Egyező tartalom

» » » » » » Görög tzatziki recept képpel (magyarosan caciki)

Görög tzatziki recept képpel (magyarosan caciki)

 
Görög tzatziki (caciki) recept képpel!

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az igazi görög tzatziki, vagy magyarosan caciki receptjét. Ez egy villámgyors és nagyon olcsó tzatziki, caciki recept. A recept képekkel van illusztrálva, így minden munkafolyamata látható. Aki járt már Görögországban, vagy Törökországban és megkóstolták az igazi tzatzikit (cacikit), számukra ez egy kötelező recept. Aki pedig meg szeretné tudni, hogy milyen a tradicionális görög, török tzatziki (caciki) ők is bátran próbálják ki. Nézzük, hogyan készül ez az olcsó tzatziki (caciki):

Hozzávalók 8 személyre:

 
A tzatziki (caciki) hozzávalói

  • 200 g 20% - 25% zsírtartalmú tejföl 
  • 200 g natúr görög joghurt (vagy normál natúr joghúrt. Ne tévesszük össze az ízesített görög joghurttal, mert itt ízesítetlen natúr joghurtra van szükségünk)
  • 1 db kígyóuborka (a kígyóuborka kb. 200 g – 250 g körüli)
  • 1-2 evőkanál oliva olaj (a legjobb az extraszűz olivaolaj)
  • 1 evőkanál ecet (lehet borecet, almaecet, de a citrom, vagy lime leve is megfelelő)
  • 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma (megtisztítva és lereszelve)
  • Ízesítéshez: (tengeri só az ideális), bors (én fekete őrölt borsot használok, de az eredeti görög tzatziki, caciki recept fehér borsot használ)


Hogyan készül az igazi görög tzatziki (caciki) házilag?


A tzatziki (caciki) elkészítése:


1. Tisztítsuk meg a 2-3 gerezd fokhagymát, majd reszeljük le. Ez eredeti tzatziki (caciki) receptben a fokhagymát egy mozsárban szétzúzzák, majd úgy adják hozzá a többi komponenst. Ha van otthon mozsár, akkor ott is elkészítheti a tzatziki (caciki) öntetet.

Helyezzük az edénybe a reszlt fokhagymát


2. A fokhagymára tegyünk őrölt fekete borsot, vagy őröljünk rá színes borsot. (Az eredeti tzatziki, caciki recept fehérborssal fűszerezi ezt az ételt, de a magyar emberek szívéhez a fekete őrölt bors áll közelebb. Így ez egy magyarosított tzatziki (caciki) recept.)

Fűszerezzük a tzatzikit (cacikit) őrölt borssal


3. Következzen a tzatziki (caciki) további fűszerezése. Adjunk hozzá egy teáskanálnyi sót. (Az eredeti görög tzatziki (caciki) recept tengeri sót használ, így, ha van otthon tengeri só, használjuk azt). Ne használjunk tzatziki (caciki) fűszerkeveréket, mert mi is otthon egyszerűen elő tudjuk állítani!

Adjunk hozzá egy kis tengeri sót


4. Adjuk hozzá az 1 evőkanál ecetet (fehérbor ecet, almaecet, citromlé, vagy lime leve megfelelő). (Az hagyományos görög tzatziki, caciki recept citrom levével ízesíti az ételt).

Adjunk hozzá egy evőkanálnyi ecetet, vagy citromlevet


5. Adjuk hozzá az olívaolajat. Ehhez a recepthez igazából az extraszűz olivaolaj illik, így igazából napraforgó olajjal nem ajánlatos helyettesíteni. Az íze nem lesz olyan, mint az eredeti görög tzatziki (caciki).

Extraszűz olivaolaj, vagy normál olívaolaj jó társa a tzatzikinak (cacikinak)


6. Az így elkészült tzatziki (caciki) fűszerünket keverjük jól el, majd adjuk hozzá a tejföl és görög natúr joghurt keverékét. (A natúrjoghurt, ha túl híg, akkor csöpögtessük le egy sűrűlyukú szűrőn keresztül). Ha a görög joghurtot magas zsírtartalmú tejföllel elkeverjük, akkor sokkal krémesebb és ízletesebb lesz a tzatziki (caciki).

Tejföl és görögjoghurt keverékét adjuk a tzatziki (caciki) alapunkhoz


7. Ezt a fokhagymás tzatziki (caciki) alapfűszert és a tejfölös görög joghurtot jó alaposan keverjük össze. Nemsokára már a végéhez ér a recept.

Alaposan keverjük össze az alkotórészeket


8. A kígyóuborkát nagylyukú reszelőn reszeljük le, majd nyomjuk ki a levét jó alaposan és adjuk az eddig elkészült tzatziki (caciki) alapunkhoz. Ha egy nagyon kicsi sót rászórunk az uborkára, akkor még hamarabb kiadja a nedvességtartamát. (Ha lesózzuk az uborkát, mindenképpen számoljunk a plusz só mennyiséggel, nehogy elsózzuk a tzatzikit, cacikit). 

Adjuk hozzá a lereszlt és kifacsart kígyóuborkát, majd keverjük össze alaposan


9. Keverjük el jó alaposan, majd hűtőben érleljük néhány órát. Az eredeti tzatziki (caciki) recept 5-8 óra pihentetést ír elő. Az elkészült görög tzatziki (caciki) így néz ki:

Tzatziki (caciki) a magyarosított recept alapján!


Jó étvágyat kívánok Mindenkinek!

Milyen étel a tzatziki (caciki), mihez lehet fogyasztani?


A tzatziki, vagy magyarosan caciki (de írják dzadziki – nak, illetve dzsadzsiki –nak is) egy görög és török eredetű uborkasaláta étel. Görögül τζατζίκι írják, míg törökül cacik. Magyarországon salátaként szervírozzák, a görögök viszont előételként fogyasztják. 

Mivel lehet fogyasztani a tzatzikit (cacikit)?


Első sorban a gyros (görögül γύρος) és szuvlaki (görögül Σουβλάκι) alapízét biztosítja Görögországban, de pirítóssal, kétszersülttel, pitával, de akár mártogatósként is fogyasztható. Több helyen friss zöldségekkel, de akár húsokkal (halakkal) is együtt fogyasztják a tzatzikit (cacikit). Egy igazán univerzális és nagyon egészséges étel. 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply