Egyező tartalom

» » » Olcsó pita recept

Olcsó pita recept

 
A legfinomabb és legolcsóbb pita recept képpel!

A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az olcsó pita receptjét házilag. Biztos sokan ettünk már gyorsbüfében finom gyrost pitában. Olyankor felvetődik bennünk a kérdés, hogy hogyan kell pitát, lapos kenyeret készíteni házilag? Majd gyorsan el is vetjünk magunkban a pita készítést, gondolván, hogy az egy bonyolult procedúra. Elárulom a nagy titkot! A pita készítés házilag, egy nagyon egyszerű folyamat. DE! És igen fontos a de szó, akkor egyszerű, ha megfelelő pita receptet választunk. Számos buktatója létezik. Ezért én most megosztom a legegyszerűbb és legfinomabb pita receptet képpel illusztrálva. Nézzük, hogyan készül a pita házilag?

A pita két fázisban készül:


1. Első fázis a pita kovász készítése.
2. Második fázis a legfinomabb pita tészta elkészítése. Majd végül a pita sütés.

Most nézzük, hogyan készül a pita kovásza?


Pita kovász hozzávalói 8 személyre:
 
Pita kovász olcsó hozzávalói.

  • A pita kovászához szükségünk lesz normál búzalisztre 10 dkg
  • 1 csomag instant élesztő (vagy 6g normál élesztő)
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 késhegynyi só (elhagyható ebben a fázisban!)


A pita kovász elkészítése:


1. Vegyünk egy tálat, melyben az imént felsoroltak kényelmesen elférnek, plusz számoljunk azzal is, hogy az élesztő miatt a kovász akár a kétszeresére is feljön. Így érdemes egy magas oldalú edényt választani. Öntsük bele a csomag instant élesztőt.

Az instant élesztővel nincs annyi macera, én jobban szeretem


2. Az élesztőhöz adjuk hozzá a langyos csapvizet. Majd kissé keverjük el. Ne legyen forró a víz!!!

 
Adjuk az élesztőhöz a langyos vizet. Ne legyen forró a víz, mert az elintézi az élesztőt!

3. Szórjunk rá egy kávéskanálnyi porcukrot és ismételten keverjük össze az így kapott elegyünket.

 
A cukor szükséges az élesztő megfelelő működéséhez

4. Majd adjunk hozzá 10dkg normál búzalisztet, jó alaposan keverjük össze, fedjük le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel és tegyünk huzatmentes meleg helyre. 1,5 órát pihentessük, míg a kovászunkban az élesztő kifejti hatását.

Normál búzafinomlisztet használjunk a pita kovász készítésénél.


Másfél óra elteltével a pita kovászunk kétszeresére, de akár háromszorosára is feljöhet. Ha hasonló a kinézete, akkor jó pita kovászt készítettünk:

A megfelelően megkelt kovász így néz ki


Hogyan készül a pita tészta? Nézzük a legolcsóbb és leggyorsabb pita receptet.


Pita tészta hozzávalók 8 személyre:
 
Pita tészta olcsó hozzávalók

  • A pita tésztához szükségünk lesz az előzőleg elkészített pita kovászra
  • 3,5 dl langyos víz
  • 20 dkg rétes liszt
  • 25 dkg normál búza finomliszt (ugyan az, amit a pita kovászhoz használtunk)
  • 4 dkg porcukor
  • 7 g (1 teáskanálnyi kb.)


Hogyan kell elkészíteni a pita tésztát?


Pita tészta készítés:

1. Készítsünk elő egy sokkal nagyobb tálat, mint amit a pita kovászhoz használtunk, majd öntsük bele a pita kovászt.

A pita kovászt öntsük egy nagy keverőtálba


2. A pita kovászhoz hozzáadunk kb. 3,5 dl langyos vizet. A vizet beoszthatjuk, lassan adagolva, mert a liszt nedvességtartalma is befolyásolja a vízfelvételt. Így elsőre ne öntsük a pita kovászhoz az összes vizet.

 
Adjuk hozzá a langyos víz 2/3 -át majd a maradék vizet hagyjuk arra az esetre, ha túl száraz lenne a tészta
Így fog kinézni, ha a pita kovászhoz hozzáadjuk a vizet


3. Adjuk hozzá a 20 dkg réteslisztet, az arányokat pontosan tartsuk be, különben nem lesz jó a pita.

Tartsuk be az arányokat és pontosan mérjük ki az adagokat


4. Majd a pita recept következő állomása a 25 dkg búza finomliszt hozzáadása. (Ugyan azt a finomlisztet használjuk, mint amit a pita kovásznál használtunk).

Adjunk hozzá finomlisztet. Tartsuk be a pita recept minden lépését


5. A pita recept következő állomása a porcukor. Adjunk hozzá 4 dkg porcukrot. (A képen a felirat fejjel lefelé van, mert fordítva bontottam ki a porcukros zacskót :-) ).

A pita tésztához adjunk porcukrot


6. Az összetevők tárháza a hozzáadásával zárul. Tehát adjunk hozzá 7g sót, ami kb. egy teáskanálnyinak felel meg.

Adjunk hozzá sót! A legfinomabb a tengeri só


7. Most pedig jöhet a pita tészta dagasztása. Aki még nem dagasztott soha, néhány alap trükköt elárulok. Először a pita tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, normál keveréssel. Majd a pita tésztát, mintha pofozgatnánk kezdjük el levegővel feltölteni. Csapjunk a tészta alá, emelgessük, nyomogassuk az ujjainkkal. A dagasztás eltér a tészta gyúrástól! Amikor már nem ragad a kezünkhöz a pita tészta, akkor már jó lesz. Ha túl sok vizet adtunk volna hozzá és azért ragad a pita tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés búzalisztet. A dagasztás után a pita tészta így néz ki:

Pihentessük a pita tésztát legalább 1 órán keresztül


Kissé lisztezzük meg a pita tészta tetejét, majd ismételten, mint a pita kovász esetében, takarjuk le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel, majd huzatmentes meleg helyre tegyük. 1 óra kelesztés után óriásira nő.

Hogyan készül a pita?


Eddig a pita kovász és a pita tészta készítésével foglalkoztunk, most következzen a pita kiszaggatása, és kinyújtás.

1. Ha megkelt a pita tésztánk egy lisztezett deszkára helyezzük át. Majd következhet a pita formázása. Kissé gyúrjuk át a megkelt tésztát, de ne nyomorgassuk túl, mert akkor összeeshet a pitatészta. 

Ne nyomjuk ki belőle az élesztő által termelt gázt!


2. A pita tésztát vágjuk ketté, majd addig ismételjük a vágást, míg 8 egyenlő pita tészta darabot nem kapunk.

Szép hólyagos a pita tészta ebből látszik, hogy megkelt


3. A tészta darabokból készítsünk kis pita gombócokat, úgy, hogy a pita tésztát a gombóc aljához tapasztjuk. Kb. akkora lesz egy gombóc, mint egy teniszlabda. Ezt 10 percig ismételten pihentessük, meleg huzatmentes helyen.

A pita tésztából gyúrjunk egyforma gombócokat


4. Lisztezzük le a pita gombócokat, majd nyújtsuk ki, de ne nyújtsuk túl vékonyra! A tészta vastagsága kb. 1 cm legyen.

Ne nyújstsuk túl vékonyra fél cent és egy centi között kell lennie


5. Tegyük ezt mind a nyolc gombóccal, közben a sütőt melegítsük 200 – 230 fokra

Ha készen vannak a kinyújtott piták, akkor melegíthetjük a sütőt


Hogyan kell megsütni a pita tésztát, pitát, hogy kettéváljon?


A pita készítés sarkalatos pontja a sütés. Ez egy olyan pita recept, ami akkor is elkészíthető, ha nincs hiperszuper légkeveréses sütőnk. Ha nem tudjuk a sütőt 200 – 230 Celsius fokra beállítani, akkor azt javasolom, hogy tekerjük a sütőt a legmagasabb fokozatra, és legyünk éberek. A pita sütési ideje, hőfoktól függően 5 -15 perc lesz. Akkor készült el a pita, ha szépen felpuffad és szép aranybarna lesz. De nézzük ezt a receptet képekkel, ahogy eddig.

A pita sütése:


Melegítsük fel a sütőt 200 – 230 Celsius fokra (vagy állítsuk a legmagasabb fokozatra), majd helyezzünk bele egy alacsony peremű tepsit és melegítsük azt is fel. Kb. 1-2 perc alatt felmelegszik a tepsi. Majd szórjunk rá egy kevés lisztet (én réteslisztet használtam). Majd tegyük a tepsire a pitát. Egyszerre maximum 2-3 darabot süssünk. Így kényelmesen el fognak férni egymás mellett.

Addig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, míg fel nem puffadt a pita tészta


Ebben a fázisban már szépen feljöttek a piták, de még kell neki néhány perc, hogy szépen megpiruljon. Tehát hőfoktól függően kb. 5 – 15 perc a sütési idő. Amíg nem jön fel a pita (nem válik ketté a tészta), addig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta és akkor mehet a kukába. Az elkészült pita így néz ki:

Így néz ki az elkészült pita


Az elkészült pitákat azonnal lehet fogyasztani (a gyros igazán finom pitával). A pita végét vágd le és már lehet is tölteni, mindenféle finomsággal. 

A pita kívül ropogós, belül nagyon puha, olyan, mint a friss kenyér


Jó étvágyat az elkészült pitához!

Hogyan lehet a pitát tárolni?


A frissen megsült pitát egy tálba, vagy kosárba kell helyezni és egy konyharuhával le kell takarni. 

Ha nem fogyasztjuk el 24 órán belül, akkor érdemes a pitát egy jól záródó dobozba beletenni, majd mélyhűtőbe lefagyasztani. Amikor kivesszük a fagyasztóból, mikrózás után, olyan lesz, mintha frissen sütöttük volna. 

Ez a módszer akkor jöhet jól, ha egy nagyobb társaság érkezik hozzánk és szeretnénk őket gyros pitával elkápráztatni. A pitába való gyros hús, házi majonéz, vagy házi tartármártás és csípős szósz, pillanatok alatt elkészül. 

Honnan származik a pita?


A pita egy tradicionális török lapos kenyér, törökül pide, tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértésztát).  

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply