Egyező tartalom

» » » » Szabolcsi töltött káposzta recept a tipikus karácsonyi menü

Szabolcsi töltött káposzta recept a tipikus karácsonyi menü

 
Szabolcsi töltött káposzta recept

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a szabolcsiak szíve csücskét a klasszikus töltött káposztát, mely a karácsonyi menü elengedhetetlen alkotóeleme. A szabolcsi töltött káposztát nem csak Karácsonykor, hanem az év minden napján szívesen fogyasztjuk. Ízletes, olcsó és nem igényel nagy előképzettséget. A magyar emberek szervezete egy hónapban egyszer igényli a finom hungarikumnak számító töltött káposztát. Tapasztalatom szerint, szinte nem létezik két egyforma recept, ahány ház, annyi féle elkészítési módja létezik, ennek a magyar csodának. Tartsanak velem és készítsék el velem ezt a finom szabolcsi töltött káposztát.

Töltött káposzta hozzávalói 8 személyre:
  
Töltött káposzta hozzávalói

  • 1 kg darált sertéshús (a töltött káposztához a legalkalmasabb sertéshús a lapocka, mivel az tartalmaz némi zsírt)
  • 20 dkg indica rizs (nem mindegy, hogy milyen rizs kerül a töltött káposztába! A rizsekről egy részletes leírást itt talál, kattintson ide! )
  • 1 közepes fej káposzta (édes káposzta) A szabolcsi töltött káposzta többnyire édes káposztából készül, de télen, Karácsonykor előfordul, hogy savanyított leveleket használunk a töltött káposztához.
  • 1 – 2 nagy fej vöröshagyma (megpucolva és apró kockákra vágva)
  • 3 – 4 gerezd fokhagyma (megpucolva és apró kockára vágva)
  • ízlés szerint füstölt hús, füstölt szalonna felkockázva
  • 1 doboz paradicsom sűrítmény, vagy paradicsomlé
  • 1dl étolaj, vagy sertészsír (ha van mangalica disznózsír, az a legjobb választás)
  • Ízesítéshez: só, őrölt fekete bors, ételízesítő, őrölt pirospaprika


Előkészületek:


A szabolcsi töltött káposzta nem egy olyan étel, amit csak úgy össze lehet dobni. Szükséges bizonyos alapanyagokat előkészíteni. Ilyen alapanyag a töltött káposzta nevét is adó káposzta

Amikor elhatározzuk, hogy töltött káposztát akarunk készíteni, érdemes jó alaposan körbenézni, hogy milyen káposztát tudunk beszerezni. Az a káposzta megfelelő erre a munkára, ami vékonylevelű, könnyű vele dolgozni, nem szakad könnyen. Többnyire a téli káposzta alkalmas erre a feladatra leginkább. Ha nem tudunk ilyen káposztát beszerezni, akkor jöhet a következő alternatíva a savanyított káposzta levelek. De most nem erről akarok írni, mivel az a savanyú levélbe töltött káposzta receptje lenne.

1, Káposzta előkészítése


Tehát, ha sikerült kiválasztanunk az ideális édes káposztát, akkor a következő lépéseket végezzük el:

1. Egy nagyobb edénybe (olyan legyen az edény, amibe belefér a káposzta, ellepi majd a víz és még marad hely mellette) forraljunk vizet. 

2. Kb. 2-3 liter vízhez adjunk 1 evőkanál sót és 1 evőkanál ecetet. Az ecet megtartja a káposzta szép színét.

3. A káposzta torzsáját kanyarítsuk ki (vágjuk ki úgy, hogy közben a levelek ne sérüljenek meg).

4. Ha már forr a víz, helyezzük bele az egész káposztát és egy kés segítségével vágjuk le róla a leveleket. Mindeközben a vízben fő. A leveleket egyesével kell leszedni a káposztáról és folyamatosan. Vigyázzunk, hogy le ne forrázzuk magunkat. 

5. Az előfőzött (abált) leveleket tegyük egy tálba, majd ha kihűlt, akkor vágjuk ki a vastagabb erezetét. Vigyázzunk, hogy a levél ne sérüljön. 

6. Ha túl nagynak vélnénk a leveleket, akkor az erezeténél ketté is szakíthatjuk őket. Több töltési módszer is létezik, illetve több töltött káposzta méret is létezik, de én azt a levelet preferálom, ami elfér a tenyeremben.

2, Alapanyagok előkészítése


Ha a káposzta levelek elkészültek és töltésre alkalmasak, akkor jöhet a további alapanyag előkészítése.

1. Az előre kimért indica rizst alaposan több léről mossuk át. Addig mossuk a rizst, míg kristály tiszta víz lesz rajta. Így kimossuk a rizs összedörzsölődéseséből származó keményítőt. Így magakadályozzuk, hogy a töltött káposzta egyberagadó mócsinggá váljon.

2. Ha nem sikerül a hentesnél darált húst vásárolnunk, akkor daráljuk le a húst a lehető legnagyobb rostán keresztül. Van olyan töltöttkáposzta elkészítési mód is, amelybe a húst késsel apró kockákra vágják. 

3. A vöröshagymákat tisztítsuk meg, majd apró kockára vágjuk fel. Ha nem tudjuk apró kockákra vágni, akkor nyugodtan le is reszelhetjük. 

4. Ugyan így járjunk el a fokhagyma esetében is. Azt is lereszelhetjük, de akár fokhagyma nyomó segítségével át is préselhetjük.

5. Kockázzuk fel a füstölt szalonnát apró kockákra, majd nagyobb kockákra a füstölt húst.


Ezzel az előkészületek végére is értünk, következzen a töltött káposzta töltelékének az elkészítése lépésről lépésre képekkel.

Töltött káposzta töltelékének az elkészítése:


1. Egy lábasba hevítsünk étolajat, vagy disznózsírt. Majd ha már elég forró, akkor adjuk hozzá az apró kockákra vágott házi füstölt szalonnát. Pirítsuk üvegesre, majd két lehetőségünk van. Kiszedjük a zsiradékból a megpirult szalonnát, vagy rögtön hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát. (Ha túlpirítottuk volna a szalonnát érdemes kiszedni, hogy ne égjen meg, de ha csak üvegesre pirítottuk, akkor mehet hozzá a vöröshagyma). A vöröshagymát pirítsuk szintén üvegesre.

Pirítsuk meg a szalonnát és a hagymát is


2. Majd mérsékeljük a hőfokot és adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát (mennyiségét tekintve ízlés kérdése, én szeretem ha szép piros, de ne essünk túlzásokba). Gyorsan kavarjuk át, majd öntsük hozzá egy kevés paradicsomlevet (maximum fél dl), és forraljuk össze. Ízesítsük, ételízesítővel, borssal, sóval. Vegyük figyelembe a szalonna sótartalmát. Ne izguljunk, ha nem tudjuk pontosan beízesíteni a keverékünket, mert a végén készre ízesítjük.

Ízesítsük a töltött káposzta töltelékének alapanyagát


3. Tegyük félre ezt a hagymás szalonnás keveréket, hogy kissé kihűljön. Addig egy nagyobb keverőtálba öntsük bele a megmosott és lecsöpögtetett rizst. Adjuk hozzá a darált sertéshúst is. Illetve, ha már kihűlt a hagymás szalonnás keverékünk, azt is adjuk hozzá, majd jó alaposan keverjük össze. Ebben a fázisban lehet ízesíteni. Jó tanács: mivel nyers hús és rizs van a töltelékben így kóstolásnál csak a nyelvünket érintsük hozzá, ne együk meg!

Készítsük el a töltött káposzta töltelékét


A töltött káposzta tölteléke így el is készült. Ilyenkor érdemes egy kicsit pihentetni a tölteléket hűtőszekrényben. Összeérnek az ízek és a lehűtött töltelék jobban megtartja a formáját, miközben betöltjük a káposztalevélbe.

Hogyan kell betölteni a káposztát?

Mint említettem erre több módszer is létezik. Az egyik az úgynevezett hegyes töltés, mikor a töltött káposzta egyik végét zárjuk csak, be, míg a másik módszer, mikor mind a két végét betömjük. 

Töltött káposzta töltése hegyesre:

A káposzta levelet tegyük a tenyerünkbe, majd egy fél (egész) evőkanálnyi toltott kaposzta tölteléket helyezzünk bele. Majd csináljunk belőle egy tölcsért. A hegyes végével szemben lévő részbe a levél széleit tömködjük bele. Figyeljünk arra, hogy a töltött káposzta tölteléke ne jöhessen ki a káposzta levélből. Ha nem lenne elég stabil a káposzta, inkább töltsük újra.

Töltött káposzta töltése két zárt véggel:

Ezt a káposzta töltési módszert úgy hajtjuk végre, hogy a levélbe ismételten helyezzünk egy fél (vagy egész) evőkanálnyi tölteléket, majd csavarjuk fel, mint egy sonka tekercset és a két végét tömködjük be a káposzta saját levelével. Itt is figyeljünk nagyon arra, hogy a levél szorosan zárjon és a káposzta tölteléke ne tudjon kijönni.

1. Az így elkészített kis káposztákat egy vastag falú edénybe szorosan egymás mellé, körkörösen helyezzük bele, úgy hogy a közepén keletkezzen egy kisebb lyuk. Ebbe a lyukba kerül majd a további ízesítő anyagok. Füstölt hús kockák, esetleg savanyú káposzta. De van, aki a közepébe helyezi a gombócos káposztát. Ez egy káposzta levél nélküli töltött káposzta, inkább úgy nevezném, hogy paradicsomos töltött káposzta gombócok.

A töltött káposztákat szorosan egymás mellé helyezzük


2. Ha mindezzel megvagyunk, akkor készítsük el a töltött káposzta főzőlevét.
Ha sűrített paradicsomot használunk, akkor oldjuk fel kb. egy liter vízben, ha paradicsom levet használunk, akkor készítsünk belőle kb. egy liternyit. A biztonság kedvéért én még szoktam ehhez a paradicsom léhez egy kis ételízesítőt is tenni. Majd öntsük rá a töltött káposztákra úgy, hogy az teljesen ellepje azokat.

3. Majd keressünk egy olyan tányért, amivel le tudjuk súlyozni a káposztákat. Fejjel lefelé helyezzünk rá egy cseréptányért. Próbáljunk olyan tányért keresni, mely teljesen az edény széléig ér, így az összes töltött káposztát képes lesúlyozni.
Majd tegyük az edényre a fedőt.

4. A rizs főzési idejét figyelembe véve, kb. 30-45 perc alatt nagyon kis lángon főzzük. 30 perc elteltével kóstoljuk meg a töltött káposztákat, ha úgy érezzük, hogy már majdnem elkészült, nyugodtan kikapcsolhatjuk alatta a tűzhelyet. Majd konyharuhával tartsuk melegen. 

Hogyan tálaljuk a töltött káposztát?


A szabolcsiak nem szertik a túlcsicsázott, túldíszített dolgokat, így helyezzük a káposztákat egy tányérba és tegyünk rá gazdagon tejfölt. Friss (házi) kenyérrel fogyasszuk. Jó étvágyat kívánok Mindenkinek ehhez a szabolcsi töltött káposztához, és jó szórakozást ehhez a karácsonyi recepthez.

Szabolcsi töltött káposzta recept Karácsonyra


További karácsonyi recepteket itt talál:





Mit érdemes tudni a töltött káposztáról?


A töltött káposzta egy olyan étel, mely Európában, de még azon túl is elterjedt étel. A magyarok elviszik magukkal a családi töltött káposzta receptet a világ minden pontjára. Minden családnak megvan a jól bevált és a legfinomabb töltött káposzta receptje, ezért nem lehet azt mondani, hogy ez az igazi töltött káposzta recept, mert ez erősen ízlés kérdése, hogy kinek mi a legfinomabb.

Nyelvezetünk igen gazdag ezért a töltött káposztát számtalan névvel illetik, attól függően, hogy melyik régióban járunk. Nézzük néhány példát a teljesség igénye nélkül:

  • a klasszikus töltött káposzta
  • töltés (tőtés)
  • töltike (tőtike)
  • gombócos káposzta (gombócka)
  • szárma (az Alföldön)
  • sarma
  • takart (Erdélyben)
  • sarmale
  • kaldolme (Svédországban)
  • geluska, galuska (Moldvában, Bukovinában)
  • golubci (Oroszországben)
  • halubci (Ukrajnában)
  • pecshuszon (Koreában)
  • etli lahana dolmasi (Törökországban, Szíriában)


Magyarországon többnyire a klasszikus édes káposztás töltött káposzta terjedt el, de előszeretettel alkalmazzák a savanyú káposztás változatot is. Természetesen a magyar emberek nagyon leleményesek és nem csak káposztát használnak a töltött káposzta elkészítéséhez, hanem szőlőlevelet, tormalevelet is. Illetve van még egy nagyon kedvelt formája a töltött káposztának, ami nem káposzta, hanem paprika. A töltelék paprikába van töltve és úgy nevezik, hogy töltött paprika. Továbbá nem mindig állt rendelkezésre rizs, ezért nagyon népszerű a kukoricadarával (tengerivel, máléval) és árpagyönggyel (gerslivel), illetve kölessel töltött káposzta is. De töltelék gyanánt böjti időben a húst helyettesítik gombával is.

Az ősi töltött káposzta a 18-ik század előtt már jelen volt Magyarországon, de ekkor még inkább csak káposztás hús néven volt ismert. Majd török hatásra kezdett kialakulni a ma is létező klasszikus töltött káposzta.

A töltött káposzta évszázadokon keresztül a klasszikus karácsonyi ételek közé soroljuk, már - már ünnepi menü, de mindenképpen vasárnapi ebéd. Hétköznapokon ritkán fogyasztjuk, bár nagy előnye, hogy sokáig eláll hűtőszekrényben és egy – két nap után még ízletesebb. Nem véletlen a mondás, hogy „felmelegítve, csak a töltött káposzta jó!”

Töltött káposzta receptek


Mint, ahogy azt már említettem a töltött káposztának számtalan változata ismert. Most kedvcsinálónak említenék néhányat.

  • Bográcsban készített töltött káposzta 
  • Chilis töltött káposzta
  • Cserépedénybe készült töltött káposzta
  • Édes káposztából készült töltött káposzta
  • Erdélyi lucskos töltött káposzta
  • Erdélyi töltött káposzta
  • Füstölt húsos töltött káposzta
  • Gombával töltött káposzta
  • Gombócos töltött kel
  • Gombócos káposzta
  • Göngyölt kelkáposzta
  • Húsvéti töltött káposzta
  • Karácsonyi töltött káposzta
  • Kapros töltött káposzta
  • Kolozsvári töltött káposzta
  • Nyári töltött káposzta
  • Paradicsomos töltött káposzta
  • Paradicsomos kelkáposzta
  • Rántott töltött káposzta
  • Sütőben sült töltött káposzta
  • Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
  • Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztából
  • Töltött káposzta sertés belsőségekkel
  • Töltött káposzta májjal töltve
  • Töltött káposzta füstölt oldalassal
  • Töltött káposzta gerslivel
  • Töltött káposzta kukoricadarával 
  • Töltött káposzta kölessel
  • Töltött paprika


Tehát, ahogy látjuk, ez egy igazán fúziós étel. Számtalan alapanyag, számtalan elkészítési mód jellemzi. Aki, szereti ezt az ételt, nyugodtan próbálja ki a többi töltött káposzta receptet is, hátha elnyeri valamelyik a tetszését.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply