Egyező tartalom

» » » » » Mi a sűrű halászlé titka? Tiszai halászlé gazdagon recept képekkel

Mi a sűrű halászlé titka? Tiszai halászlé gazdagon recept képekkel


Karácsonyi halászlé recept. Karácsonyi ételek



A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legfinomabb és legsűrűbb halászlé receptjét képekkel illusztrálva. A karácsonyi menü egyik kihagyhatatlan fogása a karácsonyi halászlé, de ne csak Karácsonykor fogyasszuk ezt az isteni étket, hanem az év minden napján. Ígéretemhez híven elárulom, hogy mitől lesz igazán sűrű ez a Szegedi halászlé. Most nézzük, hogyan kell nagyon finom halászlevet készíteni?

A szegedi (tiszai) halászlé hozzávalói 8 személyre:

 
Halászlé hozzávalói

  • 1,5 kg afrikai harcsa szelet (helyettesíthető pontyszelettel is, vagy szürkeharcsával is, de úgy gondolom egy nagyon finom szálkamentes halászlé nélkülözhetetlen alkotóeleme a harcsa.)
  • 1 kg alaplének való afrikai harcsa (én ezeket is felszeletelem nagyobb darabokba)
  • 1 kg alaplének való ponty (a ponty feje és gerince tökéletes lesz)
  • 5 doboz halászlé sűrítmény (5 x 200g)
  • Ponty belsőség 200 – 400 g (lehetőleg halikra, vagy haltej)
  • 2 nagy fej vöröshagyma (megpucolva és apró kockákra vágva)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (megpucolva és felkockázva, vagy préselve)
  • 1 nagy burgonya (krumpli) megpucolva és lereszelve. (Ettől a burgonyától és a benne lévő keményítőtől nagyon sűrű lesz a halászlé, és kellemes lesz a textúrája.)
  • 1 nagyobb sárgarépa (megpucolva és lereszelve)
  • 2-3 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat)
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 3-4 halászlé kocka
  • 1 db chili paprika (vagy 1 teáskanál Erős Pista)
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 3-4 teáskanál (ízlés szerint, vegyük figyelembe, hogy az alapanyagok mennyire sósak)


Előkészületek:


1. Az eredeti tiszai, szegedi halászlé recept szerint, miután a halat (lehetőleg élő halat) megpucoltunk, a halhúst sózzuk be és hagyjuk állni hűtőben egy éjszakára. A halhús, főleg a ponty kissé ízetlen és pocsolya ízű, így a só ad a halnak egy finom alap ízt. Ezért azt javaslom, hogy miután megtisztította, lepikkelyezte a pontyot, megtisztította az afrikai harcsát, jó alaposan sózza be és tegye a hűtőbe egy éjszakára. Érdemes a halbelsőségeket (halikra és haltej) megszórni egy kis sóval.

2. A zöldségeket is készítsük elő. Pucoljuk meg a fokhagymát és a kés lapjával üssünk rá, majd apró kockákra vágjuk fel. Következhet a vöröshagyma. Az igazi szegedi és tiszai halászlé alapja a jó sok vöröshagyma. Ezért pucoljunk meg 2-3 nagyobb fej vöröshagymát és vágjuk kockára. Azért túlzásba ne essünk, mert ha túl sok vöröshagymát teszünk a halászlébe, akkor kissé édes lesz. Pucoljuk meg a sárgarépát és reszeljük le. A legkisebb lyukú reszelőn reszeljük le. A célunk, hogy belefőjön a halászlébe és majd le fogjuk passzírozni az alappal együtt. Majd pucoljuk meg a burgonyát (krumplit) is és azt is ugyan úgy reszeljük le, mint a sárgarépát.

Készítsük elő a zöldségeket


Hogyan készítsek otthon halászlé alaplevet?


Nos, ez egy igazán egyszerű, ám annál hosszadalmasabb folyamat. Lépésről lépésre leírok mindent, a halászlé recept képeket is tartalmaz, melynek segítségével még könnyebb lesz a munkája.

Halászlé alaplé elkészítése:


1. Készítsünk elő egy nagy edényt (6-10 liter), olyat, amelyben a húslevest, vagy a kocsonyát szoktuk főzni. Mindvégig ezzel az edénnyel fogunk dolgozni. Öntsünk bele 2-3 evőkanál olajat (ha jobb minőséget szeretnénk, használjunk olíva olajat a halászlébe), hevítsük fel, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát. Pirítsuk meg a fokhagymát és a hagymát. Figyeljünk arra, hogy ne égjen meg, csak pirítani kell!

Pirítsuk meg a fokhagymát és a hagymát egy kis olajon


2. Amikor már üveges a hagyma (azaz pirult 2-3 percet), adjuk hozzá a reszelt sárgarépát. Majd azt is pirítsuk, pároljuk 1-2 percig.

Pirítsuk meg a sárgarépát is


3. És a halászlé egyik sűrítő alapanyaga a burgonya (krumpli). Ezt a módszert több ételnél használtam már sűrítés képen, de a halászlével valami csodát tesz. Itt sem szabad túlzásba esni, elegendő 1 darab krumpli, mert ha sokat teszünk bele, akkor nem halászlé íze lesz, hanem bográcsgulyás. Tehát adjuk hozzá a reszelt krumplit, és ha a keményítő miatt inkább leragadna, mint pirulna, akkor löttyintsünk alá 2-3 deciliter vizet.

Pároljuk meg a krumplit


4. Ebben a fázisban következik a halászlé fűszerezése. 3 evőkanál őrölt édes nemes pirospaprika (itt sokan azt hangsúlyozzák, hogy fontos a kiváló minőség, én ezzel egyet értek, de szerintem nem csak a paprikán múlik a halászlé sikere). Adjuk hozzá a chili paprikát, vagy Erős Pistát. Az őrölt fekete borsot, az ételízesítőt a sót. És morzsoljuk bele a halászlé kockákat. 

Halászlé fűszerezése következik


5. Alaposan keverjük össze és forraljuk fel. Mikor már forr a halászlé alapleve, akkor vegyük elő a hűtőből a besózott alaplének való ponty és harcsa darabokat és alaposan öblítsük le, mossuk meg. 

Forraljuk fel az alaplevet


6. Ha lemostuk a ponty és harcsaszeleteket (alaplének való halat, halfej, haltörzs, stb.) akkor adjuk a halászlé alapléhez. Majd öntsük fel annyira, hogy alaposan ellepje a haldarabokat.

Adjuk hozzá a halászlé alaplének való haldarabokat


7. Fedjük le, tekerjük a hőfokot a maximumra, 10 percenként nézzünk rá, kevergessük meg, pótoljuk az elfőtt vizet és főzzük 1,5 – 2 órán keresztül. Ha a halhús elválik a csonttól (szálkától), akkor már jó lesz a halászlé alaplevünk. Ez viszonylag sok idő. Viszont, ha már azt tapasztaljuk, hogy csak a halcsont (szálka) úszkál az alaplében, akkor lehet passzírozni. Vegyük le a tűzhelyről, készítsük elő a halászlé passzírozót, tegyünk alá egy másik edényt és kezdetét veheti a halászlé alap passzírozása.

Passzírozzuk le a halászlé alaplevet


8. A halászlé alaplevünk akkor lesz tökéletesen szálkamentes, ha 2x -3x átpasszírozzuk az alaplevet. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy először a nagyobb lyukú rostán passzírozunk, majd folyamatosan haladunk a kisebb lyukú rosta felé. Ha esetleg nem lenne hal passzírozónk, akkor egy tésztaszűrő és fakanál kombinációja is megteszi. Ebben a fázisban a halhús mellett a zöldségek is teljesen szétpasszírozódnak. Tehát a hagyma, a fokhagyma, a sárgarépa és a krumpli is. Egy nagyon finom, sűrű alaplevet fogunk kapni.

A halászlé alaplé passzírozása


9. Ha rutinosak vagyunk a halászlé alaplé passzírozásban, akkor ez a procedúra nem fog 10 perctől tovább tartani, viszont, ha kezdő halászlé készítők vagyunk, akkor akár fél óráig is fogjuk tekergetni a passzírozó karját. A passzírozó használata a következő: az alapléből merjünk a passzírozóba néhány merőkanállal, majd kezdjük el az óramutató járásával megegyező irányba tekerni a kart. Egy kanál segítségével tereljük a halhúst a passzírozó lamella alá. Ha már túl sűrű szálkás lenne a massza a passzírozóban, akkor kaparjuk ki belőle és indulhat a folyamt előről, míg el nem fogy az alapanyag. Ezután rostacsere, passzírozó elöblít és indul a folyamat elölről. Itt már nem lesz olyan sok dolgunk, mert egyre kevesebb lesz benne a szálka, mígnem teljesen szálkamentes halászlé alaplevet kapunk. Majd öblítsük el az edényt, amiben főztük a halászlé alaplevet és öntsük vissza a már lepasszírozott nagyon sűrű alaplevet. Majd kezdetét veheti a klasszikus tiszai, szegedi halászlé főzése. Igazából ez a része lesz a legrövidebb. Tehát az alaplé igényli a legtöbb törődést, munkát.

Hogyan készül a klasszikus szegedi, tiszai halászlé?


Tiszai, szegedi halászlé elkészítése:


1. Az előzőleg elkészített halászlé alaplevet öntsük vissza a főzőedényünkbe, majd adjuk hozzá az 5 db halászlé sűrítményt. Ennek az a funkciója, hogy alapból, csak két fajta halból (ponty és afrikai harcsa) készült az alaplevünk, de a bolti alaplé többféle halból készül, így még ízletesebb lesz a halászlé.

Adjuk hozzá a halászlé sűrítményt


2. Forraljuk fel alaposan, állítsuk be a sűrűségét (tehát ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet, ha túl híg főzzük el a levét), fűszerezzük még ízlés szerint. Aki csípősebben szereti, adhat még hozzá chilit, vagy csípős paprikát. Majd, ha már kellően jó az alaplevünk, akkor vegyük elő a hűtőszekrényből az afrikai harcsa szeleteket, alaposan mossuk le róla a sót, majd adjuk a halászlé alaphoz. Néhány perc múlva (2-5 perc) mehet bele a hal belsőség is (halikra, haltej). Főzzük addig, míg a halhús megpuhul. Vigyázzunk, hogy a halhúst ne törjük össze. Az afrikai harcsa jó választás a halászlébe, mert tömör a húsa és kevés benne a szálka.

Főzzük puhára a halhúst


Ha elkészültünk, kis bográcsba szervírozzuk a szegedi, tiszai halászlevet és kínáljunk hozzá friss házi kenyeret. Aki szereti a csípőset, tehet bele hegyes erős paprika szeleteket, vagy chili paprikát. Karácsonykor díszítsük a tálalást fenyőágakkal. Ezzel a halászlével lesz teljes a Karácsony, ez egy igazi karácsonyi fogás. Mondhatnám úgy is karácsonyi halászlé, de nem csak Karácsonykor.

Bográcsban tálalt halászlé


Jó szórakozást ehhez a klasszikus tiszai, szegedi halászlé recepthez és jó étvágyat az elkészült ételhez.

Néhány gondolat a halászléről.


A halászlé története:


A halászlevet (halászlét) tájegységenként másképpen készítik. Eredetét tekintve az 1800-as évek végén különböző írásos változatai is feltűntek. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy előtte ne készítettek volna halászlét.) A feltevésék szerint a halászlé a halpaprikás hosszú lére eresztett változatából keletkezett. Továbbá abban az időben úgynevezett „halászos módon” készítették, ami annyit jelent, hogy egyszerre tették bele a halászlé hozzávalóit és úgy főzték meg, többnyire bográcsban

Halászlé hozzávalói:


Az ősi klasszikus halászlé recept sallangmentes volt. Elsősorban a halfajtákon volt a hangsúly. Előnyben részesített halak: ponty, harcsa (elsősorban szürkeharcsa), kárász, keszeg. Ami a hazai vizeinkben előfordul. A halak mellett a fűszerpaprikára és annak kiváló minőségére koncentrál minden klasszikus halászlé recept. Továbbá szinte minden klasszikus halászlé recept előírja a vöröshagyma használatát. 

Halászlé elkészítése:


Nagyon sok tájegység halászlé alapot nem készít, tehát elmarad a passzírozás, szimplán csak hallevest készít. Ezzel ellentétben az eredeti tiszai halászlé, dunai halászlé és balatoni halászlé kritériuma, hogy alaplevet készít. Tehát két nézet alakult ki, az egyik miszerint a halászlevet nem kell passzírozni és a másik miszerint a halászlé alappal készül és passzírozni kell, majd így kerülnek bele a halszeletek.   

Halászlé fajták tájegységenként:


Dunai halászlevek:

  • Dunaföldvári halászlé
  • Duna menti halászlé
  • Bajai halászlé
  • Paksi halászlé
  • Komáromi halászlé
  • Mohácsi halászlé


Tiszai halászlevek:

  • Tiszaparti halászlé
  • Tiszai boros halászlé
  • Szolnoki halászlé
  • Szegedi halászlé


Balatoni halászlevek:

  • Balatoni halászlé
  • Füredi halászlé
  • Lellei halászlé


Természetesen a felsoroltakon kívül számos tájegységi halászlé és halászlé recept létezik. 

Halászlé angolul: chowder, fish soup
Halászlé németül: fischsuppe

Milyen különbségek vannak egyes halászlé receptek között?


Elsősorban, ami a legnagyobb eltérést jelenti különböző halászlé receptek között az az elkészítési módja és a halászlé hozzávalói. Például van olyan halászlé, ami halászlé alap nélkül készül és van olyan, ahol passzíroznak. Van ahol (például Baján, Bajai halászlé) ahol a halászlébe gyufatésztát (halászlé tészta) tesznek levesbetétként. Létezik korhely halászlé is, mely többnyire savanykás ízű. Továbbá találkoztam már a hamis halászlé receptjével is. Van olyan halászlé, ahol kockára vágott krumpli kerül a halhús mellé. Továbbá a felhasznált halfajták szerint is különböző halászlé receptek léteznek. Közkedvelt a busa halászlé is, természetesen a tradicionális a ponty halászlé, vagy amur halászlé. A lényeg, hogy ez egy tradicionális magyar étel, tradicionális magyar recept, és aki teheti, büszkén készítse szeretteinek. 

Magyarországon többnyire édesvízi halakból készítik, így felénk nem elterjedt a halászlé tengeri halból receptje. Készítheti kint szabadtűzön bográcsban, vagy bent a konyhában a végeredmény egy nagyon finom és ízletes étel, mely azon kívül, hogy finom igazán tápláló és egészséges. Gondoljunk csak abba bele, hogy a hal mennyi sok hasznos Omega 3 zsírsavakat tartalmaz. 

A legjobb halászlé úgy készül, ha odafigyelünk a részletekre. Tehát ez a jó halászlé titka. Nem szabad kapkodni, nem szabad sietni a halászlének idő kell és megfelelő alapanyagok.

Aki, nem érez még magában annyi rutint, ők válasszák a halászlé kezdőknek verziót, mikor nem passzírozzák a halászlevet, akik ügyesebbek, ők válasszák a halászlé haladóknak receptet, ahol passzírozva készül a halászlé.

A halászlé kishazánkban annyira népszerű étel, hogy halászlé fesztivál keretein belül hódolnak a szakácsok a halászlé oltáránál. Nagy tömegeket vonz a halászlé fesztivál. Számos halászlé recepteket tekinthetnek meg az érdeklődők és számos halászlevek közül lehet csemegézni. A halászlé fesztiválon híres halászcsárda szakácsai mutatják be saját receptjeiket. Például a szegedi halászcsárda, bajai halászcsárda, algyői halászcsárda, paksi halászcsárda, stb. 

Milyen ital illik a halászléhez? Feltehetném úgy is a kérdést, hogy: Milyen bor illik a halászléhez?


A halászlé egy olyan étel, mely többnyire testes száraz borokat kíván. Például: somlói, tokaji furmint, kadarka, szekszárdi, villányi vörös. 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply