» » » » Rakott krumpli recept kezdőknek

Rakott krumpli recept kezdőknek

 
Klasszikus rakott krumpli virslivel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legegyszerűbb és legfinomabb rakott krumpli receptjét kezdők számára. Hívhatnám rakott burgonyának is besamel mártással, de ez egy autentikus és klasszikus rakott krumpli recept lesz, melyet szinte akárki képes elkészíteni. Egyszerű és olcsó hozzávalók, de egy igazán ízletes étel lesz a végeredmény. Tartsanak velem és nézzék meg, hogyan kell egyszerűen rakott krumplit készíteni.

Rakott krumpli hozzávalók 4 személyre:

Rakott krumpli hozzávalói.


  • 1 kg krumpli (lehetőleg sárga krumplit válasszunk, mert az sütni és főzni is lehet és nagyon finom.)
  • 4 db virsli (tehetünk bele füstölt kolbászt is, vagy sült darált húst, de ez egy egyszerű rakott krumpli recept, így virslivel készül)
  • 4 db tojás (lehetőleg házi tojást, vagy tanyasi tojást használjunk a rakott krumplihoz)
  • 1 doboz tejföl kb. 270g (lehetőleg 20%-os, vagy attól magasabb zsírtartalmú)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál olaj
  • Fűszerezéshez: 1 teáskanál őrölt nemes pirospaprika, , 1 csapott teáskanál frissen őrölt bors, 1 teáskanál ételízesítő 


Hogyan kell elkészíteni a rakott krumplit?


Számos változata van a rakott krumpli elkészítésének, én most a lehető legegyszerűbb változatát fogom Önöknek megmutatni. A francia rakott burgonya is nagyon hasonlít ehhez a rakott krumpli recepthez. Kezdjük is el!

A rakott krumpli elkészítése:


1. Pucoljuk meg a krumplit és kockázzuk fel, majd alaposan mossuk meg. Ezután tegyük egy nagyobb edénybe, adjunk hozzá 2 teáskanálnyi sót, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. 

Tipp. Honnan tudjuk, hogy megfőtt a krumpli, anélkül, hogy megkóstolnánk? 
Amikor a krumplit felvágjuk, élei keletkeznek (sarkos). Amikor már kellően megfőtt a krumpli az élei gömbölyödni kezdenek. A népnyelv úgy fogalmaz, hogy a krumpli akkor jó, akkor van megfőve, ha már nem sarkos. Természetesen kóstolással ellenőrizhetjük pontosabban. Amúgy a krumpli főzési ideje kb. fél óra. (A krumpli méretétől függően változik a főzési ideje).

A hagyományos elkészítési módja, hogy a krumplit héjastól főzik meg és úgy szeletelik, vagy darabolják fel. Mivel ez egy rakott krumpli recept kezdők részére verzió, így nincs időnk órákig főzni a krumplit és nem akarjuk a meleg krumplival megégetni a kezünket, így ezt a változatot részesítjük előnyben. Tehát a héjában főtt krumpli, sokkal tovább fő.

2. Szinte egy időben a tojásokat is megfőzzük. Hasonló képen, mint a krumplit. A vízbe sót teszünk és főzzük. A két komponens kb. egyszerre fog elkészülni. Ha a tojás keményre főtt, öntsük le róla a meleg vizet és hideg vízben pihentessük, míg meg nem pucoljuk. 

3. A sütőt melegítsük elő 180 – 200 fokra. Majdnem a legmagasabb fokozat.

4. Amíg a krumpli és a tojás fő, addig foglalkozunk egy kicsit a virslivel. Tehát a virslinek szedjük le a héját, majd szeleteljük karikára. A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk nagyon apró kockára. Ugyan így járjunk el a fokhagymával is. 

5. Egy lábasba hevítsünk 2-3 evőkanál étolajat, majd kb. fél perc alatt pirítsuk meg rajta a kockára vágott fokhagymát. Közben kevergessük. Majd adjuk hozzá a vöröshagymát és szórjunk rá egy csapott teáskanálnyi sót. A sótól a hagyma hamarabb megfonnyad, és szépen megpirul. A pirítás ne tartson 1-2 perctől tovább, és vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Majd adjuk hozzá a karikára vágott virslit és pirítsuk együtt a hozzávalókat. Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt pirospaprikával és ételízesítővel. Vegyük le a tűzhelyről, és ha már nem túl forró, keverjük hozzá a tejföl felét. 

6. Ha a tojások kihűltek, akkor pucoljuk meg és szeleteljük fel karikára. A vastagsága szabadon variálható, ki milyen darabokban szeretné látni és fogyasztani az ételben. Van, aki a rakott krumpliban a tojásokat csak cikkekben tudja elképzelni és van, aki csak körszeletekben. A választás Önre van bízva.

7. Szűrjük le a krumplit és következik a rakott krumpli összerakása. A krumplit keverjük össze a virslis tejfölös mártással. 

8. Készítsünk elő egy tűzálló tálat (jénai tálat), majd pár csepp olajjal (vagy vajjal) kenjük ki a tál belsejét. Majd a hozzávalókat fogjuk belerétegezni. Tegyünk az aljára a krumplis virslis hozzávalóból egy réteget, majd mehet rá néhány tojásszelet, egy kis reszelt sajt. Majd folytassuk addig a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó (felső réteg) legyen krumpli. Majd tegyünk rá tejfölt és a tetejére reszelt sajtot. Természetesen a tejföl helyett használhatunk besamel mártást is, de azt majd egy másik receptben fogjuk elkészíteni. 

9. Tegyük a sütőbe és süssük addig, míg a tetején lévő sajt megpirul ez kb. 15 – 30 perc. Hőfoktól, sütőtől és mennyiségtől függ. Mivel az alapanyagok már mind előre meg voltak főzve, vagy sütve, így igazából nem célunk sokáig tartani a sütőben. Nagy előnye ezeknek a rakott ételeknek, hogy egyszerű elkészíteni és az ízek a sütés következtében összeérnek. 

Rakott krumpli jénaiban


A rakott krumpli tálalása igen egyszerű, nem kell semmi hókusz pókusz, csak egy tányér és egy villa. Jó étvágyat a rakott krumplihoz.

Rakott krumpli recept egyszerűen


Hogyan lehet még rakott krumplit készíteni?


Amikor rakott ételekről beszélünk, akkor általában a fantázia szab határt az elkészítésnek és a hozzávalóknak. Az alkotóelemek, ha illenek egymáshoz, akkor azt valaki biztos elkészíti és egy új recept születik. Így van ez a rakott krumpli esetében is. Ritkán találkozok két egyforma rakott krumpli recepttel. Nézzük, milyen rakott krumpli receptek léteznek:

  • Rakott krumpli besamel mártással
  • Almás rakott krumpli
  • Baconnal rakott krumpli, vagy baconos rakott krumpli
  • Savanyú káposztás rakott krumpli
  • Birsalmával rakott krumpli
  • Bolognai rakott krumpli
  • Brokkolis rakott krumpli
  • Carbonara rakott krumpli
  • Cukkinis rakott krumpli
  • Darált húsos rakott krumpli
  • Diabetikus rakott krumpli
  • Diétás rakott krumpli
  • Francia rakott burgonya, vagy francia rakott krumpli
  • Gombás rakott krumpli
  • Gombás borsós rakott krumpli
  • Gombás húsos rakott krumpli
  • Görög rakott krumpli
  • Szardíniás rakott krumpli
  • Hagymás rakott krumpli
  • Húsmentes rakott krumpli
  • Darált húsos rakott krumpli
  • Juhtúrós rakott krumpli
  • Káposztás rakott krumpli
  • Kapros túrós rakott krumpli
  • Karalábés rakott krumpli
  • Kolbászos szalonnás rakott krumpli
  • Lecsós rakott krumpli
  • Medvehagymás rakott krumpli
  • Paleo rakott krumpli, paleo rakott csicsóka
  • Paradicsomos rakott krumpli
  • Spenótos rakott krumpli
  • Sütőtökös rakott krumpli
  • Svájci rakott burgonya
  • Tejszínes rakott krumpli


Szinte a végtelenségig tudnám folytatni a sort, mert nagyon sok változata van, ennek az egyszerű és olcsó ételnek. Közkedvelt, mert ami a konyhában előfordul, abból szinte biztosan lehet rakott krumplit készíteni. Egy hozzávaló fix, az pedig nem más, mint a krumpli (burgonya).
Rakott krumpli angolul: Layered potatoes

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply