Egyező tartalom

» » » Csülök Pékné módra recept kezdőknek

Csülök Pékné módra recept kezdőknek

 
Csülök Pékné módra párolt lilakáposztával

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja: Csülök Pékné módra receptjét kezdők számára. A csülök Pékné módra, egy olyan klasszikus csülkös recept, mely nagyon egyszerűen elkészíthető, viszont nagyon hosszadalmas. Míg a csülök elkészül, addig számtalan más dologgal tudunk közben foglalkozni. Elkészíthetjük a párolt lilakáposztát (a párolt lilakáposzta recept itt található), illetve egy kis desszertet, például palacsintát (palacsinta recept itt található). A csülök Pékné módra recept képekkel van illusztrálva, minden fázis külön fotóval, így kezdők is bátran elkészíthetik. Tartsanak velem. 

Csülök Pékné módra hozzávalói 4 személyre:

 
Csülök pékné módra hozzávalói

  • 1 db hátsó sertéscsülök (szép nagy hátsó sertéscsülköt válasszunk, viszont ne legyen túl öreg. Próbáljunk megbízható forrásból származó sertéshúst beszerezni, abban nem fogunk csalódni)


  • 5-6 darab nagyobb krumpli (lehetőleg olyan burgonyát válasszunk, mely sütésre és főzésre is egyaránt alkalmas)


  • 4-5 fej vöröshagyma (ebben az esetben a vöröshagyma jobb választás, mint a lilahagyma, de akinek lilahagymája van otthon, használhatja azt is)


  • 1 fej fokhagyma (figyeljünk arra, hogy egészséges kemény fokhagymát használjunk, penészes és rohadt fokhagymát semmiképpen sem használjunk a sült csülök recepthez)


  • 4-5 evőkanál sertészsír (ha van rá lehetőségünk, használjunk mangalica zsírt, vagy házi disznózsírt. az a lényeg, hogy a zsír ne legyen avas, az tönkreteheti ezt a mennyei csülök ételt)


  • 3-4 babérlevél (a csülök főzése alkalmával fog kelleni a babérlevél a főzővízbe)


  • 1 doboz 0,5 liter világos sör (olyan sört használjunk a csülök Pékné módra recepthez, melyet mi is szívesen megiszunk. tévhit, hogy sütéshez – főzéshez, akármilyen sör jó)


  • Ízesítéshez: ízlés szerint, őrölt fekete bors, ízlés szerint és ételízesítő, szintén ízlés szerint


  • Sütéshez: egy alkalmas tepsi (magas falú), vagy római tál, vagy pataki tál (nagyon finom a csülök pataki tálban)


Előkészületek:

A receptet két részre osztanám. Az egyik a csülök főzése, míg a másik a csülök sütése. Mind a két fázist külön képsorozattal fogom illusztrálni, hogy Önök könnyedén el tudják készíteni ezt a csodálatos ételt. 

Egy régi szakácskönyvben leltem rá a csülök Pékné módra eredeti recept feliratra, és akkor el is határoztam, hogy megosztom Önökkel is. (Nekem amúgy is a szívemhez közel állnak ezek a csülök receptek). Mondanom sem kell, hogy a végeredmény mesés lett, de most kanyarodjunk vissza a recepthez.

Csülök főzése, abálás:

1. Ha sikerült jó minőségű csülköt vásárolnunk, abból biztos nagyon finom csülök Pékné módra lesz. Amit javaslok, hogy semmiképpen sem fagyasztott csülköt használjunk, mert a fagyasztott hús, nem annyira ízletes, mint a friss, vagy csak simán hűtött csülök

A friss csülköt alaposan hideg vízzel mossuk meg, majd csöpögtessük le. Helyezzük egy vágódeszkára és a csont mentén nyissuk meg a csülköt. Erre azért van szükség, hogy sokkal hamarabb megfőjön a csülök.

Nyissuk meg a csülköt


2. Ezután keressünk egy olyan edényt, melyben kényelmesen elfér a csülök, tudunk rá annyi vizet önteni, hogy bőven ellepje és le is tudjuk fedni. Erre egy 5-8 literes edény bőven megfelelő.

Helyezzük bele a csülköt, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd tegyük fel a tűzhelyre, és míg fel nem forr a víz, addig tekerjük maximumra a hőfokot.

Tegyük fel főzni a csülköt


3. Két darab nagyobb vöröshagymát pucoljunk meg, majd vágjuk őket negyedekbe. És egyszerűen csak dobjuk bele a főzővízbe. 

Adjuk hozzá a vöröshagymát


4. Most ízesíteni fogjuk a csülök abalevet. Egy egész evőkanál sót adjunk hozzá. Ne ijedjünk meg, ez a sómennyiség nem lesz túl sok, sőt, ha felforr a víz akár meg is kóstolhatjuk, akkor jó, ha ízletes az abalé.

Sózzuk meg az abalevet


5. Most tovább fűszerezzük az abalevet borssal. Mielőtt felhördülnének sokan, hogy miért őrölt borsot használok, erre a kérdésre egyszerű a válaszom (ám lehet annál hosszabb). Nos, sok csülök pékné módra receptet láttam már, ám mindenhol kiöntik az abalevet. Nagy pazarlásnak gondoltam, mivel egy finom egész sertéscsülök fő benne, több órán keresztül. Elkezdtem gondolkodni, hogy mit lehetne kezdeni egy ilyen babérleveles abalével és arra a következtetésre jutottam, hogy egy nagyszerű Tárkonyos savanyú burgonyalevest tudnék belőle főzni. Így is tettem. A Tárkonyos savanyú krumplileves receptjét itt érhetik el. Tehát ezért használtam egész bors helyett őrölt borsot. Kár kiönteni ezt a jó kis alaplevet.

Borsozzuk meg


6. És ahogy azt már említettem, következzen a babérlevél, amitől hihetetlen finom ízt kap ez a csülök. És természetesen, majd a tárkonyos savanyú burgonyaleveshez is passzol.

Adjunk hozzá babérlevelet is


7. Fedjük le és indítsuk az órát. Azt tudom mondani, hogy a csülök mérete és a hőfok a meghatározó, de minimum 2 órát kell főzni a csülköt. Mikor már felforr az abalé, akkor tekerjük a hőfokot minimumra, néha kavarjuk meg és pótoljuk az elfőtt vizet. Ha szükséges ízesíthetjük egy kis ételízesítővel is. És ahogy említettem, ebben a fázisban lesz időnk a további előkészületekre, illetve a párolt lilakáposzta elkészítésére.

Hogyan készül a párolt lilakáposzta?


Mivel túl hosszú lett volna ezt a két receptet egy receptbe zsúfolni, így külön raktam őket. A párolt lilakáposzta recept itt található. 

Csülök sütése:

1. Mielőtt belekezdenénk a csülök sütésébe, van még némi előkészület igénye. Először is pucoljunk meg 3-4 nagyobb vöröshagymát, majd hasonlóan, mikor főztük a csülköt, negyedeljük fel őket. Helyezzük őket egy tányérra.

Vágjuk fel a vöröshagymát


2. Mivel a csülök Pékné módra egy olyan recept, ahol az összetevők egy edénybe kerülnek, így érdemes az alapanyagokat is külön – külön fűszerezni. Ezért a felszeletelt vöröshagymát hintsük meg sóval.

Sózzuk meg a hagymát


3. Pucoljuk meg az egész fej fokhagymát és egy fokhagymanyomó segítségével préseljük át a gerezdeket egy mélyebb tányérkába. Fontos, hogy egy nagyobb tányérkát válasszunk, mert ebben készül majd a csülök pác.

Nyomjuk a fokhagymát egy tálkába


4. A csülök pácot, azaz még csak a fokhagymát ízesítsük őrölt fekete borssal. Természetesen használhatunk frissen őrölt színes borsot is.

Borsozzuk a csülök pácot


5. Ezután egy kis zöldfűszer kerül a csülök pácba, ami nem más, mint a sertéshúsok nagy barátja a majoránna (morzsolt majoranna). Szórjunk belőle egy keveset a pácba.

Fűszerezzük majorannával


6. A csülök pác utolsó fűszere a só. Legalább 2-3 teáskanálnyi sót tegyünk bele. Természetesen, ez ízlésfüggő, van, aki nem szereti ilyen sósan. Illetve függ attól is, hogy a csülök abalé mennyire volt sós, így a csülök mennyire vette fel a sós ízt főzés közben.

Sózzuk meg


7. Ezután a hűtőszekrényből vegyük elő a sertészsírt, vagy mangalica disznózsírt és hagyjuk, hogy kissé megolvadjon. Ez eltarthat néhány percig. A házi disznózsír, hamarabb megolvad, mint a bolti vacak.

Vegyük elő a zsírt


8. Nem szükséges, hogy teljesen cseppfolyósra olvadjon a zsír, csak olyan legyen, hogy össze tudjuk keverni a fokhagymás fűszeres csülök páccal. Néhány kanállal tegyünk rá, kezdjük összekavarni a zsírt a fűszerpáccal.

Kanalazzuk rá a zsírt


9. Majd a végén az összes zsírt tegyük a pácra, nagyon alaposan keverjük össze, és míg felhasználásra kerül, addig mehet vissza a hűtőszekrénybe. Majd csak akkor vegyük elő, ha használni fogjuk. A meleg főtt csülök úgyis megolvasztja majd a csülök pácot.

Tegyük hűtőszekrénybe a csülök pácot


10. Pucoljuk meg a krumplit, majd alaposan mossuk meg. Majd szeleteljük fel hasábokra. Arra törekedjünk, hogy egyforma darabokra szeleteljük a burgonyát, különben nem egyszerre fog megsülni. Az egyik darab nyers lesz, míg a másik már megég.

Készítsük elő a krumplit


11. Készítsünk elő egy jó mély öblös tepsit. Ha van otthon római tálunk, az nagyon jó (ebben az esetben csülök Pékné módra római tálban recept instrukcióit kell követni, ami annyiban tér el a normál recepttől, hogy a tálat előzőleg be kell áztatni), ugyan ez a helyzet a pataki tállal (csülök pataki tálban). 
Én egy klasszikus inoxos tepsit használok, ami így néz ki (Metró áruházban ez a 40 cm-es tepsi olyan 2e – 3e Ft körül kapható).

Öblös tepsi


12. Kenjük ki zsírral, de egyszerűbb, ha egy kis étolajjal kikenjük. Erre azért van szükség, hogy az aljára rétegzett sertéscsülök ne ragadjon le.

Kenjük ki a tepsit


13. Időközben, ha megfőtt a csülök (a csülök főzési ideje minimum 2 óra), akkor szedjük ki az abaléből, tegyük egy tálba, csontozzuk ki és vágjuk nagyobb darabokra. Túlzottan kisdarabokra ne vágjuk szét a főtt csülköt, mert sütés és tálalás közben tovább darabolódik majd.

Csontozzuk ki és daraboljuk fel a csülköt


14. A főtt csülök darabokat helyezzük a kikent tepsibe. A csülköt, mindig bőrös felével felfelé rakjuk a tepsibe, különben le fog ragadni. Ha lenne olyan rész, ami csak bőrös, akkor inkább a húsos darabokra tegyük rá.

Tegyük a tepsibe a főtt csülköt


15. Most pedig a csülök pácolása fog következni. Vegyük ki a hűtőből a mangalica zsír pácot (fokhagymás – fűszeres csülök pác). Várjuk meg míg kissé felmelegszik, közben kavarjuk át alaposan. Ha nem vagyunk finnyásak, akár kissé meg is ízlelhetjük, hogy elég fűszeres –e.

Vegyük elő a csülök pácot


16. Egy kiskanál segítségével pácoljuk be a csülköt. Ez úgy történik, hogy vékony rétegben a főtt csülökre kenjük ezt a fokhagymás – fűszeres zsír pácot. Figyeljünk arra, hogy mindenhová jusson belőle.

Csülök pácolása


17. A csülök pácolása, nem igényel hosszas pácolási időt, mivel sütés közben fogja kifejteni a hatását. Ezért következhet a csülök Pékné módra recept további elemei, ami nem más, mint a felszeletelt és besózott vöröshagyma. Tegyük rá a pácolt csülökre úgy, hogy próbáljuk a szabad helyeket kitölteni vele.

Tegyük rá a hagymát


18. Majd a krumplival (burgonyával) szinte az egész csülkös – hagymás kompozíciónkat lefedjük. A krumplit úgy helyezzük rá, hogy egymást ne fedjék a krumpli darabok. Ennek azért van jelentősége, hogy a fűszerek, mindenhol érjék az ételt. 

Tegyük rá a krumplit


19. Most pedig jó alaposan megfűszerezzük. A krumpli nagyon szereti a sót és elég komoly mennyiséget képes belőle felvenni. Ennek ellenére mérlegelnünk kell, mert a só nem kimondottan egészséges nagy mennyiségben. 

Sózzuk meg


20. A csülök Pékné módra receptünk ízesítés fázisának fináléjában, szórjuk meg egy kis frissen őrölt színes borssal. Ha nincs borsőrlőnk, akkor használhatunk őrölt fekete borsot is. Természetesen a frissen őrölt bors, sokkal finomabb, így igaz, hogy olcsó receptekkel foglalkozunk, de a maximális hatás érdekében érdemes lehet beruházni egy borsőrlőre. (Pár száz forintért beszerezhető, akár a TESCO-ban is.)

Borsozzuk meg


21. Majd végezetül egy fél doboz világos sört öntsünk rá. Úgy öntsük rá a sört a csülökre, hogy ne mossuk le a fűszereket. Ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy keresünk egy olyan sarkot, ahol kevesebb az alkotóelem és a fűszer és ott beöntjük, ezt a kb. 2,5 dl világos sört. Nem kell megijedni, hogy leég, mert a sörben sült csülök, vagy sörös csülök először párolódni fog, majd mikor sütésre kerül a sor, akkor már a kiolvadt zsírok akadályozzák meg, hogy leégjen. A sör hatására a csülök kívül ropogós, belül krémesen puha pecsenye lesz. 

Öntsünk rá sört


22. Most pedig a csülök Pékné módra receptünk utolsó fázisa következik, ami nagyon egyszerű. Húzzuk le a tepsi tetejét alufóliával. Nem fontos, hogy teljesen „légmentesen” le legyen zárva a teteje, de azért ne engedjük, hogy az a jó kis sör gőz kiszökjön.

Fóliázzuk le a tepsit


23. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Helyezzük be a lefóliázott tepsit és legalább egy órán keresztül süssük a csülköt. Közben kukkantsunk néha a fólia alá. Ha úgy látjuk, hogy a krumpli már kellően megpárolódott, akkor vegyük le a fóliát és pirítsuk meg a krumplit. Ez maximum fél – egy óra alatt realizálódik. Ne égessük meg a krumplit. Ha elkészül, valahogy így fest:

Csülök pékné módra


Hogyan kell tálalni a csülök Pékné módra ételt?


Nemes egyszerűséggel, csak halmozzuk egy nagyobb tányérra a sült krumplit a párolt hagymát és a sült csülköt. Természetesen, vagy a tányérra, vagy a tányér mellé külön kis tányéron szervírozzuk a párolt lilakáposztát.

Csülök Pékné módra párolt lilakáposztával


Jó étvágyat kívánok a csülök Pékné módra párolt lilakáposztával ételhez és jó szórakozást kívánok, ehhez a recepthez.

Megjegyzés:

Sok szakácskönyvet forgattam már a kezemben és az interneten is találkoztam már néhány csülök recepttel. Egy meglepő megoldással is találkoztam, mikor is, a csülök Pékné módra receptnél füstölt csülök került felhasználásra. Nos, az sem lehet rossz megoldás, érdemes lehet kipróbálni. Bár a füstölt csülök, biztos kissé tovább fő és inkább a füstölt sonkához hasonlít az íze. A füstölt csülök sütése következtében a füstös íz átjárja az egész ételt. Biztos nagyon finom lehet!

Ha mégsem így szeretnénk a csülköt elkészíteni, akkor egy nagyon jó alternatíva lehet a csülökpörkölt is, főtt krumplival (burgonyával). Igazi klasszikus szabadtéri étel. 

És végezetül záró gondolatként, meg kell említsem a csülkös káposzta, vagy csülkös bableves lehetőségét is, mely kishazánkban igen népszerű. Aki szereti a csülkös ételeket, mindenképpen próbálja ki! Jó főzőcskézést Mindenkinek! 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply