Egyező tartalom

» » » » Sütőtök krémleves recept kezdőknek

Sütőtök krémleves recept kezdőknek

 
Fűszeres fokhagymás sütőtök krémleves

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a sütőtök krémleves elkészítésének receptjét kezdők számára. A sütőtök krémleves egy olyan étel, mely télen nem hiányozhat az asztalunkról. Igaz nem egy jellegzetes karácsonyi étel, de mindenképpen télidőben fogyasztjuk. Sok sütőtök krémleves recept található az interneten, ez mégis kissé rendhagyó lesz. Tartson velem és főzzünk egy nagyon finom krémlevest.

Hogyan lehet elkészíteni a sütőtök krémlevest?


Mint említettem nagyon sok sütőtök krémleves recept létezik, van aki csak simán megpucolja és felkockázza a sütőtököt és úgy főzi meg a levest, és van aki előtte megsüti a sütőtököt. Nos, ez a recept az utóbbit preferálja, miszerint előtte készítünk egy fűszeres fokhagymás sült sütőtököt. 




Sütőtök krémleves hozzávalói 4 személyre:

 
Sütőtök krémleves hozzávalói

  • 1 db nagyobb sütőtök (lehetőleg olyan sütőtököt válasszunk, amely eddig bevált, ismerünk és ízletes)
  • 1 vöröshagyma (pucoljuk meg a vöröshagymát és vágjuk nagyon apró kockára)
  • fokhagyma (a sütőtök krémleves alapjához 1 gerezd szükséges, melyet nagyon apró kockára vágjunk össze, továbbá még annyi fokhagyma gerezd, ahány sütőtök szelet lesz, mert minden sütőtök szeletre teszünk egy fokhagyma gerezdet)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 3-4 evőkanál olíva olaj
  • Ízesítéshez: , őrölt fekete bors (esetleg rozmaring és kakukkfű), ételízesítő 
  • Levesbetét: lehet fokhagymás pirított kenyérkocka, vagy pirított olajos magvak (én napraforgó magot és lenmagot pirítottam, de ugye sokan a klasszikus tökmagot pirítják a sütőtök krémlevesbe)


Hogyan készül a sütőtök krémleves?


Nos, mint ahogy a recept elején már említettem, erre két módszer is létezik. Én azt a módszert választottam, amikor előtte a sütőtököt megsütöm. (A fenti linken egy részletes fűszeres fokhagymás sütőtök sütése leírást talál, itt nem bocsátkoznék annyira a részletekbe!) Nézzük ennek a lépéseit:

Sütőtök sütése:


1. A kiválasztott sütőtököt vágjuk ketté, majd szeleteljük fel 4-5 cm vastag szeletekre. Majd távolítsuk el a magokat egy kanál, vagy egy kés segítségével.

Szeleteljük fel a sütőtököt


2. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával, így a sütőtök egyrészt nem fog leragadni, másrészt nem kell mosogatni. Majd a sütőtök szeleteket héjával lefelé helyezzük a tepsire. Minden sütőtök szeletbe helyezzünk egy fokhagyma gerezdet, melyet előtte megpucoltunk és a kés lapjával megroppantottunk.

Tegyünk a sütőtökre fokhagymát


3. A sütőtök szeleteket csurgassuk meg olíva olajjal. Az olíva olaj és a sütőtök egy nagyon jó páros alkotnak. Az olaj közvetíti a fűszerek ízét.

Csorgassunk rá olíva olajat


4. Annak érdekében, hogy a sütőtök krémleves még finomabb legyen, a sütőtök szeleteket is meg fogjuk fűszerezni. Így hintsük meg egy kevés sóval és őrölt fekete borssal. (Aki szereti a rozmaring és kakukkfű ízét ők szórhatnak rá azokból a fűszernövényekből is, sőt kedvenc fűszereinkből is tehetünk rá.)

Fűszerezzük a sütőtököt


5. Míg az előkészületek folynak, addig melegítsük elő a sütőt 200-240 fokra. Ha a sütő megfelelően bemelegedett (a sütőtök előkészítése alatt bemelegszik), akkor tegyük a sütőtököt a sütőbe és 180-240 fokon süssük 45 -60 percig. A sütőtök sütési ideje függ attól, hogy milyen sütőtököt sütünk, illetve, hogy milyen sütőnk van. Én azt javaslom, hogy kezdjük sütni 180 fokon, majd mikor már a villa könnyedén belemegy a sütőtökbe, tehát már megsült, akkor 240 fokon még 5-10 percig süssük és szépen megpirul a teteje.

A megsült sütőtok


A sütőtök sütése ebben a pillanatban lezárul és következhet a sütőtök krémleves elkészítésének lépései.

Hogyan készítsem el a sütőtök krémlevest?


1. A megsült sütőtök szeleteket, pár percig 5-10 perc pihentessük, hogy kissé hűljön. Majd elkezdjük a feldolgozását. Tegyük a vágódeszkára a héjával lefelé, majd egy késsel vágjuk le a héját. Úgy is fogalmazhatnék, hogy filézzük ki, vagy vágjuk ki a héjából, majd daraboljuk fel.

Vágjuk le a sütőtök héját és szeleteljük fel a sütőtök húsát


2. Az így kapott sütőtök kockákat gyűjtsük össze egy tányérkában.

Tegyük a sütőtök kockákat egy tányérba


3. A vele sült fokhagymát se dobjuk el, arra is szükség lesz, tegyük a sütőtök kockákhoz. 
Tipp: ha sütőtök sütése közben a tepsibe néhány gerezd fokhagymát teszünk, úgy, hogy nem pucoljuk meg, akkor azok a fokhagyma gerezdek még finomabbak lesznek és azt is fel tudjuk használni a sütőtök krémlevesbe.

Tegyük hozzá a sült fokhagymát


4. Készítsünk elő egy edényt, melyben kényelmesen el fog férni majd a sütőtök krémleves. Az apró kockára vágott fokhagymát és vöröshagymát 1-2 evőkanál olajon pirítsuk meg. A fokhagymát kb. 1 percig pirítsuk sűrű kavargatás mellett, míg a hagymát kb. 2-3 percig.

Pirítsuk meg a fokhagymát és a hagymát


5. Adjuk hozzá a sütőtök darabokat és melegítsük össze a hozzávalókat. Kb. 1-2 perc.

Tegyük hozzá a sütőtököt


6. Most következhet a sütőtök fűszerezése. Adjunk hozzá egy kis ételízesítőt és egy kis frissen őrölt feketeborsot. Ebben a fázisban olyan fűszereket is hozzátehetünk, melyeket kedvelünk.

Fűszerezzük a sütőtököt


7. Mivel ez egy krémleves, így elengedhetetlen, hogy botmixert is használjunk. Ezért egy kis vízzel (kb. 1-2 dl) öntsük fel, forraljuk össze kb. 5 percig, majd turmixoljuk le a sütőtököt.

Turmixoljuk le a sütőtököt. Legyen jó pépes


8. Pépesítsük. Most eldönthetjük, hogy milyen sűrűre szeretnénk a krémlevest. Mert ebben a fázisban van lehetőségünk még felönteni egy kis csirke alaplével, vagy vízzel. Túlságosan ne hígítsuk fel, mert még tejszínt is fogunk hozzá önteni, 1 dl mennyiségben. A tejszíntől a sütőtök krémleves nagyon finom krémes lesz és gazdag lesz az íze. Forraljuk össze kb. 2-3 perc alatt (mennyiségtől és hőfoktól függően).

Öntsünk hozzá tejszínt


9. Egy serpenyőt, vagy palacsinta sütőt kezdjünk szárazon hevíteni, közbe szórjuk bele a napraforgó magot és a lenmagot. (Tehetünk bele tökmagot és egyéb olajos magvakat is). A magokat kevergessük rázogassuk, nem az a célunk, hogy a magok megégjenek. A hőfokot vegyük teljesen minimumra és úgy pirítsuk, mert a magok hajlamosak pattogni, ha túl magas a hőfok. 

Pirítsuk meg a magokat


Hogyan tálaljuk a sütőtök krémlevest?


A sütőtök krémleves legegyszerűbb tálalási módja, ha a krémlevest egy mélyebb csészébe, vagy tányérkába szervírozzuk és megszórjuk a tetejét a pirított magvakkal. Egy sokkal tartalmasabb és sűrűbb ételt kapunk, ha pirított kenyérkockát is, vagy leves gyöngyöt szórunk az ételbe. Ízlés kérdése. 

Klasszikus és egyszerű sütőtök krémleves


Jó étvágyat az elkészült ételhez és jó szórakozást a fűszeres sütőtökkrémleves recept elkészítéséhez!


Hogyan lehet még elkészíteni a sütőtök krémlevest?


  • A sütőtök krémlevest nem csak sósan, fűszeresen lehet elkészíteni, hanem édesen is. Ebben az esetben az eljárás hasonló, mint a sós krémleves elkészítésénél, csak elhagyjuk a fűszereket és helyette barnacukrot és mézet használunk. 


  • Létezik almás, chilis sütőtök krémleves
  • Sütőtök krémleves sült bacon-nel és reszelt parmezánnal
  • Krumplis sütőtök krémleves
  • Céklás sütőtök krémleves
  • Currys sütőtök krémleves
  • Gyömbéres sütőtökkrémleves
  • Kelbimbós sütőtök krémleves
  • Sütőtök krémleves kókusztejjel


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply