Egyező tartalom

» » » Egyszerű lencsefőzelék recept képekkel

Egyszerű lencsefőzelék recept képekkel

 
Lencsefőzelék recept képekkel

A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a legolcsóbb és legfinomabb lencsefőzelék recept képekkel illusztrált változatát. Felvetődik bennünk a kérdés, hogy mit együnk szilveszterkor? Tíz emberből kilenc rögtön tudja a választ, hogy szilveszteri lencsefőzeléket. De csak szilveszterkor ehetünk lencsét? Ez egy annyira finom és egészséges főzelék, hogy ne csak újévkor, hanem az év minden napján fogyasszuk bátran. Most nézzük, hogyan készül az eredeti lencsefőzelék, a recept képeket is tartalmaz, melynek segítségével könnyedén elkészíthető az étel.

Hozzávalók 4 személyre:

A lencsefőzelék hozzávalói


  • 1 csomag lencse (a vöröslencse jó alapja lehet a lencsefőzelék receptnek, de a hagyományos lencse is kitűnő).
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma (a vöröshagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyon apró kockára)
  • 4-6 gerezd fokhagyma (tisztítsuk meg a fokhagymát, majd a kés lapjával lapítsuk szét és vágjuk apró kockára, vagy reszeljük le, vagy fokhagymanyomón préseljük át)
  • Füstölt hús (a füstölt húsos lencsefőzelék nagyon finom, aki viszont nem szereti a füstölt húst, ők helyette választhatnak füstölt szalonnabőrt, de megteszi a húsvéti sonka főzőleve is, vagy chorizo kolbász, illetve valamilyen füstölt kolbász. Aki pedig egyáltalán nem szereti a füstölt ízt, ők nyugodtan kihagyhatják ezt az alapanyagot, ettől még nagyon finom lesz a lencsefőzelék)
  • 1 evőkanál 10%-os ételecet, vagy 2 evőkanál almaecet, vagy borecet (az ecettel óvatosan bánjunk, vegyük figyelembe, hogy a mustár mennyire savanyú, illetve milyen erősségű ecetet használunk.)
  • 2 evőkanál olíva olaj, vagy normál napraforgó étolaj
  • 1 púpozott evőkanál mustár (lehet dijoni mustár is)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál liszt a habaráshoz
  • 2 evőkanál tejföl a habaráshoz
  • Lencsefőzelék fűszerezése: 2-3 db erőleves alaplé kocka, 1 evőkanál őrölt nemes pirospaprika, 1 teáskanál , 1 teáskanál őrölt fekete bors, 2-3 babérlevél.


Hogyan kell elkészíteni a szilveszteri lencsefőzeléket?


Első és legfontosabb mozzanat, mielőtt akármihez is hozzálátnánk, áztassuk be a vöröslencsét, vagy a hétköznapi lencsét. Ha van rá lehetőségünk, egy egész éjszakára. Bőven öntsünk rá vizet, mert nagyon sok vizet fel fog szívni a lencse. Van, aki hideg vízben áztatja a lencsét, én úgy tapasztaltam, hogy a langyos víztől hamarabb megpuhul a lencse. Ha nem tudjuk egy egész éjszakán keresztül áztatni, akkor elegendő, ha 2-3 órát áztatjuk, de akkor érdemesebb forró vizet használni a lencse áztatásához.

Áztassuk be a lencsét néhány órára, vagy egy egész éjszakára

Lencsefőzelék elkészítése:


1. A lencsefőzelék egyik kihagyhatatlan alkotóeleme (a lencse után) a hagyma és a fokhagyma. Pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát és vágjuk mindkettőt apró kockákra. A fokhagymát előtte érdemes a kés lapjával összenyomni, majd úgy felkockázni, de fokhagymanyomós segítségével akár át is nyomhatjuk, vagy le is reszelhetjük. 

Pucoljuk meg és kockázzuk fel a hagymát és a fokhagymát.


2. Készítsünk elő egy nagyobb edényt, melyben kényelmesen el fognak férni az alapanyagok. Majd hevítsünk rajta 1-2 evőkanál étolajat (mely lehet napraforgó olaj, vagy olíva olaj is). Majd, ha már elég meleg az olaj, tegyük bele a fokhagymát és kb. fél perc alatt futtassuk meg az olajon, közbe folyamatosan kevergessük, nehogy megégjen a fokhagyma, mert akkor nagyon keserű lesz.

Pirítsuk meg a fokhagymát


3. Ezután mehet bele a kockára vágott egy fej vöröshagyma, az eljárás hasonló, mint a fokhagymánál, csak itt már egyszerűbb a dolgunk, mivel a hagyma nem ég le olyan hamar. Pirítsuk a hagymát 1-2 percig, közben néha keverjük át.

Pirítsuk meg a hagymát


4. Ha a hagyma üvegesre pirult, akkor vegyük le a tűzhelyről és következik az ízesítése, fűszerezése a lencsefőzeléknek. A lencsefőzelék egyik jellegzetes adaléka a mustár. Adjunk hozzá egy jó púpozott evőkanál mustárt (itt lényeges a jó minőség, ha módunk van rá, akár dijoni mustárt is használhatunk).

Adjuk hozzá a mustárt


5. A lencsefőzelékhez adjunk hozzá egy evőkanál őrölt nemes pirospaprikát

Fűszerezzük őrölt pirospaprikával


6. Adjunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt fekete borsot. A lencsefőzelék akkor lesz igazán finom, ha frissen őröljük bele a borsot. (A színes bors még finomabbá teszi a lencsefőzeléket).

Borsozzuk a lencsefőzeléket


7. És mivel majd ecet is kerül a lencsefőzelékbe, így az ízek ellensúlyozása végett egy csapott evőkanálnyi kristálycukrot is adjunk a lencsefőzelékhez.

Adjunk egy kanál cukrot a lencsefőzelékhez


8. Majd a fűszerek zárásaként adjuk hozzá a csapott teáskanálnyi t (lehet a végén is, mivel a füstölt hús és az erőleves kocka is sós lesz), illetve adjunk hozzá 2-3 szárított babérlevelet. Majd tegyük vissza a tűzhelyre, kissé melegítsük össze az alapanyagokat.

Tegyünk a lencsefőzelékbe babérlevelet és sót


9. Öntsünk hozzá 1-2 deciliter csapvizet és kezdjük el forralni.

Forraljuk össze


10. Ha felforrt, akkor mehet bele a szalonnabőr, vagy az előre beáztatott (esetleg előfőzött) füstölt hús. Én a házi füstölt termékekre esküszöm, ebben az van, aminek lennie kell! Ha teheti, Ön is házi füstölt terméket használjon.

Tegyük bele a füstölt terméket


11. Most több variáció is következhet. Egyszerűen rátehetünk 2-3 darab erőleves kockát, majd felöntjük vízzel. Vagy készítünk egy alaplevet erőleves kockából és azzal öntjük fel. Vagy van már előzőleg elkészített alaplevünk (csont alaplé). De a legjobb megoldás, ha van sonka főzése után megmaradt füstölt alaplé. Nos, én az első variációt választottam, mivel nem volt kéznél alaplevem. A maggi erőleveskocka igazán jól passzol a lencsefőzelékhez. 

Adjunk hozzá 2 db erőleveskockát


12. Ha Önök is az első verziót választották, tehát erőleves kockát adtak a lencsefőzelékhez, akkor öntsék fel ismét 1-2 dl vízzel és forralják fel, majd a adják hozzá a beáztatott lencsét. Sokan arra esküsznek, hogy a lencse áztató levét is beleöntik, nos én a tetejét leöntöm a többit pedig bele. Önök eldöntik, melyik szimpatikusabb. Ha túl szemetes lenne a lencse, akkor inkább öntsék le az egészet, mossák át újra a lencsét és csak azután öntsék hozzá az alapléhez.

Öntsék hozzá a beáztatott lencsét


13. Majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd fedő alatt 1-2 óráig főzzük. Közben pótoljuk a vízmennyiséget. A lencsefőzelék főzési ideje függ a lencse fajtájától (klasszikus lencse, vagy vöröslencse, stb.), függ az áztatási idő hosszától, és függ a főzési hőmérséklettől is. Igazából, minimum 1 óra mindenképpen kell a lencsefőzeléknek, utána érdemes megkóstolni, hogy megpuhult –e már.

Öntsük fel, majd főzzük fedő alatt


14. A lencsefőzelék 1-2 óra főzés után, mikor már kellően megpuhult, adjunk hozzá 1 evőkanál 10%-os ecetet, vagy 2 evőkanál borecetet (vagy almaecetet).

Adjunk hozzá ecetet


A lencsefőzelék sűrítéséhez használhatunk rántást is, illetve habarást is. Ez a lencsefőzelék rántás nélkül készül, mivel én habarni fogom. A habarástól a lencsefőzelék sokkal krémesebb és finomabb lesz.


Hogyan készül a habarás?


Készítsünk elő egy keverőtálat, majd szitáljunk bele 3 evőkanál búzalisztet. Majd adjunk hozzá 2 evőkanál tejfölt és keverjük csomómentesre. Ha szükséges, egy kis vizet adhatunk hozzá, de ne essünk túlzásba. A lényeg, hogy teljesen csomómentes legyen a habarás. 

Ha ezzel készen vagyunk, egy ismételten fontos lépés következik a hő kiegyenlítés. Erre azért van szükség, mert, ha így öntenénk a habarást a lencsefőzelékbe, akkor összekapódna és csomós lenne a lencsefőzelék. Nem túl gusztusos. 


15. Tehát a hőkiegyenlítés úgy történik, hogy a lencse levéből kis adagokat merünk a habaráshoz, közben folyamatosan kevergetjük a habarást.

Keverjük csomómentesre a lencsefőzelék habarását


16. Majd egyre bátrabban, nagyobb adagokban adhatjuk hozzá a lencsefőzelék alaplevét, ügyelve arra, hogy a habarás ne csapódjon ki. Ha folyamatosan és egyenletesen melegszik fel a habarás, akkor nem lesz probléma. Amikor már kellően meleg és szép csomómentes a habarás, akkor beleönthetjük a lencsefőzelékbe.

Öntsük a habarást a lencsefőzelékbe


17. Ezután addig főzzük, míg el nem érjük azt a sűrűséget, amelyet szeretnénk. Ha túl sűrűre sikeredett volna a lencsefőzelék, akkor adjunk hozzá egy kis vizet, ha túl híg lenne a lencsefőzelék, akkor készítsünk egy újabb habarást több liszttel. És ismételjük meg az előző lépést. Ha hígan hagyjuk, akkor lencseleves lesz belőle.

 
Főzzük készre a lencsefőzeléket.

Hogyan kell tálalni a lencsefőzeléket?


A lencsefőzelék egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Szimplán csak kanalazzuk egy tányérra, szervírozzuk hozzá a füstölt húst, vagy füstölt szalonnabőrt, esetleg süthetünk rá virslit, kolbászt, vagy füstölt szalonnát is. A húsok mellett, tehetünk rá egy kanál tejfölt is. De igazából csak a képzelet szab határt!

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez


Jó étvágyat a lencsefőzelékhez. És ne feledjék, ez nem csak szilveszteri, újévi lencsefőzelék! Készítsék el ezt a lencsefőzelék receptet a hét bármely napján, nagy sikere lesz, garantálom! Igaz, hogy ez egy jellegzetes újévi étel, de miért csak egy nap élveznénk ezt a finomságot? Olcsó és egyszerű lencsefőzelék recept, kell ennél több?!


Lencsefőzelék elkészítési és tálalási tippek, ötletek:


  • Lencsefőzelék sült virslivel
  • Lencsefőzelék tükörtojással
  • Lencsefőzelék pirított hagymával
  • Lencsefőzelék kolbásszal (sült debreceni páros, sült chorizo kolbásszal)
  • Lencsefőzelék kakastaréjjal (sült szalonna, általában jó húsos szalonnával)
  • Lencsefőzelék főtt füstölt hússal (nagyon finom, ha kézzel rátépkedünk egy kis főtt sonkát, vagy sült sonkát)
  • Lencsefőzelék sült baconnal 
  • Tejfölös lencsefőzelék (a habaráson kívül adhatunk a kész lencsefőzelékhez egy kanál tejfölt is.)
  • Lencsefőzelék füstölt csülökkel (a füstölt csülköt előfőzzük, felhasználjuk a füstölt csülök főzőlevét és a csülök húsát is)
  • Citromos lencsefőzelék (itt a savanyítás citrom levével és nem ecettel történik)
  • Lencsefőzelék füstölt tarjával (hasonlóan készül, mint a füstölt csülkös lencsefőzelék)


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply