Egyező tartalom

» » » Tojás titkok, avagy mit jelentenek a tojáson lévő kódok?

Tojás titkok, avagy mit jelentenek a tojáson lévő kódok?




A tyúktojás egy nagyon egészséges és tápláló csoda. Ám koránt sem mindegy, hogy milyen tyúkoktól származik az a tojás! Kevésbé reklámozott információ, hogy az egyik tojás 20 forintba kerül, míg a másik majdnem 100 forintba. Mi ennek az oka? Érdekli, hogy mi van a 20 forintos olcsó tojásban? Tartson velem, egy - két dologra fényt derítünk. Erről mindenkinek tudnia kell!

Mielőtt lerántanánk a leplet a turpisságokról, nézzük meg közelebbről, hogy mit is nevezünk tojásnak és miért is olyan egészséges (már amelyik egészséges!)?

Tojás

Tojás

A tojás (jelen esetben a tyúktojás), nem más, mint a tyúk petesejtje, melyet körülveszi a tartalék tápanyag és a héjszerkezet. 

Miért szeretjük annyira a tojást?


A tojás szeretetünk nagyon régre vezethető vissza. Azt is mondhatnám, hogy az emberiség életben maradásának egyik alappillére volt. A tojás nagyon könnyen beszerezhető volt, és nagyon fontos fehérjeforrásunk volt. Tápértéke megközelíti a húsét, mind fehérje, mind zsírtartalmában.

És most elérkeztünk a lényeghez!

Mit jelentenek a tojáson lévő kódok?

Tojáskódok

Akik nem mai motorosok, úgy emlékeznek a tojásra, hogy azt egy tyúk tojja, nagyon friss és egészséges. Aki igazi ínyenc, ők akár nyersen is fogyaszthatják bátran. Kellőképpen meg kell mosni ecettel (vagy hipós vízzel) és akár fittyet is hányhatunk a szalmonellára.

A technika addig változott, hogy a mostani generáció nem tudja a tyúkot a tojással összehozni. Maximum, ha a dobozán látunk egy szép tanyát, zöldellő rétet és néhány jó erőben lévő tyúkocskát.

Nagyon tetszetősök ezek a dobozok, de többnyire a pénztárca határozza meg, hogy melyik tojást szeressük!  És persze az olcsó tojás is lehet dizájnosan csomagolva, de ne tévesszen meg minket a szép doboz, amin többnyire egészséges tyúkok, zöldellő rétek, vagy stílusos tanyák láthatóak.

Nyissuk ki a dobozt és kezdjük el a kódok tanulmányozását. Ez nem egy megfejthetetlen programozási nyelv, ne érezzük magunkat a Mátrixban. Most elmondom Önöknek, mi mit jelent a tojáson.

A kód első számjegyei a legfontosabbak!

„0” jelzés jelentése:

A legfinomabb tojás

Ez az igazi biotojás! Mit is jelent az, hogy biotojás? A biotojást igazi boldog tyúk tojta, akit hagyományosan tartottak, kapirgált a zöld réten (ahogy az a tojástartó dobozokon is fel van tüntetve). Még az sem kizárt, hogy igazi szemes kukoricát csipegetett. Mindenesetre biztosak lehetünk abban, hogy a takarmány, amit a tyúk evett, az teljességgel vegyszermentes volt. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a tyúkok ellenőrzött takarmányt fogyasztottak. 

Véleményem szerint, ettől rosszabb tojást nem is lenne szabad fogyasztanunk. Ez a tipikus házi tojás. Az ilyen tojásért érdemes néhány tyúkocskát venni. Miért is? Ezek a tojások a legdrágábbak. Darabonként akár száz forintos tétel is lehet.

„1” jelzés jelentése:

Farm tojás


Még az 1-es jelzés sem annyira problémás. Az egyes jelzés jelöli a szabadtartású tanyasi tyúkok tojásait. A tyúkok az egyes kategóriában, még viszonylag nagy mozgástérrel rendelkeznek. Amivel probléma lehet, hogy ezek a tyúkok, időközönként gyógyszeres tápot kapnak. Tehát ez a tojás, már nem teljesen azonos a nullás kategóriában lévő tojásokkal. 

„2” jelzés jelentése:

Tojásgyártás első fázis


Itt már egyre jobban kezd durvulni a helyzet. De nézzük, mit is takar a tojás kód kettes jelzése. A tyúkok, már sokkal kisebb területen, egy nagy csarnokban vannak elhelyezve. Mély almos tartással. Annyi szórakozásuk van, hogy kapnak hosszabb rudakat, melyen unalmas pillanataikban üldögélhetnek. De cserébe levágják a csőrüket, hogy egymást ne bántsák és a tojásban sem tegyenek kárt. Itt már többnyire rendszeresen kapják a gyógyszeres tápot. És nem ritka a mesterséges megvilágítás sem, melynek következtében nagyobb a tojástermelékenység. 

„3” jelzés jelentése:

Tojás futószalagon


Nos, ez a legdurvább! A tyúkok ketrecekben ipari körülmények között vannak tartva. Soha nem látnak napvilágot és friss szellőt. Természetesen levágják a csőrüket, nehogy kárt tegyenek egymásban és a tojásban. Kizárólag, csak gyógyszeres tápot kapnak. Antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket, hogy nehogy fertőzés üsse fel a fejét, így megtizedelje az egész állományt. Ezek nem tyúkok, hanem tojás gyártó berendezések. A mesterséges fény napi 18-20 órán keresztül világít. Ennek következtében akár napi 2 tojást is tojnak ezek a „lények”. 

Itt egy videó az ilyen jellegű tojástermelésről:






Nézzük a kódok további részét!


Tehát a számokról, már tudjuk, hogy mit jelent. Most, az utána következő betűkódok jelentését fogjuk megvizsgálni.
A rutinosabb szemek rögtön rájönnek, hogy az a néhány betű, az ország kódja lesz. Például a „H” vagy „HU” Magyarországot fogja jelölni. 

„PL” Lengyelország
„RO” Románia
„SK” Szlovákia
És így tovább.

Ezután újabb számkód következik. Ez az ország megyéinek a kódja. Magyarországnál a következő számkódok a következő megyét jelölik:


  1. Baranya
  2. Bács-Kiskun
  3. Békés 
  4. Borsod-Abaúj-Zemplén 
  5. Csongrád 
  6. Fejér 
  7. Győr-Moson-Sopron 
  8. Hajdú-Bihar 
  9. Heves 
  10. Komárom-Esztergom
  11. Nógrád 
  12. Pest 
  13. Somogy 
  14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
  15. Jász-Nagykun-Szolnok
  16. Tolna 
  17. Vas
  18. Veszprém 
  19. Zala 
  20. Budapest 


A kód negyedik része, újból egy szám lesz. Ez a szám jelöli a állat-egészségügyi kerület sorszámát.

A kód ötödik része jelöli a tojó jelölését, ez az esetek többségében „T” mint tojótyúk.

A hatodik rész jelöli az állattartó telep azonosítószámát.

Majd végezetül a kód hetedik része, többnyire egy perjellel elválasztva jelöli az istálló számát.

Nos, ezek alapján mindenki eldöntheti, milyen tojást eszik. És érvényesül e a régi mondás, miszerint olcsó húsnak, híg a leve. 

Viszont, ha sikerül, jó minőségű, netalán igazi házi tojáshoz jutnunk, akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen egészséges az igazi tojás. Nézzük!

Mi jellemző az „igazi” tyúktojásra?



  • Az egészséges tyúktojás alakja szabályos és nagyon erős a héja.
  • A héjának színe többnyire barna, de jellemző a fehér is (tyúkfüggő)
  • Nagyobb méretű, súlyát tekintve 50 – 60 gramm fölött van
  • Nem ritka a kétszikű tojás sem (két sárgája van)

Mit tartalmaz egy egészséges tyúktojás?


Egy egészséges tyúktojás 74%-ban vizet tartalmaz, 13.3%-ban fehérjét (tojásfehérjét), 10,8%-ban zsírt, 0,6%-ban cukrot, 1,3%-ban ásványi anyagokat.

Most nézzük kicsit részletesebben!

Tyúktojás (egész, főtt)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 155 kcal   647 kJ

Szénhidrátok: 1,12 g
Zsír: 10,6 g
Fehérje: 12,6 g
Víz: 75 g
A-vitamin ekviv.: 140 μg - 16%
Tiamin (B1-vitamin): 0,66 mg - 51%
Riboflavin (B2-vitamin): 0,5 mg - 33%
Pantoténsav (B5-vitamin): 1,4 mg - 28%
Folsav (B9-vitamin): 44 μg - 11%
Kalcium: 50 mg - 5%
Vas: 1,2 mg - 10%
Magnézium: 10 mg - 3% 
Foszfor: 172 mg - 25%
Kálium: 126 mg - 3%
Cink: 1,0 mg - 10%
Kolin: 225 mg
Koleszterin: 424 mg


Milyen ételek készíthetők tojásból?

Bundáskenyér recept

A legegyszerűbb étel a főtt tojás. A főtt tojás készítése nagyon könnyű, a megmosott tojásokat, csak vízbe kell tenni és főzni legalább 10 percig. A kemény tojást elrontani lehetetlen!

Egy fokkal nehezebb a tükörtojás, rántotta (kavart tojás), vagy az omlett.

Hasonló kaliberű a buggyantott tojás. A buggyantott tojás is főzéssel készíthető el. A forrásban lévő vízbe kell beleütni a tojást.

A lehető legbonyolultabb főtt tojás recept a lágytojás. A lágy tojás odafigyelést és némi tapasztalatot igényel. Sokan a 2perc módszerét választják. Ezt nevezik két perces lágy tojásnak.

Egy kicsit összetettebb ételek a tojáskrémek, vagy tojáspástétomok.

Majd ezt követi a tojásos ételek, mint tojásleves, rántott ételek, de nagyon népszerű a bundás kenyér is. 
Egy nagyon finom bundás kenyér receptet itt talál. 


  

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply