Egyező tartalom

» » » » » Wokban sült hús chilivel recept kínai ételeket kedvelőknek

Wokban sült hús chilivel recept kínai ételeket kedvelőknek

 
Kínai étel kínai recept


A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja a kínai ételeket kedvelők számára a wokban sült fokhagymás chilis hús receptjét. A fokhagymás chilis sült hús wokban hihetetlenül gyorsan elkészül és bármilyen kedvelt körettel fogyasztható. Ha szeretjük a kínai ételeket, akkor ez a recept biztos elnyeri a tetszését. 
Nézzük, hogyan készül ez a villámgyors és olcsó étel:


Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez:


Az adagokat tekintve azért írtam 1 adagot, mert ez egy annyira finom étel, hogy egy normál adaggal nem fogjuk beérni, ezért ha 4 személyre szeretnénk ezt a kínai receptet elkészíteni, akkor négyszerezzük meg az itt előírt mennyiségeket.

Kínai édes csípős sült hús hozzávalói


  • 25 dkg sertéshús (természetesen ez az étel készülhet csirkemellből, pulykamellből, marhahúsból, tulajdonképpen mindenféle húsból, de mivel nekem otthon egy szép karaj ált a rendelkezésemre, így én ebből készítettem el. Már többször elkészítettem ezt a kínai sült hús receptet, a csirkecomb filé és a csirkemell filé is nagyon finom, ha így készítjük el.)
  • 1 púpozott evőkanál barnacukor (használhatunk mézet is, vagy normál kristálycukrot, de a tökéletes íz érdekében inkább barnacukrot, vagy mézet)
  • 3 evőkanál olaj (lehetőleg olíva olajat használjunk)
  • 1 teáskanál chili krém (Erős Pista), vagy chili pehely, vagy nyers chili paprika felkockázva
  • 2 evőkanál sós szójaszósz (mint azt már több receptemben is említettem a TESCO akció keretein belül kapható sós szójaszósz, jó választás lehet, mert olcsó és igazán ízletes. Az ilyen hozzávalók segítenek abban, hogy spóroljunk, és olcsó recepteket tudjunk készíteni)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (pucoljuk meg és a fokhagyma nyomós segítségével préseljük le, vagy a kés lapjával csapjunk rá, lapítsuk ki és szeleteljük fel apróra)
  • Ízesítéshez: , bors, ízlés szerint (ha jól választunk szójaszószt, akkor ez a két fűszer elhagyható)


Hogyan kell elkészíteni a kínai sült chilis édes húst?


Előkészületek, pácolás:


1. Ha Ön is sertés karajt használ, akkor vágja centi vastag szeletekre. (Ha más fajta húst használ, akkor az eljárás a következő: próbáljunk a húsból szeleteket vágni, majd azt centi vastag csíkokra felvágni)

Szeletelje fel a húst


2. Ha sikerült a húsból szeleteket készíteni, akkor vágjuk kb. 1 cm-es csíkokra. (A hús csíkok kialakításánál próbáljuk úgy vágni, hogy a hús rostjaira merőlegesen ejtsük a bemetszést. Így porhanyós és kevésbé rágós húscsíkokat fogunk kapni)

Vágjuk csíkokra a húst


3. A húscsíkokat halmozzuk egy tányérra, mely segítségünkre lesz a hús pácolásánál. 

Készítsük elő a húst pácolásra


4. A fokhagymát zúzzuk szét, majd tegyük a húsra. (Én szeretem, ha jó fokhagymás a hús)

Tegyük a húsra a fokhagymát


5. Locsoljuk meg 2 evőkanál sós szójaszósszal. A szójaszósztól nagyon finom lesz a hús és tapasztalatom szerint a pácolás következtében meg is puhul és finom szaftos lesz.

Ízesítsük szójaszósszal


6. Most a chili paprika következik. Ha nincs kéznél friss chili paprika, használjunk bátran Erős Pistát, az is megteszi. Egy teáskanálnyi mennyiség fog kelleni.

Ízesítsük csilivel


7. Majd az édes és karamellizált íz érdekében adjunk a húshoz 1 evőkanál barnacukrot, vagy ugyanennyi mennyiségű mézet. (A kínai büfék ezt az ételt mézes kínai csirke névvel illetik. Másik változata, mikor a hús egy bundát kap)

Adjunk hozzá barnacukrot, vagy mézet


8. Majd ezt az egészet alaposan keverjük össze és pácoljuk a hűtőben minimum 1 órát. Ha tovább pácoljuk az sem probléma, csak finomabb lesz.

Pácoljuk a húst a hűtőben


Hogyan kell wokban sütni?


A wokban sütésnek több szabálya is van. Első és legfontosabb a megfelelő hőmérséklet elérése. A wokban többnyire mindig nagyon nagy hőfokon és rövid ideig sütünk, főzünk. A megfelelő wok kiválasztása is fontos szempont.


Melyik a jó wok?

A jó wok ismérve, hogy nem túl könnyű, nem hűl le olyan gyorsan. Én nem részesítem előnyben a teflonos wok használatát. Nézzünk körül a kínai büfékben és amit ott használnak az az igazi wok. 

Az étel elkészítése:


1. A wokot kezdjük el hevíteni és közben adjuk hozzá a kb. 3 evőkanál olajat. Egy vastagabb öntvény wok felmelegítése akár bő 5 percig is eltarthat. Használjuk a maximális hőfokot. Honnan tudjuk, hogy elég meleg az olaj? Nos, amikor már kezd füstölni a wok széle, akkor már az olaj és a wok hőfoka megfelelő lesz. Készítsük a kezünk közelébe a bepácolt húst és egy keverőlapátot.

Hevítsük fel a wokot és az olajat


2. A bepácolt húst egy hírtelen mozdulattal öntsük a wokba, ügyeljünk arra, hogy az olaj ne fröccsenjen ránk! Majd woktól és hőfoktól függően süssük 2-5 percig. Közben folyamatosan kevergessük a húst.

Süssük meg a húst


3. Figyeljünk arra is, hogy a fokhagyma és a chili paprika ne égjen a wok szélére. Ennek érdekében mindig toljuk a húsra a fokhagymát és a chili paprikát.

Ne égessük meg a fokhagymát, mert keserű lesz az étel


Ígéretemhez híven ennyi volt az egész! Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó recept!

Frissen forrón fogyasszuk!


Jó szórakozást a recepthez és jó étvágyat az elkészült édes csípős kínai húshoz.


Jó tanács!


Hogyan kell a wokot tisztán tartani?


Több helyen olvastam, hogy a wok miután kihűlt mosószerrel elmossák. Nos, én ezt egy nagy hülyeségnek tartom. Sokkal egyszerűbb és kemikáliáktól mentes, ha a wokban sütés – főzés után a wokból kiszedjük a készített ételt, majd vizet öntünk bele és elkezdjük forralni. Ha felforr, csak öntsük ki belőle a vizet és töröljük át egy konyhakendővel, vagy papírtörlővel. Frissen minden kijön belőle. Aztán mehet vissza a tűzhelyre és melegítsük addig, míg az összes víz elpárolog belőle. (Természetesen ez az eljárás az öntöttvas és/vagy vastag lemezből készített igazi kínai wokra értendő, nem a multikban kapható teflonos játékszerekre!) 

Kínai ételek, kínai receptek:















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply