Egyező tartalom

» » » Chilis bab bográcsban, kolbásszal csirkemellből recept

Chilis bab bográcsban, kolbásszal csirkemellből recept

 
Chilis bab recept képekkel kezdőknek és haladóknak

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legfinomabb csirkemell receptek egyikét a Chilis bab bográcsban, füstölt kolbásszal, darált csirkemellből receptjét. A tavasz, a nyár és az ősz egyik legfinomabb bogrács étele a hagymás bab, vagy a kolbászos chilis bab. Most ezek fúziójából készült mexikói chilis babot fogjuk elkészíteni, és, ha az időjárás engedi, akkor készítsük kint szabadtűzön, bográcsban.
Ha a klasszikus chilis babot (csilisbabot) szeretnénk elkészíteni, akkor olvassák el a hagyományos mexikói chilis bab receptünket, melyet itt talál:


Chilis bab kolbásszal, csirkemellből hozzávalói 8 személyre:

 
Chilisbab hozzávalói

  • 5 db babkonzerv (3db chilis bab konzerv, 1db paradicsomos bab konzerv, 1db fehérbab konzerv)
  • 1 db konzerv csemegekukorica (használhatunk márkás termékeket is, de a TESCO csemege kukorica is tökéletes választás lesz)
  • 1kg darált csirkemell (a darált csirkemell filé helyettesíthető darált sertéshússal is, egyéb darált szárnyas hússal, illetve darált marhahússal)
  • 1 szál (fél pár) füstölt házikolbász (minőségi kolbászt használjunk, ezért a gyulai kolbászt, vagy csabai kolbászt javaslom, vagy egyéb házi jellegű füstölt kolbászt)
  • 3 nagy fej vöröshagyma (makói hagymát, vagy jó minőségű gömbölyű, vagy sonka hagymát használjunk)
  • 1 fej fokhagyma (8-10 gerezd fokhagyma)
  • 3-4 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat) Természetesen, ha nem félünk a zsíroktól, akkor használhatunk sertészsírt, disznózsírt is, ha lehetőségünk van rá akkor mangalica zsírt.
  • 4-5 evőkanál őrölt pirospaprika (én házi füstölt kalocsai paprikát használtam, a füstölt paprika még ízletesebbé és színesebbé teszi a chilis bab ételünket)
  • 1 evőkanál chili krém (jelen esetben Erős Pista). Vigyázzunk a csípősséggel, igaz, hogy chilis bab receptet készítünk, de vegyük figyelembe, hogy a chilis babkonzervünk is csípős!
  • 1 kávéskanálnyi frissen őrölt színes bors, vagy feketebors
  • 1 kávéskanálnyi cayenne bors (vigyázzunk vele, pokolian csípős!)
  • 1 kávéskanálnyi chili pehely, vagy szárított chili paprika (itt is vigyázzunk, mert több fajta chili paprika létezik, van, ami csak pikánsan csíp és van, ami nagyon csíp!) 
  • 1 evőkanál szárított őrölt bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított őrölt oregánó
  • Ízlés szerint és ételízesítő


Hogyan készül a klasszikus chilis bab bográcsban, kolbásszal és csirkemellből?


Mielőtt elkezdenénk bográcsozni, a fent leírt hozzávalókat készítsük elő, kis tányérkákba. Mert amikor a tűz már ég és meleg a bogrács, nincs idő pucolgatni és szeletelgetni! Tudom, hogy ez mindenki számára egyértelmű, de azért leírom a lépéseket, miket készítsünk elő, szépen sorjában. (Akinek ez egyértelmű, ezt a részt lapozza tovább!)

1. Ha fagyasztott csirkemellet használunk a chilis babhoz, akkor olvasszuk ki a csirkemellet (ez mennyiségtől függően, akár egy órát is igénybe vehet). Ha friss csirkemell filét használunk, akkor daraboljuk olyan nagyságúra, hogy könnyedén le tudjuk darálni, majd daráljuk le az egészet. (Ha van rá lehetőség, a hentesnél daráltassuk le, így nem kell vele otthon vesződni!) Felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben.

2. A füstölt házi kolbászt (ami lehetőleg gyulai kolbász, vagy csabai kolbász) szeleteljük kb. 1cm vastagságú karikákra. Ettől véknyabbra ne szeleteljük, mert kolbász sütés és főzés közben szét fog esni.

3. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk kockára. Érdemes apró kockára vágni, mert úgy gusztusosabb.

4. A fokhagymát szintén szedjük gerezdekre, majd a kés lapjával csapjunk rá, így könnyedén lejön a héja, tisztítsuk meg és kockázzuk fel.

5. A babkonzerveket bontsuk fel és levükkel együtt öntsük egy nagy tálba és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk. 

6. A kukorica konzervet is bontsuk ki, erről öntsük le a sós levet és öntsük egy külön kis tálkába.

7. A kimérhető fűszereket is egy tálkába elő lehet készíteni. Én egy tálba szoktam a fűszereket összekeverni, mert egyszerre adom az ételhez. A többi fűszert pedig a kezem ügyébe helyezem, hogy bármikor készre ízesítsem az ételt. 

8. Készítsünk elő kb. 2 liter ivóvizet is, mellyel alkalom adtán fel tudjuk önteni a chilis babot (nem biztos, hogy mind a 2 literre szükség lesz!)

9. És végül, de nem utolsó sorban készítsük elő a bográcsot, a bográcsállványt és rakjuk meg a tüzet.


Hogyan készül a klasszikus mexikói chilis bab bográcsban?


1. Ha sikerült kitelepülnünk a szabadba, mindent a kezünk ügyébe helyeztünk és már ég a tűz, akkor a bográcsba öntsünk 3-4 evőkanál olajat, vagy ugyan ennyi disznózsírt (sertészsírt). Hevítsük fel, majd adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük át, majd rögtön adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát. (A fokhagymát egymagába ne süssük sokáig, mert a szabad tűzön hamar megég és élvezhetetlenül keserű lesz tőle a chilis bab!)
A felhevített olajba, vagy zsírba dinszteljük meg a fokhagymát és a hagymát


2. Ha már üvegesre pirult a hagyma, ez hőmérséklettől is függ, de maximum 1-2 perc, akkor adjuk hozzá a karikára szeletelt házi füstölt kolbászt. 
 
Adjuk hozzá a kolbászt

3. Túl sokáig ne süssük a kolbászt, mert még főzni is fogjuk. Kb. 1-2 percet pirítsuk, éppen hogy egy kis színe legyen. Amikor kezdi kiadni a színét, akkor már jó lesz. Majd adjuk hozzá a darált csirkemell filét. Ebben a fázisban, sűrűn kell kevergetni, mert ha nem ezt tesszük, akkor a darált csirkemell filé nagy darabokba fog összeállni. Tehát a finom chilis bab titka, hogy sűrűn kevergessük!
 
Adjuk hozzá a darált csirkemell filét

4. Ha a recept szerint jártunk el, akkor a következő kép kell, hogy fogadjon minket:
 
Milyen a jó chilis bab recept?

5. Eljött az idő, hogy hozzáadjuk a fűszereket. Gyorsan kell dolgoznunk, mert hőfoktól függően megéghet az étel. Tehát adjuk hozzá a füstölt paprikát (kalocsai paprika, vagy minőségi pirospaprika), frissen őrölt bors, oregano, bazsalikom, cayenne bors, chili pehely, chili krém (Erős Pista), egy kevés ételízesítő és . (Ezért írtam, hogy ezt érdemes egy tálba előre kikészíteni, mert így biztos nem fog megégni!). Kavarjuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
 
Chilis bab fűszerezése következik. Ezen áll vagy bukik a jó chilis bab.

6. Főzzük 45 – 60 percet, közben időközönként keverjük alaposan át. Ne feledjék a legfinomabb mexikói chilis bab egyik titka, hogy nem hagyjuk magára az ételt!

 
Néha kavargassuk meg és pótoljuk a vizet, ha szükséges.

7. Ha a füstölt kolbász és a csirkemell már kellően puha, akkor hozzáadhatjuk a konzerv babot és a konzerv csemegekukoricát is.
 
Adjuk hozzá a konzerv babot és a konzerv kukoricát is

8. Majd egy újabb 30 perces főzési periódus következik. Ehhez az ételhez nem használunk chilis bab alapot, vagy egyéb kiegészítőket, mert a megfelelő alapanyagok és a kitartó főzés következtében a chilis bab megfelelően sűrű és ízletes lesz. Ebben a fázisban van lehetőségünk beállítani a chilis bab ízeit. Tehát következzen a chilis bab végleges fűszerezése. Ha túl híg, akkor még főzzük, míg kellőképpen besűrűsödik, ha pedig túl sűrűnek látjuk, hígítsuk egy kis vízzel. Az igazi chilis bab így néz ki:
 
Az elkészült chilis bab bográcsban kolbásszal csirkemell filéből

Hogyan kell tálalni a bográcsban készült chilis babot?


Természetesen, ha bográcsban készült ételről van szó, akkor stílusos, ha bográcsban tálaljuk, egy szelet házikenyérrel és az elmaradhatatlan chili paprikával

Kolbászos chilis bab csirkemellből bográcsban recept


Próbálják ki Önök is ezt a nagyon finom bográcsban készíthető receptet!

Jó étvágyat kívánok az ételhez és kellemes kikapcsolódást a szabadban való főzéshez! 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply