Egyező tartalom

» » » Magyar paprikás krumpli recept képekkel

Magyar paprikás krumpli recept képekkel

 
Klasszikus paprikás krumpli receptje képpel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatatja az ősi paprikás krumpli receptjét képekkel illusztrálva. Ez nem egy paprikás krumpli virslivel és nem egy paprikás krumpli kolbásszal, hanem ez egy klasszikus, mondhatnám azt is, hogy egy ősi magyar paprikás krumpli. Miért is? Azért mert a világhírű paprikás (papricache) kvázi pörkölt az alapja. Tehát nézzük, hogyan készül az igazi paprikás krumpli. Tartson velem.

Paprikás krumpli hozzávalók 8 személyre:

 
Mi kell a paprikás krumpliba?


  • 1 kg sertéshús (a sertéslapocka finom ízes lesz a paprikás krumplihoz. hártyázzuk le, távolítsuk el a nemkívánatos részeket, majd kockázzuk fel 2x2 cm-es darabokra)
  • kb. 2 kg krumpli (a paprikás krumpli recepthez válasszuk ízletes krumplit, mert a pörkölt után a krumpli a következő legfontosabb alkotóeleme) Pucoljuk meg és vágjuk nagyobb darabokra (3-4 cm x 3-4 cm).
  • 2-3 fej nagyobb vöröshagyma (pucoljuk meg és vágjuk apró kockára) A hagyma fogja sűríteni a pörköltet, így válasszunk abból is jó minőségűt. Ha lehetőségünk van rá, használjunk házi vöröshagymát.
  • 4-5 gerezd fokhagyma (pucoljuk meg és szeleteljük fel apró kockára, vagy fokhagymanyomós segítségével préseljük át, de akár le is reszelhetjük)
  • 3-4 evőkanál olaj (ha van olíva olajunk, akkor használjuk azt, de ha nincs, akkor a sima napraforgó étolaj is megteszi)
  • 1 doboz sűrített paradicsom 140 g (Ha esetleg van napon szárított paradicsomunk, vagy házi paradicsom, vagy paradicsom lé, akkor azt is használhatjuk)
  • 1 evőkanál piros arany krém (használhatunk helyette Erős Pistát, chili pasztát, chili port, vagy normál csípős paprikát is)
  • 2-3 pörköltszaft kocka 
  • 2-3 evőkanál őrölt nemes pirospaprika (ha van füstölt paprika őrleményünk azt is használhatjuk) Az igazi füstös ízt a bográcsban készített paprikás krumplinál érezhetjük.
  • Ízesítéshez: ízlés szerint , őrölt fekete bors, ételízesítő


Hogyan készül az igazi paprikás krumpli?


Az eredeti paprikás krumpli recept azt írja, hogy készítsünk egy sűrű pörköltet, majd adjunk hozzá krumplit, majd főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Nos, mi is az igazi paprikás krumpli recept instrukcióit fogjuk követni, miszerint pörköltet készítünk. Nézzük, hogyan készül az ősi magyar paprikás krumpli.

Paprikás krumpli elkészítése:


1. Készítsünk elő egy jó nagy edényt, melyben kényelmesen el fog férni a paprikás krumpli hozzávalói. Egy ilyen adag esetében egy 5 -6 literes fazék megfelelő lesz. Hevítsünk benne olajat, majd mikor már meleg az olaj, tegyük rá a fokhagymát és pirítsuk kb. 1 percig.

Pirítsuk meg a fokhagymát


2. Ha megpirult a fokhagyma, akkor pirítsuk meg a hagymát. Folyamatosan kevergessük, mert kellemetlen keserű íze lesz, ha megég. Tipp: ha a vöröshagymára egy kis sót hintünk, akkor hamarabb megpirul.

Pirítsuk meg a vöröshagymát is


3. A paprikás krumpli recept egyik kulcsszereplője a hús következik. Pirítsuk meg a húst. Ez kb. 2-3 percig fog tartani. Az a célunk, hogy a húsra kérget süssünk. Ezt úgy tudjuk elérni, ha nagy hőfokot használunk és nem öntünk alá semmilyen folyadékot, csak zsír vagy olaj legyen alatta.

Adjuk hozzá a húst


4. Addig pirítsuk nagy lángon, míg 80-90%-ban kifehéredik a hús. Kb. így kell kinéznie:

Pirítsuk fehéredésig a húst


5. A paprikás krumpli fűszerezése következik. És ahogy a nevében is benne van, hogy paprikás, nem árulok zsákbamacskát az őrölt pirospaprika következik. Adjunk a pörkölthez 2-3 evőkanál őrölt pirospaprikát. Ha lehetőségünk van rá, használjunk füstölt paprikát. Nagyon finom ízt kölcsönöz a paprikás krumplinak. Mielőtt a fűszereket rátennénk a húsra, vegyük minimumra a hőfokot, vagy le is vehetjük a tűzhelyről az edényt!

Adjunk hozzá őrölt pirospaprikát


6. Majd frissen őröljünk hozzá feketeborsot. De használhatunk normál őrölt feketeborsot is. 

Borsozzuk meg


7. A paprikás azaz a pörkölt alapja a hús és paprika mellett a savanykás ízt biztosító paradicsom. Nyáron használhatunk friss házi érett paradicsomot, vagy házi paradicsomlevet, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor használjunk sűrített paradicsom konzervet. Adjunk hozzá 3-4 evőkanálnyit.

Adjuk hozzá a sűrített paradicsom konzervet


8. Ha szeretjük a csípős ételeket, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a következő hozzávalót a paprikás krumpliból, ami nem más, mint a Csípős Arany, vagy Erős Pista. Csípős aranyból adjunk a paprikás krumplihoz egy evőkanálnyit, Erős Pistából elegendő egy teáskanálnyi is.

Adjunk hozzá piros aranyat


9. Hogy még ízletesebb legyen a paprikás krumpli, így adhatunk hozzá 2-3 pörköltszaft kockát. Kellemes az íze és szép színe is lesz tőle a pörköltnek. (Természetesen, ha nincs pörköltszaft kockánk, el is hagyhatjuk, a pörköltünk a pörköltszaft kocka nélkül is nagyon sűrű és szaftos lesz!)

Adjunk hozzá pörköltszaft kockát


10. Most szórjuk meg egy kis ételízesítővel, kb. egy evőkanálnyi elég lesz. A főzés során még lesz lehetőségünk az ízesítésre. Használjunk jó minőségű ételízesítőt, amiben sok szárított zöldség van.

Ízesítsük ételízesítővel


11. Tegyük vissza a tűzhelyre, majd alacsony hőfokon melegítsük össze a hozzávalókat, fűszereket, majd öntsük fel alaposan és főzzük kb. 1,5 – 2 órán keresztül fedő alatt közepes hőfokon. Negyed óránként kavarjuk át, és öntsük is fel az elpárolgott vízmennyiséget.

Öntsük fel vízzel és főzzük


12. Míg a pörkölt sül, addig készítsük elő a paprikás krumpli egyik kardinális alapanyagát a krumplit. Válasszunk jó minőségű sütésre és főzésre is alkalmas krumplit. Ne legyen fagyos, ne legyen fonnyadt, legyünk körültekintőek. A krumplit alaposan pucoljuk meg, majd mossuk meg és kockázzuk fel. A krumpli kocka méretét tekintve lehet hasáb is, de én kockázni szoktam 3-4 cm-es darabokra. Az sem baj, ha egyik kisebb, másik nagyobb, mert úgy is sokáig fogjuk főzni. A kisebb darabok majd szétfőnek és besűrítik a paprikás krumplit.

Készítsük elő a krumplit


13. A krumplit, míg nem használjuk fel, addig öntsünk rá vizet, hogy ne barnuljon be. Közben, ha eltelt 1,5 -2 óra pillantsunk rá a paprikás alapra a pörköltre. Ha puha a hús, akkor már jó lesz.

Elkészült a paprikás krumpli alapja


14. Ezután adjuk hozzá a krumplit, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a krumplit. Majd 5 percenként megkavarva főzzük addig a paprikás krumplit, míg a krumpli megfő, és be nem sűrűsödik.

Adjuk hozzá a krumplit


A paprikás krumpli főzési ideje ebben a fázisban kb. fél – háromnegyed óra. A krumpli fajtájától függően ez az idő változhat.

Hogyan kell tálalni a paprikás krumplit?


A paprikás krumpli egy nagyon finom egytálétel, így nincs szükség semmilyen kiegészítőre. Van, aki szaggat bele nokedlit, de kínálhatunk hozzá friss házi kenyeret is, de önmagában is egy laktató főfogás a paprikás krumpli.

Paprikás krumpli tálalva


Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez és jó szórakozást a recept elkészítéséhez!

Milyen paprikás krumpli receptek vannak?


  • Amit elkészítettünk a klasszikus pörkölt alapú paprikás krumpli, azaz a húsos paprikás krumpli
  • Paprikás krumpli bográcsban
  • Paprikás krumpli virslivel
  • Paprikás krumpli nokedlivel
  • Babos paprikás krumpli, vagy Chilis babos paprikás krumpli
  • Kolbászos paprikás krumpli
  • Hagymás paprikás krumpli
  • Paprikás krumpli sült csirkemell csíkokkal
  • Füstölt húsos paprikás krumpli
  • Paprikás krumpli sertés körömmel
  • Krumplipaprikás, hamis paprikás krumpli hús nélkül
  • Paprikás krumpli tarhonyával
  • Paprikás krumpli rizzsel
  • Paprikás krumpli sárgarépával
  • Paprikás krumpli sertés vesével
  • Paprikás krumpli májjal
  • Tárkonyos paprikás krumpli
  • Paprikás krumpli húsvéti sonkával és füstölt szalonnával


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply