Egyező tartalom

» » » » Palócleves recept kezdőknek képekkel

Palócleves recept kezdőknek képekkel

 
Olcsó palócleves recept kezdőknek és haladóknak

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja az olcsó palócleves receptjét kezdők számára, képekkel illusztrálva. Hogyan készül az egyszerű, olcsó, ámde finom palócleves? Ez egy olyan palócleves recept lesz, melyet nagyon nehéz elrontani, csak figyelmesen kell követni a lépéseket. Ha lehetőségünk van rá, akkor ezt a palócleves receptet bográcsban készítsük el, klasszisokkal finomabb ételt kapunk. Jelenleg bent, tűzhelyen fogjuk elkészíteni ezt a palócleves receptet. Nézzük, hogyan kell elkészíteni?

Milyen alapanyagokra van szükség a palócleves elkészítéséhez?


Ez egy olcsó palócleves recept lesz, mivel az alapanyagok viszonylag olcsón beszerezhetőek. Igazán tartalmas, laktató, akár egytálételnek is szervírozható ételt kapunk. Nézzük, milyen alapanyagokra lesz szükségünk a palócleves elkészítéséhez:

Palócleves hozzávalók 10 személyre:

 
Olcsó palócleves hozzávalói

  • 300 g zöldbab (ha lehetőségünk van rá, használjunk házi termesztésű zöldbabot. Fagyasztva is ilyen gyönyörű a színe, az íze is nagyon finom.)
  • 1 kg sertéshús (ehhez a palócleves recepthez én lapockát használtam, amit lehártyáztam, eltávolítottam a zsírosabb részeket, majd kb. 1,5 cm x 1,5 cm-es falatnyi darabokra kockáztam. Természetesen lehet csirkemellből is palóclevest készíteni, de az igazi a bárányhús. A klasszikus eredeti palócleves recept ürühúsból, bárányhúsból készíti a palóclevest.)
  • 200-400 g krumpli (2-3 darab nagyobb burgonya megpucolva és apró kockákra vágva)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (szintén megpucolva, kés lapjával szétpréselve, majd felkockázva, de lehet fokhagymanyomón is keresztülpréselni, de akár reszelni is lehet)
  • 2-3 fej vöröshagyma (megpucolva és apró kockákra felvágva, fontos, hogy apróra legyen vágva, mert nem esztétikus, ha a levesben hagymadarabok úszkálnak, ennek érdekében akár le is reszelhetjük a hagymát.)
  • 3-4 evőkanál olaj (lehetőség szerint olíva olaj, de ha olcsó receptet akarunk készíteni, akkor megteszi az olcsóbb napraforgó étolaj is)
  • 1 doboz sűrített paradicsom konzerv 140g (ha van házi paradicsomlevünk, azt is használhatjuk. A paradicsom fontos szerepet játszik a palócleves receptben, mivel a palóclevesnek enyhén savanyúnak kell lennie)
  • 1 csapott evőkanálnyi csípős piros arany (de használhatunk helyette akár egy teáskanálnyi Erős Pistát is, viszont a levesben nem jól mutatnak a paprika magok)
  • 2-3 darab pörköltszaft kocka (én a Maggi pörköltszaft kockát szeretem használni, de ez opcionális, akár el is hagyható)
  • 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika (egy jó pörkölt alapja a pirospaprika, így akár többet is használhatunk belőle, egy dologra kell csak odafigyelnünk, hogy ne égessük meg a paprikát, mert akkor keserű lesz)
  • Ízesítéshez: ízlés szerint , ízlés szerint frissen őrölt feketebors, vagy színes bors, ételízesítő (lehetőleg Delikát).
  • Sűrítéshez: 2 evőkanál búza finomliszt (BL-55), 2 evőkanál tejföl (minimum 20%-os)


Hogyan kell elkészíteni a legfinomabb palóclevest?


Számos palócleves recept található receptes könyvekben és az interneten, de az eredeti palócleves recept úgy készül, hogy egy igazi magyaros pörköltöt készít, majd ebből alakít ki egy hosszú lére levest. Nézzük ezt a tradicionális palócleves recept lépéseit.

Palócleves elkészítése:


1. Készítsünk elő egy jó nagy edényt, melyben a palócleves kényelmesen el fog férni. Én többnyire 5-6 literes edényt használok, ha palóclevest főzök. Hevítsünk benne 2-3 evőkanál olajat, majd tegyük rá a fokhagymát és pirítsuk kb. 1 percig, közben kavargassuk (ha a fokhagyma leég, tönkreteszi a palóclevest, mert keserű lesz!)

Pirítsuk meg a fokhagymát


2. Ha a fokhagyma megpirult, adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát, majd azt is pirítsuk addig, míg üveges lesz. Ez kb. 1-2 perc alatt bekövetkezik. Tipp: ha a hagyma pirítása közben egy kis sóval meghintjük, akkor a hagyma sokkal hamarabb megpirul.

Pirítsuk meg a hagymát


3. Adjuk az üvegesre pirított hagymához a sertéshúst, vagy csirkemell filét. Kezdjük pirítani.

Süssünk kérget a húsra


4. Addig pirítsuk a húst, míg egy fehér kéreg meg nem jelenik a hús oldalain. Úgy nevezzük ezt a folyamatot, hogy kérget sütünk a húsra. Akkor jó, ha már legalább 80%-ban kifehéredett a hús.

Ha kifehéredett, akkor jöhet a következő lépés


5. Most mérsékeljük a hőfokot a minimumra, mert következik a palócleves alap, azaz a pörkölt ízesítése. Adjunk a húshoz a 2-3 evőkanálnyi őrölt pirospaprikát.

Adjunk hozzá őrölt pirospaprikát


6. A palócleves recept következő fűszere a frissen őrölt bors következik. Használhatunk frissen őrölt színes borsot, fekete borsot, de akár őrölt feketeborsot is. 1-2 teáskanálnyi elegendő lesz.

Borsozzuk meg


7. Most kicsit savanyítani fogjuk a palóclevest. Adjuk hozzá a sűrített paradicsom konzervet, vagy házi paradicsomlevet (mag nélkülit).

Adjunk hozzá sűrített paradicsomot


8. A pikánsan csípős íz kedvéért, adjunk hozzá egy csapott evőkanálnyi csípős piros aranyat, vagy egy teáskanálnyi Erős Pistát, vagy chili port.

Ha csípősen szeretjük a palóclevest, adjunk hozzá csípőset


9. Majd adjunk hozzá 2-3 pörköltszaft kockát (ha olcsón akarjuk ezt a receptet elkészíteni, vagy nincs otthon pörkölt szaft kockánk, akkor ezt el is hagyhatjuk a palócleves receptből)

Adjuk hozzá a pörköltszaft kockát


10. Majd folytatjuk az ízesítést egy evőkanálnyi ételízesítővel (az étel elkészítése során folyamatosan van lehetőségünk ízesíteni a palóclevest, ezért az előírt fűszermennyiségek ízlés kérdése, így alakítsuk szájunk íze szerint!)

Fűszerezzük ételízesítővel


11. A fűszereket kissé pirítsuk meg, vigyázva arra, hogy ne égjen meg, majd öntsük fel alaposan vízzel és fedő alatt főzzük legalább 1,5-2 órán keresztül. Az elpárolgott vízmennyiséget folyamatosan pótoljuk és kevergessük negyedóránként.

Öntsük fel vízzel és főzzük


12. Amíg a pörkölt alapunk készül, addig pucoljuk meg a krumplit és daraboljuk fel apró kockákra.

Készítsük elő a krumplit


13. 1,5-2 óra elteltével a palócleves alap, azaz a pörkölt elkészül. Finom szaftos és ízes, a pörköltön lévő lé mennyisége nem lényeges, mivel úgyis fel fogjuk majd önteni. Hasonlóan kell kinézni.

Az elkészült palócleves alap így néz ki


14. Készítsük elő a zöldbabot. Én a házi zöldbabot borsikafű (borsfű) és friss kapor kíséretében fagyasztom a palócleveshez. Így, ha gondolják így Önös is tehetnek bele friss, vagy szárított borsikafüvet és kaprot.

Fagyasztott házi zöldbab


15. A zöldbabot öntsük a palócleves alapunkhoz. A zöldbab kiválasztásánál legyünk igényesek, csak zsenge zöldbabot (vagy sárga vajbabot) használjunk, mert a túlérett hüvelyes bab, tönkreteheti a palóclevesünk élvezeti értékét.

Öntsük a zöldbabot a palócleveshez


16. Tehát a forrásban lévő palócleves alaphoz öntsük hozzá a zöldbabot. Ha fagyasztott zöldbabot használunk, akkor a levest vissza fogja hűteni, ennek érdekében tekerjük maximumra a hőfokot.

Kezdjük el főzni a zöldbabot


17. Keverjük össze, majd öntsünk hozzá kb. 1 – 1,5 liter vizet. Majd főzzük a zsenge hüvelyes zöldbabbal kb. 15 – 20 percig.

Öntsük fel vízzel


18. Ha úgy érezzük, hogy a zöldbab már majdnem puha, akkor hozzáadhatjuk a palócleveshez a krumplit (burgonyát), mely kockára van vágva.

Adjuk hozzá a krumplit


19. A krumplival is főzzük kb. 15-20 percig. Ha kevés lenne a leve, öntsük fel vízzel. De használhatunk hús alaplevet is. Ha van mérce az edényen, én ebben a fázisban szoktam kb. 4 – 4,5 literig tölteni. 

Főzzük puhára a krumplit


20. Amíg a krumpli fő, addig elkészítjük a palócleves sűrítő anyagát, ami nem lesz más, mint egy habarás. Lehetne a palóclevest rántani is, de én a palóclevest habarva szeretem.
Nézzük, hogyan kell a palóclevest behabarni.
Egy tálkába tegyünk 2 evőkanál búzalisztet.

Tegyük a 2 kanál lisztet egy tálkába


21. Illetve tegyünk a liszthez 2 evőkanál 20%-os zsírtartalmú tejfölt. (Az adagok ebben az esetben púpozott evőkanálra értendőek)

Adjunk hozzá 2 kanál tejfölt


22. Egy habverő segítségével és 3-4 evőkanál víz kíséretében keverjük a habarást csomómentesre. Ha csomómentes a habarásunk, akkor a palócleves levéből merjünk rá annyi leves lét, hogy felmelegedjen a keverékünk. Nagyon fontos: a forró leves lét lassan adagoljuk a habaráshoz, közben folyamatosan keverjük a habarást. Ha hírtelen nagy mennyiségben öntjük a forró leves levet a habaráshoz, akkor kicsapódik a fehérje és gusztustalan csomós lesz a palócleves.

Lassan öntsük a palócleves levet a habaráshoz


23. A tűzhelyen lévő palócleves alatt a hőfokot minimumra állítjuk, közben a habaráshoz annyi leves levet öntünk, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a levessel. Ezt nevezzük hő kiegyenlítésnek. 

Végezzünk hőkiegyenlítést


24. Majd ha kellőképpen meleg a habarás, hozzáöntjük a palócleveshez, közben folyamatosan kevergetjük.  

A palócleveshez adjuk hozzá a habarást


25. Így behabarva főzzük még 5 – 10 percig, közben megkóstoljuk, hogy szükséges –e még ízesíteni. 

Hogyan lehet tálalni a palóclevest?


Az eredeti palócleves recept úgy fogalmaz, hogy az elkészült palócleveshez adjunk egy kanál tejfölt és kínáljuk friss házi kenyérrel. Ezt javaslom én is.

Palócleves tejföllel


Jó étvágyat ehhez az olcsó palócleveshez!

Ugye nem is volt bonyolult elkészíteni, ezt a palócleves receptet?


A palócleves története:


A palócleves, vagy, ahogy több receptben is olvastam palóc leves, vagy palócos leves, illetve palócos gulyás, egy ősi magyar tradicionális egytálétel. Többnyire Gundel János nevéhez kötik a palócleves eredetét. A mendemonda szerint Gundel János, Mikszáth Kálmánnak készítette el, aki köztudottan a „legnagyobb palóc” volt, így tiszteletére lett elnevezve palóclevesnek. 

Milyen húsból készül a palócleves?


A palóclevest az eredeti palócleves recept szerint bárányhúsból készítik, de mivel a bárányhús hozzáférhetősége korlátozott, ezért elterjedtebb a sertéshúsból készített palócleves, a marhahúsból készített palócleves a csirkemellből készített palócleves és ritkábban a pulykahúsból készített palócleves.

Hogyan lehet még elkészíteni a palóclevest? Palócleves receptek kezdőknek és haladóknak.


  • A palocleves készíthető ragulevesként is sok zöldséggel. Ha a pörkölthöz egy zöldségragút készítünk (sárgarépa, zeller, petrezselyem, krumpli, hagyma) és ahhoz adjuk hozzá a zöldbabot, akkor egy finom ragú alapú palóclevest készíthetünk.


  • Ez a palócleves recept készíthető továbbá bográcsban is. Ez a palócleves bográcsban recept kölcsönöz egy különleges füstös ízt, mely nagyon feldobja a palóclevest. És nagy valószínűséggel az eredeti palócleves recept is bográcsban készült. Ez a leves kimeríti a tartalmas levesek, egytálételek kategóriáját.


  • Fűszerezését tekintve, mint a ragulevesek többségéhez nagyon jól illik a tárkony. Nincs ez másképp a palóclevessel sem. Tehát létezik tárkonyos palócleves is. Az alaprecept ugyan az, csak kiegészítjük a fűszerpalettát egy csapott teáskanálnyi tárkonnyal


  • A tárkonyos palóclevesen kívül, ahogy az én receptem is tartalmaz némi kaprot. A kapor és a palócleves igazán kellemes párost alkot. A palócleves kaporral izgalmas íz világot kölcsönöz, viszont, aki nem szereti a kapor ízét, számukra nem ajánlatos a palóclevest kaporral ízesíteni.


  • Létezik továbbá hamis palócleves, amikor nem teszünk húst a palóclevesbe. A vegetáriánusok számára jó alternatíva lehet, bár én azt nem nevezném palóclevesnek, akkor inkább készítsenek helyette habart zöldbab levest. A palócleves gazdagon az igazi, mikor sok húst tartalmaz, számomra az az igazi palócleves


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply