Egyező tartalom

» » » » Házi majonéz recept (majonéz készítése házilag)

Házi majonéz recept (majonéz készítése házilag)

 
Így fest a házi majonéz. Kicsit rusztikus, de nagyon finom és olcsó recept!

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a házi majonéz készítését. Sokan a majonézt letudják annyival, hogy a boltban vesznek egy flakonnal és hazaviszik. Nos a házi majonéz egy más dimenzió. Nincs benne tartósítószer, ízfokozó, állományjavító és még fene tudja, hogy mi. Ez egy igazán finom, olcsó és egyszerű házi majonéz recept. Nem túlzok! 10 perc alatt elkészül, és már fogyaszthatják is. A majonéz készítés nem egy bonyolult folyamat, de érdemes a recept utasításait betartani. Egy nagy buktatója van az olaj adagolása, de arról majd később még említést teszek. Most nézzük, hogyan készül a legfinomabb és legolcsóbb házi majonéz?

Hozzávalók 4 személyre:
 
Házi majonéz hozzávalói

  • 1,5 – 2dl olaj (én napraforgó olajat és olíva olajat szoktam alkalmazni keverve. 1,5 dl napraforgó olaj és 0,5 dl olívaolaj.)
  • 1 házi tojás sárgája (a tojást a majonéz készítése előtt alaposan mossuk meg, lehetőleg ecetes vízzel. Mivel a tojás nem lesz hő kezelve, így fontos, hogy csak friss tojást és makulátlanul tiszta állapotban használjuk)
  • 1 evőkanál mustár (én kétféle mustárt szoktam használni, fele rész hagyományos mustár, másik fele rész dijoni nem magvas mustár) 
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 citrom kifacsart leve (a facsarás után szűrjük le a citrom levét, ne maradjanak benne rostok)
  • Ízesítéshez: és bors (az eredeti majonéz recept fehérborsot ír, de én szeretem ha látszik benne a bors)


Hogyan készül az igazi házi majonéz?


A házi majonéz készítése igen egyszerű folyamat, nézzük ezt a majonéz receptet képekkel illusztrálva.

Majonéz készítése:


1. Készítsünk elő egy megfelelő edényt, amiben kényelmesen el tudjuk készíteni a házi majonézt, majd tegyük bele az előre kimért mustárt. (Mint említettem egy fél evőkanál lehet normál mustár és egy fél evőkanál dijoni mustár, de ne a magvas változatból).

A megfelelő minőségű mustár nélkülözhetetlen a finom házi majonéz készítéséhez. 


2. A mustárhoz adjuk hozzá egy tojás sárgáját. (A tojás legyen friss, lehetőleg házi tojás, továbbá nagyon alaposan tisztítsuk meg. Amikor szétválasztjuk a tojás sárgáját és a tojás fehérjét vigyázzunk arra, hogy tojáshéj ne kerüljön a majonézbe!)

A házi majonéz recept legfontosabb pontja a megfelelő minőségű házi tojás!


3. Keverjük jó alaposan össze a majonéz összetevőinek egy részét. Akkor jó, amikor a mustár és a tojássárgája, már egynemű homogén „krémet” alkot. 

Keverjük össze a mustárt a tojással. Kissé habosítsuk fel a majonéz alapot


4. És most jön a majonéz recept egyik legfontosabb pontja. Itt lehet elrontani a házi majonéz készítését! Az olaj adagolása. Tehát az olajat cseppenként, vagy nagyon vékony sugárban adjuk a mustáros tojáshoz, közben megállás nélkül egy habverővel keverjük. Nagyon fontos! Ha azt vesszük észre, hogy a mustáros tojássárgája elegyünk nem akarja felvenni az olajat (kicsapódik az olaj), akkor ne adjunk hozzá többet, hanem keverjük addig, míg szép krém állagú nem lesz. Majd folytathatjuk az olaj adagolást.

Alig látható az olaj sugár. Ilyen lassan kell adagolni hozzá az olajat!


5. Ne dúsítsuk túl olajjal a majonézt, az előírt adagtól el lehet térni, elég sok olajat képes felvenni a mustáros tojás alapunk. Ha elkészültünk, így fog kinézni félúton a házi majonéz:

Így néz ki a házi majonéz alap fűszerezés nélkül


6. Most következzen a házi majonéz fűszerezése. Első fűszer a házi majonézbe az őrölt bors – csipetnyi. (Az eredeti házi majonéz recept fehérborsot ír elő, de a frissen őrölt színes bors, vagy fekete bors, sokkal finomabb és rusztikusabb is). Így én frissen őrölt feketeborsot használtam a házi majonéz elkészítésénél.

Ízlés szerint izesítsük a házi majonézt.


7. Majd a házi majonéz fűszer második helyén a áll, adjunk hozzá egy csipet sót. Kóstolgassuk, majd eltaláljuk a megfelelő mennyiséget. Nem akarok grammokat vagy adagoló kanálnyi mennyiséget írni, mert a só használata ebben az esetben függ attól, hogy mekkora a tojás mérete, mennyi olajat adtunk hozzá, mennyire sós a mustár, milyen az ízlésünk. Éppen ezért kezdjünk egy csipet sóval, majd kóstolás után (a legvégén) még adhatunk hozzá egy kis sót.

Sózzuk ízlés szerint a házi majonézt


8. A só után következzen a porcukor. Az igazi házi majonéz, akkor lesz finom, ha adunk hozzá porcukrot is. 1 kávéskanálnyi porcukor elegendő lesz. 

Adjunk hozzá egy csapott kávéskanálnyi porcukrot


9. Majd facsarjuk ki egy kisebb citrom levét, alaposan szűrjük le és adjuk hozzá a házi majonéz alapunkhoz. Ha túl nagy lenne a citrom, akkor elegendő lesz a fele mennyiség is. (A képen nem nagyon látszik a citromlé, de akinek jó a szeme láthatja).

Figyeljünk a mennyiségre. Ha túl sok lenne a citrom leve, ne adjuk hozzá az összeset!


10. És elérkeztünk a házi majonéz készítésünk végpontjához! Egyetlen lépés marad már, hogy tökéletes házi majonézt kapjunk: keverjük össze a fűszerekkel a majonéz alapunkat. Kóstoljuk meg újra és már lehet is fogyasztani.

Elkészült a házi majonéz!


Jó étvágyat ehhez az olcsó és egyszerű házi majonézhez!

Házi majonéz készítés tippek, trükkök.


  • Ha azt szeretnénk, hogy a majonéz sokkal krémesebb és selymesebb legyen, akkor a majonéz hozzávalóit tegyük a hűtőbe és hűtsük le.


  • Ha nem szeretjük a citrom ízét, használhatunk helyette valamilyen lágyabb ecetet is.


  • Figyeljünk az olaj adagolással!!!


Hogyan lehet még elkészíteni a majonézt?


A mustáron kívül a majonéz számos fűszert tartalmazhat. Természetesen, mi a klasszikus majonéz receptet készítettük el, de a francia majonéz recept szerint kerülhet bele:

  • tárkony
  • torma
  • fokhagyma


Biztos ízletes lehet a majonéz tárkonnyal, én már ettem majonézt tormával (ez a klasszikus majonézes torma) és ugye a fokhagymás majonéz sem ritka. Tehát számos formája létezik a majonéznek, legyünk bátrak és próbáljunk ki több variációt is.

Honnan ered a majonéz?


A majonéz francia eredetű (mayonnaise). Franciaországban igen közkedvelt a majonéz. Feltételezések szerint Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

2 megjegyzés:

  1. A kepen lathato pomace olajat meg allati takarmanynak sem lenne szabad hasznalni, a sokadszor is kipreselt olajbogyobol veszerrel kinyert legalja. Egeszsegkarosito hatasu es pocsek az ize.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm Kedves Zsuzsi!
      Tökéletesen egyetértek a véleményével! Nem egy prémium kategóriás olaj a Pomace. Használhattam volna Venta del Barón-t is, viszont, akkor nem olcsó receptekről beszélnénk. Úgy gondolom, hogy akármilyen olajról is legyen szó, egyik sem kimondottan egészséges (természetesen vannak kivételek, de azok árban elég elérhetetlenek). Köszönöm hozzászólását! Legyen szép napja!

      Törlés