» » » » Laktózmentes Kókuszgolyó recept 10 perc alatt

Laktózmentes Kókuszgolyó recept 10 perc alatt

 
Kókuszgolyó recept kezdőknek

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a leggyorsabban elkészíthető laktózmentes kókuszgolyó receptjét. Biztos Önökkel is előfordult már az, hogy csörög a telefon és bejelentkezik egy régi ismerős, vagy rokon, hogy nemsokára ott vannak Önnél. De otthon nincs semmilyen sütemény! Ilyenkor jön jól ez a sütés nélkül elkészíthető kókuszgolyó recept, mely 10 perc alatt elkészül, mindeközben össze lehet dobni egy kis vendégváró ételt is. Ha ismerős a szituáció, akkor tartsanak velem és megmutatom, hogyan lehet 10 perc alatt, akár a laktózérzékenyeknek is egy istenien finom kókuszgolyót készíteni. Hát, kezdjük is el!

Manapság egyre gyakoribb, mondhatni népbetegség a laktóz intolerancia, tejallergia, ezért szinte minden süti receptnél laktózmentes tejet használok, hogy a laktózérzékenyek is bátran tudják fogyasztani. Nézzük, hogy mi szükséges a laktózmentes kókuszgolyó elkészítéséhez.

Laktózmentes kókuszgolyó hozzávalói 8 személyre:

 
Laktózmentes kókuszgolyó hozzávalói

  • háztartási darált keksz 500g (sokan kekszgolyónak is nevezik a kókuszgolyót, nem véletlen, mivel darált keksz az alapja. válasszunk, olyan darált kekszet, amit már előzőleg kipróbáltunk és bevált, ha nincs ilyen, akkor ajánlani tudom ezt a Detki darált háztartási kekszet)


  • sütőmargarin, vagy vaj 100g (tehénvajjal, teavajjal, sokkal finomabb a kókuszgolyó, de ha nincs kéznél, akkor megteszi a sütőmargarin is.)


  • 2 dl laktózmentes tej (sok laktózmentes tejet kipróbáltam már, a MIZO laktózmentes tejtől is finomabb ez a Rioba laktózmentes tej, igaz, hogy csak a Metró áruházban találkoztam eddig vele, de mindenképp próbálja ki az, aki laktózérzékeny)


  • 3-4 evőkanál baracklekvár (mondanom sem kell, hogy saját barack lekvár, de akinek nincs házi baracklekvárja, használhat helyette bolti lekvárt is, legyen gyümölcsös, de ne legyen zselés)


  • kristálycukor 100g (a kristálycukor márkája nem lényeges, igaz én Koronás cukrot használtam, de igazából akármilyen tiszta és csomómentes kristálycukor megfelelő lesz a kókuszgolyó recepthez)


  • 1 csomag kókuszreszelék kb. 200g (Nos, én a TESCO kókuszreszeléket használtam, hát, lehet nem volt a legjobb választás, mert hihetetlen nagyra van reszelve a kókusz, inkább már kókusz forgácsnak nevezném. És még ráadásul elég kemény is, de aki szereti a rusztikus falatokat, számára jó választás lehet. Inkább használjanak bevált márkát!)


  • 1 púpozott evőkanál kakaópor (egész finom ez a Holland kakaópor, de használjanak bevált márkát)


  • 1 mokkáskanálnyi Rum aroma (én Dr Oetker Rum aromát használtam, nagyon kellemes és intenzív az íze, de továbbra is azt tudom mondani, hogy használjanak olyan Rum aromát, ami bevált Önöknek)


Hogyan készül a kókuszgolyó?

Ez most egy 10 perces kókuszgolyó recept lesz, mondhatnám azt is, hogy több idő lesz elolvasni a receptet, mint elkészíteni. Természetesen nem árt, ha minden részletre odafigyelnek.

1. A hozzávalókat pontosan mérjük ki. Először a kristálycukrot mérjük ki. Pontosan 100g kristálycukrot ír elő a kókuszgolyó recept. Ha süti recepteket szeretnének készíteni, akkor érdemes lehet beruházni egy mérő edényre (pár száz forintért beszerezhető, szinte akárhol), és nagyon hasznos.

Mérjük ki a cukrot


2. Mérjük ki a laktózmentes tejet, 2 dl lesz szükséges. Ahogy azt már említettem, én Rioba 1,5%-os zsírtartalmú laktózmentes tejet használtam a kókuszgolyó recept elkészítésénél.

Mérjük ki a laktózmentes tejet


3. Készítsünk elő egy nagyobb keverőtálat, majd az előre kimért szobahőmérsékletű laktózmentes tejet öntsük bele. Olyan keverőtálat válasszunk, melybe az összes hozzávaló el fog kényelmesen férni. (A Jagermeisteres pohár, senkit se tévesszen meg, csak azon van decis jelzés, így szeretem használni)

Öntsük a tejet egy keverőtálba


4. A laktózmentes tejhez adjuk hozzá az előre kimért 100g kristálycukrot.

Adjuk hozzá a cukrot


5. A kokuszgolyo receptünk következő alkotóeleme a holland kakaópor lesz. Adjunk a cukros laktózmentes tejhez egy púpozott evőkanál kakaóport. (Ha nem siettem volna ennyire a recept elkészítésével, akkor le is szitálhattam volna a kakaóport, így nem lenne csomós. Ha Önöknek van rá ideje – még így is belefér a 10 perces időkeretbe – akkor szitálják át a kakaóport).

Adjuk hozzá a kakaóport


6. Most pedig egy habverő segítségével szépen keverjük ki a laktózmentes tejet a kristálycukrot és a kakaóport. Akkor lesz jó a keverékünk, ha már homogén kissé sűrű folyadékot kapunk.

Keverjük simára


7. Egy kisebb edénykébe a 100g vajat, vagy margarint olvasszuk meg. Nagyon alacsony hőfokot használjunk, nem lenne jó, ha megégne. Ha nincs benne rutinunk, akkor akár gőz fölött is olvaszthatjuk a vajat, vagy margarint, úgy biztos nem fog megégni.
Ha megolvadt a margarin, vagy a vaj, akkor csak egyszerűen öntsük a tejes, cukros, kakaóporos keverékünkhöz és alaposan keverjük össze.

Öntsük hozzá az olvasztott vajat, vagy margarint


8. Most pedig alapozzuk meg a rumos ízt. Mehet a keverékhez a mokkáskanálnyi rum aroma. Figyeljünk arra, nehogy megszaladjon a kezünk, mert a túl sok aroma, kellemetlen ízt kölcsönöz a kókuszgolyónak.

Adjuk hozzá a rum aromát


9. Alaposan keverjük össze az aromával is, majd öntsük hozzá az 500g darált háztartási kekszet, ezzel szinte meg is lesz a kókuszgolyó masszánk. Ezért is jók ezek a darált kekszes süti receptek, mert hihetetlen gyorsan elkészülnek.

Adjuk hozzá a darált kekszet


10. Most pedig adjuk hozzá a 3-4 evőkanál lekvárt (így kapjuk a kókuszgolyó lekvárral alapreceptet, majd tovább lehet variálni). Az elején nem szükséges az összes lekvárt hozzáadni. Kezdjük el kézzel összegyúrni a masszát és ha szükséges adjunk hozzá még lekvárt. Azért nem lehet pontos mennyiségeket írni, mert nagyban függ a háztartási keksz nedvességtartalmától. A tökéletesen száraz darált keksz, sokkal több mennyiségű lekvárt képes felvenni.

Adjuk hozzá a lekvárt


11. Akkor lesz jó a kókuszgolyó masszánk, ha egy tömböt képez, nem túl száraz, nem túl lágy és kézzel könnyen tudunk kis golyókat formálni belőle. Kissé a gyurmához tudnám hasonlítani ezt a kókuszgolyó masszát. Valahogy így kell kinéznie:

Kókuszgolyó massza


Ezzel el is készült a kókuszgolyó masszánk. Most nézzük, hogyan történik a kis rumos golyók kigömbölygetése és kókuszba forgatása.

Hogyan kell kiformázni a kókuszgolyót?

Amikor a kókuszgolyókat alakítjuk ki, nyugodtan térjünk vissza a gyerekkorunkba. Képzeljük magunkat a kisasztal elé, mikor a gyurmagolyókat készítettük. Nézzük, mi a teendő:

1. Vizezzük be a kezünket, majd egy kiskanálnyi mennyiségű kókuszgolyó masszát tegyünk a tenyerünkbe. A két kezünkkel, mintha össze akarnánk dörzsölni a tenyerünket, körkörös mozdulatokkal, alakítsunk ki golyókat a masszából. Próbáljunk egyforma golyókat készíteni, természetesen nem szentírás, hogy egyforma legyen. (Aki szeret horgászni, rögtön rávágná, hogy ez bojli! :-) )

Készítsünk golyókat a masszóból


2. Egy nagyobb tálba szórjuk bele a kókuszreszeléket. Érdemes olyan tálat választani, melyben akár több kókuszgolyót is bele tudunk helyezni.

Tegyük egy tálba a kókuszreszeléket


3. Majd tegyük a kókuszreszelékbe a kókuszgolyókat.

Tegyük bele a golyókat a kókuszreszelékbe


4. Hempergessük meg a kókuszreszelékben. Ha elsajátítottuk ezt a technikát, akkor akár több kókuszgolyót is belehelyezhetünk a kókuszreszelékbe és a tál mozgatásával a kókuszgolyó magára szedi a kókuszreszeléket.

Elkészült a kókuszgolyó


És már jöhetnek is a vendégek. :-) 

Hogyan tálaljuk vendégeink elé a kókuszgolyót?

A klasszikus kókuszgolyó tálalási módszer, hogy egy nagyobb tálcán, az összes kókuszgolyót kiteszik és aki kapja marja. Az unalmas hétköznapokat viszont feldobhatjuk némi egyedi tálalással. 
A kókuszgolyóhoz nagyon jól passzol a fekete tányér. Egy szögletes fekete tányérra helyezzünk, néhány kókuszgolyót és helyezzünk rá egy dekor porcukros villát. Valahogy így:

Kókuszgolyó tálalva


Jó étvágyat kívánok a kókuszgolyóhoz és jó szórakozást ehhez az egyszerű laktózmentes kókuszgolyó recepthez.

Kókuszgolyó receptek


Nézzünk néhány ötletet a kókuszgolyó elkészítésére:

  • kókuszgolyó torta
  • paleo kókuszgolyó
  • csokigolyó (a kókuszgolyót a kókuszreszelékbe mártás előtt csokiban kell megforgatni, isteni finom!)
  • zabpelyhes kókuszgolyó 
  • diétás kókuszgolyó
  • túrós kókuszgolyó
  • proteines kókuszgolyó (fehérjeporból készített kókuszgolyó, testépítőknek ajánlott)
  • gluténmentes kókuszgolyó (gluténmentes alapanyagokból készül)
  • banános kókuszgolyó 
  • kekszgolyó


Néhány gondolat a kókuszról


A kókuszdió kókuszpálmán terem. A kókuszpálma (Cocos nucifera) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a pálmavirágúak (Arecales) rendjébe és a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó faj.

A kókuszdió sok helyen előfordul, mivel a kókuszdió nagyon sokáig megőrzi csírázó képességét és a vízen úszva, ahogy partot ér megfogan és termést is hoz hamar.

A kókuszdió gömbölyű, de inkább tojás alakú és akár 30 cm hosszú is lehet. Súlya nem ritkán 1-2 kilogramm között mérhető.

A kókusz jótékony hatása


A kókusz egy olyan csoda, melynek minden része felhasználható (ha nem is fogyasztásra, de hasznos célokra). 

Fogyasztható részei


Kókuszvíz:
A kókuszvíz a kókuszdióban található folyadék. Nagyon egészséges és akut hasmenéses panaszokra használható. A kókuszvíz az izotóniás vizekhez hasonlóan működik, így sportolók is bátran fogyaszthatják.

Kókusztej:
A kókuszdió belső fehér húsát (koprát) lereszelik – ez a kókuszreszelék – forró vízbe áztatják és kipréselik, így készül a kókusztej. Önök is készíthetnek otthon kókusztejet, mely alkalmas különféle ételek sűrítéséhez és ízesítéséhez. 

Vitamin és ásványi anyag tartalma:

A kókusz nagyon tápláló és számos vitamint tartalmaz.

  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • B1-vitamin
  • B3-vitamin
  • B5-vitamin
  • B6-vitamin
  • Vas
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kalcium
  • Magnézium
  • Foszfor


A kókuszból készült kókusztej természetesen laktózmentes, így akár a kókuszgolyó receptnél is felhasználható a laktózmentes tehéntej helyett.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply