Egyező tartalom

» » » » » Tökéletes lágytojás recept kezdőknek

Tökéletes lágytojás recept kezdőknek

 
Tökéletes főtt tojás receptje

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a tökéletes lágytojás elkészítésének receptjét. Sokan szeretik a lágy tojást, viszont nem tudják azt, hogy hány percig kell főzni a lágytojást? Többféle módszer létezik, az emberek fejében ezért nagy a káosz. Elkezdik főzni a tojást, aztán a végén, vagy nyers tojást esznek (amihez nincs túl sok gusztusuk), vagy kemény tojás lesz a végeredmény. Amikor izgatottan feltörik a tojást és észreveszik, hogy a lágytojásuk, keménytojás lett, elmegy a kedvük az egésztől. Most megmutatom Önöknek, hogyan kell percek alatt tökéletesen krémes és lágy tojást főzni. Tartsanak velem.

Milyen tojást válasszak a lágytojás recepthez?


Az üzletek polcai roskadoznak a szebbnél – szebb dobozokba bújtatott tojásoktól. Ám a legjobb minőségű tojás kiválasztása, kardinális kérdés, és ezen áll, vagy bukik a lágytojás receptünk sikere. 

Ha szeretné tudni, hogy hogyan kell tojást választani, akkor olvassa el, ide vonatkozó írásomat: Tojás titkok, avagy mit jelentenek a tojáson lévő kódok? 

A lágytojás recepthez a legjobb a friss házi tojás, mely lehetőleg közepes méretű. Ne legyen túl nagy és túl kicsi. Az alakja legyen szabályos. Semmiképp ne legyen repedt, vagy törött. 

Hogyan kell elkészíteni a lágytojást?


1. Szerezzünk be nagyon jó minőségű tojásokat. Lehetőleg házi tojás legyen megbízható helyről, vagy „0”-ás jelzésű biotojás. A tojások színe a recept szempontjából lényegtelen. Talán a barna héjú tojás a gyakrabban előforduló és a lágytojás esetében erre asszociálunk.

 
Válasszunk szép házitojásokat 

2. Ha a tojásokat felhasználás előtt hűtőben tároltuk, akkor az elkészítés előtt fél órával, vagy egy órával vegyük ki a hűtőből. Erre azért van szükség, mert a legegyszerűbb lágytojás elkészítésének fortélyait fogom Önöknek bemutatni. Ami nem más, mint a forrásban lévő vízbe helyezés. Ha hideg tojásokat használnánk, akkor a tojások a hírtelen hőmérsékletváltozástól elrepednének, illetve más lenne a főzési ideje. 

Summa summarum, a tojásokat főzés előtt vegyük ki a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek. Friss tojás esetében, erre nincs szükség.

3. Ha a tojások tapintásra már nem tűnnek hidegnek, akkor egy nagyobb edénybe mossuk meg a tojásokat. Langyos vizet használjunk és önthetünk hozzá egy kevés ételecetet is. Alaposan több öblítéssel mossuk meg a tojásokat. A lágytojás fogyasztásánál fennállhat a szalmonellafertőzés veszélye. Így legyünk elővigyázatosak. Alaposan meg kell mosni a tojást és a főzés közben is csökken a szalmonella fertőzés kockázata (szinte nullára). 

 
Mossuk meg a tojásokat alaposan, így elkerüljük a szalmonella fertőzést

4. Ha nem melegedtek volna szobahőmérsékletűre a tojások, akkor hagyjuk 10-15 percre a langyos mosóvízbe, így garantáltan elérik a szükséges hőmérsékletet. Majd öntsük le róla a vizet és töröljük át a tojásokat. Semmilyen szennyeződés nem maradhat a tojásokon!

Figyelem! Miután a tojásokat beletettük a vízbe, mindegyiknek le kell süllyednie az edény aljára. Ha valamelyik tojás a víz tetején lebegne, akkor azt a tojást azonnal dobjuk ki, mert nagy valószínűséggel az a tojás már rossz, záp! 

5. Egy edénybe öntsünk forró vizet és helyezzük a tűzhelyre. Annyi víz legyen az edényben, amennyi bőven ellepi majd a tojásokat. A tojás főzővizébe tegyünk egy teáskanálnyi sót. (Én 1 liter vízhez teszek 1 teáskanálnyi sót, ha növeljük a víz mennyiségét, növeljük a só mennyiségét is). 

Miért van erre szükség? Hogy sós legyen a tojás? Nos, a válasz nem. A só megakadályozza, hogy a tojás spontán elrepedjen, illetve, ha megfő, könnyebb a tojáshéjat eltávolítani. Nem fog a fehérjére ráragadni.

6. Ha a tojás főzővize már lobogva fő. Akkor a tojásokat óvatosan tegyük az edénybe. Vigyázzunk arra, hogy a forrásban lévő víz ne forrázzon meg minket. Továbbá arra is figyeljünk, hogy a tojásokat ne ejtsük bele az edénybe, mert akkor eltörhet és nem lesz belőle lágytojás, maximum buggyantott tojás.

 
Helyezzük a tojásokat a forrásban lévő vízbe

7. És most jön a legfontosabb kérdés:

Mennyi a lágy tojás főzési ideje?


Ha forrásban lévő vízbe helyezzük a közepes méretű és szobahőmérsékletű tojást, akkor a lágy tojás főzési ideje 4 perc! Ha nagyméretű tojást főzünk, akkor a tojás főzési ideje 4 perc 25 másodperc, ha nagyon kicsi a tojás, akkor kb. 3 perc 45 másodperc a lágy tojás főzési ideje.

8. Ha letelt ez az idő (legyünk pontosak, mert ezen múlik a tökéletes lágy tojás sikere), akkor azonnal öntsük le róla a főzővizet és eresszünk rá hideg vizet. Pihentessük ebben a nagyon hideg vízben 1 percig, majd újra öntsük le ezt a hűtővizet és ismételten öntsünk rá hideg vizet. Ebben a második hűtővízben ismételten 1 percig hagyjuk állni. 
Ezután öntsük le róla ismételten ezt a hűtővizet és töröljük szárazra a tojásokat. Tapintásra szobahőmérsékletűnek kell, hogy legyenek, így élvezetes a lágytojás elfogyasztása.

9. Ezután nem marad más hátra, mint a lágy tojás szervírozása, tálalása. A lágytojást kétféleképpen tálalhatjuk. Az első a klasszikus lágytojás tálalási módszer, mikor kis tojástartóba helyezzük és a tojás héjából fogyasztjuk el a lágytojást. Míg a másik, mikor kifordítjuk a héjából a lágytojást és egy kis tányérkára helyezzük. Mind a két módszer gusztusos és mind a kettőnek megvan a maga hagyománya és kultúrköre.

 
Lágy tojás tálalva


Mivel fogyasztjuk a lágy tojást?

Friss házi kovászos kenyér

A lágytojás akkor a legfinomabb, ha friss házi kovászos kenyeret pirítunk hozzá. A lágytojás és a pirítós kenyér együtt jár. 

Hogyan készítsünk pirítóst a lágytojáshoz?

A legegyszerűbb, ha a friss kenyeret felszeleteljük, majd egy forrós serpenyőbe, nagyon alacsony hőfokon pirítjuk (zsiradék nélkül). Mindkét oldalát 5 – 5 percig pirítsuk, a legalacsonyabb hőfokon. A kenyér a nagyon alacsony hőfok miatt, nem fog megbarnulni, csak kellemesen ropogós lesz. Külső része finom ropogós, míg a belső része, kellemesen puha és omlós. Majd, aki szereti, bedörzsölheti egy megtisztított fokhagyma gerezddel és meglocsolja extra szűz oliva olajjal. Majd ezt a pirítóst kínáljuk a lágytojás mellé. Garantált lesz a siker!

Házi pirítós fokhagymával és olíva olajjal

Hogyan lehet még lágy tojást főzni?


Az imént bemutatott lágytojás recept a legegyszerűbb és a legnehezebb elrontani. Viszont van egy másik módszer is, sokan erre esküsznek. Igaz, már én is többször készítettem ezzel a másik módszerrel lágytojást, viszont a végeredmény nem minden esetben volt kielégítő. Nézzük, mi ez a másik módszer:

Úgynevezett lágytojás főzés együtt forralással. 

2perces lágytojás

Ez annyit tesz, hogy a tojásokat hideg vízbe tesszük fel főzni, majd mikor a víz felforr, akkor a lágytojás pont megfő. A gyöngyözés pillanatától még 2perc telik el, mikor teljesen felforr a víz. 

Ez több szempont miatt sem teljesen jó megoldás. A sikerünk elé állhat több változó is. Nézzük ezeket sorra.

  • Nagyobb mennyiségű víz lassabban forr fel
  • Kevesebb mennyiségű víz hamarabb
  • Tojások hőmérséklete is lényeges
  • Tojások száma is lényeges


Tehát ennél a módszernél egyáltalán nem garantált a siker. Aki biztosra akar menni, akkor használja az első módszert. 


Összegezve:


A tojás főzés nem bonyolult eljárás, ha betartjuk a szabályokat és ügyesen alkalmazzuk a tojásfőzés trükkjeit

Használjunk segédeszközöket, mint például stopper óra, hőfok mérő, tojásfőző

Ha valami nem sikerül, akkor sem kell csüggedni, elég, ha úgy tálaljuk a dolgot, hogy direkt keménytojást akartunk készíteni, így nem esik csorba a becsületünkön. :-) Természetesen ez csak vicc volt, törekedjünk arra, hogy sikerrel zárjuk a tojás főzést és ízletes főtt tojást (lágy tojást) készítsünk.

Jó szórakozást kívánok Mindenkinek ehhez a tökéletes lágy tojás recepthez és jó étvágyat az elkészült főtt tojáshoz. 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply