Egyező tartalom

» » » » » Rizs főzés egyszerűen, avagy a tökéletes főtt rizs trükkje

Rizs főzés egyszerűen, avagy a tökéletes főtt rízs trükkje

 
Tökéletes rizs főzés, mely tapadásmentes pergős

A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a tökéletes főtt rizs elkészítésének minden lépését. A rizs főzés a háziasszonyok egyik nagy mumusa. Vagy főtlen marad, vagy túlfő, vagy összeragad. Ha azt szeretnénk, hogy gyönyörű rizsszemekre hulló főtt rizst készítsen, akkor tartson velem. Továbbá egy összefoglalást is olvashat arról, hogy milyen rizstípusok léteznek, és hogyan kell ezeket elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre:

Főtt rizs hozzávalói


  • 250 g (fél csomag) indica rizs (Választhatunk „A” minőségű rizst és „B” minőségű rizst is)
  • 3 teáskanál (ha azt szeretnénk, hogy a főtt rizs kissé különleges legyen, használjunk tengeri sót)
  • 2 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat)


A tökéletes tapadásmentes főtt rizs elkészítése:


A rizs főzésének van 3 alapszabálya! 

1. Válasszuk ki azt a rizsfajtát, mely alkalmas arra az ételre, amit főzni szeretnénk. Egyértelmű, ha rizottót akarunk készíteni, akkor nem használunk indica rizset. 

2. A rizs legyen alaposan megmosva és nem árt, ha pár órát áztatjuk


3. A rizs főzés történjen nagyon sok vízben


Ha ezeket a szabályokat betartjuk, garantált a megfelelő tapadásmentes rizs. De nézzük, hogyan történik a rizs főzése:

1. A kimért rizs adagot öntsük egy nagyobb tálba. Ha „B” minőségű rizst használunk, akkor nézzük át, és szedjük ki belőle az idegen anyagokat. Ez többnyire kisebb kavics, más jellegű mag, stb.

Válogassuk át a rizst


2. Ezután következhet a mosás. Hogyan kell mosni a rizset? Én úgy csinálom, hogy ráengedek vizet, majd az ujjaimmal átkevergetem a rizsszemeket, ezután leöntöm róla a vizet. Ezt akár 10-szer is elvégezhetjük. Akkor lesz jó, ha a rizsen már áttetsző lesz a víz.

Mossuk meg a rizst és áztassuk meleg vízben


3. Ha 250 g rizst főzünk, akkor legalább 3 liter vízben kell főzni. (A mennyiség változásával, változtassuk a víz mennyiségét is!) Tehát tegyünk forrni a tűzhelyre minimum 3 liter vizet.

Kezdjünk vizet forralni


4. A főzővízbe tegyünk 3 teáskanálnyi sót. Természetesen, ha valamilyen édes ételhez készítünk főtt rizset, akkor ezt a lépést elhagyhatjuk (vagy maximum 1 teáskanálnyi sót tegyünk hozzá), viszont, ha valamilyen sósabb ételhez főzzük a rizset, amit egyébként már nem fogunk tovább fűszerezni, akkor emelhetjük a só mennyiségét. Ezt vegyük egy arany középútnak.

Sózzuk a főzővizet


5. Ezután öntsünk hozzá 2-3 evőkanál olajat (lehetőleg olíva olajat). Ez egyrészt ízesíti a rizst, másrészt nem engedi, hogy a rizsszemek összetapadjanak. 

Öntsünk olajat a rizs főzővizébe


6. Ha felforrt a víz, öntsük hozzá a megtisztított és átmosott rízst. A főzővíz ekkor kissé visszahűlhet, ezért érdemes a rízset meleg vízben áztatni, hogy a rizsszemek felmelegedjenek és a főzővizet ne hűtsék vissza.

Öntsük bele a megmosott rizset


7. A rizs főzési ideje rá van írva a csomagolásra. Ez többnyire 15 és 20 perc közé esik. Természetesen nagyon sok mindentől függ a rizs főzési ideje, de azért ezt is vehetjük egy arany középútnak. 

Rizs főzési ideje kb. 15 - 20 perc


8. Én maximális hőfokon főzöm a rizst, és néha jó alaposan megkeverem, hogy az aljára ne ragadjanak le a rizsszemek. Ha megfelelő mennyiségű vizet használunk, nagyon kicsi rá az esély, hogy a rizsszemek letapadjanak.

Néha kavarjuk meg, hogy ne tapadjon le


9. Ha eltelt az említett 15 – 20 perc, akkor érdemes megkóstolni. Ha a rizs már puha, akkor egy szűrő segítségével szűrjük le és hideg folyó csapvízzel mossuk át. Ezzel kimossuk a főzővizet és lehűtjük a rizsszemeket is. Ezután felhasználásig egy tálban tartsuk. 
Ha köretként akarjuk felhasználni, akkor a hideg vizes zuhany után, állítsuk melegre, újra felmelegítve a szemeket. És ha lecsöpögött, azonnal lehet tálalni.

Tapadásmentes pergős rizs



Mit érdemes tudni a rizsről?


Ahhoz, hogy megfelelő minőségű és állagú ételeket tudjunk készíteni a rizsből, fontos, hogy ismerjük ezt a növényt. Ahogy azt már említettem, nem mindegy, hogy milyen rizsből, milyen ételt készítünk. Most egy kis segítséget fogok Önöknek adni.

A rizs (Oryza sativa) az eredeti nevéből adódóan, hazánkban néha rizsának (rizsa) nevezik. A perjefélék (Poaceae) családjába tartozik. Nem csak hazánkban jelentős a fogyasztása, hanem a világon mindenhol népszerű. Az emberiség több mint 60%-ának fő táplálékát jelenti ez az apró szemű étel. Esszenciális aminosav összetétele miatt biológiai tápértéke leginkább az állati fehérjékhez hasonlítható. Nem véletlen, hogy az egészséges táplálkozás egyik alappillérét képezi a rizs. Elsősorban Indiában és Kínában termesztik nagyobb mennyiségben. 

Milyen rizsfajták vannak?


A világon nagyon sok, több ezer rizsfajta létezik. Ezek többsége két nagy csoportba sorolható az egyik az Indica a másik a Japonica rizs. 

Méretét tekintve pedig megkülönböztetünk hosszúszemű rizst, közép-hosszúszemű rizst és rövidszemű rizst. Illetve külön kategóriában a ragadós rizst, vagy ragacsos rizst. Nézzük, melyik mire való:

Hosszúszemű rizs:


A hosszúszemű rízs az indica csoportba tartozik. Főzéséhez sok víz és magas hőmérséklet szükséges. A hosszúszemű rizs jó alapja lehet egy rizses húsnak, készíthetünk belőle piláfot, fűszeres rizses csirkét (biryani). Továbbá köreteknek is megfelelő. Két kiemelt képviselője a hosszúszemű rizseknek a Basmati rizs és a Jázmin rizs.

Hosszúszemű rizs


Közép-hosszúszemű rizs:


Ezt a rizs fajtát kevesebb vízben is meg tudjuk főzni, mivel kevesebb vizet vesz fel. Puhára fő és hajlamosabb az összetapadásra. Az olaszok nagy előszeretettel alkalmazzák rizottók készítéséhez, az olasz rizottó alapja. De a spanyolok is szeretik, mivel a spanyol paella (páélá) is ebből a rizsből készül. Kiemelt képviselői a közép-hosszúszemű rizseknek az Arborio rizs, Valencia rizs, Bomba japonica rizs.

Közép-hosszúszemű rizs. Gombás rizottó


Rövidszemű rizs:


Elsősorban a japonica csoportba sorolható rizsfajták tartoznak ide. Ismérve, hogy szélessége és hosszúsága közel azonos. Kínában, Japánban és Koreában igen kedvelt ez a rizsfajta. Nem véletlenül a sushihoz (szusihoz) használják ezt a rizsfajtát. Nagyon tapadós ez a rizsfajta és sokáig megőrzi a puhaságát. 

Rövidszemű rizs. Sushi. Szusi


Ragadós rizs, ragacsos rizs:


A közhiedelemmel ellentétben nem ebből készül a sushi! Ez egy édesebb rizsfajta igaz nagyon ragadós, mégis desszertekhez alkalmazzák. Nem főzik, csak áztatják és gőzölik. Többnyire Thaiföldön terjedt el a használata és alkalmazása.  
  
Ragadós rizs. Ragacsos rizs

  

Aromás és előfőzött rizs:


Ebbe a kategóriába sorolható a basmati -és jázmin rizs is. Az előfőzés nagy előnye, hogy a rizsszemek nehezebben fognak főzés után összetapadni, ebből kifolyólag a rizsszemek pergősebbek lesznek. Köretekhez ideális az ilyen előfőzött rizs. Nagy hátránya, hogy sokkal drágább, mint a nyers nem előfőzött rizs.


Barna rizs és fényezett rizs:


Amikor meglátjuk az üzletek polcain a barna rizst, azt gondolnánk, hogy ez egy teljesen más fajta rizs. A valóságban teljesen ugyan olyan, mint a többi, csak erről nincs lekoptatva a külső réteg. Tehát tartalmazza a héj alatti korpát és csírát, ebből kifolyólag tápértéke is sokkal magasabb és így sokkal egészségesebb, mint fényezett társai. Ezért elsősorban a barna rizst ajánlják azok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. 

A fényezett (koptatott rizs) nagy előnye, hogy főzés közben kevésbé fő szét és kevésbé tapad össze. Így ha pergős rizst szeretnénk főzni, akkor válasszuk a hosszúszemű fényezett rizst.   


Mi a különbség az „A” és „B” rizs között?


Sokan azt gondolják, hogy az „A” rizs és „B” rizs az külön fajtát jelöl. A valóságban az „A” és „B” jelölés a minőségét jelzi. 

Az „A” osztályú rizs többnyire egész (nem tört) rizsszemeket tartalmaz és kevésbé tartalmaz idegen anyagot, mely többnyire apró kavics, szennyeződés és más jellegű növényi magvak.

A „B” osztályú rizsnél ez az érték magasabb, tehát több törött rizsszemet tartalmaz és több idegen anyagot. 

Természetesen az árán is jelentkezik ez. Az „A” osztályú rizs sokkal drágább, mint a „B” osztályú vagy minőségű rizs.


Hogyan készítik a rizst a világon?


A rizs elkészítésének számtalan módszere létezik. Minden tájegység, minden ország a sajátját tartja a legjobb receptnek. Most nézzük, hogy ki mire esküszik:

Indiai rizs főzés:


Indiában a rizs főzésének nagy hagyománya van. Az ételeik többsége tartalmaz rizst. De hogyan is főzik a rizst?
Ahogy az iromány elején is elkészítettem a rizst, ugyan úgy. Tehát nagyon sok vizet használnak, majd 15 – 20 percig főzik, majd leszűrik és vízzel átöblítik. Ez az indiai rizs főzési módszer. Így tapadásmentes pergős rizst kapunk.


Kínai és japán rizs főzés:


A rizst nem főzik, hanem többnyire gőzölik, nagy gőzölő bambusz edényekben. A rizs ebből kifolyólag inkább tapadósabb lesz, de igazából ez a céljuk, mert így könnyebben meg tudják fogni a rizs gombócokat a pálcikával. Tehát ebben az esetben nem cél a széthullós pergős rizs.


Kelet-Ázsia rizs főzés:


Teljesen hasonlóan készítik a rizst, mint az indiai módszer. Bő vízben és pergősre főzik a rizst.


Iráni rizs főzés:


Iránban a rizs főzés igazán érdekes, mert több fázisban főzik a rizst. Először félig megfőzik, majd az ételhez adják és úgy tovább sütik, párolják. Az egyik magyar ételhez tudnám hasonlítani, ami a rizses rakott káposzta. Amikor is a rizst előfőzzük (félig van megfőve a rizs), majd sült hús (pörkölt) és savanyú káposzta kíséretében egy jénaiba rétegezzük és a sütőben készre sütjük.


Török rizs főzés:


Magyarországon is gyakran használatos a török rizs főzési eljárás. Melynek lényege, hogy a rizsszemeket egy kis zsiradékon (többnyire olajon) megpirítják üvegesre, majd csak ezután öntik fel annyi vízzel (vagy alaplével) amennyiben megfő és majd azt fel is szívja. A magyar rizses hús is így készül. 



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply