Egyező tartalom

» » » » » » » » » Párolt lilakáposzta (párolt vöröskáposzta) recept kezdőknek

Párolt lilakáposzta (párolt vöröskáposzta) recept kezdőknek

 
Párolt lilakáposzta recept kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legegyszerűbb és leggyorsabb párolt lilakáposzta elkészítésének a receptjét. A párolt lilakáposzta, vagy ahogy sokan még nevezik párolt vöröskáposzta a sültek (kacsasült, csülök) egyik elengedhetetlen kiegészítője. Elkészítésénél nagyon oda kell figyelni az apró részletekre, különben könnyen kudarcba fulladhat a ténykedésünk. Most egy nagyon egyszerű párolt lilakáposzta receptet fogok bemutatni, mellyel a kezdő szakácsok is bátran dolgozhatnak. Tartsanak velem és készítsünk egy finom párolt lilakáposztát.

Párolt lilakáposzta hozzávalói 4 személyre:

 
Párolt lilakáposzta hozzávalói

  • 1 közepes fej lilakáposzta (többnyire kb. egyformák a lilakáposzták, olyan 1 kg körülit érdemes nézni, azok már kellően karakteres ízűek, de még kellőképpen zsengék. Olyan lilakáposztát válasszunk, melynek fedőlevelei sértetlenek, nincs rajta semmi hiba és szép fényes.)


  • 1 fej nagyobb vöröshagyma (ha van otthon lilahagyma, az még jobban passzol a párolt lilakáposzta recepthez. Ha nincs kéznél lilahagyma, tökéletesen megteszi a hagyományos vöröshagyma is)


  • 4-5 evőkanál kristálycukor (a kristálycukor fogja majd biztosítani az édeskés karamellizált ízt, mely ellensúlyozza az ecet savanyú ízét)


  • 2-3 evőkanál vörösborecet (használhatunk normál ételecetet is, de maximum 10%-os legyen. Az ételecetnél, kevesebb mennyiség is elég lehet. Tegyünk rá belőle kevesebbet, kóstoljuk meg és, ha még szükséges akkor pótoljuk)


  • 1 teáskanál egész kömény (a párolt lilakáposzta recept képekkel van illusztrálva és ott majd meglátja, hogy mennyi a pontos adag köménymagból, amennyit én is használtam). (Aki nem szereti az egész köményt, vagy nem szeret ráharapni az egész köménymagokra, ők nyugodtan használhatnak őrölt köményt is, viszont azzal nagyon óvatosan kell bánni, nehogy megégjen, így azt nem a karamellizált cukorhoz kell adni, hanem a lilakáposztához párolás közben).


  • 2 evőkanál étolaj (ha van otthon valami jó minőségű olíva olajunk, akkor használjuk azt, jobb lesz tőle a párolt káposzta íze)


  • Ízesítéshez: ízlés szerint, őrölt fekete bors (vagy frissen őrölt színes bors) szintén ízlés szerint


Hogyan készül a párolt lilakáposzta?


Ez egy olyan étel, mely alapos előkészületeket igényel, mivel nagyon gyorsan zajlanak az események, és akkor már nincs idő szeletelgetésre, és egyéb konyhai műveletekre. Ennek érdekében a következő előkészületeket végezzük el.

Előkészületek:

1. A legfontosabb, hogy nagyon jó minőségű lilakáposztát (vöröskáposztát) szerezzünk be. Hol lehet lilakáposztát venni? Nos, elsősorban a legfinomabb, ha saját magunk termesztjük, de mivel ez nem mindenkinek adatik meg, így marad a zöldséges, vagy a multi. A lényeg, hogy megbízható forrásból származzon. Arra nagyon figyeljünk, hogy a lilakáposzta egészséges és kemény (rugalmas) legyen. Ne legyen fonnyadt, rohadt, penészes. Azt maximum a kecskéknek adjuk, de mi abból ne fogyasszunk. Ha sikerül minőségi lilakáposztát választanunk, akkor a külső fedő leveleit távolítsuk el. 

Szedjük le a lilakáposzta külső leveleit


2. Ha megszabadítottuk a lilakáposztánkat a külső levelektől, akkor kissé mossuk meg, majd vágjuk ketté, majd azt is ketté (tehát az egész fej lilakáposztát négybe vágjuk).

Vágjuk négybe a lilakáposztát


3. Vágjuk ki a torzsáját. Majd következik egy izgalmas fázis, ami nem más, mint a szeletelés. A lilakáposztát hajszálvékonyra kell szeletelni, ezért két lehetőségünk van: Vagy egy nagyon éles kés (és némi rutin) segítségével egyenlő szeletekre vágjuk, vagy egy zöldséggyalu segítségével legyaluljuk a káposztát. Szerintem a gyalulás sokkal egyszerűbb és biztos egyforma szeleteket érünk el. Aki a rusztikusabb párolt lilakáposztát részesíti előnyben, ők használhatják a késsel vágó módszert is.

Szeleteljük a lilakáposztát


4. A vékony szeletekre vágott lilakáposztát, egy nagyobb keverőtálba tesszük, majd alaposan (kb. 2-3 csapott teáskanál sóval) lesózzuk. Majd alaposan összeforgatjuk, hogy a só mindenhol érje a lilakáposztát. Majd míg a többi alapanyagot előkészítjük, addig pihentetjük.

Sózzuk meg a lilakáposztát


5. Pucoljuk meg a vöröshagymát, vagy a lilahagymát és azt is szeleteljük fel nagyon vékonyra. A hagyma szeletelésnél is használhatjuk ugyan azt a zöldséggyalut, mint amivel a lilakáposztát szeleteltük. Ha felszeleteltük a hagymát, tegyük egy kis tányérkába és helyezzük majd a kezünk ügyébe, mert gyorsan kell majd a recept utasításait követni.

Szeleteljük fel a hagymát is


6. Mérjük ki egy kis tányérkába a megfelelő mennyiségű kristálycukrot és az egészköményt is. Természetesen külön-külön kis tányérkákba. És azt is helyezzük majd a kezünk ügyébe. Továbbá az ecet is legyen elérhető közelségben.

Most pedig következzen a párolt lilakáposzta elkészítése.


Mint, ahogy azt már említettem ez egy olyan párolt lilakáposzta recept, mely kezdők számára is ajánlott, ennek ellenére legyünk nagyon figyelmesek és nagyon fontos, hogy mindent készítsünk elérhető közelségbe, hogy miért? Nemsokára az is kiderül.

1. Készítsünk elő egy jó nagy edényt, melybe könnyedén belefér a lilakáposzta és nagyon könnyen lehet benne kevergetni a hozzávalókat. Ha kiválasztottuk a megfelelő edényt, akkor öntsük bele az előre kimért étolajat.

Öntsük az edénybe az olajat


2. Nem szükséges felhevíteni, mert a következő feladat a cukor karamallizálás lesz. Tehát rögtön tegyük az olajra az előre kimért kristálycukrot. Karamellizálás folyamata, nem veszélytelen, ezért legyünk nagyon figyelmesek! A karamell nagyon forró lesz majd.

Adjuk hozzá a kristálycukrot


3. A kristálycukrot az edény döntögetésével egyenletesen oszlassuk szét. Miért nem fakanállal? Nos, lehet azzal is, viszont a karamell egy olyan anyag, mely nagyon ragad, így szinte azonnal a fakanálra fog ragadni. Ezért érdemes „bejáratott” többször használt fakanalat használni, melynek a pólusai már eltömődtek. Az új fakanálra úgy ráragad a karamellizált cukor, hogy csak hosszadalmas forró vizes áztatás után tudjuk letisztítani. 

A karamellizálás folyamata nem hosszadalmas, maximum 3-5 percet vesz igénybe. Arra kell csak figyelni, hogy az edényt folyamatosan mozgassuk, vagy kavargassuk a karamellt, hogy semmiképp se égjen meg. Különben keserű lesz.

Karamellizálás folyamata


4. A karamellizálás akkor eredményes, ha már megjelennek a sötétebb foltok. Ne készítsünk teljesen sötét karamellt, mivel ebben a karamellben fogjuk megpirítani a köménymagot is. Tehát, ha már kb. így néz ki a karamelleizált kristálycukrunk, mint ahogy az a képen is látszik, akkor adjuk hozzá az előre kimért köménymagot.

Adjuk hozzá a köménymagot


5. A köménymag a karamellizált cukorban kb. 10-15 másodperc alatt kipattog, ezért nagyon gyorsan kell dolgoznunk. Nem szabad, hogy a karamell megégjen, de azt sem szeretnénk, ha a köménymag elégne. Mint, ahogy azt már mondtam a karamellizált cukor pokolian forró!

Pattogtassuk ki a köménymagot


6. Ha letelt ez a pár másodperc, míg kipattogott a köménymag, akkor mehet rá a vékony szeletekre vágott hagyma. Ami 20-30 másodperc alatt szintén elkészül. Figyelem! Ha nem köménymagot használunk a párolt lilakáposzta recepthez, hanem őrölt köményt, akkor azt ne a forró karamellizált cukorba tegyük bele, hanem majd a káposztára, miközben dinszeteljük. 

Pirítsuk a hagymát


7. Ha a hagyma már kellően megpirult, mint ahogy említettem ez nem tart tovább, mint 20-30 másodperc (közben már érdemes megkavarni), akkor mehet rá a vékony szeletekre vágott lilakáposzta

Tegyük rá a lilakáposztát


8. Szinte rögtön mehet rá az előre kimért ecet (vörösborecet). Így biztos, hogy nem fog az alján lévő karamell megégni. Ha nem hallunk rögtön sercegő hangot, miközben ráöntöttük az előre kimért ecetet, akkor egy nagyon kevés (fél deciliter) vizet öntsünk rá, nehogy a karamell a köménymag és a hagyma leégjen az aljára. Túl sok vizet ne öntsünk rá, mert a káposzta úgyis enged majd magából, miközben pároljuk.

Öntsük rá az ecetet


9. És most el kell, hogy döntsük, hogy res (ropogós) dinsztelt káposzta a cél, vagy lágyabb párolt lilakáposzta. Én a ropogósabb változatát részesítem előnyben. Így maximum 3-5 percig dinsztelem (párolom) a káposztát nagyobb hőfokon. Akik a klasszikus párolt lilakáposzta receptet szeretnék követni, ők a párolási időt megnövelhetik akár 15 percre is és fedőt is használhatnak. Én, mint már említettem a ropogósabb párolt káposzta receptet szoktam elkészíteni.
Ha letelt a dinsztelési (párolási idő), akkor kóstoljuk meg és ízesítsük még sóval és őrölt borssal.

Lilakáposzta párolása


Hogyan tálaljuk a párolt - sült káposztát?

Két lehetőségünk van, mikor egyenesen a főétel mellé a tányérra helyezzük, vagy mellé egy külön kis tányérkába. A lényeg, hogy mindig friss és langyos legyen a párolt lilakáposzta.

Párolt lilakáposzta recept kezdőknek


Jó étvágyat kívánok az elkészült káposztás ételhez és jó szórakozást ehhez a nagyszerű káposzta recepthez.

Néhány gondolat a lilakáposztáról, vagyis a vöröskáposztáról

 
Lilakáposzta, Vöröskáposzta

Két névvel is illetik ezt a káposzta fajtát. Az egyik a lilakáposzta, míg a másik a vöröskáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra). A vadkáposzta egy nemesített és termesztett változata a lilakáposzta. A káposzta színe a talaj ph értékétől függően változik. Így ne lepődjünk meg, ha az egyik káposzta kékebb, míg a másik lilább.

A párolt lilakáposzta ugyan úgy készül, mint a klasszikus parolt kaposzta. Csak a lilakáposztánál figyelni kell a lila szín megőrzésére, amihez ecetet használunk.

Többnyire szabadföldön termesztik a lilakáposztát salátákhoz és díszítéshez. A terméshozama valamivel alacsonyabb, mint a normál káposztának

A lilakáposzta tápértéke és vitamintartalma jelentős. Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a lilakáposzta?
B1-vitamin
B2-vitamin
C-vitamin

100gramm lilakáposztában a következő mennyiségben fordul elő alkotóelemek:

  • 1,7g fehérje
  • 5,7g szénhidrát
  • 4,5g rost
  • 260-280mg kálium
  • 35-55mg kalcium
  • 30-42 mg foszfor
  • 15-18 mg magnézium
  • 4-5 mg nátrium
  • 0,6-2 mg vas
  • 0,23 mg cink
  • 50-57 mg C-vitamin
  • 1mg niacin
  • 0,32 mg pentoténsav
  • 0,28 mg piridoxin
  • 0,03 mg karotin
  • 1,7 mg E-vitamin


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply