Egyező tartalom

» » » » » Sütőtök sütése recept képekkel

Sütőtök sütése recept képekkel

 
A legédesebb sült sütőtök receptje

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a sütőtök sütésének fortélyát. A sült sütőtök édes verziójának a bemutatásához részletes leírás és képek lesznek a segítségére. Sokan a sült sütőtökre úgy gondolnak, hogy inkább nem kérek belőle, mert ízetlen és olyan semmilyen. Nos, beleeshetünk abba a csapdába, hogy kifogunk egy nem túl édes sütőtököt, ennek ellenére elárulom a titkot, hogyan lesz belőle mégis ízletes és nagyon finom édes sült sütőtök. Ha készen állnak, akkor mutatom a sütőtök sütésének lépéseit.

Hogyan válasszunk finom sütőtököt? Sütőtök fajták.


Nos, ahhoz, hogy igazán finom sütőtököt süssünk, ki kell választanunk egy olyan fajta sütőtököt, mely alkalmas arra, hogy megsüssük (természetesen mindegyik ehető sütőtök alkalmas arra, hogy megsüssük, de az íze nem biztos, hogy olyan lesz, amilyet mi szeretnénk).

Több féle létezik, most a teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat:


  • Sonkatök: az egyik legfinomabb süthető sütőtök alapanyag. Íze eleve nagyon édes és másodlagos íze enyhén földimogyoróra emlékeztető. Héja bézs színű, húsa narancssárga, nagyon könnyű meghámozni, de ha héjával együtt sütjük, az is ehető.


  • Sonkatök II.: ugyan ez a fajta, mint amit az imént leírtam, csak ennek a sütőtöknek a héja narancssárga színű. Ennek az íze sokkal édesebb és intenzívebb, illetve a sütőtök húsa is sötétebb színű. Ez is tökéletes választás, ha sütőtököt akarunk sütni.


  • Hokkaido tök: Japán Hokkaido szigetéről származó tök. Egyik változata a Uchiki Kuri színe sötétnarancs – piros. Nagyon finom sütőtök krémlevesnek, vagy sütőtökpürének.  


  • Haloween tök (Jack O’ Latern): Ehető, de íze jellegtelen. Inkább faragjunk belőle Haloween töklámpást, mintsem süssük, vagy főzzük azt.


Tehát a felsorolt sütőtök fajtákból válogassunk bátran, de ha mégis kifognánk egy ízetlenebb sütőtök fajtát ezzel a sütőtök recepttel édessé fogjuk varázsolni. Lássunk is neki.

Sütőtök sütése 4 személyre, hozzávalók:

 
Sütőtök sütésének alapanyagai

  • 1 nagyobb sütőtök (a felsorolt sütőtök fajtákból, de lehet más fajta is)


  • ízlés szerint méz (az akácméz nagyon finom, de lehet akármilyen virágméz)


  • ízlés szerint barnacukor (a képről lemaradt)


Hogyan kell megsütni a sütőtököt, hogy finom édes legyen?


A legfinomabb édes sült tök készítése nem bonyolult, bár odafigyelést igényel! A sütőtök sütése, akkor lesz egyszerű, ha ezeket a lépéseket betartjuk. Tehát, megfelelő fajtájú és megfelelően érett sütőtök, megfelelő sütési hőmérséklet, megfelelő ízesítés és sütési idő. Ezek tudatában, nem lesz nehéz a sütőtök sütés! Arról már nem is beszélve, hogy ez egy nagyon olcsó sütőtök recept.

1. Mielőtt elkezdenénk sütni a sütőtököt, előtte kapcsoljuk be a sütőt és tekerjük a legmagasabb fokozatra. 200-240 fokra melegítsük elő a sütőt.

2. A sütőtököt hosszában vágjuk ketté, majd szeleteljük fel 3-4 cm-es darabokra. Ha túl vékonyra szeleteljük fel a sütőtököt, akkor hamar kiszárad, ha túl vastagra, akkor a külseje megég, a belseje pedig nyers marad. Majd távolítsuk el a magokat és a belső részét a sütőtöknek. Ehhez használjunk egy kanalat, vagy egy kést. 

Sütőtök előkészítése  a sütéshez


3. Készítsünk elő egy sütő tepsit és tegyünk bele alufóliát. Így egyrészt nem fog letapadni a sütőtök, másrészt a kifolyó és karamellizálódó cukrot és mézet nem kell a tepsiről lekapargatni, nem kell mosogatni.

Szóval, a tök szeleteket helyezzük a tepsire (a képen látható módon) és csurgassuk meg ízlés szerint mézzel és szórjuk meg ízlés szerint barnacukorral. A cukor és a méz rá fog karamellizálódni a tökre és isteni íze lesz. Ne ijedjünk meg, mert a sütőtök színe így kissé sötétebb (feketébb) lesz, de ne izguljunk, nem ég meg!

Ízesítsük a sütőtököt mézzel és barnacukorral


4. Ha a sütő kellőképpen előmelegedett (általában míg előkészítjük a sütőtököt, addig pont bemelegszik a sütő), akkor helyezzük be a sütőtököt és süssük 45-60 percig. A sütőtök sütési ideje, ne haladja meg a 1,5 órát, mert akkor könnyen megéghet! Ha eltelt 45 perc utána érdemes rápillantani és beleszúrni egy villát. Ha könnyen belemegy a villa a sütőtökbe, akkor már elkészült. Én akkor szeretem, ha kb. 25 – 30%-a már szép sötét színű, mert ott már biztos kellőképpen karamellizálódott a cukor.

A sütőtökön karamellizálódott a cukor és a méz is


Kicsit hagyjuk hűlni és utána azonnal fogyaszthatjuk is. A legfinomabb téli étel a sült sütőtök édesen. De másnap hidegen is nagyon finom a sütőtök. Készíthetünk belőle édes sütőtök krémlevest is, de magában fogyasztva is igazi őszi – téli csemege. A sütőtök vitamin tartalma nagyon magas, ami télen nagyon jól jön, így bátran fogyasszuk ezeket a tök ételeket. 

Jó étvágyat kívánok a sült sütőtökhöz!


Hogyan lehet még sütni a sütőtököt?


Nem csak édes sütőtök elkészítési mód létezik, hanem számos más fűszeres változat is. 

  • Fokhagymás fűszeres sütőtök 
  • Fehérboros sütőtök
  • Currys sütőtök
  • Sütőtök chips
  • Vajas sütőtök
  • Zöldfűszeres sütőtök (rozmaring, kakukkfű) 
  • Gyömbéres sütőtök


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply