Egyező tartalom

» » » » Sajtos pogácsa recept képekkel kezdőknek

Sajtos pogácsa recept képekkel kezdőknek

 
Sajtos pogácsa recept kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja az egyszerű sajtos pogácsa receptjét. Sok-sok pogácsa recept kering az interneten, ezért nehéz kiválasztani, hogy melyiket is készítsük el. A mi sajtos pogácsa receptünk könnyen és gyorsan elkészíthető, így bátran ajánljuk kezdőknek is. Amikor a vendégsereg már úton van és nincs túl sok időnk, akkor ez a gyors pogácsa recept aranyat ér. Tartsanak velem és készítsük el együtt.

Sajtos pogácsa hozzávalók 8 főre: 

Sajtos pogácsa hozzávalói


  • 50 dkg liszt (lehetőleg teljes kiőrlésű lisztet használjuk, de megteszi a finom fehér liszt is)
  • 25 dkg margarin (természetesen sütő margarin, a márka itt nem annyira lényeges, mivel majdnem minden margarin ugyan úgy készül, ha biztosra akarunk menni, használhatunk valamilyen bevált márkát)
  • 25 dkg reszelt sajt (ha lehetséges, akkor trappista sajtot használjunk a sajtos pogácsa receptünkhöz)
  • 1 csomag szalakáli (ajánlani tudom a Dr. Oetker márkát, nagyon megbízható)
  • 1 kis doboz tejföl (lehetőleg 20%-os, vagy attól magasabb zsírtartalmú)
  • 2 db tojás (házi tojást, vagy tanyasi tojást használjunk a sajtos pogácsa recepthez) 1 db tojás a tejfölös sajtos pogácsa tésztájához, míg egy tojás sárgája a pogácsa tetejének lekenéséhez fog kelleni
  • t ízlés szerint (ha szeretjük a tengeri sót, akkor használjuk azt)
  • borsot ízlés szerint (a normál feketebors is megteszi, de ha nem szeretnénk, hogy a pogácsa tésztája elszíneződjön, akkor használhatunk fehérborsot is.)
  • őrölt köménymagot ízlés szerint


Hogyan kell elkészíteni a sajtos pogácsát lépésről-lépésre? 


1. Az 50 dkg lisztet (jelen esetben finom fehér lisztet használunk) bele szitáljuk egy nagy tálba. Ez egy fontos lépés nem szabad kihagyni, mert csomós lehet a sajtospogácsa tésztája.
 
Szitáljuk a lisztet egy tálba

2. Kockázzuk a sütő margarint a liszthez. Könnyebb dolgunk lesz, ha az elkészítés előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből a margarint.

Adjuk hozzá a sütőmargarint


3. A kezünkkel dolgozzuk össze a lisztet és a margarint. A képen is látható, hogy nem kell teljesen simára összedolgozni, mert a margarin gyúrás közben úgy is elvegyül pogácsában. 

Morzsoljuk össze


4. Ezután a legfontosabba alapanyagot adjuk hozzá, ami nem más, mint a reszelt sajt. Mivel sajtos pogácsa receptet készítünk. 

 
Adjuk hozzá a reszelt sajtot

5. Most következzen a sajtos pogácsa ízesítése, ízlés szerint sóval

Sózzuk meg a pogácsa tésztát


6. Adjunk hozzá, szintén ízlés szerint borsot. Ahogy, azt már az elején is említettem, használhatunk őrölt feketeborsot, de fehérborsot is. Az őrölt fehérbors, nem fogja annyira elszínezni a pogácsa tésztáját.

Fűszerezzük borssal a pogácsát


7. Majd az ízesítő anyagok utolsó eleme az őrölt kömény. Nagyon kellemes ízt kölcsönöz a tejfölös sajtos pogácsának az őrölt kömény. Ebből is ízlés szerint használjunk.

Fűszerezzük őrölt köménnyel


8. Következő lépésként adjuk hozzá a friss házi tojást, majd tegyük egy kicsit félre. 

Üssünk hozzá egy tojást


9. Vegyünk elő egy kis tálat. Mérjük ki bele a tejfölt és adjuk hozzá a szalakálit. Alaposan keverjük össze. 

Tejföl és szalakáli


10. Ezt a szalakális tejfölös keveréket öntsük rá a tojásra. (Tehát ez egy élesztő nélküli pogácsa lesz, mivel szalakálit használunk, hogy puha pogácsa tésztát kapjunk)

Öntsük rá a tejfölös szalakális keveréket


11. Most pedig össze kell dolgozni jól az alapanyagokat. Ez a művelet maximum 5 percet vesz igénybe. Nagyon alaposak legyünk, legyen homogén a pogácsa tészta.

Első fázis, még nincs kész a pogácsa tészta


12. Ezután pedig a tészta gyúrását tovább a gyúródeszkán folytassuk. Alaposan gyúrjuk át a sajtos pogácsa tésztáját, addig, amíg el nem érjük a kívánt eredményt. 

Készen van a sajtos pogácsa tésztája


13. Majd tegyük félre egy tálba és pihentessük 2 órán át a pogácsa tésztáját letakarva egy konyharuhával. A pihentetési idővel nem szabad spórolni, mivel a szalakálinak dolgoznia kell.

Tegyük egy tálba és kissé lisztezzük meg a pogácsa tészta tetejét


14. Ha letelt a pihentetési idő. Akkor kinyújtjuk a pogácsa tésztáját fél cm vastagra. 

Nyújtsuk ki a pogácsa tésztát


15. Majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a kerek pogácsákat. Ha nincs szaggatónk, akkor használhatunk egy kispoharat is, melynek éles a szája. Nagyon fontos hogy szaggatás közben lisztezzük be a szaggatót így nem fog a pogácsa tészta hozzá ragadni. 

Pogácsa szaggatás


16. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit. Helyezzük bele a pogácsákat. Ezután kenjük meg minden pogácsa tetejét tojással (használhatjuk az egész tojást is, de ha csak a sárgáját használjuk, szebb színe lesz). 

Kenjük le a pogácsákat tojással


17. Majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ha ez kész, már mehet is az előmelegített sütőbe sülni. A reszelt sajttól lesz igazán finom a sajtos pogácsa. (A köménymagos pogácsa tetejét pedig egész köménymaggal szórjuk meg.)

Sajtos pogácsák


18. 180 fokon vagy gázsütőben 3-as fokozaton süssük 30 percig. A pogácsák akkor készültek el, ha a sajt már szépen megsült a tetején és a pogácsák kissé megemelkedtek.

 
Elkészült a sajtos tejfölös pogácsa

Ugye, milyen egyszerű és gyors ez a sajtos pogi recept? Fogyasszák egészséggel és jó szórakozást kívánok ehhez a gyors pogácsa recepthez.

Mi az a szalakáli?


A szalakáli olyan kémiai vegyület, amely sütés közben ammóniára, vízre és szén-dioxidra bomlik le. Ez egy állományjavító és térfogatnövelő szer. Ezért lesz porhanyósabb a sajtos pogacsa tésztája. (Pogácsa sütéséhez használhatunk sütőport is, akkor sütőporos pogácsát kapunk). Sütés közben szúrós ammónia szagot áraszt. Ezért gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről, amíg sütünk. A kész sajtos pogácsában már nem érezhető ez a kellemetlen szag. Ezért bátran fogyaszthatjuk. 

Honnan származik a pogácsa? A pogácsa eredete.


A latin „focus” tűz szó képzett alakjából származik olasz nyelvi közvetítéssel. Olaszországban ma is kedvelt étel lapos kenyérféleként. Melynek elnevezése „focaccia” (fokaccca). Franciáknál „fougasse” , spanyoloknál „bogazza”. A magyar népmesében is fontos szerepet kap a pogácsa. Még pedig a hamuban sült pogácsaként. E mesékben az édesanya süti a pogácsát vándorútra induló fiának. Ezért innen ered, hogy a ballagó diákok tarisznyájába egy-egy pogácsát tesznek, hogy szerencsés útjuk legyen a további életükben. 

Pogácsa angolul: scone, patty, cake
Igazából egyik elnevezés sem fedi a klasszikus magyar pogácsát teljes egészében. 

Mennyi a pogácsa kalória tartalma?

Sajtos pogácsa kalória 100 gr pogácsában: 459 kcal

Pogácsa recept ötletek


  • sajtos pogácsa, vagy sajtkrémes pogácsa (a sajtkrémes pogácsa kissé puhább, mint a normál sajtos pogácsa)
  • krumplis pogácsa
  • burgonyás pogácsa
  • tepertős pogácsa, vagy töpörtyűs pogácsa
  • tejfölös pogácsa 
  • leveles pogácsa
  • sütőporos pogácsa
  • hájas pogácsa
  • túrós sajtos pogácsa
  • hajtogatott pogácsa
  • omlós pogácsa


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply