Egyező tartalom

» » » » » Sajtos bundáskenyér recept képekkel

Sajtos bundáskenyér recept képekkel

 
Sajtos bundáskenyér fokhagymával recept képekkel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a hétköznapi ételt, nem hétköznapi köntösben. A reflektorfény most a sajtos bundáskenyér recept képekkel illusztrált változatára esett. Nap, mint nap (kicsit túlozva) készítünk bundás kenyeret, ámde kevesen variáljuk. Nos, ez egy olyan bundáskenyér recept, mely tartalmaz sajtot, fokhagymát és tejszínt (vagy tejet). Míg a klasszikus bundáskenyér recept leragad a tojásnál. Nézzük akkor ezt a sajtos fokhagymás bundáskenyér receptet képekkel.

Hozzávalók 1 személyre:

 
Sajtos bundáskenyér hozzávalói
  • 2-3 szelet kenyér (nincs pontos mennyiség, mivel van aki éppen csak, hogy megmártja, de én teljesen átitatom a kenyeret.)


  • 2-3 nagyobb tojás (lehetőleg házi, vagy tanyasi tojást válasszunk. Ennél az ételnél nagyon fontos, hogy nagyon friss tojást használjunk, illetve előtte alaposan mossuk meg a tojáshéjat.)


  • 1-2 fokhagyma gerezd (pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, majd reszeljük le, vagy préseljük át fokhagymanyomón keresztül.)


  • 10-15 dkg reszelt sajt (ez is ízlés kérdése, van aki sokat tesz bele, akkor krémesebb lesz, van aki kevesebbet, akkor kissé szárazabb lesz a bundáskenyér.)


  • fél deciliter főzőtejszín, vagy tej (Én a bundáskenyér receptnél laktózmentes tejet használtam, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják, viszont akinek nincs problémája a laktózzal, ők normál tejjel, vagy főzőtejszínnel is készíthetik a bundáskenyeret.)


  • Ízesítéshez: 1 csipet és egy csipet őrölt fekete bors (a frissen őrölt színes borsnak, nincs párja)


  • A bundáskenyér sütéséhez étolaj. (A bundáskenyeret bő olajban kell kisütni, majd leitatni papírtörlővel)


Bundáskenyér elkészítése:


A bundáskenyérre sokan úgy tekintenek, mint egy olcsó, gyors és unalmas reggelire, ámde, ha feldobjuk egy-két kiegészítővel, akkor egy igazán izgalmas reggeli, vagy vacsora fogás is lehet belőle, ami továbbra is olcsó. Most ne a klasszikus bundás kenyér receptre asszociáljunk, hanem egy új dimenziót nyitó sajtos fokhagymás bundáskenyérre. Lássunk is hozzá! 

1. Egy megfelelő méretű keverőtálat készítsünk elő, melyben kényelmesen elférnek a bundáskenyér hozzávalói és lesz hely megforgatni benne a bundáskenyeret is. Szóval a recept első alkotóeleme a tojás. Üssük a két házi, vagy tanyasi tojást a keverőtálba.

Üssünk 2 tojást egy tálba


2. Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket (ha elég nagy, akkor elég lesz 1 db is), majd reszeljük hozzá a tojáshoz.

Reszeljük hozzá a fokhagymát


3. A bundás kenyér recept következő alkotóeleme a . Adjunk hozzá egy csipet sót (pontos mértékegységgel itt sem tudok szolgálni, mivel a sós íz függ a sajt fajtájától is. Így hagyatkozzunk az érzékszerveinkre. Ha nagyon meg kellene határoznom, akkor egy negyed csapott teáskanálnyi sót mondanék.)

Sózzuk meg


4. Borsból már konkrétabb mennyiséget ír elő a bundáskenyér recept, mivel itt egy fél csapott teáskanálnyi bors elegendő lesz. Mint ahogy írtam, a frissen őrölt színesbors még finomabb. Ha van lehetőségünk, akkor használjunk a bundáskenyér recepthez frissen őrölt borsot.

Borsozzuk meg


5. És most érkezett el az idő, hogy nagyon alaposan összekeverjük ezeket az alkotóelemeket. Én úgy szoktam kezdeni, hogy kiszúrom a tojások sárgáját egy villa segítségével, majd elliptikus mozdulatokkal (mintha habot vernék) összekeverem a tojásokat.

Alaposan keverjük össze


6. Reszeljük le a sajtot egy nagyobb lyukú reszelőn. A sajt fajtáját mindenkinél saját ízlésére bízom, olyan legyen, amit szeret és lehet reszelni. Tehát a krémsajt, vagy kockasajt a bundáskenyérhez nem lesz jó.

Reszeljük hozzá a sajtot


7. Ismételten, alaposan keverjük össze a masszát. Majd figyeljük meg, mennyire lett sűrű. Mert ezek alapján hígítjuk majd főzőtejszínnel, vagy tejjel. 

Keverjük össze


8. A bundás kenyér recept utolsó alkotóeleme a főzőtejszín, vagy tej 0,5 dl. Ebben a receptben laktózmentes tejet használok, a laktózérzékenyeknek azt javaslom, hogy tegyenek ők is így. A tejtől, tejszíntől, nagyon krémes és puha lesz a bundáskenyér. Tehát ez egy laktózmentes recept!

Adjunk hozzá tejet, vagy tejszínt


9. Ismételten keverjük össze a masszát, majd tegyük bele a kenyeret, hagyjuk, hogy felszívja. Mindkét oldalát mártsuk meg.

Tegyük bele a kenyeret


Hogyan kell bundáskenyeret sütni?


A bundás kenyér sütése is egyszerűnek tűnhet, de nem az. Ha nem megfelelő az olaj hőmérséklete, könnyen egy olajban átázott ehetetlen moslékot kapunk. Ezért ne vegyük félvállról a bundáskenyér sütését. Nézzük tehát, hogyan kell bundáskenyeret sütni:

1. Egy palacsinta sütőben (de jobb ha magasabb oldalú serpenyőt választunk) olajat hevítünk. Akkor lesz megfelelő az olaj, ha a széleinél már kissé füstölög. Így érhetjük el azt, hogy a bundáskenyér külseje finom ropogósra sül, míg a belseje krémesen lágy marad. 
Tehát a megmártott szeleteket tegyük az olajba. Mindig tőlünk elfelé engedjük az olajba a kenyeret, mert a forró olaj, komoly sérüléseket tud okozni. Ha belehelyeztük az olajba a kenyeret, akkor a tetejére tegyünk egy kis sajtot a masszából és terítsük ki. Majd süssük oldalanként kb. 1 percig.

Néhány perc alatt elkészül a bundáskenyér


2. Ha megsült az egyik oldala, egy határozott mozdulattal fordítsuk meg a bundáskenyeret. Majd süssük azt az oldalát is kb. 1 percig. A sajt megolvad és a tojás megsül. A hőfokra figyeljünk. Ha túl sok kenyeret teszünk egyszerre az olajba, akkor az olaj visszahűl és akkor nem fog úgy sülni, ahogy mi szeretnénk.

Figyeljünk az olaj hőfokára


Hogyan kell tálalni a sajtos fokhagymás bundáskenyeret?


Miután megsültek a sajtos bundáskenyerek és leitattuk róla a sütőolajat papírtörlővel, akkor frissen vágott zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika, lilahagyma, újhagyma, hónapos retek) ami rendelkezésre áll, azzal tálaljuk.

Sajtos fokhagymás bundás kenyér paradicsommal


Jó étvágyat az elkészült ételhez! És jó szórakozást a sajtos fokhagymás bundáskenyér recepthez!

Hogyan lehet még elkészíteni ezt a bundáskenyér receptet?


Ugyan ezzel az alapanyagokkal a sütés módjában lehet változtatni, méghozzá úgy, hogy a bundáskenyereket tepsiben sütjük meg. Ezt nevezik tepsis bundáskenyér elkészítési módnak. Ebben az esetben egy kivajazott, vagy kiolajazott tepsibe rakjuk le a kenyérszeleteket és a bundáskenyér sütőben lesz megsütve. Nagy hátránya, hogy az egész egybesül, így nem kapunk különálló szeleteket. Ezért én nem preferálom a tepsis bundáskenyér receptet.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply