Egyező tartalom

» » » 10 perc alatt elkészíthető pizzatészta recept képekkel

10 perc alatt elkészíthető pizzatészta recept képekkel

 
10 perces pizzatészta recept képekkel. Olcsó pizzatészta

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a 10 perc alatt elkészíthető eredeti olasz pizzatészta receptjét képekkel illusztrálva. Ez egy olyan pizza tészta recept, mely szuper vékony, ropogós, ámde puha és pillanatok alatt elkészül. Ilyen gyorsan még garantáltan nem készített pizzatésztát otthon. Próbálja ki ezt a receptet, nem fog benne csalódni. Ez a legolcsóbb pizzatészta recept, amivel eddig találkoztam. Milyen alapanyagokra van szükségünk, hogy otthon pizzatésztát készítsünk?

Hozzávalók 1 pizza elkészítéséhez:

A pizzatészta hozzávalói


  • 25 dkg búza finomliszt (normál BL-55 liszt megfelelő lesz) Lehetőség szerint átszitálva, hogy garantáltan csomómentes és könnyebb, levegősebb legyen.
  • 0,5 dl olaj (lehetőleg olíva olaj, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor a normál napraforgó étolaj is megteszi)
  • 1 dl kéz meleg, langyos víz (normál csapvíz, ne legyen túl forró, de hideg sem legyen)
  • 1 fél csomag (tasak) instant élesztő (én a Dr. Oetker instant élesztőt szoktam használni)
  • 1 db pizza sütő forma (pizza tepsi, vagy pizza lap), mely 33 cm átmérőjű. (A TESCO-ban 800 Ft alatt lehet kapni)
  • 1 teáskanál kristálycukor (vagy porcukor)
  • 1 csapott teáskanál (lehet tengeri só is)


Hogyan készül az eredeti olasz pizzatészta?


Nos, az olaszok szeretik, ha egy étel egyszerű, gyorsan elkészül, ennek ellenére nagyon ízletes. Ez az olasz pizzatészta recept is ilyen. 10 perc alatt elkészül, közben készíthetjük elő a pizza feltéteket. Akkor nézzük, hogyan készül ez az eredeti olasz pizza tészta recept:

Pizzatészta elkészítése:


1. 1 dl langyos (nem forró!!!) vízbe tegyük bele a fél csomag instant élesztőt. Lehet normál élesztő is, viszont mivel ez egy 10 perces pizza tészta recept, így az instant élesztő jobb választás, mert 2 percen belül elkezd dolgozni.

Langyos vízbe szórjuk bele a fél csomag instant élesztőt


2. Majd adjunk hozzá 1 teáskanál kristálycukrot. Természetesen a porcukor is jó bele. De mivel a vízben mind a kettő jól oldódik, így igazából lényegi különbség nincs a kettő között.

Adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot


3. Keverjük alaposan össze egy kanál segítségével és tegyük meleg, huzatmentes helyre 2-3 percre. Ez idő alatt előkészítjük a pizzatészta többi hozzávalóit.

2-3 perc alatt az élesztő dolgozni kezd


4. Amíg az élesztő dolgozik, addig egy keverőtálba szitáljuk bele 25 dkg búza finomlisztet. A búzaliszt szitálása révén könnyebb légiesebb lesz a pizzatészta.

Szitáljunk egy tálba 25 dkg lisztet


5. A pizzatészta recept következő alkotóeleme a . A liszthez adjuk hozzá az 1 csapott teáskanálnyi sót. Majd a liszttel keverjük kissé el.

Adjunk a liszthez 1 csapott teáskanál sót


6. Ez idő alatt az élesztő már megfelelően beindult, így öntsük a pizza alaptészta keverékünkhöz. Nem kell vele finomkodni, egyszerűen, csak öntsük rá, így:

 
Öntsük az élesztős keveréket a liszthez

Majd következhet a többi hozzávaló


7. A pizza tészta recept következő alkotóeleme az olíva olaj (vagy napraforgó olaj). Fél deciliter olajat öntsünk a pizzatésztához

Öntsünk hozzá fél deciliter olajat


8. Ne ijedjünk meg attól, hogy sok lesz az olaj. Szükséges ez a mennyiség. Majd alaposan dagasszuk ki a pizzatésztát. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.

Dagasszuk ki a pizzatésztát. Gyors művelet.


9. Ha túl ragadós lenne, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz lenne, akkor egy kis olajat. Akkor lesz jó a pizzatészta, ha tapintásra sima, olajos és rugalmas a tészta. Keleszteni nem szükséges! Azonnal felhasználható! Tehát ez egy kelesztés nélküli pizzatészta.

Kelesztés nélküli pizzatészta


Hogyan kell megformázni a pizzatésztát?


A pizzatészta megformázása egy izgalmas és szórakoztató feladat. Ha jó a technikánk, akkor 2 perctől nem fog tovább tartani. Akkor nézzük a pizzatészta megformálásának lépéseit. 

1. Készítsük elő a pizzasütő tepsit. Olajozzuk ki kissé az egészet. A következő technikát alkalmazzuk: csepegtessünk bele pár csepp olíva olajat (vagy napraforgó olajat), majd a kezünk segítségével, vagy konyhai ecsettel kenjük ki a pizzasütő forma minden részét.

Olajozzuk ki a pizzasütő formát


2. Olajozzuk be a kezünket, majd a pizzatésztát lapítsuk el a kezünk között, ezután helyezzük a pizzasütő formába és kezdjük a széle felé húzni, nyújtani a pizzatésztát. Így:

Közepétől a széle felé haladjunk


3. Haladjunk körkörösen, úgy, hogy a pizzatészta vastagsága mindenhol egyforma legyen. Ha kiszakadna a pizzatészta, akkor egyszerűen csak foltozzuk be.

Az egész formát töltse ki a pizzatészta


4. Ha egyenletesen kihúztuk a pizzatésztát, akkor már készen is áll arra, hogy rákerüljenek a pizza feltétek. Nem fontos a pizzatesztát milliméter pontosan kihúzni, nem árt ha látszik, hogy házi pizza teszta és kissé rusztikus. Így tud Ön is pizzatésztát készíteni házilag.

Az elkészült pizzatészta formában


Sok sikert az elkészítéshez!

Hogyan lehet még elkészíteni a pizzatésztát?


  • Létezik pizza tészta élesztő nélkül is, viszont az sokkal keményebb és nem annyira finom, mint ez az egyszerű pizzatészta.


  • Készítenek olyan pizzatésztát is, melybe kevesebb olajat tesznek, igazából az is sokkal keményebb. 


  • Továbbá van olyan pizzatészta is, amit hagynak nagyon megkelni és vastagra hagyják a tésztáját. Igazából azt sem nevezném klasszikus pizzatésztának.


  • Találkoztam már olyan eljárással is, hogy a pizzatészta sütőporral készül. Nos, az már jobban hasonlít az igazi olasz pizzatésztához, de az sem az igazi. 


  • Ha gluténmentes alapanyagokat használunk, akkor ugyan ezzel a módszerrel gluténmentes pizzatésztát is tudunk készíteni. Figyeljünk a pizza feltétre, hogy az is gluténmentes alapanyagokat használjunk, így akár az egész pizza gluténmentes lesz.



Ez a recept alkalmas arra, hogy pizzatésztát készítsen gyorsan, mivel ez egy kelesztés nélküli pizzatészta. Az instant élesztőnek köszönhetően ez egy tíz perces pizzatészta recept, mely rendkívül olcsó és gyors. Akármikor vacsorára, de akár ebédre is készíthet ennek a pizzatészta receptnek köszönhetően egy gyors pizzát. Ne féljen kipróbálni, biztosan elsőre sikerülni fog. Ígérem, hogy ezután nem fog más pizzatészta recepteket kipróbálni.

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

4 megjegyzés:

  1. Szia! Most fogom elkesziteni a tesztat. Az a kerdesem,h az ezust szinu tepsi format is eleg olajjal megkenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tapadásmentes a sütőforma, akkor nem szükséges lekenni, de ha nem vagy benne biztos, és tutira mész, akkor egy kicsit érdemes átkenni.

      Törlés
  2. Valamint erdemes lenne-e duplaznom a mennyiseget mivel az 33x20-on par centis (nem tudom most lemerni) es felek tul vekony lesz a teszta hozza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is 33 cm átmérőjű sütőformát használok. Én szeretem, ha a pizzatészta nem túl vastag. Próbáld ki és ha nagyon vékonynak találod a tésztát, akkor még megmenthető a tészta, mert ne nyújtsd ki a sütőforma széléig. Majd legközelebb arányosan növelheted az adagot, ha kevésnek találod a sütőformádhoz.

      Törlés