Egyező tartalom

» » » » » Bulgur (tört búza) köret elkészítése

Bulgur (tört búza) köret elkészítése

 
Forrás: commons.wikimedia.org

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a törökök egyik közkedvelt ételét a bulgurt. A bulgur (vagy bulghur, burghul) nem csak köret, hanem egy alapanyag, melyből számos étel készíthető. Leginkább a rizshez tudnám hasonlítani, elkészítési módja is nagyon hasonló. De, ha tradicionális bulgurt szeretnénk készíteni, akkor tartsanak velem és mindent részletesen elmagyarázok.

Hogyan kell elkészíteni a bulgurt?


Első lépésként szerezzünk be bulgurt. Bulgur hol kapható? Nagyobb bevásárló központokban, bioboltokban, illetve az interneten webshopokban lehet bulgurt kapni. Mennyibe kerül? Nos, a bulgur ára változó, de olyan 600 Ft/kg körül mozog. 

Bulgur elkészítése, köret, illetve alapanyag gyanánt


Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre hús alaplé, vagy víz (alaplevet készíthetünk alaplé kockából is, ha nincs kéznél hús alaplé)
  • 1 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat)
  • Ízesítéshez, ha nem alaplevet használunk, akkor ételízesítő ízlés szerint


Bulgur elkészítése


Ez egy annyira egyszerű és gyors bulgur recept lesz, hogy több idő lesz elolvasni az instrukciókat, mint elkészíteni ezt a szuper köretet.

  1. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az étolajat
  2. Öntsük hozzá a bögrényi bulgurt, majd kb. 1 perc alatt kissé pirítsuk meg, közben folyamatosan kevergessük.
  3. Öntsünk rá 2 bögre alaplevet (vagy vizet). Ha vizet öntünk rá, akkor ízesítsük ételízesítővel. Kavarjuk össze alaposan, majd fedő alatt főzzük kb. 10 - 15 percig. (A bulgur főzési ideje függ a burgur méretétől. A nagyobb szemű bulgurt tovább kell főzni).
  4. Majd konyharuhába csomagoljuk be az edényt és pihentessük további 10 – 15 percig, míg teljesen megpuhul a burgur köret. Ezután köretként is fogyasztható, illetve felhasználhatjuk más török receptek elkészítéséhez is.

Forrás: commons.wikimedia.org


Ugye, mondtam, hogy nagyon egyszerű ezt a köretet elkészíteni? Most nézzük, hogy mi a bulgur és miért is jó.

Mi a bulgur?

 
Forrás: commons.wikimedia.org

Ha alaposan megnézzük, akkor észrevehetjük, hogy a bulgur nem más, mint tört búza. Ez alapjában véve nem is lenne különleges, viszont a bulgur, vagy török rizs, elő van készítve. Hogyan?

  • A búzaszemeket hántolják (a külső héját lecsiszolják, hasonlóan a rizshez).
  • Különböző méretűre törik (a rizsszem nagyságútól egészen a porított változatig kapható)
  • Ezeket a tört búzaszemeket előfőzik
  • Majd leszárítják (a hagyományos eljárás szerint, szabad levegőn szárítják konyhakészre)
  • Ezután csomagolják és szállítják


Milyen íze van a bulgurnak?


A magyar konyhában nem ismeretlen ez az alapanyag, mivel a magyarok is használnak búzadarát. A bulgur és a búzadara között csak az a különbség, hogy a bulgur elő van főzve, míg a búzadara nincs. Ennek köszönhetően a bulgurnak enyhén diós aromája van.

Bulgur tápértékadatok


A feltüntetett értékek 100g bulgurban értendők:

Bulgur kalória tartalma: 342 kcal 
Lipidek: 1,3g
Bulgur koleszterint tartalma: 0 mg
Nátrium tartalma: 17 mg 
Kálium tartalma: 410 mg
Bulgur szénhidráttartalma: 76 g
Bulgur rosttartalma: 18 g
Bulgur cukortartalma: 0,4 g
Bulgur fehérjetartalma: 12 g
Bulgur vitamintartalma:
A-vitamin: 9 IU
Vas: 2,5 mg
B6-vitamin: 0,3 mg
Magnézium: 164 mg
Kalcium: 35 mg

Miért egészséges a bulgur?


Ahogy azt az előző felsorolásban is láthattuk a bulgur tápérték indexe nagyon magas, továbbá számtalan vitamin és ásványi anyag összetevőkkel rendelkezik. A kíméletes elkészítésének köszönhetően, ezek az értékek nem sokat csökkennek. Ha a rizshez hasonlítjuk a bulgurt, akkor a bulgur kerül ki győztesen. Miért? A bulgur hatása a szervezetre: sokkal gazdagabb rostban és vitaminokban, mint a rizs. (A rizsről itt talál egy nagyon részletes leírást, kattintson ide!  )

A bulgur glikémiás indexe 46, ellenben a rizs glikémiás indexe 70 – 90.

Fogyaszthatják a bulgurt gluténérzékenyek?

Nos, számos tévhit kering az interneten a bulgur glutén érzékenységben szenvedők informálásában. A bulgur, glutén érzékenységben szenvedők számára fogyasztani tilos. Tehát gluténmentes diétában a bulgur nem használható!

Milyen bulgur fajták léteznek?


A klasszikus bulgur (bulghur, burghul) azaz török búza, vagy török rizs, durumbúza töretből készül. Méreteit tekintve, már említettem, hogy a rizsszem nagyságútól a szinte grízszerűre tört méretig található. Színét tekintve is többféle létezik. Van a teljesen világos bulgur, a középbarna bulgur és a nagyon barna (bezostye) bulgur. A színük erőssége az ízük karakterességét is hangsúlyozza. Tehát a legkarakteresebb ízű bulgur a sötét barna.

Világos színű bulgur elkészítése

 
Forrás: en.wikipedia.org

A világos színű bulgur főzése rövidebb időt vesz igénybe, mint a sötét színű bulguré. Az idődifferencia nem számotteveő, maximum 2-5 perc. 

Bulgur elkészítése köretnek:

A világos színű bulgur főzési ideje 10 – 15 perc. Főzéshez használhatunk húsalaplevet, vagy normál csapvizet is. Ha csapvizet használunk a bulgur főzéséhez, akkor érdemes ételízesítővel ízesíteni a bulgurt. 

A 10 – 15 perces főzés után, kb. ugyan ennyi ideig lefedve és konyharuhába csomagolva az edényt tovább pihentetjük. Az összes alaplevet magába fogja szívni és utána egy keverőkanál segítségével át kell keverni az egészet. Hasonlóan kell eljárni, mint a kuszkusz elkészítésénél.

Sötét (barna) színű bulgur elkészítése

   
Forrás: commons.wikimedia.org

A sötét színű bulgur főzése is ugyan úgy történik, mint a világos színű bulguré. Az a különbség, hogy a sötétebb színű bulgur néhány perccel tovább főzzük (maximum 2-5 perc). Majd a pihentetésnél is plusz ennyi időt hagyunk neki. A sötét barna bulgur íze karakteresebb a füstölt dióra emlékeztető. 

Hol népszerű a bulgur?


A bulgurt szinte az egész világon kedvelik, mert nagyon könnyen elkészíthető, kiadós és tápláló. Vannak országok, ahol a népszerűsége kimagasló. Dél-Európában, Indiában és az arab országokban szinte mindennapi köret és alapanyag. Népszerűsége több évszázadig visszavezethető. 

Milyen ételek készülnek bulgurból?


A bulgur a már felsorolt elkészítési módokkal köretként is fogyasztható, de ettől sokkal többre hivatott ez a török rizs

Ha már előfőztük a bulgurt, utána nagyon jó társa lehet különféle salátáknak, nagyon jól kiegészíthető grillezett és sült zöldségekkel. Például a tabulét is sokszor bulgurral készítik a már megszokott kuszkusz helyett. A búzatöretből piláf és kiszir is készíthető, nagyon ízletes és szintén tápláló. 

Ha egy kis paradicsomlét adunk hozzá, akkor mennyei paradicsomos bulgurt kapunk.

Forrás: commons.wikimedia.org


Több országban különféle levesbetéteknek is használják. Forrázás után rögtön a levesbe helyezik, vagy a leves forró levével forrázzák le.

Indiában, a magyar tejbegrízhez hasonlóan, édességet készítenek belőle és édesen fogyasztják. Ez az indiai bulgur desszert.

Ahogy az látszik a bulgur készítés nem ördögi tevékenység, csak odafigyelést igényel!

Bővebb információt a bulgur wikipédia bejegyzésében találhat  

Most pedig következzen a bulgur receptek és ötletek:

  
Bulgur receptek

Hogyan lehet még elkészíteni a bulgurt?


  • Kisir török bulgursaláta
  • Csirkés bulgur paradicsommal
  • Bulgur saláta grillezett zöldségekkel
  • Bulgur saláta mozzarellával 
  • Libanoni zöldséges bulgur
  • Cukkinis paradicsomos bulgur
  • Padlizsán paradicsomos bulgurral töltve
  • Gombaszószos bulgur
  • Cukkini bulgurral töltve
  • Tök bulgurral töltve
  • Töltött paprika bulgurral töltve
  • Bazsalikomos mentás bulgur
  • Kókuszos bulgur desszert
  • Tonhalsaláta bulgurral
  • Tabbouleh Libanoni bulgursaláta
  • Zöldséges bulgur


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply