Egyező tartalom

» » » Mojito koktél készítése házilag

Mojito koktél készítése házilag

 
Mojito koktél recept házilag

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Mojito koktél elkészítésének receptjét házilag. A legkedveltebb koktélok egyike a Mojito koktél (ejtsd: Mohító koktél). Számos változata ismert, van, hogy alkoholmentes Mojitot készítenek, de az eredeti Mojito az bizony alkoholos. Ez egy tradicionális kubai frissítő ital, köszönhetően a sok jégkockának és a mentának. A Mojito alkoholtartalma nem túl magas, így igazán itatja magát, érdemes odafigyelni, hogy mennyit iszunk belőle. Nézzük, hogyan készül a tradicionális kubai Mojito coctail:


Mi szükséges a Mojito koktél elkészítéséhez?

 
Mojito koktél hozzávalók

Hozzávalók 1 koktél elkészítéséhez:


  • 1db long drink pohár (többnyire 250 ml – 300 ml között van az űrtartalma, egyenes oldalfalú, nevezhetném úgy is, hogy hagyományos vizes pohár)
  • 4-8 db jégkocka (mérettől függően, hogy majd háromnegyedig kitöltse a long drink poharunkat)
  • 45 ml fehérrum (4,5 cl)
  • 30 ml cukorszirup (3 cl)
  • 1 db lime (ha nem tudunk beszerezni lime-ot, akkor jó lesz a citrom is.) 
  • 4-6 db mentalevél (ne használjunk szárított mentát, inkább keressünk friss menta leveleket)
  • 60 ml szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz (6 cl)


Hogyan készül a Mojito koktél?


A Mojito koktél elkészítése igazán gyerekjáték. Most egy olyan receptet fog látni, melynél, ha pontosan kiméri a hozzávalók mennyiségét, akkor képtelenség hibázni.

Először szerezzünk be egy kimérő poharat. Olyan kimérő pohár az ideális a koktélok elkészítéséhez, melyen jelölve van a ml mennyiség, vagy a cl mennyiség.

1. Egy lime-ot alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe. A díszítéshez a két fél lime-ból vágjunk le 1-1 karikát (max. 2-3 mm vastag legyen). Tegyük félre, majd a pohár szélére fogjuk tenni díszítésnek, vagy beledobjuk a pohárba (ízlés kérdése).

2. Majd a maradék lime-ot vágjuk 4 gerezdre és dobjuk bele a longdrink pohárba. Egy fakanál (vagy koktélos törőfa – muddler) segítségével törjük össze a lime-ot.

3. A mentaleveleket kissé morzsoljuk meg a kezünkkel, hogy a benne lévő illóolajok felszabaduljanak, majd, adjuk a pohárban lévő lime-hoz.

4. Öntsük hozzá az előre kimért mennyiségű fehér rumot és a cukorszirupot. Majd ismételten törjük össze a lime-ot a mentalevelet és egy kanál segítségével alaposan keverjük össze az alkotórészeket.

5. Tegyük rá a jégkockát. Ha van zúzott jegünk, azt is tehetünk hozzá. A zúzott jég hamarabb behűti az italt és kásásabb állagot biztosít a koktélnak.

6. Majd felöntjük az előre kimért szódával, vagy szénsavas ásványvízzel, majd ismételten és óvatosan egy koktélkanál segítségével összekavarjuk az italt.

7. Díszíthetjük a levágott lime karikákkal (előtte a lime szeleten végezzünk egy kis bemetszést kb. a lime közepéig, így könnyedén rácsúsztatható a pohár szélére), vagy az ital tetejére is rátehetjük a lime szeleteket. Díszíthetjük továbbá friss mentalevelekkel és tehetünk a pohárba szívószálat is.

Ha nem tudunk cukorszirupot venni, hogyan kell elkészíteni?


A cukorszirup elkészítése:


A cukorszirup, vagy más néven Simple Syrup egy nagyon egyszerűen elkészíthető koktél alkotóelem. 

Hozzávalók:


  • 1 rész cukor (csésze) kb. 250 g
  • 1 rész víz (csésze) kb. 250 ml


A cukorszirup elkészítése:


1. Egy csésze hideg vizet forraljunk fel egy edénybe

2. Adjunk hozzá egy csésze kristálycukrot, majd alaposan keverjük el

3. Mérsékeljük a hőfokot minimumra, majd főzzük addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik és sűrű szirupot nem kapunk. (Ez kb. 10-15 perc) Közben folyamatosan keverjük.

4. Ha elkészült, öntsük át egy erre alkalmas üvegbe és hűtsük ki. És használható a koktélok elkészítéséhez.


A cukorszirup (Simple Syrup) alkalmas alkoholmentes koktélok és alkoholos koktélok elkészítéséhez. 

A Mojito koktél története.

 
A Mojito koktél története eredete

A Mojito koktél története elég ködös, van, hogy az 1500-as évekre datálják az ősét, van, akik azt állítják, hogy az eredeti kubai Mojito koktél 1920-ban született. 

Nos, a lényegét tekintve, akkor is több, mint 100 éves koktél receptről van szó. A Mojito koktél elődjének a Draque italt tekintik. 

A Mojito szó is vita tárgyát képezi. Egyesek azt állítják, hogy a Mojito a mojo szószról kapta a nevét (mely lime-ot tartalmaz), mások pedig azt állítják, hogy spanyol mojado (nedves) szóból ered a Mojito elnevezés. 

A tradicionális kubai Mojito koktélba nem kerül bele a lime héja, csak belefacsarják a levét. Így kevésbé lesz kesernyés. És természetesen a kristálycukor szirup helyett is nádcukor szirupot (vagy nádcukorlét) használnak. 



Ha egy nyári meleg napon megkívánnak egy finom Mojito koktélt, most már Önös is el tudják otthon készíteni. Nem szükséges ezért mixer tanfolyamra jelentkezni, viszont nem árt, ha a megfelelő eszközöket használják, így nem árthat benézni egy báreszközöket forgalmazó boltba. Ahogy említettem, a Mojito koktélhoz long drink pohár illik, semmiképp ne tegyék egy ipszilon pohárba. Ha nincs törőfájuk (muddler) legyenek kreatívak és használjanak fakanalat. És, ha nem akarnak súlyos összegeket kidobni cukorszirupért, akkor készítsék el házilag a fenti recept alapján. 

Jó koktélozást. Egészségükre!

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply