Egyező tartalom

» » » Cosmopolitan koktél (Kozmopolitán koktél) készítése házilag

Cosmopolitan koktél (Kozmopolitán koktél) készítése házilag

 
Cosmopolitan koktél készítés házilag

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Cosmopolitan (ejtsd: Kozmopolitán) koktél elkészítésének receptjét házilag. A nyári koktélok egyik közkedvelt itala. A Cosmopolitan koktél nem túl édes, és nem is túl száraz koktél, ezért széles körben népszerű. A Szex és New York című filmben mutatkozott be a nagyérdemű előtt, azóta is töretlen a sikere. De nézzük, hogyan készül ez a vodka koktél?

Milyen összetevők szükségesek a Cosmopolitan koktél elkészítéséhez?


Mint, ahogy azt már az imént is említettem a Cosmopolitan koktél a vodka alapú koktélok tárházát bővíti, így fő alkotóeleme a jó minőségű vodka lesz. De nézzük részletesen.

Mi szükséges a Cosmopolitan koktélhoz?


Hozzávalók, egy Cosmopolitan koktél elkészítéséhez:

  • 4,5 cl (45 ml) Vodka
  • 3 cl (30 ml) Triple Sec, vagy Cointreau (Narancs likőr)
  • 1,5 cl (15 ml) frissen facsar lime leve
  • 6 cl (60 ml) vörös áfonyalé
  • Készítéshez: zúzott jég, vagy jég kocka
  • Díszítéshez: kristálycukor (mely lehet barnacukor is), illetve citrom héjából vágott spirál (peel)
  • Szervírozáshoz: ipszilon pohár, vagy koktélos pohár


Hogyan készül a Cosmopolitan koktél házilag?


A Cosmopolitan koktél elkészítése igen egyszerű. Ez a tipikusan mindent bele koktél, ahol az alapanyagokat csak össze kell önteni. De nézzük a főbb lépéseket:

1. Mielőtt hozzáfognánk a koktél elkészítéséhez, előtte hűtsük be a koktélos poharat. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk kivitelezni, hogy a koktélos pohárba jeget teszünk. (A zúzott jég, vagy jégkása hamarabb behűti a poharat és egyenletesen, mint a jégkocka.)

2. Ezt a koktélt egy koktél shaker segítségével fogjuk elkészíteni. (A koktél shaker könnyen beszerezhető báreszközök és bárkellékek forgalmazásával foglalkozó üzletekben, de mostanság a METRO áruházban is szoktam látni.) A koktél shaker-be tegyünk jeget (maximum félig legyen benne jég).

3. Az előre kimért hozzávalókat öntsük bele. Tehát mehet bele a Vodka, Triple Sec, vagy Cointreau (Narancs likőr), frissen facsart lime leve, és a csodálatos vörös színt kölcsönző áfonyalé.

4. Alaposan rázzuk össze. Ez kb. 15 – 20 mp-et vesz igénybe.

5. A koktélos pohárból öntsük ki a jeget, csöpögtessük le. A koktélos pohár szélét mártsuk bele vízbe (éppen csak érintsük a vizet). Majd egy tányérba helyezzük kristály cukrot és mártsuk bele a koktélos poharat.

6. A Cosmopolitan koktélt sűrű szűrőn keresztül, szűrjük az előhűtött koktél pohárba. 

7. Díszítsük citromból, vagy narancsból készített héj spirállal azaz peel-el.


Hogyan készül a citrom, vagy narancshéj spirál, peel? 

 
Citromból készült spirál - peel

Egy éles késsel, vagy zöldség hámozóval, keskeny sávban körkörösen vágjuk le a citrom, vagy narancs héját. Ezáltal egy spirál, peel keletkezik, mely a Cosmopolitan koktélt nem csak látványban, de aromájával (illóolajával) is feldobja.

A Cosmopolitan koktél paraméterei:


Alkohol tartalma:

A Cosmopolitan koktél nem egy túl erős ital, alkoholtartalma 15 – 20 %. Tehát ne fogyasszunk ilyen koktélt, ha még vezetünk, mert ez nem az alkoholmentes koktélok családjába tartozik. 

Mennyire bonyolult?

A koktél elkészítéséhez nem kell bármixer tanfolyam! Ha betartjuk az alaplépéseket, garantáltan sikerünk lesz. Tehát ezek a koktél receptek igazán egyszerűek.

Koktél kategóriája:

Alkoholos koktél, vodka alapú koktél (vodka koktél), nyári koktél, olcsó koktél

A Cosmopolitan koktél története

Cosmopolitan koktél


A Cosmopolitan koktel egy hölgy nevéhez fűződik – Cheryl Cook – aki Floridában a South Beachen dolgozott mixerként. A koktél 1985 – 1986 környékén született. A Cheryl Cook által alkotott koktél, sokkal bonyolultabb volt, mint a manapság készített Cosmopolitan koktél. A napjainkban készített Cosmopolitan koktélt Tobí Cecchini mixer alkotta meg a Cheryl Cook italát leegyszerűsítve. Cecchini változata tűnik majd fel a Szex és New York című sorozatban is.


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply