Egyező tartalom

» » » » » » Sült hekk hal recept képekkel

Sült hekk hal recept képekkel

 
Sült hekk törzs

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja a hekk hal sütésének minden fortélyát. A strandok és vásárok elmaradhatatlan gyorsételei közé tartozik a sült hekk törzs, vagy hekk filé. A levegőt megtölti ennek a finom ételnek az illata. De hogyan tudjuk otthon is olyan finoman elkészíteni, mint ahogy a strandon, vagy a piacokon? Tartsanak velem és megmutatom. 15 perc alatt elkészíthető finomság.

Sült hekk hozzávalói 4 személyre:

 
Sült hekk hal hozzávalói
 

  • kb. 1,5 kg fagyasztott hekk törzs (a halakat tisztítsuk meg alaposan, majd kb. 5 cm-es darabokra szeleteljük fel)
  • 4-5 evőkanál búza finomliszt (normál BL-55 búzaliszt)
  • Ízesítéshez: és frissen őrölt fekete bors
  • Sütéshez: napraforgó étolaj


Hogyan kell előkészíteni a hekk halat?


Két kardinális lépésre van szükség, az egyik a hekktörzs kiválasztása a boltban, a másik pedig a hal megvétele. Viccet félretéve, válasszuk ki azt a fajta fagyasztott halat, amelyik bevált és szeretjük, majd olvasszuk ki.

Hekk sütése:


1. Igaz, hogy a hekk egy tengeri hal és köztudottan a tengeri halaknak sós a húsuk, ennek ellenére sózzuk meg alaposan a hekk darabokat.

Sózzuk meg a halat


2. Az ízesítést a frissen őrölt színes bors követi. Jó alaposan borsozzuk meg a halhúst.

Borsozzuk meg a hekket


3. Egy tányérba szórjunk bele 4-5 púpozott evőkanálnyi lisztet. Hogy ne legyen csomós, akár le is szitálhatjuk.

Készítsük elő a lisztet


4. A klasszikus hal sütési eljárást fogjuk alkalmazni, ennek érdekében a panírlisztet is meg fogjuk ízesíteni. Ez az ízletes és ropogós sült hekk titka. Adjunk a kimért liszthez 1 teáskanálnyi őrölt fekete borsot.

Adjunk borsot a liszthez


5. A következő fűszer az őrölt nemes pirospaprika lesz. Adjunk a liszthez szintén egy teáskanálnyi őrölt nemes pirospaprikát. Így érjük azt el, hogy a hal szép piros és ízletes lesz. Gyerekkorából biztos Önnek is ismerős a sült hal paprikás lisztben változata?!

Fűszerezzük őrölt nemes pirospaprikával


6. Ebben a fűszeres lisztben forgassuk meg a hal darabokat. Ergo panírozni fogunk, tojás nélkül. A hal darabokat forgassuk meg alaposan ebben a fűszeres lisztben, hogy minden részét beborítson ez az ízletes liszt. Közben egy mélyebb serpenyőben kezdjük hevíteni az étolajat. Az olaj mennyiségét tekintve az a jó, ha a serpenyőben legalább 4-5 cm olaj van. Így a hal egy fordítással megsüthető. Ha van elektromos olajsütőnk, akkor azt is használhatjuk.

Vonjuk be fűszeres liszttel a hal darabokat


7. Ha az olaj már kellőképpen felhevült, serceg. Akkor tegyük bele a haldarabokat. Ne magunk felé tegyük a haldarabokat a forró olajba, mert akkor könnyen ránk fröccsenhet a forró olaj és könnyen forrázás lehet a vége. Továbbá ne tegyünk a forró olajba egyszerre túl sok haldarabot, mert akkor visszahűtheti az olajat és akkor nem lesz finom ropogós a hal, illetve a „panír” sem lesz finom ropogós.

Bő olajban süssük a halat


8. Süssük a halat mindkét oldalt legalább 5-8 percig. Ha látjuk, hogy a haldarabok szépen megpirultak (ne égjenek meg), akkor egy konyhai papírtörlőre szedjük ki és itassuk le róla a sütőolajat.

Itassuk le róla a sütőolajat


Hogyan kell tálalni a sült hekk halat?


Nos, a klasszikus sült hekk tálalása, nagyon egyszerű, ha a strandos és piacos érzést akarjuk illusztrálni, akkor tegyük papírtálcára, de ha nem szeretnénk ennyire puritán körülményeket, akkor egy normál tányérra szervírozzuk egy kis majonéz és ketchup társaságában. Ha pedig fish and chips ételt szeretnénk, akkor süssünk hozzá krumplit.

Sült hekk


Jó étvágyat a sült hekk halhoz és jó szórakozást a recepthez!

Néhány érdekesség a HEKK –ről


Az a Hekk, melyet mi magyarok annyira szeretünk valójában nem is hekk, mivel ez egy magyarosított név, eredetileg: Hake. Annak ellenére, hogy Magyarországon két jelentősebb folyó és egy Európában is nagynak mondható tó (Balaton) van, ennek ellenére mi magyarok a külföldről behozott tengeri csukát azaz a hekket szeretjük. Annyira nagy ez a szerelem, hogy még a Balaton parton is sült hekket vásárolunk.

Milyen hekk típusok találhatóak a magyar piacon?


Biztos tapasztaltuk már, hogy a hűtőpultokban, fagyasztószekrényekben más és más hekk típus található. Ez nem véletlen. A hekk halnak számos változata van. A teljesség igénye nélkül:

  • klasszikus european hake, vagyis európai hekk
  • blue hake (kissé kékes színű a bőre)
  • silver hake (ezüstszínű a bőre)
  • argentin hake
  • north pacific hake


Miért népszerű a hekk?


A hekk hal népszerűsége abban rejlik, hogy a központi szálkarendszerén kívül (mely többnyire egyben eltávolítható) nem tartalmaz több szálkát, így szinte teljesen szálkamentes. A hal húsa sütés, vagy főzés után lemezeire hullik szét, nagyon szaftos és ízletes hal. Húsa gyönyörű fehér színű és kellemesen rugalmas. Hőkezelés közben kevés vizet enged ki magából, így jól kezelhető halhús. 

A klasszikus hekk törzs mellett, hekk filé is kapható, melynek az elkészítési módjai szinte végtelenek.

Hogyan lehet elkészíteni a hekket? Hekk hal receptek:


  • Aranypanírban sült hekkfilé
  • Citromos fokhagymás hekk alufóliában
  • Balatoni sült hekk
  • Roston sült hekk
  • Grillezett hekk


Ha nem hekk, akkor milyen alternatíva létezik?

Magyarországon a másik elterjedőben lévő tengeri hal fajta az AQUADELLA azaz tengeri apróhal. 



Aquadella

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply