzuk meg a főzővizet


3. Lehet, hogy rossz megszokás, de én anno úgy tanultam, hogy a főzővízbe tegyünk egy kevés étolajat is, hogy ne ragadjon össze a tészta. Döntse el mindenki, hogy van-e erre szükség, vagy sem, de én ahányszor tésztát főzök, mindig teszek bele egy evőkanálnyi étolajat.

Öntsünk bele olajat


4. Míg felforr a tészta főzővize, addig készítsük el a tonhalas tésztasaláta dresszingjét. 
Első lépésként, nyissuk ki a tonhalkonzerveket, majd csöpögtessük le a levét. Jó alaposan csöpögtessük le, különben el fogja áztatni a tésztánkat. Ha esetleg olíva olajban volt tartósítva, azt félre lehet tenni és fel lehet használni valamilyen halas jellegű salátához. Például egy salátamixen nagyon finom, vinaigrette mártással. Egy finom vinaigrette mártásos salátamix receptet itt talál.  
Tehát, ha kinyitottuk és lecsöpögtettük a tonhalkonzerveket, akkor tegyük egy nagyobb keverőtálba.

Tegyük egy tálba a tonhalat


5. Ha van friss citromunk, akkor facsarjuk ki a levét és egy bő evőkanálnyit adjunk a tonhalhoz. Ha nincs friss citromunk (ahogy nekem sem volt), akkor használhatunk helyette citromlevet is. A citrom és a hal nagy barátok, akár így is megkóstolhatják már, nagyon finom a tonhal citrommal.

Adjunk hozzá citromlevet


6. És most pedig fűszerezni fogjuk a tonhalat. Itt figyelembe kell vennünk a tonhal tartósítási módszerét. Ha sós lében volt tartósítva a tonhal, akkor óvatosan bánjunk a sózással. Így konkrét mennyiséget nem tudok írni, ha sós lében volt tartósítva, akkor 2 mokkáskanálnyi (figyelem a mokkás kanál az a nagyon pici kanál) sót tegyünk a tonhalra, viszont, ha például olajban volt tartósítva a tonhal, akkor tegyünk rá 3 mokkáskanálnyi sót. De inkább azt javasolnám, hogy kóstoljuk meg, mert bele tenni még lehet, de kiszedni már nehezebb!

Sózzuk meg a tonhalat


7. A tonhalsaláta következő fűszere az őrölt fekete bors. Használhatunk frissen őrölt színes borsot, vagy fekete borsot, de bolti őrölt feketeborsot is használhatnak. 2-3 mokkáskanálnyi mehet bele. Azért ne essünk túlzásba, ne domináljon túlságosan a bors íze.

Borsozzuk meg


8. A fűszerezéssel végeztünk is, most következik a krémesítés. Adjunk az eddigi keverékünkhöz 2 púpozott evőkanálnyi majonézt. (Házi majonézzel nagyon finom ez a tonhalsaláta. Házi majonéz recept itt található )

Adjunk hozzá majonézt


9. Most pedig adjunk hozzá 2 púpozott evőkanál tejfölt. A lehető legzsírosabb tejfölt válasszuk, mert attól lesz igazán krémes a tonhalas tészta

Adjunk hozzá tejfölt


10. Időközben fel is fog forrni a tészta főzővize. Bontsuk ki a tésztás zacskót (de előtte vessünk egy pillantást a zacskón található instrukciókra. Amit meg kell, hogy találjunk, az nem más, mint a tészta főzési ideje. Nézzük megy hány percig kell főzni a tésztát) és öntsük a zacskó tartalmát a főzővízbe. Főzzük addig, amíg elő van írva. Amikor a kezdeti idő letelik (például 6-12 perc a tészta főzési ideje), akkor kóstoljuk meg 6 perc főzés után. Én amikor beleteszem a tésztát, akkor kissé csökkentem a hőfokot, hogy véletlenül se fusson ki a tészta főzővize, de ne húzzuk nagyon alacsonyra a hőfokot. 

Főzzük meg a tésztát


11. Míg fő a tésztánk, addig alaposan keverjük össze a tonhalas öntetet. Amikor összekevertük, kóstoljuk meg és pótoljuk a fűszereket. De akár még citromlevet, majonézt és tejfölt is tehetünk bele pluszba. Figyeljünk arra viszont, hogy az arányokat nagyon ne toljuk el.

Keverjük össze


12. Ha letelt a tészta főzési ideje és kóstolásra már megfelelő, akkor szűrjük le és egy adag hideg vízzel gyorsan öblítsük át. Alaposan csöpögtessük le, most nem lesz szükségünk a főzővízre, mert készítettünk hozzá dresszinget. Amúgy más tésztás ételeknél (tészta recepteknél) a tészta főzővizéből lehet alatta hagyni, kellemesen krémes mártás lehet belőle. De most csöpögtessük le alaposan és tegyük a megfőtt tésztát egy tálba.

Tegyük egy tálba a megfőtt tésztát


Majd öntsük rá a tonhalas mártást és keverjük alaposan össze. Pihentessük 1-2 percet, majd lehet tálalni.

Hogyan lehet tálalni a tonhalas tésztát?


A tonhalas tésztasaláta nem igényel túl nagy odafigyelést és kreativitást. Egyszerűen csak halmozzuk egy tányérra, szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Tonhalas tésztasaláta recept. Gyors vacsora ötletek


Jó étvágyat kívánok ehhez a tonhalas tésztához és jó szórakozást a gyors vacsorához.

Ha szeretik a tonhalat, akkor próbálják ki a tonhalas pizzát. Tonhalas pizza recept itt található.  

Gyors vacsora ötletek, gyors tészta ételek


  • cukkinis tészta 
  • brokkolis tészta 
  • paradicsomos tészta 
  • tejszínes tészta 
  • pestos tészta 
  • sajtos tejfölös tészta 
  • tejszínes tonhalas tészta 
  • olasz paradicsomos tészta 
  • tonhalas penne 
  • tonhalas spagetti
  • hideg tésztasaláta
  • halas tészta 
  • majonézes tésztasaláta


«
Next
This is the most recent post.
»
Previous
Régebbi bejegyzés

1 megjegyzés: