» » » » » Kínai pirított tészta zöldségekkel recept

Kínai pirított tészta zöldségekkel recept

Kínai pirított sült tészta zöldségekkel recept


A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a kínai pirított tészta zöldségekkel receptet. Sokan ismerhetik ezt az ételt a kínai büfék kínálatából, sült tészta és pirított tészta név alatt fut. Az elkészítése nem túl bonyolult és ez egy igazán olcsó recept. Egy olyan módszert alkalmazok a tészta készítésénél, ami meghatározza az igazi kínai íz világot. Nézzük, hogyan is készül ez az igazi kínai pirított, sült tészta zöldségekkel:

Hozzávalók 8 személyre:

 
A kínai pirított sült tészta hozzávalói
  • 1 csomag spagetti (érdemes minőségi spagettit választani, mert a jó spagetti nem ragad össze)

  • 4-5 evőkanál olaj (nagyon kellemes íze van a szezámolajnak, az oliva olajnak, de a napraforgó olaj is megteszi)

  • 1 fél fej káposzta (válasszunk finom zsenge káposztát és a külső leveleit szedjük le)

  • 1 brokkoli (kb. 200g) nagyon apró rózsáira szedjük (a brokkoli fagyasztott is lehet)

  • 2-3 darab sárgarépa (megtisztítva, az enyém fagyasztott volt, de a friss répát ajánlom)

  • 3 nagyobb fej vöröshagyma (a lilahagyma is jó választás, illetve vegyesen kiegészítve újhagymával)

  • 5-6 gerezd fokhagyma (a kínai konyha egyik nélkülözhetetlen eleme a chili paprika mellett)

  • chili paprika és / vagy darált csípős paprika (Erős Pista)

  • Ízesítéshez: , bors, ételízesítő, édes sötét szójaszósz, sós szójaszósz, osztriga szósz (vagy halszósz)

  • 2-3 evőkanál kristálycukor (vagy méz)

  • 1 evőkanál étkezési ecet, vagy borecet


 Előkészületek:


1. Mielőtt nekiállunk a zöldségeket megtisztítani és feldarabolni, addig egy magas falú edényben megpirítjuk a tésztát
Tehát az edényben 2-3 evőkanál olajat hevítünk, majd a középen kettétört spagettit beletesszük az edénybe.

A spagetti tésztát megpirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg


2. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítjuk a tésztát. Így nagyon szép színe és nagyon finom (pörkölt) íze lesz. Akkor jó, ha így néz ki:

Fontos az időzítés, mert ha sokáig pirítjuk, megéghet és megkeseredik a tészta


3. Majd vízzel, vagy hús alaplével felöntjük. Ha vízzel öntjük fel, akkor ételízesítővel, sóval, borssal ízesítsük. Annyi folyadékot öntsünk rá, hogy bőven ellepje a tésztát.

Húsalaplével, vagy vízzel önstük fel és ízesítsük!


4. Főzzük addig, míg a spagetti meg nem puhul, illetve a főzőlevet fel nem szívja. Tehát a főzőlé nem kerül leszűrésre, minden íz a tésztában marad. Ez a titka az igazi kínai sült tésztának. 

Finom szaftos lesz a tészta. Pihentessük, míg elkészítjük a zöldségeket


Akik nem vállalják ezt a procedúrát, simán meg is főzhetik a tésztát. Ha kíváncsi arra, hogy hogyan főzze meg a tésztát úgy, hogy ne ragadjon össze, olvassa el az alábbi receptet:






Most következhet a zöldségek előkészítése:


Nem kell megijedni a recept képekkel lesz ellátva, így minden fázis könnyen követhető lesz!

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd a következő módszerrel feldaraboljuk:

A kínai ételekben ilyen módon van aprítva a vöröshagyma


Először a rostokra merőlegesen egy vágás, majd nagyobb szeletekre vágjuk, így:

Nagyobb darabokra szeleteljük a vöröshagymát.


2. A sárgarépa darabolás következik. Hosszában kettévágjuk, majd az egyenes részével a vágódeszkára fektetjük és szeleteket vágunk belőle, így:

2-3 cm hosszú 2-3 mm vastag


3. Majd ezt követi a fokhagyma. Itt semmi extra nem történik, simán megtisztítjuk, a késsel szétnyomjuk, majd felkockázzuk. De fokhagyma nyomón is átnyomhatjuk, vagy le is reszelhetjük. Én nagyobb darabokba szeretem hagyni úgy sokkal rusztikusabb.

4. És végül a káposzta következik. Kettévágjuk, úgy, hogy a torzsa része is ketté legyen vágva, majd a torzsát egy „V” alakú bemetszéssel kivágjuk, így:

Kivágjuk a káposzta torzsáját. 


Az egyenes felével a vágó deszkára fektetjük, négybe vágjuk és felszeleteljük. A lényeg, hogy kb. 2-4 centiméteres darabok legyenek belőle. Valahogy így:

A káposzta is nélkülözhetetlen eleme a kínai ételeknek.


Hogyan kell elkészíteni a kínai sült, pirított tésztát zöldségekkel?


Következzen az elkészítés:


1. Ehhez az ételhez érdemes beszerezni egy wokot. Ha nincs, akkor egy nagyon magas falú sütésre is alkalmas serpenyő, vagy lábas is megteszi. Tehát hevítsünk 2-3 evőkanálnyi olajat a wokban, majd tegyük bele a fokhagymát, majd pár másodperc múlva a hagymát. Figyelem! Nagyon nagy hőmérsékleten dolgozunk, gyorsan kell kevergetni, rázogatni az ételt, hogy le ne égjen!

A wok jó szolgálatot tesz a kínai ételek elkészítésénél


2. Kb. 1 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Nem az a célunk, hogy pirított hagymát kapjunk, csak üvegesre pároljuk. Majd hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát.

A sárgarépát is nagy hőfokon pirítjuk


3. A pirítási idő ebben az esetben is további 1 perc, közben rázogatjuk, kevergetjük, mert hamar lekaphat a wok oldalára és az aljára is. Majd jön a következő hozzávaló a brokkoli rózsák.

A brokkoli ne legyen túl nagy darabokban, mert nem fog egyszerre megsülni a többi zöldséggel


4. További 1 percig pirítjuk, figyelve arra, hogy a brokkoli rózsákat ne törjük nagyon össze. Majd hozzáadjuk a felszeletelt káposztát.

A káposztának kicsivel több időre lesz szüksége, de vigyázzunk, hogy le ne égjen!


5. Ebben a fázisban már 2-3 percig is sütjük. Kevergetjük, rázogatjuk. Ha kissé összeesett a káposzta, akkor jöhet az ízesítés. 1 evőkanál édes szója szósz, 1 evőkanál sós szója szósz, 1 evőkanál osztriga szósz, vagy halszósz. És az elmaradhatatlan chili paprika pehely, vagy Erős Pista.

Ízesítsünk. Kihagyhatatlan a Chili paprika!


6. Összekeverjük, és mehet rá a 2-3 evőkanál kristálycukor, vagy méz.

A kristálycukorral, vagy mézzel kiegyensúlyozzuk az ízeket


7. Ismételten összekeverjük, kicsit karamellizáljuk a cukrot, majd mehet rá 1 evőkanálnyi ételecet, vagy borecet

Az ecettel ellensúlyozzuk a cukor édességét és harmóniát teremtünk az ételben


8. 1-2 percig nagy lángon beforraljuk. Ekkor van lehetőségünk a további ízesítésre. Mivel nem egyformák a szójaszószok íz intenzitása, így érdemes utána ízesíteni és kóstolni. Mivel a spagetti tésztánk is már be van ízesítve, így ne essünk túlzásba. Ha csak simán vízben főztük ki hozzá a spagettit, akkor a zöldséges alapot intenzívebben kell ízesíteni. Ha az ízesítéssel készen vagyunk, hozzáadjuk a már megfőtt spagetti tésztát.

Alaposan összeforgatjuk a zöldségeket a pirított tésztával


9. Alaposan összeforgatjuk és továbbra is nagy lángon kb. 2-3 percig pirítjuk. Így alaposan összeérnek az ízek. Ízesítésre még itt is van lehetőség.

A kínai ételkészítésünk utolsó fázisa a készre pirítás.


A kínai pirított tészta zöldségekkel ételünk ezennel elkészült. Tálalása nem kíván semmilyen fortélyt, ez önmagában is egy laktató főétel. Csak simán egy tálba halmozzuk. 
Jó étvágyat Mindenkinek!

Az elkészült étel így fest! Kínai pirított sült tészta zöldségekkel




«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply