Egyező tartalom

» » » Gyros hús elkészítése házilag, avagy gyros hús recept képekkel

Gyros hús elkészítése házilag, avagy gyros hús recept képekkel

 
Gyros hús recept képekkel

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az igazi görög és török gyros hús elkészítésének a módját. A gyros nélkülözhetetlen alapeleme a gyros hús. Sokszor megkívánjuk az utcai büféstől a gyrost és amikor hazaérünk egész nap az orrunkban van a finom gyros illat. El is készítjük otthon a gyrost, de az mégsem olyan, mint amilyet a büfékben vásárolunk. Mi ennek az oka? Természetesen a gyros hús. A gyros húst nem lehet akárhogyan elkészíteni, van rá egy olcsó, ám annál ízletesebb gyros hús sütési recept képekkel. Ezt szeretném most Önöknek bemutatni, hogy hogyan is készül az igazi gyros hús.

Hozzávalók 8 személyre:

 
Gyros hús hozzávalói, gyros fűszerkeverék, gyros pác hozzávalói

  • 8 db csirke felső comb (Gyros készülhet csirkemellből, ez lesz a csirke gyros, készülhet sertésből is, ez lesz a sertés gyros, bárányból is ez lesz a bárány gyros, készülhet pulyka húsból is, az lesz a pulyka gyros. Egy a lényeg az igazán szaftos gyros hús, az valamilyen zsírosabb húsból készül. Sokan szeretik a csirkemellből készített gyrost, de az sokkal szárazabb, így a csirke felső comb sokkal jobb választás!)


A gyros páchoz egy gyros fűszer, gyros fűszerkeverék fog kelleni, amivel bedörzsöljük a húst, azaz pácoljuk. 

Milyen alapanyagok kellenek a gyros fűszerhez?

  • 2 teáskanál oregano
  • 4 teáskanál őrölt nemes piros fűszerpaprika
  • 2 teáskanál fokhagyma granulátum (vagy 3 cikk fokhagyma lereszelve)
  • fél csapott teáskanál őrölt szerecsendió 
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors (vagy frissen őrölt színes bors, vagy szemes fekete bors)
  • 3 teáskanál (lehet tengeri só is)
  • 1 dl olaj (lehet olíva olaj is, de az eredeti gyros pác, illetve gyros fűszerkeverék zsiradékot használ, olvasztott kacsazsír, vagy olvasztott sertészsír)


Hogyan készül az igazi gyros húspác, miből áll a gyros fűszerkeverék, hogyan kell elkészíteni?


Kétféle gyros fűszerpác létezik:
Az egyik a gyros száraz fűszerpác. Ebben az esetben a fent felsorolt fűszereket csak egyszerűen összekeverjük, de nem teszünk bele zsíradékot (olajat), és így fogjuk a húst bedörzsölni és pihentetni. Ez esetben a gyros fűszerpácnak sokkal több idő kell, hogy kifejtse hatását, így én az olajos gyros fűszerpácot fogom Önöknek bemutatni.

1. Tehát az előre kimért fűszereket keverjük össze egy tálba: oregano, őrölt nemes piros fűszerpaprika, fokhagyma granulátum (vagy lereszelt fokhagyma), őrölt szerecsendió, őrölt fekete bors, só, egy evőkanál olaj.

Hogyan készül a gyros fűszerkeverék, illetve a gyros fűszerpác?


2. Majd öntsük hozzá a többi olajat is, vagy zsiradékot (kacsazsír, libazsír, mangalicazsír olvasztva). Majd alaposan keverjük össze.

Elkészült a gyros fűszerpác. Ezzel kell pácolni a csirkehúst


3. A csirkehúst készítsük elő, ha kell nyílt láng fölött pörköljük meg, alaposan tisztítsuk meg.

Készítsük elő a csirkehúst a pácoláshoz


4. Jó alaposan forgassuk meg a gyros fűszerben, gyros fűszerpácban. A legegyszerűbb módja, ha egyesével megforgatjuk a húsokat a gyros fűszerpácban, majd a megmaradt pácot ráöntjük a húsokra.

A bepácolt gyros húst tegyük hűtőbe néhány órára pácolódni


Akkor lesz igazán finom a gyros hús, ha az így bepácolt csirkehúst pár órára (minimum 1 órára, de lehet akár egy egész napra is) a hűtőben pácolódni hagyjuk. Tehát mielőtt gyrost készítenénk otthon, érdemes a gyros húst előtte való nap bepácolni. Így lesz igazán finom, ízletes és szaftos a gyros hús.

Hogyan kell megsütni a gyros húst?


Most szerezzünk be egy gyros sütőt és süssük meg a húst. Persze ez csak egy vicc! :-) Gyros sütő nem terem minden bokorban, ezért a gyros húst a sütőben fogjuk elkészíteni. Nos a sütőt melegítsük fel 160 – 180 fokra, ez többnyire az 1-es és 2-es fokozat. A gyros hús akkor lesz igazán szaftos és omlós, ha lassan sütjük. A csirke gyroshúsnak a sütési ideje (ha csirkecombból készítjük, de ha csirkemellből akkor is) kb. 1 – 1,5 óra. 

1. Tehát a bepácolt gyros húst, csirke gyros húst vegyük elő a hűtőből és tegyük egy jénai tálba, vagy egy kiolajazott tepsibe. A csirkecombokat bőrével felfelé helyezzük a sütőedénybe, így ropogósra fog sülni a bőre és a belőle kisülő zsiradék, megfogja akadályozni, hogy kiszáradjon a gyros hús. Majd helyezzük 1 – 1,5 órára az előmelegített 160 – 180 fokos sütőbe.

Bőrével felfelé helyezzük a húsokat a jénaiba, vagy a tepsibe


2. Közbe tekintsünk be a sütőbe, és ha a házban terjeng a jellegzetes gyros illat, és már letelt a másfél, két óra, akkor nemsokára elkészültnek tekinthetjük a gyros húst. 

A megsült combok így néznek ki!


3. A gyros hús még nincs készen. Tegyük félre egy fél órára és ha kihült, helyezzük a húsokat egy vágódeszkára, szedjük ki belőle a csontot, majd vágjuk fel centi vastag csíkokra. A csirkecomb bőre ropogós lesz, nagyon gusztusos és ínycsiklandozó! 

Csontozzuk ki, majd centi vastag csíkokra szeleteljük fel a csirkét.


4. Ha felvágtuk az összes húst, tegyünk a tűzhelyre egy serpenyőt és szárazon (olaj és egyéb zsiradék hozzáadása nélkül), nagy lángon (hőfokon) pirítsuk át a húscsíkokat, így lesz a gyros hús külső része ropogós, belseje finom szaftos. A pirítás ne tartson 10 – 15 percnél tovább és közben folyamatosan kevergessük a gyros húst.

Pirítsuk meg a gyros húst


5. A kisült pecsenyelét, ami a jénaiban (vagy tepsiben) összegyűlt, tegyük azt is rá, nagyon finom és ízletes lesz tőle a gyros hús. Ha elkészült, tegyük egy nagy tálba, majd mehet a gyros kiflibe, vagy gyros pitába.

Az elkészült gyros hús megpirítva.


Mibe lehet tölteni a gyros húst?


  • A klasszikus gyrost kiflibe teszik, ehhez csak vásárolni kell néhány gyros kiflit és már lehet is enni. 


  • Ha ettől izgalmasabb és finomabb megoldást választanánk, akkor töltsük az elkészült gyros húst pitába. Ha nem tud pitát beszerezni, készítse el házilag. 



  • A másik igazán klasszikus gyros hús felhasználási mód a gyros tál. Itt nem kenyérfélébe töltjük a gyros húst, hanem sült szalma krumplit (burgonyát), zöldségeket (paradicsom, uborka, hagyma), tartármártás és sajt kerül köretként a húshoz.


  • Továbbá a gyros hús nagyon ízletes pizzán is, gyrosos pizza.


  • Gyros tortillával. A tortilla is nagyon passzol a gyros hús mellé, kiegészítve egy két finomabb mártással.


  • És a kedvencem a gyros hús salátákon, ez a gyros saláta, vagy görög saláta. Egy normál saláta mixre egy kis vinaigrette mártás, vagy házi majonéz kíséretében ráhalmozzuk a gyros húst. 
Ha szeretné tudni, hogyan kell házi majonézt készíteni, kattintson ide és olvassa el a házi majonéz receptjét! 



Gyros rendelés, vagy házi gyros készítés?


Remélem ezek után könnyű lesz dönteni! Ha azon elmélkedünk, hogy megkívántunk egy gyrost TV nézés közben és gyrost akarunk rendelni, akkor inkább menjünk ki a konyhánkba és készítsünk gyrost házilag az egész családnak. Biztos nagyobb sikerünk lesz, mintha rendelünk egy gyrost. És csak mellékesen megjegyezném a legjobb gyros az házilag készül, mert tudjuk, hogy mit tartalmaz és olyan fűszereket, mártásokat használunk, ami a mi ízlésünknek megfelel. 


Jó szórakozást a gyros recepthez és jó étvágyat az elkészült ételhez!


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply