Egyező tartalom

» » » Pacalpörkölt füstölt sült oldalassal és krumplival egyszerűen

Pacalpörkölt füstölt sült oldalassal és krumplival egyszerűen

 
Pacalpörkölt sült oldalassal és krumplival egyszerűen kezdőknek recept

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legízletesebb pacalpörkölt receptet. A hagyományos pacalpörkölttől abban tér el, hogy egytálételnek készül, mivel egybefőzöm krumplival és füstölt sült oldalassal. Aki, nem szereti a pacalt, számukra ez a pacal recept biztos nyerő lesz. Hihetetlenül ízletes, nagyon kiadós és nem mindennapi. A pacalpörkölt recept képekkel van illusztrálva, hogy Önnek könnyű dolga legyen. Tartsanak velem!

Pacalpörkölt hozzávalók 6 személyre:

 
Pacalpörkölt hozzávalói. Pacalpörkölt fagyasztott pacalból

  • 1 kg pacal (ha nem vagyunk tisztába a pacal abálás folyamatával, akkor inkább válasszunk fagyasztott pacalt. A pacalpörkölt fagyasztott pacalból sokkal egyszerűbb!)
  • 5 db krumpli (Mérettől függően, ez olyan 1 kg lehet. Válasszunk olyan krumplit, ami sütve és főzve is finom. Kérdezzünk rá a zöldségestől.)
  • 3 – 4 füstölt sertés oldalas borda (kb. 30 – 40 dkg) Ha házi oldalast használunk, akkor érdemes egy órára beáztatni, mert azt sóval tartósítják és így kiázik belőle a só és puhább is lesz.
  • 2-3 fej vöröshagyma. (Használhatunk lilahagymát is, igazából nincs jelentősége)
  • 6-8 gerezd fokhagyma (A hagyma után a fokhagyma képezi a magyaros pacalpörkölt alapját)
  • 3-4 evőkanál étolaj (ha van otthon kolozsvári szalonna, vagy esetleg mangalica disznózsír, akkor használhatunk azt is alá) (Ha kolozsvári szalonnát használunk, akkor kockázzuk fel, majd süssük zsírjára. A szalonnapörcöket szedjük ki belőle és csak a kolozsvári szalonna zsírját használjuk fel. A szalonnapörccel a tálalásnál díszíthetünk)
  • 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika (ha van jó minőségű szegedi fűszerpaprika, vagy kalocsai őrölt fűszerpaprika, akkor használjuk azt)
  • 2 db pörköltszaft kocka (Én a Maggi pörköltszaft kockát szeretem, de akármelyik megteszi)
  • 1 konzerv sűrített paradicsom püré (ha van friss paradicsom, akkor a héjától megszabadítva, azt is belekockázhatjuk)
  • frissen őrölt színes bors, vagy feketebors (Ízlés szerint. Igaz én a pacalpörköltet nagyon borsosan szeretem)
  • Ételízesítő, szintén ízlés szerint (Ebben az esetben a Maggi Ízvarázs ételízesítőt használtam)
  • ízlés szerint (ha lehetőségünk van rá, használjunk tengeri sót)


Hogyan kell pacalpörköltet készíteni?


Nos! Mivel ez nem egy hétköznapi pacalpörkölt, hanem egy kicsit feltuningolt változata, ezért több lehetőség közül választhatunk. Ha nyers sertésoldalast használunk, akkor azt előtte meg kell sütni. Ha viszont füstölt oldalast, akkor az a pacalpörkölttel együtt sül, fő. Nézzük az első verziót, hogyan történik az oldalas sütése:

Az oldalas sütése, nem egy bonyolult folyamat! Először is alaposan mossuk meg a sertésoldalast, majd szórjuk meg sóval és borssal. Ezután tegyük előmelegített sütőbe és süssük kb. 1 órán keresztül 180 fokos sütőben. Az oldalas alá, ha lehetőségünk van, tegyünk egy kis zsírt. A későbbiekben, úgyis enged ki magából. Majd az így elkészült sült oldalast fogjuk felhasználni a pacal pörkölthöz. Vágjuk bordákra az oldalast, majd a megfelelő fázisban mehet a pacal pörkölthöz. 

Továbbá ha a pacalpörkölt fagyasztott pacalból készül, akkor előtte olvasszuk ki. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy egy nagyobb tálba belerakjuk a fagyasztott pacalt, majd vizet öntünk rá és várunk kb. fél – egy órát, míg kiolvad.


De most térjük vissza a normál pacalpörkölt recepthez:

1. Pucoljuk meg a vöröshagymát és vágjuk fel apró kockára. A fokhagymával ugyan így járjunk el. 

Készítsük elő a fokhagymát és a hagymát


2. Egy megfelelő edénybe hevítsünk olajat (ahogy azt már említettem, használhatunk szalonnazsírt is, attól sokkal finomabb lesz a pörkölt, főleg a kolozsvári szalonna zsírjától). Majd ha már elég forró a zsiradék, tegyük rá a fokhagymát. Gyors kevergetések mellett maximum 1 percig süssük. Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg a fokhagyma, mert attól az egész ételünk tönkremegy, keserű lesz!

Pirítsuk meg a fokhagymát


3. Ha megpirult a fokhagyma, tegyük rá a kockára vágott vöröshagymát. Én ebben a fázisban, meg szoktam kicsit sózni, mert úgy hamarabb megpirul a hagyma. Süssük kb. 1-2 percig, míg üveges lesz.

Süssük üvegesre a hagymát


4. A pirított hagymára tegyük rá a pacalt. Érdemes ebben a fázisban kisebb hőfokra állítani a tűzhelyet, nehogy a hagyma megégjen.

Adjuk hozzá a kiolvadt fagyasztott pacalt


5. Most pedig tegyük rá a sült oldalast, vagy a beáztatott füstölt oldalast. Ha sült oldalast teszünk rá, akkor nem szükséges teljesen puhára sütni, mert a pacalnak kell 2-3 óra, míg teljesen puhára fő. Így együtt fog elkészülni.

Tegyük rá az oldalast


6. Most következik a pacalpörkölt ízesítése. Tegyük rá a fűszerpaprikát. Az őrölt pirospaprika zsírban oldódik, így majd akkor fog alaposan feloldódni, ha majd felöntjük vízzel, de az még odébb van.

Fűszerezzük őrölt pirospaprikával


7. Fűszerezzük tovább őrölt feketeborssal. A pacalpörkölt akkor lesz igazán ízletes, ha jó sok feketeborsot használunk. Túl sok fűszer úgy sem kerül rá, így igazábol a bors dominálhat.

Fűszerezzük borssal


8. Adjuk hozzá a konzerv sűrített paradicsomot. Mint, ahogy azt már említettem, használhatunk friss paradicsomot is, viszont a héját mindenképpen szedjük le, mert az elég gusztustalan egy ételben.

Adjunk hozzá paradicsompürét


9. Majd végül adjunk a pacal pörkölthöz 2 db pörköltszaft ízesítő kockát. (Ez a rész elhagyható, ha nincs otthon pörköltszaft kocka!)

Adjunk hozzá pörköltszaft kockát


10. Majd nagyon alaposan keverjük össze, öntsük fel kb. 1 liter vízzel, vagy húsalaplével. Majd kb. 1,5 – 2 óra főzés következik, közben pótoljuk a folyadékmennyiséget. A hőfokot állítsuk közepesre.

Öntsük fel és főzzük, míg meg nem puhul a pacal


Míg a pacalpörkölt fő, addig nyugodtan lesz időnk megpucolni a krumplit (burgonyát), és lesz időnk felvágni. A pucoláshoz nem adok tippeket, az nem túl bonyolult folyamat, mert késsel is dolgozhatunk, vagy krumpli pucolóval is. Majd a megtisztított krumplit tegyük hideg vízbe, hogy ne barnuljon be. Majd a következők szerint szeleteljük fel.

Vágjuk ketté a krumplit, helyezzük vágódeszkára, vágott részével lefelé, majd szeleteljünk belőle kb. 1 centis szeleteket. Ha túl nagy lenne a krumpli, akkor hosszában még ezt is kettévághatjuk. Valahogy így:

Szeleteljük fel a krumplit


11. Kóstoljuk meg a pacalt. Ha már úgy érezzük, hogy elég puha, vagy már csak 10 – 15 perc kell neki, akkor mehet bele, a szépen felszeletelt krumpli.

Adjuk hozzá a krumplit


12. Majd következik a végleges ízesítés. A krumpliról köztudott, hogy szereti az ízeket felvenni. Így ha kicsit túlsózzuk az ételt a krumpli majd enyhít a problémán. Amikor megpuhul a krumpli is, érdemes újra megkóstolni és utána ízesíteni. 

Ízesítsük a pacalpörköltet


És végül addig főzzük, míg a krumpli megpuhul és jól besűrűsödik az egész. Nem baj, ha közben a krumpli kisebb részei elfőnek, mert attól csak szaftosabb lesz a pacalpörkölt.

A tálalás:

Mivel ez a pacalpörkölt recept egy egytálétel, így csak simán egy tálra halmozzuk az egészet és maximum egy kis snidlinggel (metélőhagymával) megszórhatjuk a tetejét. Van, aki tejfölt is tesz a pacalpörköltre.

Pacalpörkölt krumplival és füstölt oldalassal recept kezdőknek és haladóknak


Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez és jó szórakozást ehhez az egyszerű pacalpörkölt recepthez!


Hogyan készül a pacalleves?


Ha már megismerte a pacalpörkölt receptjét, akkor egy kuriózummal is érdemes megismerkedni. Ez pedig nem más, mint a pacalleves. Nagy kedvencem ez az étel. Igazából pont úgy készítem, mint ezt az egytálétel pacalpörköltet, csak sokkal több levet adok hozzá. Így egy pacal levest kapok. Jómagam nagyon szeretem és szintén nagyon kiadós étel. Ha van lehetősége próbálja ki Ön is!


Hogyan lehet még elkészíteni a pacalt? Pacalpörkölt receptek:


A pacal az egy olyan alapanyag, mely ezerféleképpen elkészíthető. Igazából csak a képzelet szab határt. Gondolatébresztőnek leírok néhány lehetőséget.

  • Chilis babos pacal
  • Gombás pacal
  • Pacalpörkölt bográcsban
  • Pacalleves
  • Cserépedényben készült pacal
  • Csülkös pacal
  • Füstölt csülkös pacalpörkölt
  • Körmös pacal
  • Kínai pacal
  • Milánói pacal
  • Pacal fűszeres tésztával
  • Pacal fűszeres burgonyával
  • Pacalpörkölt árpával, gerslivel
  • Pacalpörkölt kuktában
  • Velős pacal, vagy pacal velővel
  • Velős körmös pacal
  • Pacalpörkölt vörösborral
  • Vörösboros csülkös gombás pacal


Mi a pacal?


A pacal nem más, mint a szarvasmarha gyomra. A pacal több részből áll. Megkülönböztetünk: recés, bendő, százrétű, oltó – pacalrészeket. Biztos ön is tapasztalta már, hogy a pacalcsíkok, nem egyforma pacal darabokból állnak. 

Hogyan kell előkészíteni a nyers pacalt?


A szarvasmarha gyomrát kitakarítják. A gyomor részt alaposan megmossák. Majd hidrogén-peroxiddal kezelik. Ettől lesz a pacal hófehér színű. Majd ezt követi a pacal abálása. A pacal abálás után a pacalt csíkokra vágják. Az előkészítés ekkor befejeződik. Ezután következik a pacal készre főzése – sütése. 


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply