Egyező tartalom

» » » » Tartármártás recept képekkel

Tartármártás recept képekkel

 
Tartármártás recept házilag képekkel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a házi tartármártás recept képekkel illusztrált változatát. A tartármártás készítése házilag, nem egy túlzottan bonyolult folyamat. Sokan úgy tekintenek a tartármártásra, mint valami elkészíthetetlen nehézségű mártásra, a valóságban meg 3-5 perc alatt elkészíthető. De nézzük is, hogyan kell tartármártást készíteni házilag? A tartármártás recept képekkel van illusztrálva, így minden lépése könnyen kivitelezhető.

Hozzávalók 4 személyre:

Tratármártás recept hozzávalók




  • 300 g 20 %-os tejföl (az sem probléma, ha nem 20%-os ettől lehet kevesebb és több is. Ha a zsírtartalma 20% alatti, akkor a tartarmartas hígabb lesz, ha a tejföl zsírtartalma 20% fölötti, akkor a tartar martas sűrűbb, krémesebb lesz.)


  • 1 kávéskanál porcukor


  • 1 fél citrom kifacsart és átszűrt leve (ha nincs kéznél friss citrom, vagy lime, akkor megteszi a citromlé is. Citromléből 2-3 kávéskanálnyi kell)


  • Ízesítéshez: 1 fél kávéskanálnyi (ízlés szerint lehet több is és kevesebb is, kóstolgassuk), illetve 1 fél kávéskanálnyi őrölt fekete bors.


Hogyan készül a házi tartármártás?


A házi tartármártást sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint a házi majonézt. Ezért, ha már túlvagyunk a házi majonéz elkészítésén, akkor következzen a tartármártás. Két fontos dolgot kiemelnék a házi majonéz készítése és a házi tartármártás készítése között. A házi majonéz készítésénél olajat használunk, míg a házi tartármártás készítésénél felhasználjuk a majonézt és pluszba még tejfölt adunk hozzá. Éppen ezért, ahogy mondtam a tartármártás készítés sokkal egyszerűbb feladat. Nézzük most ezt a tartármártás receptet képekkel:

1. Vegyünk elő egy megfelelő keverőtálat, majd a házi majonézt öntsük bele. Ha nem tudunk házilag majonézt készíteni, akkor se essünk kétségbe, mert akkor használjunk bolti majonézt. (Természetesen a bolti majonéz nem lesz olyan finom és egészséges, mint a házi majonéz!)

Egy keverőtálba tegyük bele a házi majonézt


2. Most következzen a tartármártás fűszerezése. Első fűszerünk az őrölt bors. (Én többnyire frissen őrölt színes borsot, vagy feketeborsot használok). Tegyünk rá egy fél kávéskanálnyi borsot. 

A tartármártáshoz adjunk egy kis borsot (ízlés szerint!)


3. A tartármártás recept következő fűszere a . Adjunk hozzá egy fél teáskanálnyi sót. A tengeri só is jó választás a tartármártáshoz.

Sózzuk meg a tartármártást


4. A következő hozzávaló a porcukor. Adjunk a tartármártáshoz 1 kávéskanálnyi porcukrot. (Ha véletlenül nincs otthon porcukor, akkor helyettesíthetjük kristálycukorral, csak akkor figyelembe kell venni, hogy a kristálycukor oldódási ideje sokkal hosszabb, mint a porcukoré!)

Ízesítsük a tartármártást porcukorral


5. Facsarjuk ki egy fél citrom levét és alaposan szűrjük le. A tartármártás állagának nem tesz jót, ha a citromlé rostos, darabos. Ha citromlevet használunk, akkor a mennyiség 2-3 teáskanálnyi lesz.

A tartármártás recept következő eleme a citromlé


6. A házi tartármártás recept következő alkotóeleme a tejföl. Itt használhatunk 20% fölötti és alatti zsírtartalmú tejfölt is. A recept elején, már kifejtettem, hogy hogyan befolyásolja a tartármártás állagát a tejföl zsírtartalma. Tehát adjunk a tartármártáshoz 300g tejfölt.

A tartármártás egyik fontos eleme a tejföl


7. Alaposan keverjük össze a tartármártás alapot, majd a végeredmény egy ízletes, krémes és igazán finom tartármártás lesz. Valahogy így fog kinézni:

Az elkészült tartármártás


A tartármártást érdemes pihentetni hűtőben 1-2 órát, így a fűszerek és az ízek összeérnek, és akkor lesz igazán finom. De ha türelmetlenek vagyunk akár azonnal is fogyaszthatjuk a házi tartármártást.

Jó étvágyat a tartármártáshoz! Ugye nem is volt bonyolult ez a házi tartármártás recept?

Néhány gondolat a tartármártásról.



  • A házi tartármártás a házi majonéznek köszönhetően nyers tojást tartalmaz, ezért csak friss és lehetőleg házi tojást használjunk a házi majonézhez.



  • A tartármártás alapja a majonéz, így nem igazán létezik tartármártás majonéz nélkül. A legjobb minőségű majonézt válasszuk a tartármártás elkészítéséhez. A tejföl mellett az egyik legfontosabb alapköve!


Mihez lehet fogyasztani a tartármártást?


A tartármártás a rántott húsok, rántott halak társa. De sokaknak elsőre a gyros tartármártással ugrik be, nem véletlenül, mivel idehaza a gyros népszerűsítette a tartármártást. 

Saláták öntete is lehet a tartármártás. Pillanatok alatt elkészül, és igazán ízletessé teszi a salátákat. 

Hogyan lehet még elkészíteni a tartármártást?


Amit elkészítettünk az a klasszikus tartármártás, a fűszerek és más alkotóelemektől függően fog változni az elnevezése is. Mint például:


  • Görög tartármártás: elkészítése hasonlít a cacikihoz. A görög tartármártás tartalmaz: csemegeuborkát, lilahagymát, fokhagymát, kapribogyót, majonézt, sót és borsot.



  • Hamis tartármártás. A következő alapanyagokat tartalmazza: szójajoghurt, majonéz, mustár, snidling, búzafű, só és bors.



  • Medvehagymás tartármártás. A következőket tartalmazza: majonéz, medvehagyma, olívaolaj és só.



  • Remulád mártás. A remulád mártás a következő összetevőket tartalmazza: lilahagyma, csemegeuborka, tejföl, majonéz, mustár, citromlé, porcukor, só, bors, tárkony, rozmaring.

Tehát a tartár mártásnak ezer arca van, az összetevők alapján más elnevezést is kap, de a klasszikus tartármártás az nincs túlcifrázva. 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply